– Bollestads pelsdyrforslag raserer liv

VIL FORBY: Tre av fire regjeringspartier er for fortsatt pelsdyrproduksjon i Norge. Venstre har fått dem med på et forbud mot næringa.
VIL FORBY: Tre av fire regjeringspartier er for fortsatt pelsdyrproduksjon i Norge. Venstre har fått dem med på et forbud mot næringa. Foto: Norges Pelsdyralslag

Så kom lovforslaget landets pelsdyrbønder og bygdesamfunn fryktet: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) fremmet onsdag regjeringens ønske om forbud mot pelsdyr. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en prosess som raserer liv. Likevel har regjeringen brukt all denne tiden på å konstruere begrunnelser, fremfor å utrede og få fakta på bordet. Dette er rystende, og jeg nekter å tro at KrF står for dette.

Det sier en fortvilet styreleder i Norsk Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, til lovforslaget om forbud mot hold av pelsdyr Solbergregjeringen fremmet 10. april.

– Det er sterke ord at forslaget raserer liv. Hva mener du med det, Skadsem?

– Det er jo livsverket til folk som blir lagt i grus og ikke blir erstattet. Noen blir slått konkurs. Det er ikke bare en alvorlig sak. Det går utover familiene, sier han til ABC Nyheter.

Pelsdyrnæringa ble solgt til Venstre

Helt siden Venstre sluttet seg til regjeringen, har det vært klart at regjeringspartiene vil gå inn for å nedlegge norsk pelsdyrproduksjon ut fra dyrevelferd som argumentasjon, og overlate verdensproduksjonen til andre land.

Pels blir fortsatt tillatt i Norge, men kan heretter produseres kun i utlandet.

– Har dere noe mer å gjøre nå?

– Vi håper stortingspolitikerne ikke kan stille seg bak dette. Det er helt meningsløst, svarer pelsdyrlederen.

På Stortinget er det ifølge partienes primærstandpunkter flertall for fortsatt pelsdyrnæring under streng kontroll. Mens Solberg antydet innstramming i abortlovene for å få KrF i regjering, var landets pelsdyrbønder tilbudet hun ga for å få Venstre om bord under Jeløyaforhandlingene i 2018.

I bakgrunnen for motstanden ligger mange stygge historier om elendig dyrevelferd, noe Pelsdyralslaget mener gjelder et lite fåtall av bøndene.

Dyrevernorganisasjoner har i lenger til jobbet for å komme fram til dagens forslag.

Les også: – Et demokratisk problem at politikerne ikke forbyr pelsdyroppdrett

– Et historisk svik

Ifølge Bertran Trane Skadsem har Bollestad begått et historisk svik mot landbruket og bør gå med blikket dypt senket.

– Det er sjokkerende at en regjering av næringsvennlige partier er villige til å presse gjennom et direkte næringsfiendtlig forslag, som går mot tre av fire partiers valgløfter. Enda verre er det at de gjør det på et så syltynt grunnlag. Høringsprosessen har grundig dokumentert behovet for å ta et steg tilbake og gjøre dette på en ryddig og demokratisk måte, sier han.

Pelsdyralslaget peker på at regjeringens eget Regelråd mener forbud har en rekke svakheter, og stiller spørsmål ved om forutsetningene som er lagt til grunn er relevante og realistiske i dagens situasjon. Tidligere har grunnlovsekspert og tidligere sivilombudsmann Arne Fliflet advart politikerne mot å fatte et vedtak basert på hestehandel bak lukkede dører.

– Trist dag for norsk næringsliv

– Dette er en trist dag for norsk næringsliv og pelsdyrnæringa især. Hele prosessen fram mot å avvikle ei hel næring står til stryk. Saken er viktig for alle som driver næringsvirksomhet, det er betimelig å spørre – hvem blir den neste? sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, i en pressemelding.

– Vanlige familie, som driver en lovlig næring rundt om i landet, vil rammes hardt både økonomisk og menneskelig. Det håper jeg politikerne som har vedtatt dette tar innover seg, understreker Bartnes.

I det opprinnelige lovforslaget, som ble fremmet i november i fjor, foreslo regjeringen en kompensasjon for de rammede på 365 millioner kroner. Etter høringsrunden og KrFs inntog i regjeringa er denne summen nå økt til om lag 500 millioner kroner.

– Det beløpet som er foreslått står ikke i noe forhold til utregninger som er gjennomført. Den marginale økningen regjeringen har strukket seg til i proposisjonen, endrer ikke på realitetene i erstatningsordningen, sier Bartnes.

NOAH gleder seg

Organisasjonen NOAH for dyrs rettigheter er glade for at forslaget nå er lagt fram og loven er sikret.

NOAH ønsker at Stortinget nå behandler saken så raskt som mulig. I snart 30 år har NOAH jobbet for et forbud mot pelsdyroppdrett og det er viktig nå at voteringen skjer raskt slik at avviklingen kan komme i gang, skriver organisasjonen.

Rev og mink i bur har ventet lenge nok, og NOAH håper mange av pelsfarmerne vil benytte muligheten til å avvikle tidlig i prosessen.

Personvernpolicy