El-sparkesykler: – Det nytter ikke for oss eldre å gå på gata mer

Se video: Dette mener folk på gata om hovedstadens nye trend.

Elektriske sparkesykler får eldre til å skvette og unge til å juble. Samtidig havner stadig flere på legevakten etter å ha prøvd fenomenet.

Vi har vært ute på gata i Oslo sentrum og spurt folk hva de synes om de nye el-sparkesyklene, som i mars ble tilgjengelige for alle å leie gjennom tjenestene TIER og VOI. Mens flere synes det er et godt og nyttig transportmiddel som har kommet til byen, er det andre som synes det er ubehagelig.

I Karl Johans gate møter vi blant andre Torill, en godt voksen dame som er tydelig motstander av de nye sparkesyklene.

– Det nytter ikke for oss eldre å gå på gata mer, de kjører jo helt vilt uten lover og regler. Det er andre gang i byen nå hvor jeg synes det er ubehagelig, sier hun til ABC Nyheter. (Torill ønsket ikke å avbildes i videoen).

Hun mener det hadde vært greit om sparkesyklistene hadde fulgt trafikkregler og kjørt trygt mellom fotgjengere, men hun oppfatter at ikke alle tar hensyn. Det som gjør Torill mest irritert er at hun ser syklene bli parkert på steder de er i veien, som midt i gata.

– Det kommer kanskje en tid der jeg blir så irritert at jeg tar og kaster dem ut i gata. Jeg kunne ha kastet fem stykker i dag, og jeg hadde gjort det hvis jeg gikk her alene, fortsetter hun.

Les også: Politiker om Oslo-syklister: – Sykler som om sykkelen er stjålet

En video som viser en person kaste en sparkesykkel i elvenhar gått som en farsott på Instagram de siste dagene:

Elektriske sparkesykler har inntatt hovedstaden for fullt, og to private operatører tilbyr utleie av slike i Oslo. Ytterligere ni selskaper har uttrykt interesse for å etablere seg i byen, ifølge Tek.no.

Sparkesyklene står spredt rundt omkring i byen uten sykkelstativ, og du finner og låser dem opp via en app. Deretter betaler du ti kroner for å starte, og 1,5 til 2 kroner per minutt du bruker den før du setter den fra deg der du måtte ønske.

Elektriske sparkesykler regnes som vanlige sykler. De samme reglene som syklister må følge gjelder også for disse. Kjøretøyet har en toppfart på tjue kilometer i timen.

Les også: Nye regler skal sette en stopper for trimming av elsykler

Elektriske sparkesykler har blitt et vanlig syn rundt i gatene i Oslo, men ikke alle parkerer like trygt.

Trenger tilvenning

Kristian kommer rullende på en tradisjonell ikke-elektrisk sparkesykkel. Han mener det er et fint miljøvennlig alternativ hvis man skal komme seg fort rundt i byen, men at det vil ta litt tid før folk er vant med konseptet.

– Det er en liten tilvenningsperiode for å kjøre en sparkesykkel, spesielt en elektrisk som det. Så at uhell kan forekomme i starten det kan man ikke se foruten, sier han.

Han får støtte fra 17 år gamle Endre, som mener tilbudet er midt i blinken for ungdommer som ham.

– Det er et veldig bra kollektivtilbud. Du kan parkere overalt så det er praktisk, i alle fall for meg. Jeg kan bare ta en og sykle hvor jeg vil, sier Endre.

Les også: Menn i «midtlivskrise» sykler fortest

Flere havner på legevakten

Skadelegevakten i Oslo rapporter inn tall på skadde som har brukt sykkel og el-sparkesykkel inn til Statens vegvesen og Helsedirektoratet. De har sett en økning forrige uke sammenlignet med i midten av mars. Vegvesenet opplyser at det har kommet inn en del skadde som har brukt el-sparkesykkel, i hovedsak lettere skader.

Guro Ranes i Statens Vegvesen regner med en økning i ulykker, dersom flere bruker el-sparkesykkel istedenfor føttene. Foto: Statens vegvesen
Guro Ranes i Statens Vegvesen regner med en økning i ulykker, dersom flere bruker el-sparkesykkel istedenfor føttene. Foto: Statens vegvesen

Vegvesenet oppfordrer folk til å være forsiktige, både av hensyn til seg selv og andre. De forventer at flere kan komme til å bytte ut det å gå med å sparke. Det vil føre til flere uhell og skader i trafikken.

– Vi er rimelig sikre på at det blir en del ulykker. Det er ikke like lett å holde balansen på en sparkesykkel med små hjul som på en vanlig sykkel. Dessuten mangler de aller fleste erfaring med slike kjøretøy, sier Guro Ranes, direktør for trafikksikkerhet i Vegvesenet.

Erfaringer fra sykkel viser at sparkesykler vil være sårbar for trikkeskinner, ujevn asfalt og fortauskanter.

Les også: Reis kollektivt: Her kommer du deg lettest frem uten bil

Blinde blir påkjørt

På onsdag meldte Blindeforbundet at flere blinde og svaksynte har blitt påkjørt av elektriske sparkesykler, og de ber kommunen ta grep. Blindeforbundet er samtidig kritiske til sparkesykler som står parkert midt på fortauet.

Utleieselskapet VOI beklaget situasjonen overfor de blinde.

Man leier sparkesyklene gjennom en app, som viser ledige kjøretøy og hvor mye batteri de har igjen. Foto: TIER Scooter
Man leier sparkesyklene gjennom en app, som viser ledige kjøretøy og hvor mye batteri de har igjen. Foto: TIER Scooter

– Vi er veldig lei oss for å høre at blinde har blitt påkjørt av sparkesykler i Oslo. Det skal ikke skje. Da VOI lanserte i Norge, tok vi kontakt med Norsk Blindeforbund og Bymiljøetaten, sier André i en kommentar til NTB.

Les også: Blinde påkjørt av sparkesykler, forbundet krever tiltak

Det er ventet at antallet sparkesykler bare vil øke mot sommeren. TIER opplyser at de har minst hundre sparkesykler rundt omkring i byen og selskapet planlegger å utvide så lenge de har støtte i befolkningen og fra bystyret.

Lars Christian Grødem-Olsen er ansvarlig for Tier i Norge. Han sier de ønsker å samarbeide tett med styresmakter og byråd for å sørge for at sikkerheten er god.

– Hver bruker har et ansvar for å handle etter loven. Vi er ikke politi, men vi føyer oss gjerne etter det styresmaktene ønsker fordi vi ønsker at det skal være så trygt som mulig, sier han til ABC Nyheter.

Les også: SV kaller ny regjeringsplattform «et slag i trynet til alle som lar bilen stå»

Begrenset levetid

Ifølge svenske Breakit har enkelte el-sparkesykler som leies ut en levetid på rundt to måneder. Det reiser spørsmålet om syklene faktisk er miljøvennlige. Tier har bare vært operative i fire måneder, men opplever at de får en lenger levetid ved å vedlikeholde syklene godt.

– Vi forventer godt over seks måneders levetid akkurat nå. Men målet er at de skal holde i minst ett år, sier Grødem-Olsen.

De samarbeider med logistikkselskapet Nortrail som samler inn, lader og fikser syklene om natten før de fordeler dem rundt i byen.

Les også: Vil ha østkantens paradegate på Grønland

Foreslår opplæring

Ling har bodd i Norge i rundt 30 år, men har sett el-sparkesykler dukke opp i hjemlandet Kina for flere år siden. Hun mener man må ha opplæring før man bruker de nye framkostmidlene og at de bør holdes unna de travleste gatene.

– Det er balanse ikke sant, hvordan klare å balansere eller stoppe. Spesielt når det er så mye folk på gata synes jeg det er farlig, forteller hun til ABC Nyheter.

Sparkesyklene er mindre og naturlig nok mindre stabile enn en tradisjonell sykkel. Gard er er av de som er skeptisk til den nye trenden.

Eivind Trædal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Eivind Trædal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg synes de har for små hjul og føler at det er teknisk dårlige løsninger. Jeg vil ha elsykler med store hjul og høy sikkerhet, sier han.

Gard påpeker at det er greit for ham så lenge el-sparkesyklistene holder seg i sykkelfeltet. Han mener de ikke hører hjemme sammen med fotgjengere.

Byrådets muligheter til å regulere denne typen transporttilbud er begrenset. Det synes bystyrerepresentant for MDG, Eivind Trædal, er problematisk.

– Dette er, inntil videre, ikke politisk styrt på noe nivå. Det finnes meg bekjent ingen hjemmel for å nekte el-sparkesykler i Oslo. Jeg ser at det råder forvirring om at dette er vedtatt politisk, men det er det ikke, sier Trædal til gründer-nettstedet Shifter.

Les også: Farlig forbikjøring fanget på video - politiet henlegger saken

Uaktuelt med forbud

Samferdselsminister Jon Georg Dale har til VG avvist at det er aktuelt å diskutere noe forbud av elektriske sparkesykler så lenge det sitter en samferdselsminister fra Frp.

– Vi må bidra til at disse sparkesyklene blir en positiv del av bybildet og det har vi tro på at vi får til uten å forby hverken Segway, sykler eller sparkesykler, sier han til avisen.

Les også:

Frykt og frustrasjon i Dronning Eufemias gate: – Den verste gata i Oslo

Oslo-borger bekymret for sykkeltrafikken: – Føler meg utrygg som fotgjenger

2018: Tidenes salgsår for elbiler i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:30 Melding om skudd i Oslo – politiet jakter gjerningspersoner02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år
Siste nytt
02:30NorgeMelding om skudd i Oslo – politiet jakter gjerningspersoner02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24NorgeNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05NorgeMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år
Populært