Meny

– El-sparkesykkel-ulykkene er den nye folkesykdommen

<p>I Sverige er det fremmet ønske om å forby el-sparkesykler, og i Danmark har det i København blitt satt et tak på antall. Men i Norge er det ennå ikke fremmet slike forslag. Foto: Marius Stenberg</p>
I Sverige er det fremmet ønske om å forby el-sparkesykler, og i Danmark har det i København blitt satt et tak på antall. Men i Norge er det ennå ikke fremmet slike forslag. Foto: Marius Stenberg

I Sverige ønskes forbud etter dødsulykke, i København begrenser de antallet – men i Oslo er det fortsatt fritt fram, tross svært mange ulykker.

Forrige uke kom den første dødsulykken med en elektrisk sparkesykkel i Sverige, og den svenske Trafikkstyrelsen krever nå forbud.

I København setter de et tak på antall sparkesykler for å forhindre kaos.

Men i Oslo er det fortsatt ikke gjort noen umiddelbare tiltak, selv om det også har vært en rekke mindre uhell med kjøretøyet i hovedstaden.

Pål Andersen, fagkonsulent for Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL), mener det ikke er helt uten risiko at el-sparkesyklene ferdes i trafikken.

Pål Andersen er fagkonsulent i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).
Pål Andersen er fagkonsulent i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).

– Det har vel vist seg at den nye folkesykdommen på legevakten er skader fra disse sparkesyklene. Det er en del påkjørsler, men mest skader fra fallulykker. Det stilles ingen krav til ferdigheter eller til personlig verneutstyr som hjelm og lignende. Det bør det kanskje være? sier han til ABC Nyheter.

NTB meldte nylig at skadelegevakten i Oslo hadde registrert at 75 personer hadde blitt skadet som følge av fall relatert til elsparkesykler for månedene april og mai. Tallene gjaldt både privateide og utleide el-sparkesykler.

En undersøkelse Norstat gjorde for ABC Nyheter i april viser at eldre er fire ganger så skeptiske til elsparkesykler som de unge. Les saken her.

– Vær forsiktige

– Sparkesykkelen kom først og fremst til Norge som et leketøy, men brukes mer og mer som et fremkomstmiddel. Vi forutsetter at disse er lovlige og ikke kan kjøres i høyere hastigheter enn det som er lovlig. El-sykkel er definert som sykkel i forskrift om krav til sykkel. Konstruktiv hastighet skal ikke være over 20 kilometer i timen, sier Andersen.

Han sier at ifølge trafikkreglene er sykling på fortau eller gangvei tillatt når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående.

– Står du på el-sparkesykkelen regnes du som kjørende og triller du den regnes du som gående. Veitrafikkloven gjelder for alle som ferdes i trafikken og gjelder over alt. Enhver skal ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt så det ikke oppstår fare og slik at annen trafikk ikke unødvendig blir hindret eller forstyrret, legger han til.

– Rådet vi kan gi er vel å følge regelverket og generelt være forsiktige, og følger man disse reglene eller rådene, kan ikke vi se at det bør forbys.

Les også: To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo

Vurderer hjelmpåbud

Kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen, har dette å si om situasjonen i Norge:

Christoffer Solstad Steen, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk
Christoffer Solstad Steen, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk

– Det vi har kommentert tidligere er innstramninger i henhold til kjøring på kveldstid og spesielt i helger der det blir drukket mye alkohol. Vi ønsker en generell nedre aldersgrense og hjelmpåbud opptil 16 år, sier Steen.

Han sier Trygg Trafikk anbefaler alle om å bruke hjelm, både når man sykler og når man bruker el-sparkesykler.

– Vi går ikke inn for et generelt hjelmpåbud nå, men det er noe vi vil vurdere, legger han til.

Det kan ifølge Steen være fornuftig å vurdere innstramminger i antallet utleie-el-sparkesykler i bykjernen av Oslo, slik det nå er gjort i København.

– Men det aller viktigste er at folka som bruker disse forholder seg til trafikkreglene, vet hvordan man håndterer elsparkesykkelen og ikke minst tar hensyn til andre trafikanter rundt seg.

– Og hva tenker dere om den svenske Trafikkstyrelsens krav om forbud?

– Vi vurderer ikke noe generelt forbud. Det er likevel viktig å følge ulykkesutviklingen i tiden framover.

Se video: Dette mener folk på gata om hovedstatens nye trend:

Les også: Denne kompetansen må du ha før du skal på langtur med sykkel

Ikke overrasket over ulykkeforekomst

På mandag skjedde det to trafikkuhell med elsparkesykler i Oslo. Politiet melder på Twitter at ingen ble alvorlig skadet.

Det ene uhellet skyldes sammenstøt med bil i gangfelt. Ifølge TV 2 skjedde det andre uhellet da trikken kjørte på en elsparkesyklist som krysset skinnene. Trikken hadde grønt lys og løyve til å kjøre. Politiet meldte at de opprettet sak i forbindelse med hendelsen.

– Vi vet foreløpig for lite om både antall og omfang av slike ulykker, men det er ikke overraskende at det forekommer mindre alvorlige ulykker med elsparkesykler, sier Steen i Trygg Trafikk.

Han legger til at det fortsatt er uvant både for førere av el-sparkesykler og de andre trafikantene. Enkelte kan komme opp i høye hastigheter og kan oppleves krevende å håndtere.

– Skal du bruke elsparkesykler i trafikkerte områder anbefaler vi at man øver på et rolig område i førsteomgang. Bruk hjelm og forhold deg til trafikkregler og sunn fornuft.

Ifølge NAF er det ikke påbud med hjelm, og det er heller ikke noen promillegrense for bruk av elektrisk sparkesykkel. Men NAF henviser også til norsk lov som sier at det er forbudt å føre et kjøretøy der man er uskikket til å bruke kjøretøyet på en trygg måte. Så el-sparkesykkel i kombinasjon med alkohol eller andre rusmidler kan straffe seg. Om man vil være på rett side av loven, bør man i høyt beruset tilstand der man ikke har kontroll på sparkesykkelen, heller trille den hjem.

Les også: Ingen promillegrense for elsparkesykkel

– Følger nøye med

Ina Helen Østby, pressekontakt i Sporveien, sier at siden antall innbyggere i Oslo vokser, er Sporveien positive til alle initiativer for å få flere til å reise kollektivt eller forflytte seg ved hjelp av sykkel eller gange.

Pressekontakt i Sporveien, Ina Helen Østby. Foto: Sporveien
Pressekontakt i Sporveien, Ina Helen Østby. Foto: Sporveien

– Trafikksikkerhet er vår høyeste prioritet. Elsparkesyklene representerer i denne sammenhengen et nytt alternativ, det vil si et nytt fremkomstmiddel som har kommet inn i miksen av trafikanter i bybildet.

Sporveien følger nøye med på utviklingen her og hvordan dette berører deres virksomhet.

– Sporveien har jo et tydelig sikkerhetsansvar knyttet til Trikk og T-bane. Fremtiden vil vise om det kan bli aktuelt for oss å ta til orde for en regulering på et senere tidspunkt.

Ifølge Østby har selskapet ikke opplevd alvorlige hendelser relatert til elsparkesykler.

– Alle våre førere får god opplæring i å kjøre trikk i blandet trafikk, og er naturlig nok oppmerksomme på el-sparkesyklister så vel som andre medtrafikanter, sier hun.

Les også: SV kaller ny regjeringsplattform «et slag i trynet til alle som lar bilen stå»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 Tyrkia driver systematisk overvåkning: – Ren spionasje på norsk jord16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 – Dette er en stor dag for klimaet, Norge og verden14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen
Siste nytt
14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46VerdenTyrkia driver systematisk overvåkning: – Ren spionasje på norsk jord16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18Næringsliv– Dette er en stor dag for klimaet, Norge og verden14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen
Populært