Dramatisk strid om pelsdyrnæringa foran Høyre-landsmøtet:

Denne bygda er offer for Erna Solbergs pelsdyrhandel

<p>PELSDYRBYGDA: I vesle Øye i Ørsta kommune er tre av sju bønder avhengige av pelsdyr for å overleve som melkeprodusenter. Arealene er små i den trange Norangsdalen, så omlegging til annen landbruksproduksjon er ikke lett.</p>
PELSDYRBYGDA: I vesle Øye i Ørsta kommune er tre av sju bønder avhengige av pelsdyr for å overleve som melkeprodusenter. Arealene er små i den trange Norangsdalen, så omlegging til annen landbruksproduksjon er ikke lett. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Skjebnen til næringsdrivende i en liten vestlandsfjord ble beseglet på Jeløya. Kommende helg vil to fylkeslag i Høyre ta omkamp om avviklingen av norsk pelsdyrnæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØYE I ØRSTA (ABC Nyheter): – De snakker så mye om anstendighet i debatten om Listhaug. Vi føler det ikke er anstendig at vi ble brukt i en hestehandel for å tilfredsstille sterke krefter i Venstre, som vil avvikle en hel næring.

Det sier bøndene Svein Arne Øye og Jon Arne Nordang i den trange Norangsdalen i Møre og Romsdal, når ABC Nyheter besøker dem.

De produserer melk og kjøtt, men er avhengige økonomisk av tilleggsnæringa pelsdyr. Tre av sju gjenværende gårdsbruk i den vesle bygda Øye driver med pelsdyr. Og arealene er så begrensede her, at alternativer til pelsdyr er begrensede.

Hva hadde skjedd?

14. januar fikk statsminister Erna Solberg oppfylt sin drøm. Venstre sa seg villig til å bli med i regjeringen hennes.

Det har sin kostnad - for noen.

SJOKK: For Svein Arne Øye (til venstre) og Jon Arne Nordang kan det bli kroken for døra at Stortingets pelsdyrvedtak blir overkjørt av Høyres og Frps avtale med Venstre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SJOKK: For Svein Arne Øye (til venstre) og Jon Arne Nordang kan det bli kroken for døra at Stortingets pelsdyrvedtak blir overkjørt av Høyres og Frps avtale med Venstre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Borte med et pennestrøk

DEN ENES BRØD: Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio 14. januar etter at Venstrebesluttet å gå inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DEN ENES BRØD: Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio 14. januar etter at Venstrebesluttet å gå inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Prisen for at Trine Skei Grande får benke seg rundt regjeringsbordet, blir betalt av bønder som Øye og Nordang og rundt 250 andre pelsdyrgårder landet rundt.

Med et pennestrøk slettet Høyre, Venstre og Frp konklusjonene i en offentlig utredning, et stortingsvedtak og partiprogrammene til Høyre og Frp:

At pelsdyrnæringa ikke skal avvikles, men ha en bærekraftig utvikling i Norge.

Bare ett år tidligere, 10. januar 2017, stemte et flertall bestående av Høyre, Frp, Senterpartiet og KrF for å fortsette med pelsdyr - i forsvarlige rammer.

På Jeløya fikk Venstre sine regjeringspartnere med på mindretallets syn: Avvikling.

«Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025.», heter det i erklæringen.

Men det kan utløse en omkamp på Høyres landsmøte som åpner kommende fredag.

Les også: Norsk pels for 350 millioner opp i røyk

Fra lettelse til sjokk

– Jeløyaerklæringa kom som et sjokk på oss. Bare ett år tidligere ble vi veldig letta da Stortinget vedtok å opprettholde pelsdyrnæringa, sier Svein Arne Øye og Jon Arne Nordang, når ABC Nyheter møter dem i hjembygda Øye - idet snørasene tordner i de stupbratte fjellsidene på begge sider av oss.

Striden om pelsdyr har rast i årevis. Dyrevernere, Ap, SV, Venstre og MDG har ønsket avvikling med påstander om dårlig dyrevelferd.

De har opp gjennom årene fått næring i form av stygge dyretragedier hos pelsdyrbønder som har fusket i faget.

– Problemet når du ikke vet noe fra år til år, er at du ikke tør å investere, sier Øye og legger til:

– For ett år siden kunne vi puste lettet ut. Vi trodde vi var trygge så lenge Erna var statsminister. Men det holdt ikke stikk.

Han har drevet melkeproduksjon kombinert med mink hele sitt liv, til han i 2013 overlot gården til sønnen Jetmund.

Begge understreker at inntektene fra pelsdyra er avgjørende for å få økonomien til å gå rundt.

– Uten tilleggsnæring er det vanskelig å overleve som melkebonde her. Det er vanskelig å utvide med de grasarealene som finnes her, sier Nordang, som driver bruket der faren han startet i 1942.

– Høyre-landsmøtet bør reversere

Foreløpig er ikke avviklingen av pelsdyr vedtatt i Stortinget. Siden oktober 2017 har et forslag om det fra MDG ligget til behandling i Næringskomiteen.

På Høyres landsmøte 6. til 8. april kommer pelsdyrsaken opp igjen som en kinkig sak for partiet.

Dit har både Trøndelag og Rogaland Høyre sendt inn resolusjonsforslag om å endre regjeringserklæringa og la pelsdyrnæringa fortsette.

Øye ligger i Ørsta kommune, der lederen i partiets lokallag, Anne Sølvi Vatne håper vedtaket blir reversert.

– Vi er selvfølgelig mot nedlegginga av pelsdyrnæringa, sier Vatne til ABC Nyheter.

– Hos oss er pelsdyr ei lita næring. Men de som driver, er seriøse og gode aktører med fine dyr, og det er en veldig gjennomkontrollert næring, forteller hun.

Hun mener landsmøtet bør reversere beslutningen i regjeringserklæringa.

– Nå har vi kontroll og har seriøse aktører. Og hvor skal vi få pelsverk fra hvis det norske forsvinner? Vil vi vite om dyra har hatt det like godt som de norsk pelsdyra har? spør hun.

– En tragedie

Foran Høyre-landsmøtet gjærer det rundt i landet.

På Jæren, der det er mange pelsdyrgårder, er uroen stor. To ordførere fra Høyre, to fra pelsdyrmotstanderne Ap og en fra KrF oppfordret i februar i et brev til statsminister Erna Solberg, til å berge pelsdyrnæringa.

«Beslutningen var uventet på bakgrunn av tidligare vedtak, og rammer en betydelig næring i landbrukskommunene på Jæren. Klepp og Hå er de to største pelsdyrkommunene i landet. Pelsdyrnæringen har rettet seg etter vedtaket Stortinget gjorde i januar 2017, da det ble vedtatt å videreutvikle en bærekraftig pelsdyrnæring i Norge, med strenge retningslinjer for dyrevelferd.», heter det i brevet fra Jærrådet, som er omtalt i Sandnesposten.

I Oppdal, en annen stor pelsdyrkommune, kaller politikerne avvikling av pelsdyrnæringa en stor tragedie, ifølge Oppdølingen.

De grufulle avsløringene

Mye av grunnen til at pelsdyrnæringa har fått så sterk motbør, er avsløringer av dyretragedier, slik som denne minken med blodige sår.

Hva sier pelsdyrbøndene i Øye til de mange til dels sjokkerende bildene som har kommet ut fra mink- og reveburene opp gjennom årene?

– Det er sterkt beklagelig at det er oppdrettere som ikke klarer å drive etter retningslinjene for god dyrevelferd. Men altså – de kan ikke ta en hel næring for noen enkeltpersoners overtredelse. Det er enkeltpersoner som må straffes, svarer Jon Arne Nordang.

– Kollektiv avstraffelse helt urimelig. Vi er den best kontrollerte næringa i hele landbruket, sier Svein Arne Øye.

Han forteller at gården i 2016 og 2017 hadde 13 inspeksjoner av ulik karakter.

– I 2016 opplevde jeg at tre veterinærer sto på trappaom morgenen med hver sin led-lykt. De saumfor hvert eneste dyr. De fant ingen ting. Det er nå mindre skade i pelsdyrnæringa enn i andre næringer, sier Øye.

Les også: Fakkeltog mot pels i en rekke norske byer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:46 Jihad villig til å inngå våpenhvile med Israel01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett
Siste nytt
04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:46VerdenJihad villig til å inngå våpenhvile med Israel01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett
Populært