Meny

Dramatisk strid om pelsdyrnæringa foran Høyre-landsmøtet:

Denne bygda er offer for Erna Solbergs pelsdyrhandel

PELSDYRBYGDA: I vesle Øye i Ørsta kommune er tre av sju bønder avhengige av pelsdyr for å overleve som melkeprodusenter. Arealene er små i den trange Norangsdalen, så omlegging til annen landbruksproduksjon er ikke lett. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjebnen til næringsdrivende i en liten vestlandsfjord ble beseglet på Jeløya. Kommende helg vil to fylkeslag i Høyre ta omkamp om avviklingen av norsk pelsdyrnæring.

ØYE I ØRSTA (ABC Nyheter): – De snakker så mye om anstendighet i debatten om Listhaug. Vi føler det ikke er anstendig at vi ble brukt i en hestehandel for å tilfredsstille sterke krefter i Venstre, som vil avvikle en hel næring.

Det sier bøndene Svein Arne Øye og Jon Arne Nordang i den trange Norangsdalen i Møre og Romsdal, når ABC Nyheter besøker dem.

De produserer melk og kjøtt, men er avhengige økonomisk av tilleggsnæringa pelsdyr. Tre av sju gjenværende gårdsbruk i den vesle bygda Øye driver med pelsdyr. Og arealene er så begrensede her, at alternativer til pelsdyr er begrensede.

Hva hadde skjedd?

14. januar fikk statsminister Erna Solberg oppfylt sin drøm. Venstre sa seg villig til å bli med i regjeringen hennes.

Det har sin kostnad - for noen.

SJOKK: For Svein Arne Øye (til venstre) og Jon Arne Nordang kan det bli kroken for døra at Stortingets pelsdyrvedtak blir overkjørt av Høyres og Frps avtale med Venstre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Borte med et pennestrøk

DEN ENES BRØD: Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio 14. januar etter at Venstrebesluttet å gå inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Prisen for at Trine Skei Grande får benke seg rundt regjeringsbordet, blir betalt av bønder som Øye og Nordang og rundt 250 andre pelsdyrgårder landet rundt.

Med et pennestrøk slettet Høyre, Venstre og Frp konklusjonene i en offentlig utredning, et stortingsvedtak og partiprogrammene til Høyre og Frp:

At pelsdyrnæringa ikke skal avvikles, men ha en bærekraftig utvikling i Norge.

Bare ett år tidligere, 10. januar 2017, stemte et flertall bestående av Høyre, Frp, Senterpartiet og KrF for å fortsette med pelsdyr - i forsvarlige rammer.

På Jeløya fikk Venstre sine regjeringspartnere med på mindretallets syn: Avvikling.

«Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025.», heter det i erklæringen.

Men det kan utløse en omkamp på Høyres landsmøte som åpner kommende fredag.

Les også: Norsk pels for 350 millioner opp i røyk

Fra lettelse til sjokk

– Jeløyaerklæringa kom som et sjokk på oss. Bare ett år tidligere ble vi veldig letta da Stortinget vedtok å opprettholde pelsdyrnæringa, sier Svein Arne Øye og Jon Arne Nordang, når ABC Nyheter møter dem i hjembygda Øye - idet snørasene tordner i de stupbratte fjellsidene på begge sider av oss.

Striden om pelsdyr har rast i årevis. Dyrevernere, Ap, SV, Venstre og MDG har ønsket avvikling med påstander om dårlig dyrevelferd.

De har opp gjennom årene fått næring i form av stygge dyretragedier hos pelsdyrbønder som har fusket i faget.

– Problemet når du ikke vet noe fra år til år, er at du ikke tør å investere, sier Øye og legger til:

– For ett år siden kunne vi puste lettet ut. Vi trodde vi var trygge så lenge Erna var statsminister. Men det holdt ikke stikk.

Han har drevet melkeproduksjon kombinert med mink hele sitt liv, til han i 2013 overlot gården til sønnen Jetmund.

Begge understreker at inntektene fra pelsdyra er avgjørende for å få økonomien til å gå rundt.

– Uten tilleggsnæring er det vanskelig å overleve som melkebonde her. Det er vanskelig å utvide med de grasarealene som finnes her, sier Nordang, som driver bruket der faren han startet i 1942.

– Høyre-landsmøtet bør reversere

Foreløpig er ikke avviklingen av pelsdyr vedtatt i Stortinget. Siden oktober 2017 har et forslag om det fra MDG ligget til behandling i Næringskomiteen.

På Høyres landsmøte 6. til 8. april kommer pelsdyrsaken opp igjen som en kinkig sak for partiet.

Dit har både Trøndelag og Rogaland Høyre sendt inn resolusjonsforslag om å endre regjeringserklæringa og la pelsdyrnæringa fortsette.

Øye ligger i Ørsta kommune, der lederen i partiets lokallag, Anne Sølvi Vatne håper vedtaket blir reversert.

– Vi er selvfølgelig mot nedlegginga av pelsdyrnæringa, sier Vatne til ABC Nyheter.

– Hos oss er pelsdyr ei lita næring. Men de som driver, er seriøse og gode aktører med fine dyr, og det er en veldig gjennomkontrollert næring, forteller hun.

Hun mener landsmøtet bør reversere beslutningen i regjeringserklæringa.

– Nå har vi kontroll og har seriøse aktører. Og hvor skal vi få pelsverk fra hvis det norske forsvinner? Vil vi vite om dyra har hatt det like godt som de norsk pelsdyra har? spør hun.

– En tragedie

Foran Høyre-landsmøtet gjærer det rundt i landet.

På Jæren, der det er mange pelsdyrgårder, er uroen stor. To ordførere fra Høyre, to fra pelsdyrmotstanderne Ap og en fra KrF oppfordret i februar i et brev til statsminister Erna Solberg, til å berge pelsdyrnæringa.

«Beslutningen var uventet på bakgrunn av tidligare vedtak, og rammer en betydelig næring i landbrukskommunene på Jæren. Klepp og Hå er de to største pelsdyrkommunene i landet. Pelsdyrnæringen har rettet seg etter vedtaket Stortinget gjorde i januar 2017, da det ble vedtatt å videreutvikle en bærekraftig pelsdyrnæring i Norge, med strenge retningslinjer for dyrevelferd.», heter det i brevet fra Jærrådet, som er omtalt i Sandnesposten.

I Oppdal, en annen stor pelsdyrkommune, kaller politikerne avvikling av pelsdyrnæringa en stor tragedie, ifølge Oppdølingen.

De grufulle avsløringene

Mye av grunnen til at pelsdyrnæringa har fått så sterk motbør, er avsløringer av dyretragedier, slik som denne minken med blodige sår.

Hva sier pelsdyrbøndene i Øye til de mange til dels sjokkerende bildene som har kommet ut fra mink- og reveburene opp gjennom årene?

– Det er sterkt beklagelig at det er oppdrettere som ikke klarer å drive etter retningslinjene for god dyrevelferd. Men altså – de kan ikke ta en hel næring for noen enkeltpersoners overtredelse. Det er enkeltpersoner som må straffes, svarer Jon Arne Nordang.

– Kollektiv avstraffelse helt urimelig. Vi er den best kontrollerte næringa i hele landbruket, sier Svein Arne Øye.

Han forteller at gården i 2016 og 2017 hadde 13 inspeksjoner av ulik karakter.

– I 2016 opplevde jeg at tre veterinærer sto på trappaom morgenen med hver sin led-lykt. De saumfor hvert eneste dyr. De fant ingen ting. Det er nå mindre skade i pelsdyrnæringa enn i andre næringer, sier Øye.

Les også: Fakkeltog mot pels i en rekke norske byer

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:47 SV utfordrer KrF om Syria-barna15:19 Politiet etterlyser vitne etter moskébrann14:56 Tiger Woods sikter seg inn på rekord14:55 Mosambik rammet av syklon for andre gang på halvannen måned14:39 Ukjente Ingelin ny KrF-nestleder: – Mange føler de ikke er kristne nok14:37 Samtlige toppkamper reddet til tross for SAS-streiken14:36 Rugende svane funnet med avbitt hode14:21 Det døde paret i Trondheim er identifisert14:08 Tidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58 Politiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56 Fortsatt stor skogbrannfare i sør12:55 Hver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53 Russisk «agent» for retten i USA12:11 Radiolyttingen på bunnivå12:06 Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05 Kampene raser i boligområder i Tripoli11:45 Siv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32 SAS-piloter beklager overfor reisende11:26 Solskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06 Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00 Frp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40 Nå ryker banktjenesten til Posten10:32 Advarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07 KrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00 Fyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59 Yara økte omsetningen i første kvartal09:40 Ulf Leirstein melder seg ut av Frp09:38 Hva skal det sorte hullet hete?09:38 KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Leter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00 – Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter03:08 Trump: Nord-Korea fikk ingen penger for å løslate amerikansk student02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Kim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 Kappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28 Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 – Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter
Siste nytt
15:47PolitikkSV utfordrer KrF om Syria-barna15:19NorgePolitiet etterlyser vitne etter moskébrann14:56SportTiger Woods sikter seg inn på rekord14:55VerdenMosambik rammet av syklon for andre gang på halvannen måned14:39PolitikkUkjente Ingelin ny KrF-nestleder: – Mange føler de ikke er kristne nok14:37SportSamtlige toppkamper reddet til tross for SAS-streiken14:36NorgeRugende svane funnet med avbitt hode14:21NorgeDet døde paret i Trondheim er identifisert14:08SportTidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58NorgePolitiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56NorgeFortsatt stor skogbrannfare i sør12:55PolitikkHver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53VerdenRussisk «agent» for retten i USA12:11KulturRadiolyttingen på bunnivå12:06PolitikkKildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05VerdenKampene raser i boligområder i Tripoli11:45PengerSiv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32ReiseSAS-piloter beklager overfor reisende11:26SportSolskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06PolitikkOlaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00PolitikkFrp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40PengerNå ryker banktjenesten til Posten10:32MotorAdvarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07PolitikkKrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00PolitikkFyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59PengerYara økte omsetningen i første kvartal09:40PolitikkUlf Leirstein melder seg ut av Frp09:38VerdenHva skal det sorte hullet hete?09:38PolitikkKrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38PengerStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57PengerXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenLeter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00Verden– Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47PengerSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43ReiseFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00PolitikkVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter03:08VerdenTrump: Nord-Korea fikk ingen penger for å løslate amerikansk student02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenKim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31PengerAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21VerdenKappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28ReiseOver 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14NorgeSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55NorgeSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38Politikk– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21PengerSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PengerEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43NorgeAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter
Populært