Meny

Tysklands utenriksminister: – Vi kan ikke stole på Det hvite hus

– Europa må ikke la seg splitte uavhengig av hvor skarpe de verbale angrepen og absurde twittermeldingene er, sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas. Foto: Hans Punz / AFP
Heiko Maas fyrte av kraftsalve mot USAs president etter at han kalte EU en fiende, og ber Europa nå slutte rekkene.

– For å opprettholde vårt partnerskap med USA må vi justere det. Den første klare konsekvensen kan bare bli at Europa slutter rekkene, sier den tyske utenriksministeren, ifølge Reuters.

Det var i et intervju med «Face the Nation» på CBS søndag at Donald Trump ble spurt om å utpeke hvem han mener er hans «største globale fiende akkurat nå».

– Vel, jeg mener vi har mange fiender. Jeg mener EU er en fiende, se hva de gjør med oss innen handel. Nå skulle du ikke trodd det om EU, men de er en fiende, sa Trump til CBS etter det noe bisarre NATO-toppmøtet.

Før han satte kursen mot Helsingfors for å møte Russlands president Vladimir Putin, ble tolv navngitte russiske etteretningsagenter fredag siktet for å stå bak hackingen av Det demorkatiske partiets e-postserver under presidentvalgkampen.

Bakgrunn: Trump: – Jeg mener EU er en fiende

Står på at det en heksejakt

Like før hackingen oppfordret Trump i en direktesendt tale Russland om å hacke serverne - og hans nå tiltalte valgkampsjef Paul Manfort, sønnen Donald junior og svigersønnen Jared Kushner hadde et forestående møte i Trump Tower med en russisk advokat som hevdet hun hadde en drittpakke om Hillary Clinton. E-postene ble lekket til WikiLeaks.

Mandag morgen, før møtet med Putin, hevdet likevel USAs president at det hele er en «heksejakt» mot ham.

Les også: Tidligere forsvarssjef om NATO: – Det kan ta tid å reparere skadene

– Absurde twittermeldinger

Tysklands utenriksminister er ikke nådig overfor USAs president, som mener EU er en fiende.

– Europa må ikke la seg splitte uavhengig av hvor skarpe de verbale angrepen og absurde twittermeldingene er, sier han til tyske Funke.

På Twitter uttrykker mange amerikanere at de er glade for at Heiko Maas bruker «Det hvite hus», og ikke USA.

Trump møter nå Putin i den finske hovedstaden i et en-til-en-møte som det ikke skal refereres fra. USAs president har sagt at at han skal snakke med Putin «på sin måte».

De to innledet med en felles pressekonferanse.

Følg dekningen vår her: Trump til Putin: – Jeg tror vi kan få et ekstraordinært forhold

Populært