Meny

Dramatisk strid om pelsdyrnæringa foran Høyre-landsmøtet:

Denne bygda er offer for Erna Solbergs pelsdyrhandel

PELSDYRBYGDA: I vesle Øye i Ørsta kommune er tre av sju bønder avhengige av pelsdyr for å overleve som melkeprodusenter. Arealene er små i den trange Norangsdalen, så omlegging til annen landbruksproduksjon er ikke lett. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Skjebnen til næringsdrivende i en liten vestlandsfjord ble beseglet på Jeløya. Kommende helg vil to fylkeslag i Høyre ta omkamp om avviklingen av norsk pelsdyrnæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØYE I ØRSTA (ABC Nyheter): – De snakker så mye om anstendighet i debatten om Listhaug. Vi føler det ikke er anstendig at vi ble brukt i en hestehandel for å tilfredsstille sterke krefter i Venstre, som vil avvikle en hel næring.

Det sier bøndene Svein Arne Øye og Jon Arne Nordang i den trange Norangsdalen i Møre og Romsdal, når ABC Nyheter besøker dem.

De produserer melk og kjøtt, men er avhengige økonomisk av tilleggsnæringa pelsdyr. Tre av sju gjenværende gårdsbruk i den vesle bygda Øye driver med pelsdyr. Og arealene er så begrensede her, at alternativer til pelsdyr er begrensede.

Hva hadde skjedd?

14. januar fikk statsminister Erna Solberg oppfylt sin drøm. Venstre sa seg villig til å bli med i regjeringen hennes.

Det har sin kostnad - for noen.

SJOKK: For Svein Arne Øye (til venstre) og Jon Arne Nordang kan det bli kroken for døra at Stortingets pelsdyrvedtak blir overkjørt av Høyres og Frps avtale med Venstre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Borte med et pennestrøk

DEN ENES BRØD: Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio 14. januar etter at Venstrebesluttet å gå inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Prisen for at Trine Skei Grande får benke seg rundt regjeringsbordet, blir betalt av bønder som Øye og Nordang og rundt 250 andre pelsdyrgårder landet rundt.

Med et pennestrøk slettet Høyre, Venstre og Frp konklusjonene i en offentlig utredning, et stortingsvedtak og partiprogrammene til Høyre og Frp:

At pelsdyrnæringa ikke skal avvikles, men ha en bærekraftig utvikling i Norge.

Bare ett år tidligere, 10. januar 2017, stemte et flertall bestående av Høyre, Frp, Senterpartiet og KrF for å fortsette med pelsdyr - i forsvarlige rammer.

På Jeløya fikk Venstre sine regjeringspartnere med på mindretallets syn: Avvikling.

«Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025.», heter det i erklæringen.

Men det kan utløse en omkamp på Høyres landsmøte som åpner kommende fredag.

Les også: Norsk pels for 350 millioner opp i røyk

Fra lettelse til sjokk

– Jeløyaerklæringa kom som et sjokk på oss. Bare ett år tidligere ble vi veldig letta da Stortinget vedtok å opprettholde pelsdyrnæringa, sier Svein Arne Øye og Jon Arne Nordang, når ABC Nyheter møter dem i hjembygda Øye - idet snørasene tordner i de stupbratte fjellsidene på begge sider av oss.

Striden om pelsdyr har rast i årevis. Dyrevernere, Ap, SV, Venstre og MDG har ønsket avvikling med påstander om dårlig dyrevelferd.

De har opp gjennom årene fått næring i form av stygge dyretragedier hos pelsdyrbønder som har fusket i faget.

– Problemet når du ikke vet noe fra år til år, er at du ikke tør å investere, sier Øye og legger til:

– For ett år siden kunne vi puste lettet ut. Vi trodde vi var trygge så lenge Erna var statsminister. Men det holdt ikke stikk.

Han har drevet melkeproduksjon kombinert med mink hele sitt liv, til han i 2013 overlot gården til sønnen Jetmund.

Begge understreker at inntektene fra pelsdyra er avgjørende for å få økonomien til å gå rundt.

– Uten tilleggsnæring er det vanskelig å overleve som melkebonde her. Det er vanskelig å utvide med de grasarealene som finnes her, sier Nordang, som driver bruket der faren han startet i 1942.

– Høyre-landsmøtet bør reversere

Foreløpig er ikke avviklingen av pelsdyr vedtatt i Stortinget. Siden oktober 2017 har et forslag om det fra MDG ligget til behandling i Næringskomiteen.

På Høyres landsmøte 6. til 8. april kommer pelsdyrsaken opp igjen som en kinkig sak for partiet.

Dit har både Trøndelag og Rogaland Høyre sendt inn resolusjonsforslag om å endre regjeringserklæringa og la pelsdyrnæringa fortsette.

Øye ligger i Ørsta kommune, der lederen i partiets lokallag, Anne Sølvi Vatne håper vedtaket blir reversert.

– Vi er selvfølgelig mot nedlegginga av pelsdyrnæringa, sier Vatne til ABC Nyheter.

– Hos oss er pelsdyr ei lita næring. Men de som driver, er seriøse og gode aktører med fine dyr, og det er en veldig gjennomkontrollert næring, forteller hun.

Hun mener landsmøtet bør reversere beslutningen i regjeringserklæringa.

– Nå har vi kontroll og har seriøse aktører. Og hvor skal vi få pelsverk fra hvis det norske forsvinner? Vil vi vite om dyra har hatt det like godt som de norsk pelsdyra har? spør hun.

– En tragedie

Foran Høyre-landsmøtet gjærer det rundt i landet.

På Jæren, der det er mange pelsdyrgårder, er uroen stor. To ordførere fra Høyre, to fra pelsdyrmotstanderne Ap og en fra KrF oppfordret i februar i et brev til statsminister Erna Solberg, til å berge pelsdyrnæringa.

«Beslutningen var uventet på bakgrunn av tidligare vedtak, og rammer en betydelig næring i landbrukskommunene på Jæren. Klepp og Hå er de to største pelsdyrkommunene i landet. Pelsdyrnæringen har rettet seg etter vedtaket Stortinget gjorde i januar 2017, da det ble vedtatt å videreutvikle en bærekraftig pelsdyrnæring i Norge, med strenge retningslinjer for dyrevelferd.», heter det i brevet fra Jærrådet, som er omtalt i Sandnesposten.

I Oppdal, en annen stor pelsdyrkommune, kaller politikerne avvikling av pelsdyrnæringa en stor tragedie, ifølge Oppdølingen.

De grufulle avsløringene

Mye av grunnen til at pelsdyrnæringa har fått så sterk motbør, er avsløringer av dyretragedier, slik som denne minken med blodige sår.

Hva sier pelsdyrbøndene i Øye til de mange til dels sjokkerende bildene som har kommet ut fra mink- og reveburene opp gjennom årene?

– Det er sterkt beklagelig at det er oppdrettere som ikke klarer å drive etter retningslinjene for god dyrevelferd. Men altså – de kan ikke ta en hel næring for noen enkeltpersoners overtredelse. Det er enkeltpersoner som må straffes, svarer Jon Arne Nordang.

– Kollektiv avstraffelse helt urimelig. Vi er den best kontrollerte næringa i hele landbruket, sier Svein Arne Øye.

Han forteller at gården i 2016 og 2017 hadde 13 inspeksjoner av ulik karakter.

– I 2016 opplevde jeg at tre veterinærer sto på trappaom morgenen med hver sin led-lykt. De saumfor hvert eneste dyr. De fant ingen ting. Det er nå mindre skade i pelsdyrnæringa enn i andre næringer, sier Øye.

Les også: Fakkeltog mot pels i en rekke norske byer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt
Siste nytt
15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt
Populært