Meny

Putin vil ha tettere sikkerhetssamarbeid med Trump

VIDEO: Under mandagens pressekonferanse var både Putin og Trump klare på at de ønsket mer samarbeid i fremtiden.
Russland er anklaget for statsstøttet cyberangrep mot USA. Nå vil Putin ha jevnlige møter mellom de to lands sikkerhetstjenester.

Under mandagens møte mellom presidentene Donald Trump og Vladimir Putin, kom det fram at Trump-administrasjonen planlegger fast dialog fremover på politisk nivå med Putin sin om utenriks- og sikkerhetspolitikk. I tillegg vil Putin ha samarbeid mellom begge lands sikkerhetstjenester, og viser til godt klima under Fotball-VM.

– Det bør være systematisk kontakt mellom våre spesialtjenester, sa Putin.

Putin lanserer på nytt ideen om en felles arbeidsgruppe innen cybersikkerhet, som Trump har tidligere entusiastisk beskrevet som en «ugjennomtrengelig enhet for cybersikkerhet, slik at hacking av valg og mange andre ting, vil vernes».

Vantro fra politikere og sikkerhetseksperter fikk Trump til å trekke forslaget tilbake forrige gang. Nå foreslår Putin at en slik felles arbeidsgruppe drøfter mistanker om at Russland blandet seg inn i presidentvalget i USA.

Saken granskes av spesialetterforsker Robert Mueller. Som følge av etterforskning er 12 ansatte i den russiske militære etterretningen, GRU, tiltalt av USAs justisdepartement for hacking.

– Vi er klare for at alle konkrete påstander fremlegges gruppen for cybersikkerhet, som vi diskuterte opprettelsen av under vårt forrige møte, sa Putin.

Daniel Hoffmann, tidligere CIA-offiser for cybersikkerhet, sier til Fox News at dette blir «som å invitere en kriminell for å hjelpe oss med etterforskningen av den kriminelle handlingen den kriminelle selv står bak».

Donald Trump har ikke uttrykkelig sagt ja til forslaget, men sa at Putin «har en interessant idé» om hva man skal gjøre med saken. Selv sjokkerte Trump ved å kalle anklagene for «nonsens», og dermed var Trump på kollisjonskurs med sine egne etterretningstjenester.

I etterkant sa han at han har forsnakket seg.

– En mulig fordel for russerne

En felles uttalelse fra USAs sikkerhetsdepartement og Storbritannias senter for cybersikkerhet 16. april gir Russland skylden for å ha støttet et storstilt cyberangrep mot statlige routere, brannvegger, nettverksutstyr og kritisk infrastruktur.

De mener angrepet var også ment å oppdage svakheter og åpne opp for «offensive operasjoner» i fremtiden.

De siste årene har også PST og E-tjenesten fortalt om økende trykk fra Russland mot norske nettverk.

Tidligere sjef for cyberetterforskning i FBI, Robert Anderson, mener USA «bør sørge for at Russland ikke bruker etterretningsmateriale fra dette samarbeidet til å fremme videre aggresjon mot USA».

Han påpeker også at Russland har ikke vært spesielt villige til å utlevere russere som er anklaget for cyberangrep mot USA.

– En mulig fordel for russerne er at de vil lære om vår «etterforsknings-håndbok», advarer tidligere cyberdirektør ved USAs nasjonale sikkerhetsråd, Megan Stifel, til Politico .

Sikkerhetsrådene skal samarbeide

Trumps administrasjon varsler at det skal avholdes møter mellom nettopp amerikansk og russisk sikkerhetsråd.

– Vi har avtalt at representanter fra våre sikkerhetsråd vil følge opp alle temaer vi har tatt opp i dag og fortsette på det vi startet her i Helsinki, sa USAs president under den innledende pressekonferansen.

– Vi forventer en pågående dialog mellom stabene til de to sikkerhetsrådene om saker som gjelder nasjonal sikkerhet, sier USAs sikkerhetsråd sin talsperson Garrett Marquis til nyhetsbyrået Tass.

USAs nasjonale sikkerhetsråd har Trump som formann, der prominente medlemmer er ministre for utenriks, forsvar, energi og finans, samt etterretningssjefene. Deres jobb er å koordinere og gjennomføre USAs sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Den russiske har lignende utforming, men har i tillegg en stabssjef, nå tidligere FSB-sjef Nikolaj Patrusjev.

På amerikansk side kommer Donald Trumps «hauk», John Bolton, til å lede USAs Russland-politikk.

Innsikt: John Bolton er hauken som dikterer Trump

Vil at ministre skal gå av

Nå mener flere politikere i USA at Bolton burde hoppe av i protest i tillegg til at utenriksminister Mike Pompeo, forsvarsminister James Mattis og etterretningsdirektør Dan Coats, burde gjøre det samme.

Sistnevnte motsier selv Donald Trump om at Russland ikke har prøvd å påvirke presidentvalget i USA.

– Vi er klare i vår vurdering av russisk innblanding i 2016, og deres pågående, gjennomgripende anstrengelser for å underminere vår demokrati. Vi kommer fortsatt til å formidle usminket og objektiv etterretning for å støtte vår nasjonale sikkerhet, sier Coats til Associated Press tirsdag.

Aktuelt: Trump til Putin: – Jeg tror vi kan få et ekstraordinært forhold

Populært