Meny

Dramatisk strid om pelsdyrnæringa foran Høyre-landsmøtet:

Denne bygda er offer for Erna Solbergs pelsdyrhandel

<p>PELSDYRBYGDA: I vesle Øye i Ørsta kommune er tre av sju bønder avhengige av pelsdyr for å overleve som melkeprodusenter. Arealene er små i den trange Norangsdalen, så omlegging til annen landbruksproduksjon er ikke lett.</p>
PELSDYRBYGDA: I vesle Øye i Ørsta kommune er tre av sju bønder avhengige av pelsdyr for å overleve som melkeprodusenter. Arealene er små i den trange Norangsdalen, så omlegging til annen landbruksproduksjon er ikke lett. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Skjebnen til næringsdrivende i en liten vestlandsfjord ble beseglet på Jeløya. Kommende helg vil to fylkeslag i Høyre ta omkamp om avviklingen av norsk pelsdyrnæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØYE I ØRSTA (ABC Nyheter): – De snakker så mye om anstendighet i debatten om Listhaug. Vi føler det ikke er anstendig at vi ble brukt i en hestehandel for å tilfredsstille sterke krefter i Venstre, som vil avvikle en hel næring.

Det sier bøndene Svein Arne Øye og Jon Arne Nordang i den trange Norangsdalen i Møre og Romsdal, når ABC Nyheter besøker dem.

De produserer melk og kjøtt, men er avhengige økonomisk av tilleggsnæringa pelsdyr. Tre av sju gjenværende gårdsbruk i den vesle bygda Øye driver med pelsdyr. Og arealene er så begrensede her, at alternativer til pelsdyr er begrensede.

Hva hadde skjedd?

14. januar fikk statsminister Erna Solberg oppfylt sin drøm. Venstre sa seg villig til å bli med i regjeringen hennes.

Det har sin kostnad - for noen.

SJOKK: For Svein Arne Øye (til venstre) og Jon Arne Nordang kan det bli kroken for døra at Stortingets pelsdyrvedtak blir overkjørt av Høyres og Frps avtale med Venstre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SJOKK: For Svein Arne Øye (til venstre) og Jon Arne Nordang kan det bli kroken for døra at Stortingets pelsdyrvedtak blir overkjørt av Høyres og Frps avtale med Venstre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Borte med et pennestrøk

DEN ENES BRØD: Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio 14. januar etter at Venstrebesluttet å gå inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DEN ENES BRØD: Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio 14. januar etter at Venstrebesluttet å gå inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Prisen for at Trine Skei Grande får benke seg rundt regjeringsbordet, blir betalt av bønder som Øye og Nordang og rundt 250 andre pelsdyrgårder landet rundt.

Med et pennestrøk slettet Høyre, Venstre og Frp konklusjonene i en offentlig utredning, et stortingsvedtak og partiprogrammene til Høyre og Frp:

At pelsdyrnæringa ikke skal avvikles, men ha en bærekraftig utvikling i Norge.

Bare ett år tidligere, 10. januar 2017, stemte et flertall bestående av Høyre, Frp, Senterpartiet og KrF for å fortsette med pelsdyr - i forsvarlige rammer.

På Jeløya fikk Venstre sine regjeringspartnere med på mindretallets syn: Avvikling.

«Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025.», heter det i erklæringen.

Men det kan utløse en omkamp på Høyres landsmøte som åpner kommende fredag.

Les også: Norsk pels for 350 millioner opp i røyk

Fra lettelse til sjokk

– Jeløyaerklæringa kom som et sjokk på oss. Bare ett år tidligere ble vi veldig letta da Stortinget vedtok å opprettholde pelsdyrnæringa, sier Svein Arne Øye og Jon Arne Nordang, når ABC Nyheter møter dem i hjembygda Øye - idet snørasene tordner i de stupbratte fjellsidene på begge sider av oss.

Striden om pelsdyr har rast i årevis. Dyrevernere, Ap, SV, Venstre og MDG har ønsket avvikling med påstander om dårlig dyrevelferd.

De har opp gjennom årene fått næring i form av stygge dyretragedier hos pelsdyrbønder som har fusket i faget.

– Problemet når du ikke vet noe fra år til år, er at du ikke tør å investere, sier Øye og legger til:

– For ett år siden kunne vi puste lettet ut. Vi trodde vi var trygge så lenge Erna var statsminister. Men det holdt ikke stikk.

Han har drevet melkeproduksjon kombinert med mink hele sitt liv, til han i 2013 overlot gården til sønnen Jetmund.

Begge understreker at inntektene fra pelsdyra er avgjørende for å få økonomien til å gå rundt.

– Uten tilleggsnæring er det vanskelig å overleve som melkebonde her. Det er vanskelig å utvide med de grasarealene som finnes her, sier Nordang, som driver bruket der faren han startet i 1942.

– Høyre-landsmøtet bør reversere

Foreløpig er ikke avviklingen av pelsdyr vedtatt i Stortinget. Siden oktober 2017 har et forslag om det fra MDG ligget til behandling i Næringskomiteen.

På Høyres landsmøte 6. til 8. april kommer pelsdyrsaken opp igjen som en kinkig sak for partiet.

Dit har både Trøndelag og Rogaland Høyre sendt inn resolusjonsforslag om å endre regjeringserklæringa og la pelsdyrnæringa fortsette.

Øye ligger i Ørsta kommune, der lederen i partiets lokallag, Anne Sølvi Vatne håper vedtaket blir reversert.

– Vi er selvfølgelig mot nedlegginga av pelsdyrnæringa, sier Vatne til ABC Nyheter.

– Hos oss er pelsdyr ei lita næring. Men de som driver, er seriøse og gode aktører med fine dyr, og det er en veldig gjennomkontrollert næring, forteller hun.

Hun mener landsmøtet bør reversere beslutningen i regjeringserklæringa.

– Nå har vi kontroll og har seriøse aktører. Og hvor skal vi få pelsverk fra hvis det norske forsvinner? Vil vi vite om dyra har hatt det like godt som de norsk pelsdyra har? spør hun.

– En tragedie

Foran Høyre-landsmøtet gjærer det rundt i landet.

På Jæren, der det er mange pelsdyrgårder, er uroen stor. To ordførere fra Høyre, to fra pelsdyrmotstanderne Ap og en fra KrF oppfordret i februar i et brev til statsminister Erna Solberg, til å berge pelsdyrnæringa.

«Beslutningen var uventet på bakgrunn av tidligare vedtak, og rammer en betydelig næring i landbrukskommunene på Jæren. Klepp og Hå er de to største pelsdyrkommunene i landet. Pelsdyrnæringen har rettet seg etter vedtaket Stortinget gjorde i januar 2017, da det ble vedtatt å videreutvikle en bærekraftig pelsdyrnæring i Norge, med strenge retningslinjer for dyrevelferd.», heter det i brevet fra Jærrådet, som er omtalt i Sandnesposten.

I Oppdal, en annen stor pelsdyrkommune, kaller politikerne avvikling av pelsdyrnæringa en stor tragedie, ifølge Oppdølingen.

De grufulle avsløringene

Mye av grunnen til at pelsdyrnæringa har fått så sterk motbør, er avsløringer av dyretragedier, slik som denne minken med blodige sår.

Hva sier pelsdyrbøndene i Øye til de mange til dels sjokkerende bildene som har kommet ut fra mink- og reveburene opp gjennom årene?

– Det er sterkt beklagelig at det er oppdrettere som ikke klarer å drive etter retningslinjene for god dyrevelferd. Men altså – de kan ikke ta en hel næring for noen enkeltpersoners overtredelse. Det er enkeltpersoner som må straffes, svarer Jon Arne Nordang.

– Kollektiv avstraffelse helt urimelig. Vi er den best kontrollerte næringa i hele landbruket, sier Svein Arne Øye.

Han forteller at gården i 2016 og 2017 hadde 13 inspeksjoner av ulik karakter.

– I 2016 opplevde jeg at tre veterinærer sto på trappaom morgenen med hver sin led-lykt. De saumfor hvert eneste dyr. De fant ingen ting. Det er nå mindre skade i pelsdyrnæringa enn i andre næringer, sier Øye.

Les også: Fakkeltog mot pels i en rekke norske byer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:49 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42 Mann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA
Siste nytt
08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:49NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42NorgeMann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA
Populært