SV kaller ny regjeringsplattform «et slag i trynet til alle som lar bilen stå»

<p>SV og MDG mener kollektivtransport og tog taper i forhold til bompenger i den nye regjeringsplattformen, og at det er en utvikling i feil retning.</p>
SV og MDG mener kollektivtransport og tog taper i forhold til bompenger i den nye regjeringsplattformen, og at det er en utvikling i feil retning. Foto: NTB Scanpix

For mange goder til fossile biler, og for lite satsing på kollektiv og tog, mener SV og MDG. – Satsingen på tog og kollektiv er rekordhøy, kontrer samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

Granavolden-plattformen inneholder ni punkter med tiltak for å lette bompenge-belastningen. Fire punkter omhandler kollektivsatsing. Seks punkter handler om jernbanen. For sistnevnte handler det i stor grad om å videreføre målene fra nasjonal transportplan.

Opposisjonspartiene SV og MDG reagerer på regjeringens prioriteringer. Arne Nævra, SVs transportpolitiske talsperson, mener denne plattformen er et slag i trynet til alle som lar bilen stå og tar kollektiv til jobb.

– De som tar kollektiv, sykler og går til jobb bør føle seg lurt av den nye regjeringen. Mens de i festtaler oppfordrer folk til å være klimavennlige, gir de nå et skattefradrag til de som kjører bil, mens alle de som tar kollektiv til jobben ikke sitter igjen med noe, sier stortingspolitiker Nævra til ABC Nyheter.

Bompenger, tog og kollektiv i regjeringsplattformen:

Bompenger:

 • Fortsette arbeidet med å effektivisere bompengesektoren for å redusere bompengebelastningen for bilistene.
 • Innføre fradrag for bompengeutgifter.
 • Sikre at utenlandske vogntog betaler bompenger og andre avgifter.
 • Redusere bompengeandelen i nye veiprosjekter i kommende NTP.
 • At bom på sidevei som hovedregel skal unngås, med mindre det er nødvendig for å realisere prosjektet.
 • Fortsette reduksjonen av takster i eksisterende bomprosjekter gjennom å doble bevilgningene til tilskuddsordningen for redusert bompengebelastning.
 • At bompengeandelen i nye prosjekter ligger fast eller reduseres når kostnadene ved prosjektet reduseres.
 • Åpne for lengre nedbetalingstid for bompengegjeld i fergeavløsningsprosjekter.
 • Innføre statlig delgaranti for bompengelån til riksveiprosjekter i fylker som er nær grensen for hvor mye garantier de kan stille, der ordningen gir en reell risikodeling mellom stat og fylke
 • Starte arbeidet med et bilavgiftssystem som er bærekraftig etter 2025.

Kollektivtransport:

 • Legge en plan for å nå målet om fossilfri kollektivtrafikk innen 2025.
 • Fortsette utbyggingen av effektive løsninger for kollektivtransport, gange og sykkel i byområdene gjennom etablering av byvekstavtaler og belønningsordninger i tråd med NTP.
 • Liberalisere ekspressbusspolitikken fullt ut for usubsidierte ekspressbusser.
 • Være en pådriver for å utvikle europeiske standarder for ladeløsninger for busser.

Jernbane:

 • Følge opp jernbaneprioriteringene i NTP.
 • Prioritere og følge opp Jernbanedirektoratets fremdriftsplan for InterCity-utbyggingen.
 • Igangsette strekningsvise høyhastighetsutredninger for jernbane i tråd med NTP.
 • Fullføre jernbanereformen for å oppnå en bedre organisering av sektoren, og sikre at staten kjøper jernbanetjenester fra tilbyderne som gir et best mulig tilbud for pengene.
 • Legge til rette for effektiv godstransport på jernbanen gjennom realisering av godsstrategien i NTP.
 • Ta initiativ til en skandinavisk jernbanestudie i samarbeid med Sverige og Danmark.

Han mener det er tydelig at Venstre har fått lite gjennomslag på kollektiv og jernbane.

– De skal være det grønne alibiet på den siden av politikken. Men i plattformen er formuleringene knyttet til tog og kollektiv veldig runde og lite forpliktende, og noe alle partier på Stortinget kunne skrevet. Det er ingenting som peker mot budsjetter. Det vi ønsker er klare lovnader om å satse mer på tog og mindre på motorveier, sier Nævra.

Aktuelt: Veiprising ikke en del av regjeringsplattformen: – Oppsiktsvekkende

Stortingspolitiker Arne Nævra (SV) mener regjeringens nye plattform nærmest er et hån mot de som velger kollektivt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Stortingspolitiker Arne Nævra (SV) mener regjeringens nye plattform nærmest er et hån mot de som velger kollektivt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frp-seire

SV-politikeren får støtte av nasjonal talsperson i MDG, Arild Hermstad. Overordnet hadde MDG håpet at 1,5-gradersrapporten til FN skulle føre til en mer klimarettet samferdselspolitikk. Hermstad mener at penger satt av til regjeringens bompengesatsning burde brukes til å gjøre kollektivtransporten i hele landet billigere og bedre.

Nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne, Arild Hermstad. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne, Arild Hermstad. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Det hjelper ikke å sette klimamål for 2030, samtidig som det skal åpnes over 100 km firefelts motorvei bare i 2019. Den borgerlige regjeringen har også i flere runder økt momsen på kollektivtransport. I stedet for å gjøre miljøvennlige valg billigere for alle, er det fossilbil-eiere med god inntekt som belønnes, sier Hermstad til ABC Nyheter.

Frp har fått fullt gjennomslag for å prioritere bileieres privilegier og har kassert inn flere seire på transportfeltet, mener MDG-politikeren.

– Det virker som om regjeringen er redd for at Frp skal miste velgere til de nye bompengepartiene. Det går ut over klimaet.

Videre kritiserer Hermstad Venstre og KrF for å ha kastet bort en sjanse for å styre samferdselspolitikken i en mer miljøvennlig retning.

– De gir skattefradrag for bompenger, men ikke en krone til dem som reiser miljøvennlig med buss og tog. Det Norge trenger er billigere kollektivtransport og en mye større satsing på tog og kollektivtransport, ikke en storsatsing på å gjøre det mer attraktivt å kjøre fossilbil.

Statsbudsjett: Regjeringen øker kollektivsatsingen med 45 prosent

– Viktig å holde SV og MDG ute av regjering

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er veldig fornøyd med at partiet har fått større gjennomslag på bompenger enn tidligere, da det er en viktig sak for Frp.

– I sum mener jeg plattformen gir bedre gjennomslag på bompenger enn vi har fått tidligere. Det er en erkjennelse av at Frp har hatt rett. Bompengebelastningen kan ikke bli for stor uten at det får store konsekvenser for folk. Som Frp-mann skulle jeg selvfølgelig ønske vi fikk fjernet alle bomstasjonene. Men den nye plattformen gir mange steg i riktig retning, sier Dale til ABC Nyheter.

Statsråden poengterer at det satses «massivt» på tog og kollektiv i Norge. I 2019 øker budsjettet til jernbanen med 9 prosent i forhold til 2018, ifølge Dale.

– Det virker som om både SV og MDG har glemt at folk bor i distriktene, og ikke bare i byene. En kan si mye fint om tog, men de går ikke overalt. Bilen er transportmiddelet veldig mange er avhengig av for å få hverdagen til å gå rundt.

Han fortsetter:

– Det at SV og MDG kritiserer regjeringen for at vi bidrar til å gjøre livet billigere og enklere for folk der de bor, det sier sitt om hvor viktig det er å holde disse partiene ute av regjering.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rekordsatsing

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Sveinung Rotevatn (V), mener kritikken fra opposisjonen er malplassert, og påpeker at satsingen på kollektivtransport og tog følger Nasjonal Transportplan.

– Samtidig er bevilgningene til tog og kollektiv på et rekordhøyt nivå. De enorme summene vi overfører til kollektiv i byene og til jernbane får stor effekt. Det er ikke snakk om noen nedprioritering, sier Rotevatn til ABC Nyheter.

Sveinung Rotevatn (V) er statssekretær i Klima- og miljødepartementet. Foto: NTB scanpix
Sveinung Rotevatn (V) er statssekretær i Klima- og miljødepartementet. Foto: NTB scanpix

Han viser til at andelen mennesker som reiser kollektivt fortsetter å øke i Norge. I fjor ble for eksempel halvparten av reisene i Oslo tatt kollektivt. Det er ny rekord.

– Hvis Venstre hadde skrevet transportplan alene, så ville vi nok ha prioritert jernbane og kollektiv enda høyere i forhold til vei enn det vi gjør i dag. Men vi må ha et flertall på Stortinget med oss. Vi har en tyngre tog- og kollektivsatsing nå enn SV noen gang var i nærheten av å ha da de selv satt i regjeringen, sier statssekretæren.

Selv om regjeringen tar grep for å få ned bompengebelastningen, betyr ikke det at regjeringen ikke satser på fossilfri persontransport, påpeker Rotevatn. Venstre har fått gjennomslag for å videreføre alle fordelene for elbiler ut regjeringsperioden.

Les også:

Bomstasjoner kan erstattes av veiprising: – Rettferdig og bærekraftig

Hva er det med bompenger som gjør folk så forbanna?

Flertall for å bruke bompenger på kollektivtrafikk i Bergen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne
Siste nytt
23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne
Populært