Rasister og nynazister på valglister til Kongressen i USA

Flere eksperter mener at president Donald Trump har gjort det mer stuerent å komme med ekstreme uttalelser i full offentlighet.
Flere eksperter mener at president Donald Trump har gjort det mer stuerent å komme med ekstreme uttalelser i full offentlighet. Foto: Carolyn Kaster / AP

En uttalt nazist, en holocaust-benekter og en mann som ønsker å gjøre USA hvitt igjen står alle på stemmesedlene når amerikanerne velger Kongress til høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremisme og uvitenhet, og selv åpenlyse tilhengere av hvit overmakt og antisemittisme, har fått ny vind i seilene under USAs president Donald Trump, mener flere eksperter.

– Trumps intolerante språkbruk har åpnet en dør i politikken som ikke var der tidligere, sier Heidi Beirich, som siden 1999 har fulgt hatefulle grupper for den antirasistiske menneskerettighetsgruppa Southern Poverty Law Center (SPLC).

– Det har alltid vært nynazisme på overflaten enkelte steder, men dette har skutt fart og fått et annet omfang enn tidligere, sier Beirich.

Nynazisme og rasisme

I delstaten Illinois er Arthur Jones en av republikanernes kandidater til Kongressen. Han er en erklært nynazist som har kalt holocaust den «største, mørkeste løgnen i historien».

Selv om hans eget parti beskrev ham som nazist og tok avstand fra ham, vant han primærvalget i delstaten etter å ha stilt uten motstand, i det som tradisjonelt er et område der Demokratene dominerer.

Kommentar: Hvem er mest troverdig, Trump eller Cohen?

Det samme problemet har gjentatt seg for republikanerne flere andre steder. Russel Walker, som stiller som kandidat til delstatsforsamlingen i North Carolina, har uttalt at det ikke er noe feil med å være rasist og at jøder er satans etterfølgere.

Republikanerne i North Carolina har tatt sterkt avstand fra Walker og bedt ham tre til side. Men Walker nekter å adlyde etter at han slo republikaneren John W. Imbaratto i primærvalget i mai.

Aktuelt: Trump med mur-ultimatum til Kongressen

Alt right-bevegelsen

I Wisconsin er Paul Nehlen den ledende republikanske kandidaten til å fylle plassen som i dag innehas lederen i Representantenes hus, Paul Ryan. Nehlen har seilt opp som en leder for den såkalte «alt right-bevegelsen». Kritikere hevder han vil gi tilhengere av hvit overmakt og antisemitter sterkere fotfeste i amerikansk kultur og politikk.

Rick Tyler, en Trump-tilhenger som forsøker å bli valgt til kongressen i Tennessee, har et bilde av sørstatsflagget hengende over Det hvite hus på kampanjenettsidene sine. På en av reklameplakatene for Tylers valgkamp står det «gjør USA hvitt igjen».

Aktuelt: Republikanere kaller Trump landssviker og forræder: – Jeg er ferdig med ham

I California var antisemitten John Fitzgerald nære å bli republikanernes kandidat etter å ha fått automatisk støtte som partiets eneste kandidat. Men så oppdaget partiet de antisemittiske kommentarene hans og trakk støtten i siste liten, skriver New York Times.

Likevel stiller han som uavhengig kandidat mot demokraten Mark DeSaulnier i et valgdistrikt nordøst for San Francisco.

Aktuelt: Putin vil ha tettere sikkerhetssamarbeid med Trump

Ville betydd «døden»

– Åpenlys uvitenhet ville inntil nylig betydd den politiske død for en kandidat, sier Beirich. Men i dagens politiske klima betyr ikke denne typen retorikk slutten på en politisk karriere.

– Ved å fullstendig ignorere slike tabuer har Trump vist en vei til valgseier som folk ikke tidligere trodde kom til å virke, sier Beirich.

De fleste av de mer ekstreme kandidatene stiller imidlertid i valgdistrikter der det historisk sett har vært klart demokratisk flertall, og sjansene for at noen av dem blir valgt, er forholdsvis små. Det bemerkelsesverdige er at man nå kan lufte slike holdninger i full offentlighet, uten å bli støtt ut i det politiske mørket.

Aktuelt: Tysklands utenriksminister: – Vi kan ikke stole på Det hvite hus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden