Fakkeltog mot pels 24 steder i Norge:

– Et demokratiske problem at politikerne ikke forbyr pelsdyroppdrett

Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

Lørdag tar tusenvis av nordmenn til gatene for å vise sin motstand mot pelsdyrnæringen i Norge. – Det er på tide at politikerne lytter til folket og fagmiljøet og forbyr pelsdyroppdrett, mener NOAH.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pelsdyrnæringens fremtid:

Pelsdyrnæringen er omstridt og noen land har helt eller delvis avviklet pelsdyrhold eller er i gang med prosesser for dette. I debatten om pelsdyrnæringen er det to forhold som særlig er trukket fram som begrunnelse for å avvikle næringen. Det ene er spørsmålet om dyrevelferden i næringen er god nok, det vil si om dyreholdet oppfyller kravene i dyrevelferdsloven eller om dyrevelferden uavhengig av dette er så god som den bør være. Det andre gjelder betydningen av formålet med næringen, altså om produksjon av pels er et akseptabelt formål for å holde disse dyrene i bur.

I oktober 2013 oppnevnte Stoltenberg-regjeringen et offentlig utvalg for å gjennomgå pelsdyrnæringen.

I desember 2014 leverte utvalget sin rapport «Norsk pelsdyrhold – bærekraftig utvikling eller styrt avvikling? — Gjennomgang av pelsdyrnæringen».

Et flertall bestående av fem medlemmer gikk inn for bærekraftig utvikling av næringen, mens et mindretall på tre medlemmer gikk inn for styrt avvikling. Ett medlem ønsket ikke å gi en anbefaling om alternativene for pelsdyrnæringen.

Dokumentet ble sendt ut på høring i januar 2015. Høringsfristen var 27. april 2015.

I høringsrunden uttrykte flere tunge faginstanser at dyrevelferden i pelsdyrnæringen er uakseptabel og at bransjen bør avvikles. Veterinærforeningen og Rådet for dyreetikk foreslår en styrt avvikling av pelsdyrnæringen i Norge. I tillegg uttrykker Mattilsynet – som er satt til å kontrollere den omstridte pelsdyrbransjen – seg kritisk om næringen, skrev Nationen i april.

Av 38 instanser som svarte Landbruks- og matdepartementet, mener 28 at næringen bør få fortsette, men mange av svarene er fra kommuner og fylkeskommuner hvor næringen er utbredt, ifølge avisa.

Saken er nå til behandling i Landbruks- og matdepartementet.

Kilde: NOU 2014: 15

For tolvte år på rad arrangerer NOAH fakkeltog mot pels.

Leder i organisasjonen, veterinær Siri Martinsen, forteller at oppslutningen har økt.

– De fem siste årene har dette vært Europas største arrangement for dyr. Tusenvis har stilt opp hvert år over hele landet. I år ser vi en positiv utvikling i antall byer, små og store, hvor frivillige ønsker å delta. Hele 24 byer har arrangementer i år, det er dobbelt så mange som for to år siden, sier Martinsen til ABC Nyheter.

Hun mener det er et tydelig signal om at motstanden mot pelsdyrnæringen står sterkt i alle landsdeler.

– I kravet om avvikling av pelsdyroppdrett har vi majoriteten av befolkningen, en samlet motebransje, en rekke faginstanser, fem trossamfunn, fem politiske partier, og politikere fra flere andre partier med oss, sier NOAH-lederen.

Hun viser til at spørreundersøkelser allerede på midten av 90-tallet viste at 50 prosent av nordmenn ønsket forbud, og at det i siden har det vært et stabilt flertall.

– Den siste målingen viste at 68 prosent ønsker forbud mot pelsdyroppdrett. Det betyr ikke at resten vil ha pelsdyroppdrett, bare cirka 15 prosent svarer at de ønsker at det skal fortsette. Det er altså en klar majoritet for forbud blant de som har gjort seg opp en mening.

Les også: Pelsdyrbøndene får hatmeldinger og trusler

– Alvorlig demokratisk problem

Martinsen mener det begynner å bli et alvorlig demokratisk problem at ikke norske politikere avvikler pelsdyrnæringen.

– Vi har lenge hatt stabilt og solid flertall i befolkningen som ønsker forbud. I tillegg viser høringssvar til pelsdyrutvalgets rapport at fagmiljøene i Norge unisont støtter opp om et forbud, blant andre Veterinærforeningen og Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk. Til og med Mattilsynet som ikke skal ha en politisk mening, sier rett ut at dette er dyrevelfredsmessig utfordrende, sier hun og fortsetter:

– Når både det faglige miljøet og folkeopinionen er for et forbud, blir det et demokratisk problem at næringsinteresser skal telle mest. Dette er ikke engang en stor næring.

Ifølge pelsdyrutvalgets rapport er det om lag 270 bruk med pelsdyr i Norge. Samlet sysselsetting er anslått til 300 årsverk. Den årlige verdiskapingen er drøyt 200 millioner kroner.

– Næringen står for om lag én prosent av landbruksinntektene. Til sammenligning står blomsterproduksjon for seks prosent av landbruksinntektene, sier Martinsen.

Stadig flere land forbyr pelsdyroppdrett. Tidligere denne uka kom nyheten om at pelsdyrnæringen i Nederland gikk på nederlag i retten, etter at de stevnet staten for å få erstatning da minkfarming ble forbudt i 2012.

– Det er viktig avgjørelse. Norske myndigheter burde snarest igangsette prosessen i Norge med avvikling av næringen. Her har man en rettsavgjørelse som støtter at pelsdyroppdrett kan forbys uten at staten trenger å betale erstatning. I andre land har man innført forbud uten rettssak, sier NOAH-lederen.

Hun legger til at NOAH er for omstillingsmidler, dersom det kan få slutt på næringen raskere.

– Treneres av politikerne

Martinsen mener prosessen i Norge har blitt trenert i en årrekke og at det nå er i ferd med å skje igjen.

I november i fjor fremmet stortingsrepresentant Rasmuss Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) et representantforslag om avvikling av pelsdyrnæringen.

– Det har gått ett år og regjeringen har sagt de vil komme med uttalelser på grunnlag av høringssvarene som kom i vår. Men i statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringen å utsette behandling av saken til neste høst. De sier de vil komme med en egen sak høsten 2016. For NOAH ser dette ut som trenering.

Det er ikke første gang avvikling av næringen utsettes, forklarer Martinsen. Allerede i 2003 konkluderte Bondevik-regjeringen, med partiene Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre, i stortingsmeldingen Om dyrehold og dyrevelferd at pelsdyroppdrett burde vurderes avviklet i 2013, hvis forholdene ikke hadde blitt vesentlig forbedret.

– Forholdene hadde ikke blitt bedre. Men i stedet for å avvikle næringen i 2013 ble det satt ned et nytt pelsdyrutvalg. Det er også et demokratisk problem at politikerne tyr til utsettelser på denne måten. Det eneste rette er å avvikle næringen, hvis man skal representere velgerne og lytte til de faglige rådene som har kommet, mener Martinsen.

Les også: MDG: – Unødvendig med faglig råd om pelsdyr

12.000 forhåndspåmeldte

Lørdag går fakkeltoget fra Youngstorget i Oslo klokken 18.00 til Stortinget, der det vil være appeller fra politikere og andre fra klokken 18.30. Parallelt med arrangementet i Oslo holdes det markeringer 23 andre steder i landet.

– Mer enn 12.000 forhåndspåmeldte gir et tydelig signal om at det norske folk vil ha et forbud.

– Mange reagerer på at man behandler dyr på en måte som ikke er i tråd med den etiske oppfatningen om hvordan mennesker skal forholde seg til dyr; at de skal være innesperret hele livet for bare å bli et pynteprodukt, sier veterinær og NOAH-leder Siri Martinsen til ABC Nyheter.

Les også: Listhaug reagerer sterkt på dokumentar om pelsdyr

– Kunnskapsmangel og skremselspropaganda

Norsk Pelsdyralslag, medlemsorganisasjonen for norske pelsdyroppdrettere, mener motstanden mot pelsdyrnæringen og ønsket om forbud hovedsakelig skyldes skremselskampanjer fra pelsmotstandere og mangel på kunnskap.

– Og så er det klart at det har vært avdekket forhold på noen gårder som slett ikke har vært tilfredsstillende. Det er de bøndene sin feil som ikke har oppfylt sine forpliktelser som bønder. Når det er sagt så er det, mener jeg, fryktelig galt å dømme alle pelsdyrbønder i Norge på bakgrunn av feil som er begått av noen få. Slik jeg ser det har våre motstandere forsøkt å skape inntrykk av at det er slik vårt dyrehold er, det er det heldigvis ikke. Jeg hadde ikke hatt denne jobben hvis det var gjengs, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdahl til ABC Nyheter.

– Våre motstandere er ikke bare mot pelsdyr, men de starter med pels fordi det er en liten næring som ikke er matproduksjon. Så kan vi lure på hvem som er neste på lista. Det er en demokratisk rett de har å demonstrere, så får vi se hvor mange som går i tog, fortsetter hun.

Les også: 74 mink måtte avlives – pelsbonde kan bli utestengt

– Veterinærene tar feil

– Fagmiljøene i Norge støtter i sine høringssvar opp om et forbud, blant andre Veterinærforeningen og Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk. Tar de feil?

– De tar feil. Det at man er veterinær betyr ikke at man har innsikt i all form for husdyrproduksjon. De har også inntatt en holdning i forhold til dette som jeg og vi mener bygger på manglende kunnskap, svarer Wormdahl og fortsetter:

– Det som er interessant, er at om man snakker med etologer, de som er eksperter på dyrevelferd og atferd, så får man et mer nyansert syn. Det synes jeg synliggjør det behovet vi har for å spre kunnskap om vår næring. Det jobber vi med.

– Det er klart at skremselspropagandaen som våre motstandere har lagt for en dag, er virkningsfull. Ingen liker å se bilder av syke og skadde dyr som ikke er ivaretatt. Det er bare en ting som legitimerer dyrehold, nemlig at dyrene skal ha det bra, så også i pelsdyrnæringen, sier kommunikasjonssjefen.

Hun legger til at Norsk Pelsdyralslag slår hardt ned de gangene de selv eller Mattilsynet avdekker dårlig dyrehold.

– Det skjer dessverre i hele dyreproduksjons-Norge. Det er like fryktelig hver gang det skjer, sier Wormdahl.

– Hvorfor er det i deres syn viktig og riktig at man fortsatt skal drive med pelsdyrhold i Norge?

– Fordi det er en viktig del av norsk landbruk, som tjener penger. Det gjør at for mange er det pelsdyrholdet som er det avgjørende for om de kan bli boende på det stedet de bor, ved å drive med pelsdyr alene eller ved siden av annen landbruksvirksomhet. Dessuten mener jeg dette er en beslutning som man må ta basert på kunnskap ikke på følelser. Alle kampanjene til aktivistene har appellert til følelser, ikke bestandig til fakta, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdahl til ABC Nyheter.

Les også: Utvalg ville ikke se omstridt pels­dyr­film

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Norge felt i barnevernssak09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet
Siste nytt
14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeNorge felt i barnevernssak09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus