Regjeringens strategi for jordbrukseksport har endt med et forbud

<p>LANDBRUKSEKSPORT: Eksportstrategien for norsk jordbruk som Sylvi Listhaug lanserte i 2015, har ebbet ut. Regjeringen varsler i stedet forbud mot den største eksportsuksessen, pels - som er hovednæringa i denne bygda, Øye i Ørsta.</p>
LANDBRUKSEKSPORT: Eksportstrategien for norsk jordbruk som Sylvi Listhaug lanserte i 2015, har ebbet ut. Regjeringen varsler i stedet forbud mot den største eksportsuksessen, pels - som er hovednæringa i denne bygda, Øye i Ørsta. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Regjeringens strategi for jordbrukseksport som ble lagt fram i 2015, har ifølge ny rapport munnet ut i lite og ingenting. Regjeringen vil tvert imot forby pelsdyrnæringa som gir Norge 440 millioner i eksportinntekter i året.

I januar 2015 trakk Frps landbruks- og matminister Sylvi Listhaug fram eksport som mulighet for et norsk jordbruk som blir stadig mer utfordret av importkonkurranse på eget hjemmemarked.

I januar 2015 la hun fram Landbruks- og matdepartementets strategi for eksport av jordbruksprodukter.

Men hva har skjedd siden?

Lite eller ingenting, skal vi tro rapporten «Eksportsatsing i norsk jordbruk?», presentert av forskningsinstituttet Ruralis og utredningsbyrået AgriAnalyse 15. februar.

Lite, bortsett fra at

Mens Norge på grunn av internasjonale handelsavtaler har importert sauekjøtt tross overproduksjon her hjemme, gikk dermed overskudd av sauekjøtt til pelsdyrfôr, en løsning som altså blir uaktuell i framtida.

Eksportsatsingen som rant ut i sanden

JORDBRUKSEKSPORT: – Sveits og Sverige har brukt mye penger på å satse på økt jordbrukseksport for å kompensere for økt import. Under Erna Solberg har regjeringen ikke gjort noe for å følge opp sin egen landbruksstrategi, sier Bjørn Eidem. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
JORDBRUKSEKSPORT: – Sveits og Sverige har brukt mye penger på å satse på økt jordbrukseksport for å kompensere for økt import. Under Erna Solberg har regjeringen ikke gjort noe for å følge opp sin egen landbruksstrategi, sier Bjørn Eidem. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Mange husker at daværende landbruksminister Gunhild Øyangen (Ap) i 1994 var opptatt av å få oss inn i EU. Da var det mye snakk om eksport fra norsk landbruk. Siden har skiftende regjeringen ligget lavt med eksportmulighetene.

Det oppsummerte Bjørn Eidem, handelsekspert og prosjektleder ved Ruralis Utredning, da han fredag presenterte rapporten.

Tanken var å kompensere for økt import med eksport, så ikke alle norske gårdsbruk skulle bli utkonkurrert.

I juni ble det innkalt til et første møte i Kontaktutvalget for jordbruksprodukter. – – Det eneste møtet hittil, konstaterte Eidem lakonisk.

Rapporten gjennomgår punkt for punkt forslagene til satsing i departementets eksportstrategi, og oppsummerer at få eller ingen av dem er fulgt opp.

«Innovasjon Norge går langt i å avvise at det er realistiske muligheter for å utvikle økt volumeksport med basis i norske jordbruksprodukter», heter det i rapporten.

Aktuelt: Sauekjøtt blir pelsdyrfôr

Spurte om eksportsatsing

Så kom Venstre inn i regjering.

Siden da har regjeringens strategi vært at pelsdyr skal avvikles, selv om alle de øvrige regjeringspartiene er for å videreføre den.

Så hva er status?

En eksport på cirka 2,1 milliarder kroner, hvorav pelsnæringa som skal forbys, står for 442 millioner. Dette er kun den delen som er knyttet til norsk jordbruk.

EKSPORTSTOPP: Når det fra 2021 blir forbudt ifølge en WTO-avtale med subsidiert eksport, stopper salget av norsk Jarlsbergost til utlandet. Dermed forsvinner avsetningen fra 8 prosent av norske melkebruk. Foto: Tine
EKSPORTSTOPP: Når det fra 2021 blir forbudt ifølge en WTO-avtale med subsidiert eksport, stopper salget av norsk Jarlsbergost til utlandet. Dermed forsvinner avsetningen fra 8 prosent av norske melkebruk. Foto: Tine

8. januar i år kom så Venstres næringspolitiske talsmann André N. Skjelstad med en interpellasjon til landbruks- og matministeren, nettopp om eksportsatsing.

– I norsk landbruk står vi nå overfor overproduksjon på en rekke områder som gjør at eksport burde være en naturlig del av løsningen. Senest når eksportstøtteordningen blir borte i 2021, blir behovet for mer eksport enda mer framtredende. Dagens eksportstrategi er gammel og gir ikke den tyngden innen eksport som vi trenger. Hvor ser statsråden for seg at framtidens eksportmarkeder for norske landbruksvarer er, og hvilke tiltak bør vi gjennomføre for å gjøre norsk sau til en eksportsuksess på lik linje med norsk laks? spurte Skjelstad.

Her er tallenes tale for totalhandelen med landbruksvarer:

Kan vi eksportere i store mengder?

Skjelstad og daværende landbruksminister Bård Hoksrud var skjønt enige om at her ligger det muligheter, uten at Hoksrud signaliserte nye tiltak fra myndighetenes side.

Noen positive eksempler på norsk eksport finnes riktignok, som Bjørn Eidem presenterte da han talte til AgriAnalyses årlige internasjonale seminar:

Eksport av fenalår, av svine- og storfegener, jarlsbergost og pels. De to siste forsvinner altså. Norge har også blitt kjent for noen fremragende oster som Kraftkar fra Tingvoll og Fanaost fra Ostegården. Men dette utgjør svært små volumer.

I Stortinget minnet imidlertid Geir Pollestad (Sp) om hovedlinjen i norsk jordbrukspolitikk:

– Når formålet er å produsere mat til egen, er det en vilje til å betale for det. Produksjon av sauekjøtt baserer seg på 25 prosent marknadsinntekter, 75 prosent tilskudd. Det er et dårleg utgangspunkt for lønnsom eksport.

Regjeringens pelsdyrforslag slaktes: – De har ikke et eneste faglig argument

– Viktig, men forbasket vanskelig

REAGERER: – Venstre snakker om å eksportere sauekjøtt - så opplever vi at regjeringen nekter oss å eksportere fra overskuddslagrene! sier Norturas Kjell S. Rakkenes. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
REAGERER: – Venstre snakker om å eksportere sauekjøtt - så opplever vi at regjeringen nekter oss å eksportere fra overskuddslagrene! sier Norturas Kjell S. Rakkenes. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Kjell S. Rakkenes, direktør for nærings- og handelspolitikk i det bondeeide samvirkeselskapet Nortura, understreket også på fredagens internasjonale seminar at norsk landbruk trenger å lete etter nye inntekter.

– Eksportmarkedet vil være viktig, men er forbasket vanskelig. Vi prøvde oss i Afghanistan, men lyktes ikke særlig, sa Rakkenes.

Et parti saue- og lammekjøtt har også gått til Oman, som er en lovende inngangsport til hele den regionen.

– Blir forbannet på Venstres saue-snakk

Men Rakkenes pekte på noe av problemene med norsk jordbrukspolitikk.

– Den er basert på å oppnå selvforsyning. Det innebærer billig volumproduksjon og er vanskelig å kombinere med eksport.

– For tre år siden var det en haug av franske innkjøpere på Gol for å se på lammesankingen. De var gira helt til fakturaen kom, bemerket han.

– Landbruket har tilpasset til målet om selvforsyning. I utlandet kan vi ikke konkurrere på kostnader. Så sier de fra Stortingets talerstol at vi må satse på nisjeprodukter. Problemet er at de to systemene kriger mot hvrandre, framholder Rakkenes.

– Jeg blir forbannet når jeg hører Venstre sier vi må eksportere sau. Det er lett å si når markedet bryter sammen. Og når de i tillegg forbyr å eksportere fra reguleringslager, går det ikke, kom det også fra Rakkenes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse
Siste nytt
03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse
Populært