– El-sparkesykkel-ulykkene er den nye folkesykdommen

<p>I Sverige er det fremmet ønske om å forby el-sparkesykler, og i Danmark har det i København blitt satt et tak på antall. Men i Norge er det ennå ikke fremmet slike forslag. Foto: Marius Stenberg</p>
I Sverige er det fremmet ønske om å forby el-sparkesykler, og i Danmark har det i København blitt satt et tak på antall. Men i Norge er det ennå ikke fremmet slike forslag. Foto: Marius Stenberg

I Sverige ønskes forbud etter dødsulykke, i København begrenser de antallet – men i Oslo er det fortsatt fritt fram, tross svært mange ulykker.

Forrige uke kom den første dødsulykken med en elektrisk sparkesykkel i Sverige, og den svenske Trafikkstyrelsen krever nå forbud.

I København setter de et tak på antall sparkesykler for å forhindre kaos.

Men i Oslo er det fortsatt ikke gjort noen umiddelbare tiltak, selv om det også har vært en rekke mindre uhell med kjøretøyet i hovedstaden.

Pål Andersen, fagkonsulent for Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL), mener det ikke er helt uten risiko at el-sparkesyklene ferdes i trafikken.

Pål Andersen er fagkonsulent i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).
Pål Andersen er fagkonsulent i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).

– Det har vel vist seg at den nye folkesykdommen på legevakten er skader fra disse sparkesyklene. Det er en del påkjørsler, men mest skader fra fallulykker. Det stilles ingen krav til ferdigheter eller til personlig verneutstyr som hjelm og lignende. Det bør det kanskje være? sier han til ABC Nyheter.

NTB meldte nylig at skadelegevakten i Oslo hadde registrert at 75 personer hadde blitt skadet som følge av fall relatert til elsparkesykler for månedene april og mai. Tallene gjaldt både privateide og utleide el-sparkesykler.

En undersøkelse Norstat gjorde for ABC Nyheter i april viser at eldre er fire ganger så skeptiske til elsparkesykler som de unge. Les saken her.

– Vær forsiktige

– Sparkesykkelen kom først og fremst til Norge som et leketøy, men brukes mer og mer som et fremkomstmiddel. Vi forutsetter at disse er lovlige og ikke kan kjøres i høyere hastigheter enn det som er lovlig. El-sykkel er definert som sykkel i forskrift om krav til sykkel. Konstruktiv hastighet skal ikke være over 20 kilometer i timen, sier Andersen.

Han sier at ifølge trafikkreglene er sykling på fortau eller gangvei tillatt når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående.

– Står du på el-sparkesykkelen regnes du som kjørende og triller du den regnes du som gående. Veitrafikkloven gjelder for alle som ferdes i trafikken og gjelder over alt. Enhver skal ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt så det ikke oppstår fare og slik at annen trafikk ikke unødvendig blir hindret eller forstyrret, legger han til.

– Rådet vi kan gi er vel å følge regelverket og generelt være forsiktige, og følger man disse reglene eller rådene, kan ikke vi se at det bør forbys.

Les også: To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo

Vurderer hjelmpåbud

Kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen, har dette å si om situasjonen i Norge:

Christoffer Solstad Steen, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk
Christoffer Solstad Steen, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk

– Det vi har kommentert tidligere er innstramninger i henhold til kjøring på kveldstid og spesielt i helger der det blir drukket mye alkohol. Vi ønsker en generell nedre aldersgrense og hjelmpåbud opptil 16 år, sier Steen.

Han sier Trygg Trafikk anbefaler alle om å bruke hjelm, både når man sykler og når man bruker el-sparkesykler.

– Vi går ikke inn for et generelt hjelmpåbud nå, men det er noe vi vil vurdere, legger han til.

Det kan ifølge Steen være fornuftig å vurdere innstramminger i antallet utleie-el-sparkesykler i bykjernen av Oslo, slik det nå er gjort i København.

– Men det aller viktigste er at folka som bruker disse forholder seg til trafikkreglene, vet hvordan man håndterer elsparkesykkelen og ikke minst tar hensyn til andre trafikanter rundt seg.

– Og hva tenker dere om den svenske Trafikkstyrelsens krav om forbud?

– Vi vurderer ikke noe generelt forbud. Det er likevel viktig å følge ulykkesutviklingen i tiden framover.

Se video: Dette mener folk på gata om hovedstatens nye trend:

Les også: Denne kompetansen må du ha før du skal på langtur med sykkel

Ikke overrasket over ulykkeforekomst

På mandag skjedde det to trafikkuhell med elsparkesykler i Oslo. Politiet melder på Twitter at ingen ble alvorlig skadet.

Det ene uhellet skyldes sammenstøt med bil i gangfelt. Ifølge TV 2 skjedde det andre uhellet da trikken kjørte på en elsparkesyklist som krysset skinnene. Trikken hadde grønt lys og løyve til å kjøre. Politiet meldte at de opprettet sak i forbindelse med hendelsen.

– Vi vet foreløpig for lite om både antall og omfang av slike ulykker, men det er ikke overraskende at det forekommer mindre alvorlige ulykker med elsparkesykler, sier Steen i Trygg Trafikk.

Han legger til at det fortsatt er uvant både for førere av el-sparkesykler og de andre trafikantene. Enkelte kan komme opp i høye hastigheter og kan oppleves krevende å håndtere.

– Skal du bruke elsparkesykler i trafikkerte områder anbefaler vi at man øver på et rolig område i førsteomgang. Bruk hjelm og forhold deg til trafikkregler og sunn fornuft.

Ifølge NAF er det ikke påbud med hjelm, og det er heller ikke noen promillegrense for bruk av elektrisk sparkesykkel. Men NAF henviser også til norsk lov som sier at det er forbudt å føre et kjøretøy der man er uskikket til å bruke kjøretøyet på en trygg måte. Så el-sparkesykkel i kombinasjon med alkohol eller andre rusmidler kan straffe seg. Om man vil være på rett side av loven, bør man i høyt beruset tilstand der man ikke har kontroll på sparkesykkelen, heller trille den hjem.

Les også: Ingen promillegrense for elsparkesykkel

– Følger nøye med

Ina Helen Østby, pressekontakt i Sporveien, sier at siden antall innbyggere i Oslo vokser, er Sporveien positive til alle initiativer for å få flere til å reise kollektivt eller forflytte seg ved hjelp av sykkel eller gange.

Pressekontakt i Sporveien, Ina Helen Østby. Foto: Sporveien
Pressekontakt i Sporveien, Ina Helen Østby. Foto: Sporveien

– Trafikksikkerhet er vår høyeste prioritet. Elsparkesyklene representerer i denne sammenhengen et nytt alternativ, det vil si et nytt fremkomstmiddel som har kommet inn i miksen av trafikanter i bybildet.

Sporveien følger nøye med på utviklingen her og hvordan dette berører deres virksomhet.

– Sporveien har jo et tydelig sikkerhetsansvar knyttet til Trikk og T-bane. Fremtiden vil vise om det kan bli aktuelt for oss å ta til orde for en regulering på et senere tidspunkt.

Ifølge Østby har selskapet ikke opplevd alvorlige hendelser relatert til elsparkesykler.

– Alle våre førere får god opplæring i å kjøre trikk i blandet trafikk, og er naturlig nok oppmerksomme på el-sparkesyklister så vel som andre medtrafikanter, sier hun.

Les også: SV kaller ny regjeringsplattform «et slag i trynet til alle som lar bilen stå»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt
Siste nytt
21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt
Populært