Hvem er mest troverdig, Trump eller Cohen?

Hvem har mest troverdighet? Trump eller Cohen? Det kan bli avgjørende for den amerikanske presidentens fremtidige skjebne.
Hvem har mest troverdighet? Trump eller Cohen? Det kan bli avgjørende for den amerikanske presidentens fremtidige skjebne. Foto: AP/NTB Scanpix

Det store spørsmålet i Washington for øyeblikket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hvem er mest troverdig, president Donald Trump eller hans tidligere personlige advokat, Michael Cohen? Det er det store spørsmålet i Washington for øyeblikket.

For få dager siden offentliggjorde Cohen hemmelige lydopptak som viste at presidenten kjente til utbetaling av hysj-penger til presidentens tidligere elskerinne.

Torsdag hevdet Cohen at presidenten også kjente til og godkjente et møte som nære Trump-medarbeidere under presidentvalgkampen i 2016, inkludert hans sønn, Donald Trump jr., hadde med russiske representanter som tilbød informasjon om Trumps motkandidat Hillary Clinton.

Lydopptak av gjenkjennbare stemmer er det vanskelig å vri seg fra, men utbetaling av hysj-penger i Trump-sammenheng er ulovlig bare hvis pengene er brukt som en del av valgkampen for å forhindre at utenomekteskapelige forhold skal gi kandidat Trump et dårlig rykte.

Saken rundt møtet med russerne er alvorligere, for hvis Trump godkjente dette, har han aktivt samarbeidet med russiske agenter – og i valgkampsammenheng er det ulovlig samrøre med representanter for en fremmed makt. Nå er imidlertid saken den at Cohen ikke har lydopptak som beviser dette, så han er avhengig av å bli trodd av etterforskerne for at det skal få noen følger.

Aktuelt: Trump avviser at han visste om møtet i Trump Tower

Latterliggjort av PR-mann

Trumps nåværende juridiske rådgiver og alltid tilstedeværende PR-mann, Rudy Giuliani, var på TV hele fredagen og latterliggjorde det hele ved å si at Cohen ikke er troverdig – og at «Cohen hadde løyet hele uka.»

Kanskje Cohens rulleblad ikke nettopp er fullt av pålitelige påstander, men Cohen sier i alle fall at han er villig til å gjenta under ed overfor justisdepartementets etterforsker det han skal ha hørt.

Da blir det plutselig mer alvorlig, sett i lys av at president Trump ennå ikke har sagt ja til å stille opp og bli avhørt av etterforsker Mueller.

Hvis påstanden skulle være sann, og det er beviselig at Trump kjente til og godkjente møtet med russiske agenter for å få informasjon av betydning for valgkampen, vil det være brudd på amerikansk lov.

Og når det gjelder sannhetsgehalten i Trumps berømte tvitringer, er den såpass tvilsom at spesialetterforsker Mueller har begynt å sjekke tvitringene for å vurdere om presidenten bevisst bruker dem for å forpurre og forsinke framdriften i etterforskningen.

Bruker Trump sin tvitring for å skremme mulige vitner som skal intervjues av etterforskerne? Eller brukes de for at etterforskerne selv skal redusere tempoet i etterforskningen?

Det finnes allerede tydelige røster som mener at justisdepartementet bør avblåse hele etterforskningen på grunn av mangel på framdrift.

Les også: Trump sier at advokatens påståtte opptak «kanskje er ulovlig»

4001 usannheter

Troverdigheten i Trumps tvitringer og uttalelser for øvrig, er svært lav. Han er mannen bak språklige nyvinninger som «fake news» (falske nyheter) og «alternativ facts» (alternative fakta).

Washington Post er et av de mediene som følger opp sin kontinuerlige faktasjekk av det presidenten sier. Ifølge avisen har presidenten siden han tiltrådte 20. januar 2017, har han per nå, 26. juli 2018, løyet, snakket usant eller gitt villedende opplysninger 4001 ganger.

Amerikansk etterretning har konstatert at russisk innblanding av valgkampen har funnet sted. Likevel har presidenten 53 ganger hevdet at russisk innblanding i valgkampen er en falsk oppfinnelse fra demokratenes side for å skape uro rundt Trump.

Han har påstått at etterforskningen av russisk innblanding i valgkampen startet med et «dokument som var betalt for av demokratenes landsstyre (DNC) og Hillary Clinton».

Ifølge Washington Post var DNC et offer for den russiske innblandingen, fordi deres e-mailer ble hentet ut og senere offentliggjort gjennom WikiLeaks.

FBI har sagt at russersaken begynte med at en rådgiver for Trump, George Papadopoulos, hadde fortalt til en australsk diplomat at Trumps valgkamp hadde mottatt «politisk dritt» om motkandidaten Clinton for å bruke det som negativ informasjon om henne.

Les også: Trump raser mot Mueller: – Lekker han til fake news-mediene?

Forsøker å bli kvitt den ansvarlige embetsmannen

En gruppe republikanske representanter i Kongressen forbereder nå en sak for å kunne stille USAs vise-justisminister Rod Rosenstein for riksrett. De kaller seg «House Freedom Caucus».

Rosenstein er justisdepartementets ansvarlige leder for russersaken, som omfatter spesialetterforsker Robert Muellers pågående etterforskning av russiske agenters innblanding i presidentvalgkampen i 2016.

De mener at Rosenstein holder tilbake dokumenter og andre opplysninger om etterforskningen i russersaken. Forsøket fra «House Freedom Caucus» vil neppe nå fram, fordi i Washington er det neppe sterk nok interesse for å bruke riksrett for ofte som et politisk våpen. Republikanernes leder i Representantenes Hus, Paul Ryan, har gjort det klart at han ikke støtter forsøket.

Et forsøk på å felle vise-justisminister Rosenstein har ligget i kortene lenge. Han har imidlertid utøvet sitt ansvar for Mueller-etterforskningen med rak rygg, og som en god embedsmann har han ikke brukt lekkasjer til mediene for å støtte sin sak.

Rosenstein har ansvaret for Mueller-etterforskningen fordi hans sjef, justisminister Jeff Sessions, erklærte seg som inhabil når det gjelder saker om russisk innblanding i amerikanske forhold fordi han selv tidligere hadde deltatt i møter med russiske representanter.

Høyst urimelig å stille Rosenstein for riksrett

Rosensteins skjebne er bare et sideshow til den egentlige historien, som er den russiske innblandingen i valget i 2016, noe som FBI, CIA og hele det amerikanske etterretningsmiljøet er kjent med.

Det som ikke er avklart, er om president Trump eller hans nære medarbeidere i valgkampen har kjent til eller vært delaktig i russiske agenters innblanding i valgkampen i 2016, og det er heller ikke avklart om den russiske innblandingen på noen måte påvirket utfallet.

Det hvite hus har ennå ikke uttalt seg om forsøket på å anlegge riksrettssak mot Rosenstein, selv om det er kjent at president Trump fra tid til annet er rasende primært på Mueller, men også på Rosenstein og departementets øvrige ledelse – inkludert den inhabile justisminister Sessions.

Forsøket på å velte Rosenstein er åpenbart et ledd i forsøket på å stanse Muellers etterforskning, før den eventuelt når så langt at den kan rokke ved presidentens posisjon.

Rosenstein er i likhet med spesialetterforsker Mueller, et livslangt medlem av det republikanske partiet. Det ville være høyst urimelig om Rosenstein skulle bli stilt for riksrett, eller bli avsatt på andre måter.

Men i Trumps bakvendtland – der hvor alt går an – kan vi aldri være sikre.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien16:04 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Person fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Klimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 2010
Siste nytt
17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeMann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien16:04SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgePerson fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenKlimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 2010
Populært