Meny

El-sparkesykler: – Det nytter ikke for oss eldre å gå på gata mer

Se video: Dette mener folk på gata om hovedstadens nye trend.

Elektriske sparkesykler får eldre til å skvette og unge til å juble. Samtidig havner stadig flere på legevakten etter å ha prøvd fenomenet.

Vi har vært ute på gata i Oslo sentrum og spurt folk hva de synes om de nye el-sparkesyklene, som i mars ble tilgjengelige for alle å leie gjennom tjenestene TIER og VOI. Mens flere synes det er et godt og nyttig transportmiddel som har kommet til byen, er det andre som synes det er ubehagelig.

I Karl Johans gate møter vi blant andre Torill, en godt voksen dame som er tydelig motstander av de nye sparkesyklene.

– Det nytter ikke for oss eldre å gå på gata mer, de kjører jo helt vilt uten lover og regler. Det er andre gang i byen nå hvor jeg synes det er ubehagelig, sier hun til ABC Nyheter. (Torill ønsket ikke å avbildes i videoen).

Hun mener det hadde vært greit om sparkesyklistene hadde fulgt trafikkregler og kjørt trygt mellom fotgjengere, men hun oppfatter at ikke alle tar hensyn. Det som gjør Torill mest irritert er at hun ser syklene bli parkert på steder de er i veien, som midt i gata.

– Det kommer kanskje en tid der jeg blir så irritert at jeg tar og kaster dem ut i gata. Jeg kunne ha kastet fem stykker i dag, og jeg hadde gjort det hvis jeg gikk her alene, fortsetter hun.

Les også: Politiker om Oslo-syklister: – Sykler som om sykkelen er stjålet

En video som viser en person kaste en sparkesykkel i elvenhar gått som en farsott på Instagram de siste dagene:

Elektriske sparkesykler har inntatt hovedstaden for fullt, og to private operatører tilbyr utleie av slike i Oslo. Ytterligere ni selskaper har uttrykt interesse for å etablere seg i byen, ifølge Tek.no.

Sparkesyklene står spredt rundt omkring i byen uten sykkelstativ, og du finner og låser dem opp via en app. Deretter betaler du ti kroner for å starte, og 1,5 til 2 kroner per minutt du bruker den før du setter den fra deg der du måtte ønske.

Elektriske sparkesykler regnes som vanlige sykler. De samme reglene som syklister må følge gjelder også for disse. Kjøretøyet har en toppfart på tjue kilometer i timen.

Les også: Nye regler skal sette en stopper for trimming av elsykler

Elektriske sparkesykler har blitt et vanlig syn rundt i gatene i Oslo, men ikke alle parkerer like trygt.

Trenger tilvenning

Kristian kommer rullende på en tradisjonell ikke-elektrisk sparkesykkel. Han mener det er et fint miljøvennlig alternativ hvis man skal komme seg fort rundt i byen, men at det vil ta litt tid før folk er vant med konseptet.

– Det er en liten tilvenningsperiode for å kjøre en sparkesykkel, spesielt en elektrisk som det. Så at uhell kan forekomme i starten det kan man ikke se foruten, sier han.

Han får støtte fra 17 år gamle Endre, som mener tilbudet er midt i blinken for ungdommer som ham.

– Det er et veldig bra kollektivtilbud. Du kan parkere overalt så det er praktisk, i alle fall for meg. Jeg kan bare ta en og sykle hvor jeg vil, sier Endre.

Les også: Menn i «midtlivskrise» sykler fortest

Flere havner på legevakten

Skadelegevakten i Oslo rapporter inn tall på skadde som har brukt sykkel og el-sparkesykkel inn til Statens vegvesen og Helsedirektoratet. De har sett en økning forrige uke sammenlignet med i midten av mars. Vegvesenet opplyser at det har kommet inn en del skadde som har brukt el-sparkesykkel, i hovedsak lettere skader.

Guro Ranes i Statens Vegvesen regner med en økning i ulykker, dersom flere bruker el-sparkesykkel istedenfor føttene. Foto: Statens vegvesen

Vegvesenet oppfordrer folk til å være forsiktige, både av hensyn til seg selv og andre. De forventer at flere kan komme til å bytte ut det å gå med å sparke. Det vil føre til flere uhell og skader i trafikken.

– Vi er rimelig sikre på at det blir en del ulykker. Det er ikke like lett å holde balansen på en sparkesykkel med små hjul som på en vanlig sykkel. Dessuten mangler de aller fleste erfaring med slike kjøretøy, sier Guro Ranes, direktør for trafikksikkerhet i Vegvesenet.

Erfaringer fra sykkel viser at sparkesykler vil være sårbar for trikkeskinner, ujevn asfalt og fortauskanter.

Les også: Reis kollektivt: Her kommer du deg lettest frem uten bil

Blinde blir påkjørt

På onsdag meldte Blindeforbundet at flere blinde og svaksynte har blitt påkjørt av elektriske sparkesykler, og de ber kommunen ta grep. Blindeforbundet er samtidig kritiske til sparkesykler som står parkert midt på fortauet.

Utleieselskapet VOI beklaget situasjonen overfor de blinde.

Man leier sparkesyklene gjennom en app, som viser ledige kjøretøy og hvor mye batteri de har igjen. Foto: TIER Scooter

– Vi er veldig lei oss for å høre at blinde har blitt påkjørt av sparkesykler i Oslo. Det skal ikke skje. Da VOI lanserte i Norge, tok vi kontakt med Norsk Blindeforbund og Bymiljøetaten, sier André i en kommentar til NTB.

Les også: Blinde påkjørt av sparkesykler, forbundet krever tiltak

Det er ventet at antallet sparkesykler bare vil øke mot sommeren. TIER opplyser at de har minst hundre sparkesykler rundt omkring i byen og selskapet planlegger å utvide så lenge de har støtte i befolkningen og fra bystyret.

Lars Christian Grødem-Olsen er ansvarlig for Tier i Norge. Han sier de ønsker å samarbeide tett med styresmakter og byråd for å sørge for at sikkerheten er god.

– Hver bruker har et ansvar for å handle etter loven. Vi er ikke politi, men vi føyer oss gjerne etter det styresmaktene ønsker fordi vi ønsker at det skal være så trygt som mulig, sier han til ABC Nyheter.

Les også: SV kaller ny regjeringsplattform «et slag i trynet til alle som lar bilen stå»

Begrenset levetid

Ifølge svenske Breakit har enkelte el-sparkesykler som leies ut en levetid på rundt to måneder. Det reiser spørsmålet om syklene faktisk er miljøvennlige. Tier har bare vært operative i fire måneder, men opplever at de får en lenger levetid ved å vedlikeholde syklene godt.

– Vi forventer godt over seks måneders levetid akkurat nå. Men målet er at de skal holde i minst ett år, sier Grødem-Olsen.

De samarbeider med logistikkselskapet Nortrail som samler inn, lader og fikser syklene om natten før de fordeler dem rundt i byen.

Les også: Vil ha østkantens paradegate på Grønland

Foreslår opplæring

Ling har bodd i Norge i rundt 30 år, men har sett el-sparkesykler dukke opp i hjemlandet Kina for flere år siden. Hun mener man må ha opplæring før man bruker de nye framkostmidlene og at de bør holdes unna de travleste gatene.

– Det er balanse ikke sant, hvordan klare å balansere eller stoppe. Spesielt når det er så mye folk på gata synes jeg det er farlig, forteller hun til ABC Nyheter.

Sparkesyklene er mindre og naturlig nok mindre stabile enn en tradisjonell sykkel. Gard er er av de som er skeptisk til den nye trenden.

Eivind Trædal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg synes de har for små hjul og føler at det er teknisk dårlige løsninger. Jeg vil ha elsykler med store hjul og høy sikkerhet, sier han.

Gard påpeker at det er greit for ham så lenge el-sparkesyklistene holder seg i sykkelfeltet. Han mener de ikke hører hjemme sammen med fotgjengere.

Byrådets muligheter til å regulere denne typen transporttilbud er begrenset. Det synes bystyrerepresentant for MDG, Eivind Trædal, er problematisk.

– Dette er, inntil videre, ikke politisk styrt på noe nivå. Det finnes meg bekjent ingen hjemmel for å nekte el-sparkesykler i Oslo. Jeg ser at det råder forvirring om at dette er vedtatt politisk, men det er det ikke, sier Trædal til gründer-nettstedet Shifter.

Les også: Farlig forbikjøring fanget på video - politiet henlegger saken

Uaktuelt med forbud

Samferdselsminister Jon Georg Dale har til VG avvist at det er aktuelt å diskutere noe forbud av elektriske sparkesykler så lenge det sitter en samferdselsminister fra Frp.

– Vi må bidra til at disse sparkesyklene blir en positiv del av bybildet og det har vi tro på at vi får til uten å forby hverken Segway, sykler eller sparkesykler, sier han til avisen.

Les også:

Frykt og frustrasjon i Dronning Eufemias gate: – Den verste gata i Oslo

Oslo-borger bekymret for sykkeltrafikken: – Føler meg utrygg som fotgjenger

2018: Tidenes salgsår for elbiler i Norge

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop
Siste nytt
16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop
Populært