El-sparkesykler: – Det nytter ikke for oss eldre å gå på gata mer

Se video: Dette mener folk på gata om hovedstadens nye trend.

Elektriske sparkesykler får eldre til å skvette og unge til å juble. Samtidig havner stadig flere på legevakten etter å ha prøvd fenomenet.

Vi har vært ute på gata i Oslo sentrum og spurt folk hva de synes om de nye el-sparkesyklene, som i mars ble tilgjengelige for alle å leie gjennom tjenestene TIER og VOI. Mens flere synes det er et godt og nyttig transportmiddel som har kommet til byen, er det andre som synes det er ubehagelig.

I Karl Johans gate møter vi blant andre Torill, en godt voksen dame som er tydelig motstander av de nye sparkesyklene.

– Det nytter ikke for oss eldre å gå på gata mer, de kjører jo helt vilt uten lover og regler. Det er andre gang i byen nå hvor jeg synes det er ubehagelig, sier hun til ABC Nyheter. (Torill ønsket ikke å avbildes i videoen).

Hun mener det hadde vært greit om sparkesyklistene hadde fulgt trafikkregler og kjørt trygt mellom fotgjengere, men hun oppfatter at ikke alle tar hensyn. Det som gjør Torill mest irritert er at hun ser syklene bli parkert på steder de er i veien, som midt i gata.

– Det kommer kanskje en tid der jeg blir så irritert at jeg tar og kaster dem ut i gata. Jeg kunne ha kastet fem stykker i dag, og jeg hadde gjort det hvis jeg gikk her alene, fortsetter hun.

Les også: Politiker om Oslo-syklister: – Sykler som om sykkelen er stjålet

En video som viser en person kaste en sparkesykkel i elvenhar gått som en farsott på Instagram de siste dagene:

Elektriske sparkesykler har inntatt hovedstaden for fullt, og to private operatører tilbyr utleie av slike i Oslo. Ytterligere ni selskaper har uttrykt interesse for å etablere seg i byen, ifølge Tek.no.

Sparkesyklene står spredt rundt omkring i byen uten sykkelstativ, og du finner og låser dem opp via en app. Deretter betaler du ti kroner for å starte, og 1,5 til 2 kroner per minutt du bruker den før du setter den fra deg der du måtte ønske.

Elektriske sparkesykler regnes som vanlige sykler. De samme reglene som syklister må følge gjelder også for disse. Kjøretøyet har en toppfart på tjue kilometer i timen.

Les også: Nye regler skal sette en stopper for trimming av elsykler

Elektriske sparkesykler har blitt et vanlig syn rundt i gatene i Oslo, men ikke alle parkerer like trygt.

Trenger tilvenning

Kristian kommer rullende på en tradisjonell ikke-elektrisk sparkesykkel. Han mener det er et fint miljøvennlig alternativ hvis man skal komme seg fort rundt i byen, men at det vil ta litt tid før folk er vant med konseptet.

– Det er en liten tilvenningsperiode for å kjøre en sparkesykkel, spesielt en elektrisk som det. Så at uhell kan forekomme i starten det kan man ikke se foruten, sier han.

Han får støtte fra 17 år gamle Endre, som mener tilbudet er midt i blinken for ungdommer som ham.

– Det er et veldig bra kollektivtilbud. Du kan parkere overalt så det er praktisk, i alle fall for meg. Jeg kan bare ta en og sykle hvor jeg vil, sier Endre.

Les også: Menn i «midtlivskrise» sykler fortest

Flere havner på legevakten

Skadelegevakten i Oslo rapporter inn tall på skadde som har brukt sykkel og el-sparkesykkel inn til Statens vegvesen og Helsedirektoratet. De har sett en økning forrige uke sammenlignet med i midten av mars. Vegvesenet opplyser at det har kommet inn en del skadde som har brukt el-sparkesykkel, i hovedsak lettere skader.

Guro Ranes i Statens Vegvesen regner med en økning i ulykker, dersom flere bruker el-sparkesykkel istedenfor føttene. Foto: Statens vegvesen
Guro Ranes i Statens Vegvesen regner med en økning i ulykker, dersom flere bruker el-sparkesykkel istedenfor føttene. Foto: Statens vegvesen

Vegvesenet oppfordrer folk til å være forsiktige, både av hensyn til seg selv og andre. De forventer at flere kan komme til å bytte ut det å gå med å sparke. Det vil føre til flere uhell og skader i trafikken.

– Vi er rimelig sikre på at det blir en del ulykker. Det er ikke like lett å holde balansen på en sparkesykkel med små hjul som på en vanlig sykkel. Dessuten mangler de aller fleste erfaring med slike kjøretøy, sier Guro Ranes, direktør for trafikksikkerhet i Vegvesenet.

Erfaringer fra sykkel viser at sparkesykler vil være sårbar for trikkeskinner, ujevn asfalt og fortauskanter.

Les også: Reis kollektivt: Her kommer du deg lettest frem uten bil

Blinde blir påkjørt

På onsdag meldte Blindeforbundet at flere blinde og svaksynte har blitt påkjørt av elektriske sparkesykler, og de ber kommunen ta grep. Blindeforbundet er samtidig kritiske til sparkesykler som står parkert midt på fortauet.

Utleieselskapet VOI beklaget situasjonen overfor de blinde.

Man leier sparkesyklene gjennom en app, som viser ledige kjøretøy og hvor mye batteri de har igjen. Foto: TIER Scooter
Man leier sparkesyklene gjennom en app, som viser ledige kjøretøy og hvor mye batteri de har igjen. Foto: TIER Scooter

– Vi er veldig lei oss for å høre at blinde har blitt påkjørt av sparkesykler i Oslo. Det skal ikke skje. Da VOI lanserte i Norge, tok vi kontakt med Norsk Blindeforbund og Bymiljøetaten, sier André i en kommentar til NTB.

Les også: Blinde påkjørt av sparkesykler, forbundet krever tiltak

Det er ventet at antallet sparkesykler bare vil øke mot sommeren. TIER opplyser at de har minst hundre sparkesykler rundt omkring i byen og selskapet planlegger å utvide så lenge de har støtte i befolkningen og fra bystyret.

Lars Christian Grødem-Olsen er ansvarlig for Tier i Norge. Han sier de ønsker å samarbeide tett med styresmakter og byråd for å sørge for at sikkerheten er god.

– Hver bruker har et ansvar for å handle etter loven. Vi er ikke politi, men vi føyer oss gjerne etter det styresmaktene ønsker fordi vi ønsker at det skal være så trygt som mulig, sier han til ABC Nyheter.

Les også: SV kaller ny regjeringsplattform «et slag i trynet til alle som lar bilen stå»

Begrenset levetid

Ifølge svenske Breakit har enkelte el-sparkesykler som leies ut en levetid på rundt to måneder. Det reiser spørsmålet om syklene faktisk er miljøvennlige. Tier har bare vært operative i fire måneder, men opplever at de får en lenger levetid ved å vedlikeholde syklene godt.

– Vi forventer godt over seks måneders levetid akkurat nå. Men målet er at de skal holde i minst ett år, sier Grødem-Olsen.

De samarbeider med logistikkselskapet Nortrail som samler inn, lader og fikser syklene om natten før de fordeler dem rundt i byen.

Les også: Vil ha østkantens paradegate på Grønland

Foreslår opplæring

Ling har bodd i Norge i rundt 30 år, men har sett el-sparkesykler dukke opp i hjemlandet Kina for flere år siden. Hun mener man må ha opplæring før man bruker de nye framkostmidlene og at de bør holdes unna de travleste gatene.

– Det er balanse ikke sant, hvordan klare å balansere eller stoppe. Spesielt når det er så mye folk på gata synes jeg det er farlig, forteller hun til ABC Nyheter.

Sparkesyklene er mindre og naturlig nok mindre stabile enn en tradisjonell sykkel. Gard er er av de som er skeptisk til den nye trenden.

Eivind Trædal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Eivind Trædal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg synes de har for små hjul og føler at det er teknisk dårlige løsninger. Jeg vil ha elsykler med store hjul og høy sikkerhet, sier han.

Gard påpeker at det er greit for ham så lenge el-sparkesyklistene holder seg i sykkelfeltet. Han mener de ikke hører hjemme sammen med fotgjengere.

Byrådets muligheter til å regulere denne typen transporttilbud er begrenset. Det synes bystyrerepresentant for MDG, Eivind Trædal, er problematisk.

– Dette er, inntil videre, ikke politisk styrt på noe nivå. Det finnes meg bekjent ingen hjemmel for å nekte el-sparkesykler i Oslo. Jeg ser at det råder forvirring om at dette er vedtatt politisk, men det er det ikke, sier Trædal til gründer-nettstedet Shifter.

Les også: Farlig forbikjøring fanget på video - politiet henlegger saken

Uaktuelt med forbud

Samferdselsminister Jon Georg Dale har til VG avvist at det er aktuelt å diskutere noe forbud av elektriske sparkesykler så lenge det sitter en samferdselsminister fra Frp.

– Vi må bidra til at disse sparkesyklene blir en positiv del av bybildet og det har vi tro på at vi får til uten å forby hverken Segway, sykler eller sparkesykler, sier han til avisen.

Les også:

Frykt og frustrasjon i Dronning Eufemias gate: – Den verste gata i Oslo

Oslo-borger bekymret for sykkeltrafikken: – Føler meg utrygg som fotgjenger

2018: Tidenes salgsår for elbiler i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:22 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Forskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring01:04 Én person skutt og alvorlig skadd i Sverige00:56 PST bekrefter: Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama
Siste nytt
06:22NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17VerdenAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53VerdenForskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring01:04VerdenÉn person skutt og alvorlig skadd i Sverige00:56NorgePST bekrefter: Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama
Populært