– El-sparkesykkel-ulykkene er den nye folkesykdommen

<p>I Sverige er det fremmet ønske om å forby el-sparkesykler, og i Danmark har det i København blitt satt et tak på antall. Men i Norge er det ennå ikke fremmet slike forslag. Foto: Marius Stenberg</p>
I Sverige er det fremmet ønske om å forby el-sparkesykler, og i Danmark har det i København blitt satt et tak på antall. Men i Norge er det ennå ikke fremmet slike forslag. Foto: Marius Stenberg

I Sverige ønskes forbud etter dødsulykke, i København begrenser de antallet – men i Oslo er det fortsatt fritt fram, tross svært mange ulykker.

Forrige uke kom den første dødsulykken med en elektrisk sparkesykkel i Sverige, og den svenske Trafikkstyrelsen krever nå forbud.

I København setter de et tak på antall sparkesykler for å forhindre kaos.

Men i Oslo er det fortsatt ikke gjort noen umiddelbare tiltak, selv om det også har vært en rekke mindre uhell med kjøretøyet i hovedstaden.

Pål Andersen, fagkonsulent for Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL), mener det ikke er helt uten risiko at el-sparkesyklene ferdes i trafikken.

Pål Andersen er fagkonsulent i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).
Pål Andersen er fagkonsulent i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).

– Det har vel vist seg at den nye folkesykdommen på legevakten er skader fra disse sparkesyklene. Det er en del påkjørsler, men mest skader fra fallulykker. Det stilles ingen krav til ferdigheter eller til personlig verneutstyr som hjelm og lignende. Det bør det kanskje være? sier han til ABC Nyheter.

NTB meldte nylig at skadelegevakten i Oslo hadde registrert at 75 personer hadde blitt skadet som følge av fall relatert til elsparkesykler for månedene april og mai. Tallene gjaldt både privateide og utleide el-sparkesykler.

En undersøkelse Norstat gjorde for ABC Nyheter i april viser at eldre er fire ganger så skeptiske til elsparkesykler som de unge. Les saken her.

– Vær forsiktige

– Sparkesykkelen kom først og fremst til Norge som et leketøy, men brukes mer og mer som et fremkomstmiddel. Vi forutsetter at disse er lovlige og ikke kan kjøres i høyere hastigheter enn det som er lovlig. El-sykkel er definert som sykkel i forskrift om krav til sykkel. Konstruktiv hastighet skal ikke være over 20 kilometer i timen, sier Andersen.

Han sier at ifølge trafikkreglene er sykling på fortau eller gangvei tillatt når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående.

– Står du på el-sparkesykkelen regnes du som kjørende og triller du den regnes du som gående. Veitrafikkloven gjelder for alle som ferdes i trafikken og gjelder over alt. Enhver skal ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt så det ikke oppstår fare og slik at annen trafikk ikke unødvendig blir hindret eller forstyrret, legger han til.

– Rådet vi kan gi er vel å følge regelverket og generelt være forsiktige, og følger man disse reglene eller rådene, kan ikke vi se at det bør forbys.

Les også: To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo

Vurderer hjelmpåbud

Kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen, har dette å si om situasjonen i Norge:

Christoffer Solstad Steen, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk
Christoffer Solstad Steen, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk

– Det vi har kommentert tidligere er innstramninger i henhold til kjøring på kveldstid og spesielt i helger der det blir drukket mye alkohol. Vi ønsker en generell nedre aldersgrense og hjelmpåbud opptil 16 år, sier Steen.

Han sier Trygg Trafikk anbefaler alle om å bruke hjelm, både når man sykler og når man bruker el-sparkesykler.

– Vi går ikke inn for et generelt hjelmpåbud nå, men det er noe vi vil vurdere, legger han til.

Det kan ifølge Steen være fornuftig å vurdere innstramminger i antallet utleie-el-sparkesykler i bykjernen av Oslo, slik det nå er gjort i København.

– Men det aller viktigste er at folka som bruker disse forholder seg til trafikkreglene, vet hvordan man håndterer elsparkesykkelen og ikke minst tar hensyn til andre trafikanter rundt seg.

– Og hva tenker dere om den svenske Trafikkstyrelsens krav om forbud?

– Vi vurderer ikke noe generelt forbud. Det er likevel viktig å følge ulykkesutviklingen i tiden framover.

Se video: Dette mener folk på gata om hovedstatens nye trend:

Les også: Denne kompetansen må du ha før du skal på langtur med sykkel

Ikke overrasket over ulykkeforekomst

På mandag skjedde det to trafikkuhell med elsparkesykler i Oslo. Politiet melder på Twitter at ingen ble alvorlig skadet.

Det ene uhellet skyldes sammenstøt med bil i gangfelt. Ifølge TV 2 skjedde det andre uhellet da trikken kjørte på en elsparkesyklist som krysset skinnene. Trikken hadde grønt lys og løyve til å kjøre. Politiet meldte at de opprettet sak i forbindelse med hendelsen.

– Vi vet foreløpig for lite om både antall og omfang av slike ulykker, men det er ikke overraskende at det forekommer mindre alvorlige ulykker med elsparkesykler, sier Steen i Trygg Trafikk.

Han legger til at det fortsatt er uvant både for førere av el-sparkesykler og de andre trafikantene. Enkelte kan komme opp i høye hastigheter og kan oppleves krevende å håndtere.

– Skal du bruke elsparkesykler i trafikkerte områder anbefaler vi at man øver på et rolig område i førsteomgang. Bruk hjelm og forhold deg til trafikkregler og sunn fornuft.

Ifølge NAF er det ikke påbud med hjelm, og det er heller ikke noen promillegrense for bruk av elektrisk sparkesykkel. Men NAF henviser også til norsk lov som sier at det er forbudt å føre et kjøretøy der man er uskikket til å bruke kjøretøyet på en trygg måte. Så el-sparkesykkel i kombinasjon med alkohol eller andre rusmidler kan straffe seg. Om man vil være på rett side av loven, bør man i høyt beruset tilstand der man ikke har kontroll på sparkesykkelen, heller trille den hjem.

Les også: Ingen promillegrense for elsparkesykkel

– Følger nøye med

Ina Helen Østby, pressekontakt i Sporveien, sier at siden antall innbyggere i Oslo vokser, er Sporveien positive til alle initiativer for å få flere til å reise kollektivt eller forflytte seg ved hjelp av sykkel eller gange.

Pressekontakt i Sporveien, Ina Helen Østby. Foto: Sporveien
Pressekontakt i Sporveien, Ina Helen Østby. Foto: Sporveien

– Trafikksikkerhet er vår høyeste prioritet. Elsparkesyklene representerer i denne sammenhengen et nytt alternativ, det vil si et nytt fremkomstmiddel som har kommet inn i miksen av trafikanter i bybildet.

Sporveien følger nøye med på utviklingen her og hvordan dette berører deres virksomhet.

– Sporveien har jo et tydelig sikkerhetsansvar knyttet til Trikk og T-bane. Fremtiden vil vise om det kan bli aktuelt for oss å ta til orde for en regulering på et senere tidspunkt.

Ifølge Østby har selskapet ikke opplevd alvorlige hendelser relatert til elsparkesykler.

– Alle våre førere får god opplæring i å kjøre trikk i blandet trafikk, og er naturlig nok oppmerksomme på el-sparkesyklister så vel som andre medtrafikanter, sier hun.

Les også: SV kaller ny regjeringsplattform «et slag i trynet til alle som lar bilen stå»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:33 Maguire blir Solskjærs faste kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Båt har gått på grunn – to personer hentes ut av redningshelikopter09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Homo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24 Fortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12 Utslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56 Svak start for Hovland i Abu Dhabi10:55 Rashford kan rekke Liverpool-kampen10:53 De marsjerer i gatene, brenner Koranen og heiser nazistenes flagg10:33 Blodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59 Asia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59 Ny aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46 Influensautbruddet har stagnert09:30 Lokalvalget ga kvinnerekord09:29 Indiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14 Nybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13 SAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11 Grensehandelen kan dobles innen 2030
Siste nytt
11:33SportMaguire blir Solskjærs faste kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeBåt har gått på grunn – to personer hentes ut av redningshelikopter09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerHomo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24NorgeFortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12SportUtslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56SportSvak start for Hovland i Abu Dhabi10:55SportRashford kan rekke Liverpool-kampen10:53NorgeDe marsjerer i gatene, brenner Koranen og heiser nazistenes flagg10:33NorgeBlodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59PengerAsia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59NorgeNy aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert09:30PolitikkLokalvalget ga kvinnerekord09:29VerdenIndiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14MotorNybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13PengerSAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11PengerGrensehandelen kan dobles innen 2030
Populært