Norsk pels for 350 millioner opp i røyk

Guri Wormdahl i Norges Pelsdyrlag mener politikerne er inkonsistente og legger myter til grunn når pelsdyrnæringen skal avvikles,. Dyrevernerne jubler. Foto: NTB Scanpix
Guri Wormdahl i Norges Pelsdyrlag mener politikerne er inkonsistente og legger myter til grunn når pelsdyrnæringen skal avvikles,. Dyrevernerne jubler. Foto: NTB Scanpix

Fendi, Gucci og Louis Vuitton vil ha norsk pels. Men dyr i bur er uønsket i Norge, og pelsoppdretterne får svi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er næringsfiendtlig og inkonsistent politikk, fra partier som hevder de er næringsvennlige, sier Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag.

I januar i fjor fikk norske pelsdyrprodusenter høre at næringen skulle bestå. Ett år senere varsler regjeringen at norsk pels er historie. Venstres plass rundt bordet på Jæløya skulle ifølge statsminister Solberg bety «store seiere til alle parti». Kultur, utdanning og eldre var vinnerne. Den soleklare taperen er pelsoppdrettsnæringen, som går mot styrt avvikling innen 2025.

– Vi er i sjokk over avgjørelsen. Grunnen er at Høyre og Frp sto i spissen for et stortingsflertall om bærekraftig utvikling og med betydelig innstramminger i regelverket før jul, men la næringen fortsette. Med Venstre inne i bildet har de snudd på helen, sier Wormdahl.

– Hvilken bransje blir den neste?

– Skattbare inntekter forsvinner

For tre måneder siden besøkte Finansavisen auksjonshuset Kopenhagen Fur i København, et auksjonshus hvor norske pelsdyrbønder selger pels til internasjonale kunder. Blant dem er motehusene Fendi, Gucci og Louis Vuitton. I årevis har markedet vært dominert av russiske kjøpere, men i senere år har kinesiske forbrukere tatt stadig større markedsdeler.

Norsk pels er ettertraktet hos de store motehusene. Nå skal bransjen avvikles. Illustrasjonsfoto: Alf Ove Hansen / Scanpix
Norsk pels er ettertraktet hos de store motehusene. Nå skal bransjen avvikles. Illustrasjonsfoto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Den gang var Wormdahl i kjempehumør som følge av positive signaler fra politikerne og økende interesse for norsk pels i utlandet. Et stortingsvedtak kom på plass, og med et volum på 1 million pelser pr. år og en omsetning på mellom 300 og 350 millioner kroner, håpet hun på vekst og en lys fremtid for næringen. Den gang kalte hun pelsnæringen «Norges nye Jarlsbergost». Men i likhet med osten var de politiske løftene hule, og nå skal hele bransjen legges ned.

– På NHO-konferansen snakket statsministeren om at vi må skape mer. Her har du en bransje som går av seg selv, og uten subsidier. I onsdagens spørretime sa Jon Georg Dale at bransjen får god tid til å omstille seg, men vi kan ikke alle leve av trolldeig, egg og kylling. Pelsoppdretten er næringsgrunnlaget som gjør at folk kan bo der de bor, sier hun.

Hun påpeker at skattbare inntekter i hundremillionersklassen forsvinner og at bransjen har potensial til å vokse kraftig. Til sammenligning omsatte dansk pelsdyroppdrett for nær 5 milliarder kroner fjor, mens Finlands pelsnæring omsatte for 2,3 milliarder. Nær sagt all pels eksporteres til det internasjonale markedet. Det aller meste går gjennom Kopenhagen Fur.

Les også: Tilsyn sier nei til avgiftskutt for små bryggerier

Har kjempet i 28 år

En annen som reagerer på avviklingen er detaljisten Morten Øistein Klemp i selskapet Pelsmester Morten Ø. Klemp.

– For å være ærlig synes jeg dette er en katastrofe, bare fordi Venstre kommer i regjering. Jeg synes det er kjempetrist at man gjør et vedtak i Stortinget om at bransjen skal bestå, for så å snu helt om.

Klemp mener at pels ikke kommer til å opphøre og eksistere, men at bransjen bare flyttes til utlandet hvor regelverket er mindre strengt.

Morten Øistein Klemp er oppgitt over vaklingen bant politikere, Han mener de er feilinformert. Foto: Privat
Morten Øistein Klemp er oppgitt over vaklingen bant politikere, Han mener de er feilinformert. Foto: Privat

– Folk går i motebutikker å kjøpe pels hele tiden, men å kjøpe fra spesialforretning er derimot helt feil. I dag er det snart bare én igjen i Oslo.

Han påpeker at avviklingen kommer til å bli dyr, med utgifter og omstilling i milliardklassen.

– Det snakkes om summer på syv milliarder for å legge ned bransjen og enda en milliard i behandling av fiskeslo og avfall fra kjøttbransjen som minken i dag spiser, sier han.

En gruppe som hadde grunn til å feire var dyrevernorganisasjonen NOAH, som feiret at 28 års kamp mot pelsdyrnæringen går mot slutten.

– Det er helt fantastisk at Venstre har vist evne og vilje til å prioritere hensynet til de aller svakeste – pelsdyr som lider i trange bur. NOAH har kjempet i 28 år for dette, og vi er utrolig glade for at politikerne endelig hører på veterinærfaglig råd og opinionen i denne saken, uttalte leder i Noah, Siri Martinsen til NRK Rogaland.

Les også: Betalte pasienter 979 millioner i erstatning

– Som to rom og kjøkken

Dyrevelferd er også lagt til grunn i regjeringens plan for avvikling, som følge av Arbeiderpartiets landsstyrevedtak fra 2011. Noah har arrangert elleve fakkeltog de siste årene og tusenvis av nordmenn har stilt seg bak organisasjonens krav. Nylig ble det kjent at Gucci kutter all bruk av pels i sin merkevare i fremtidige klær for å unngå opinionens vrede, og pels er i mange kretser blitt svært upopulært.

Wormdahl og Klemp mener derimot at dyrevernene svartmaler bransjen og at politikerne handler på feil grunnlag.

– Det er ingen næring som er så ren og så kontrollert i landbruket. Dyrevernerne bruker gamle klipp som ikke er reelle og fordreier sannheten. Det er ikke lenge siden Skei Grande var på en farm og syntes alt var fint og flott, sier Klemp.

Wormdahl viser til bransjens egne tall som slo fast ved en gjennomgang av samtlige 490.000 dyr ved alle Rogalands oppdrettsanlegg var helsen til 99.9 prosent tilfredsstillende. Langt høyere enn ute i naturen, ifølge henne.

– Det dyrevernerne kaller lidelse og trange bur er egentlig det samme som to rom og kjøkken. Vi lever av at dyrene parer seg, og dyr parer seg ikke med mindre de har det bra.

Les også: Reisende kjøper mindre alkohol på Oslo lufthavn

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 20. januar

Personvernpolicy