Meny

Utenlandske vogntog har høyere risiko for ulykker – yrkessjåfører ikke overrasket

Vogntoget fra Romania fikk trøbbel på glatta da sjåføren skulle laste varer på Skogn i Trøndelag. Foto: Kim Larssen

Med 40 års erfaring som yrkessjåfør i Nord-Norge vet Terje Olsen hva han snakker om. – Problemet ligger i utstyr og erfaring.

«Utenlandske tunge godsbiler har tre ganger høyere risiko for å bli involvert i eneulykker som norske tunge godsbiler, dobbelt så stor risiko for møteulykker, og nesten dobbelt så stor risiko for kollisjon med et kjøretøy som kjører i samme retning. Utenlandske sjåfører i Norge ser også ut til å ha høyere sannsynlighet for å utløse dødsulykker enn norske sjåfører», het det i forskningsrapporten.

I 2016 konkluderte Transportøkonomisk institutt (TØI) med at utenlandske tunge godsbiler har adskillig høyere risiko for å bli involvert i trafikkulykker enn norske tunge godsbiler.

Forskerne pekte på manglende erfaring og kompetanse med å kjøre på norske veier og norsk vinterføre som en viktig årsaksfaktor. Særlig i Vest-Norge, Trøndelag og Nord-Norge er risikoen høyere for at utenlandske vogntog blir involvert i ulykker.

ABC Nyheter har spurt norske yrkessjåfører om å dele sine erfaringer med utenlandske vogntog-sjåfører på norske veier.

Farlige vogntog på norske veier - dette er saken:

  • Mandag 7. januar var det en alvorlig trafikkulykke i Troms. Et utenlandsk vogntog med høy fart og manglende kjetting på dekkene fikk sleng på tilhengeren, som traff en personbil i motgående kjørefelt. Sjåføren var 22 år gammel mann, som ble livstruende skadd. Tirsdag 15. januar lå han fremdeles i koma ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.
  • Etter ulykken gikk mannens mor, Ramona Lind, ut på Facebook og spurte hva som må til for å hindre uegnede vogntog å krysse grensen til Norge. Flere andre pårørende engasjerte seg i saken. Den fikk bred dekning i nordnorske medier. Etter hvert kom lokale politikere på banen. Det kom krav om tiltak for å hindre ulykker med utenlandske vogntog, og mer omfattende kontroll av kjøretøy ved grensa.
  • Politiet har tatt til ordet for at de ønsker egne kjøreforskrifter for Nord-Norge.
  • Parat og Yrkestrafikkforbundet ønsker seg døgnkontinuerlig kontroll av utenlandske vogntog ved grensa.
  • Kaffemestern Tromsø AS har gått ut i sosiale medier og kunngjort at de boikotter utenlandske vogntog.
  • Senterpartiet nasjonalt krevde strakstiltak for å hindre flere ulykker i Nord-Norge.
  • Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har iverksatt strakstiltak. Statens vegvesen har fått beskjed om å prioritere flere kontroller av kjøretøy i Nord-Norge, selv om det betyr at de må flytte på ressurser. Tollvesenet setter i gang kontroll av dekk og kjetting på tungtransport som krysser grensene i nord.
  • Tall fra SSB viser at 152 personer ble skadd og 14 personer omkom i ulykker som involverte vogntog i 2018.
  • En TØI-rapport fra 2016 viser at utenlandske vogntog har mye høyere risiko for å bli involvert i trafikkulykker en norske vogntog.
Kilder: SSB, iTromsø, Stortinget.

– Problemet starter med deg og meg

Terje Olsen har over 40 års erfaring med vogntog på nordnorske vinterveier.

– Når ikke utenlandske vogntog klarer å komme seg fram med kjettinger der vi kjører problemfritt uten, så er det ikke hokus pokus hvor problemet ligger. Det er utstyr og erfaring. Den type kjettinger og dekk mange av dem bruker egner seg ikke her nord, sier Olsen.

Yrkessjåfør Stig Aksnes mener problemene begynner med deg og med.

– Problemet starter med deg og meg, samt alle andre som ønsker gratis frakt av varer. Vi ønsker den diodelampa i taket fraktet gratis hjem til oss fra Kina. Ergo så bruker vi billige firmaer fra for eksempel Romania, sier Aksnes.

Han påpeker at billigfirmaer gjerne betyr at transportørene må bruke utstyr med lavere kvalitet. Dette utstyret blir kjørt med i lang tid før bytte av slitedeler som dekk og bremser blir gjort. Aksnes mener disse bilene øker sjansene for ulykker.

– Jo billigere vi handler og dess mindre vi forlanger av våre forhandlere, dess større sjanse er det for at den diodelampen er med på å forårsake en katastrofe.

Aktuelt: Charlie (22) kjemper for livet: – Det skjer ulykker med vogntog her hver dag

– Du hadde blitt både skremt og overrasket

Tidligere yrkessjåfør Christian Heggelund har kjørt varer i Nord-Norge i 16 år før han ga seg for to år siden.

– Du som journalist skulle vært i nord og sett ting. Du hadde blitt både skremt og overrasket i skjønn forening.

Han sier han ser mye rart på veiene vinterstid, også nå som han kun kjører personbil.

– Jeg ser mye dritt. Jeg kjørte fra Tromsø i går, og tok av ved Brandvoll. Jeg møtte 17 trailere. Kun fire av dem var norske. Det var flere toakslede trekkvogner som aldri skulle vært nord for Sinsenkrysset. På E10 inn til Harstad i går var det mange som sto fast, bare utlendinger, forteller Heggelund.

Han mener toakslede trekkvogner ikke egner seg for vinterføre fordi de ikke får nok trykk over drivakslingen, og det gjør det vanskelig å overføre kjøretøyets vekt fremover så drivakseltrykket blir optimalt. Bilene sliter også mer med å få godt nok feste på veiene.

I Norge velger de fleste lastebileierne treakslede løsninger nettopp for å takle norske forhold. Ifølge Norges Lastebileier-forbund (NLF) setter utenlandske vogntog seg mye oftere fast og skaper flere trafikkproblemer enn norske vogntog. Det skyldes ikke utelukkende dårlige dekk og manglende ferdigheter, men også flere toakslede kjøretøy, mener NLF.

Aktuelt: Forskere anbefaler lavere fartsgrenser - Dale vil ha dem opp

Fjernet kjetting – satte seg fast

Dårlige dekk for norsk vinterføre er imidlertid også et problem. Yrkessjåfør Kim Larssen møtte på et vogntog fra Romania som ikke hadde god nok vinterutrustning på Skogn i Trøndelag mandag. Det rumenske vogntoget var i ferd med å lastes opp på en godsterminal. Bakken var dekket med snø.

– Da han skulle kjøre til rampa sto han bare og spant på flatmark. Ansatte så at han var ekstremt dårlig skodd for vinterføre, så de ringte politiet. Politiet kom, sa han måtte legge på kjetting og sa god tur til ham. Han kjørte ut av bruket og tok av kjettingen. Han kom seg såvidt ut på E6. Derfra kom han seg til Soknedal, hvor han kjørte seg fast i en bakke der.

Vogntoget fra Romania fikk trøbbel på glatta da sjåføren skulle laste varer på Skogn i Trøndelag. Foto: Kim Larssen

– Hver gang jeg drar ut på veien kan bli den siste

Yrkessjåfør Kent-Ole Edvardsen har kjørt daglig tur-retur over Hamarøy fra Fauske til Narvik i seks år.

– Jeg har sagt til kjerringa at hver gang jeg drar ut på veien kan være den siste. Det er sjelden jeg har hatt ubehagelige opplevelser med norske biler og sjåfører. Utenlandske derimot. Jeg er redd for å møte dem, sier Edvardsen.

Han understreker at det selvfølgelig finnes norske sjåfører og firma som ikke har alt på stell også.

– Og jeg sier ikke at det ikke finnes flinke, utenlandske sjåfører og firma, for det gjør det.

Edvardsen har sendt flere bilder fra dashbordkameraet sitt som viser farlig kjøring.

Denne sjåføren holder seg ikke på sin side av veibanen. Foto: Kent-Ole Edvardsen

– Det her er bare litt av hverdagen, men det skjer sånne ting så og si hver dag. Det er ikke å vente at det skjer ulykker.

Selv om TØIs forskningsrapport viser at utenlandske vogntog har høyere risiko for å bli involvert i ulykker, advarer flere yrkessjåfører mot å tegne et ensidig bilde av situasjonen der utenlandske sjåfører får all skyld. Flere mener mange norske sjåfører også har forbedringspotensiale hva gjelder trygg kjøring.

Bredt engasjement

Ulykkesproblematikk med utenlandske vogntog på norske veier er blitt aktualisert av en trafikkulykke i Troms forrige mandag, der 22 år gamle Charlie Dan Lind ble livstruende skadd da et vogntog fikk sleng på tilhengeren og traff bilen til den unge mannen.

I etterkant har det blusset opp en debatt om tiltak for å hindre ulykker som involverer tungtransport, særlig i Nord-Norge.

Flere lokale og nasjonale medier har dekket Linds ulykke tett. Noe av grunnen til det er at den tragiske ulykken har ført til at flere krever politiske endringer for å hindre lignende ulykker i fremtiden.

Politikere på Stortinget har også engasjert seg. Blant annet har Senterpartiet har tatt til ordet for at kontrollen ved grensene styrkes, og at Nord-Norge får en egen kjøreforskrift på grunn av de utfordrende kjøreforholdene i regionen vinterstid.

Les alle våre artikler om saken:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:30 Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27 Dansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26 Honda legger ned fabrikk i England09:25 Myndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23 Regjeringens forslag om endring i abortloven legges fram i dag08:41 Wengs trøst – slipper VM-presset08:20 Giske uønsket av lokallag i Trøndelag07:42 Iran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31 Unnskyld, jeg vil hjelpe «de aller fattigste». Hvor bor de?07:31 Matbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24 Sykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09 Sure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04 16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53 Barca vil lege såret fra i fjor06:41 Equinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38 Falla tviler på flere drømme-VM06:25 Vinterferien er den nye påskeferien06:12 LO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03 Maduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Boligbrann i Hedmark slukket05:30 Kinas visestatsminister til Washington05:01 Aktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53 Weinsteins rettssak utsatt04:49 Tidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06 To politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59 Oslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39 CNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51 Pelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34 Huawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21 StormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03 Tredobling i antall snøskred på norske veier01:30 Trump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09 NATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57 Norsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56 Person skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47 Høy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45 To VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24 Politiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48 Wara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28 United nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05 Gjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04 Tusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50 Ap-veteran Ragnar Christiansen er død19:54 Trond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55 Trump står overfor en krise som han selv har skapt18:42 EU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10 Politiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08 Stanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet18:07 Klart for ny runde med stjernedryss over nordiske restaurant17:10 Mann funnet død i sjøen ved Egersund16:35 Matros fra ikonisk fotografi er død15:40 Saudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39 SOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16 Heimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16 Nei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16 Nyfødt turisme i klassisk diktatur14:54 Olav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47 SVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31 Svensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14 Blokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59 Postbud døde i ulykke under levering av post13:41 Kristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33 Prognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18 Molde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14 Rullestolbrukere kan få sette opp farten13:04 Borgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46 Regjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45 Søker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30 Da langrennsløperne smurte selv12:30 God glid koster minst ti millioner12:13 Polen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47 Nytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47 Gladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46 Sju Labour-politikere forlater partiet11:08 26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51 Anthony Weiner løslatt fra fengsel10:50 – Det står om mye penger. Og denne gangen har vi streikerett10:31 Det kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29 Reagerer på hotellreklamer10:02 Norwegian raste fra start09:59 Ett av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58 Østerrike vraket Schlierenzauer09:53 Strømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19 Over elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03 Fire soldater drept i Kashmir09:03 Flere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59 Skofteruds minnerenn er avlyst08:29 Lindmo får kritikk for French-intervju08:24 Bollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18 3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27 Iransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05 Sirkus Aunli for 34 år siden06:48 Ankesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37 Lundby kan bli den store taperen06:23 Helikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15 Seks soldater drept i Pakistan05:51 Trump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
09:30Helse og livsstilPollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27VerdenDansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26MotorHonda legger ned fabrikk i England09:25VerdenMyndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23Helse og livsstilRegjeringens forslag om endring i abortloven legges fram i dag08:41SportWengs trøst – slipper VM-presset08:20PolitikkGiske uønsket av lokallag i Trøndelag07:42VerdenIran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31NorgeUnnskyld, jeg vil hjelpe «de aller fattigste». Hvor bor de?07:31NorgeMatbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24NorgeSykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09SportSure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04Verden16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53SportBarca vil lege såret fra i fjor06:41VerdenEquinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38SportFalla tviler på flere drømme-VM06:25ReiseVinterferien er den nye påskeferien06:12NorgeLO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03VerdenMaduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeBoligbrann i Hedmark slukket05:30VerdenKinas visestatsminister til Washington05:01NorgeAktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53VerdenWeinsteins rettssak utsatt04:49VerdenTidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06VerdenTo politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59NorgeOslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39VerdenCNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51NorgePelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34VerdenHuawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21NorgeStormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03NorgeTredobling i antall snøskred på norske veier01:30VerdenTrump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09NorgeNATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57VerdenNorsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56NorgePerson skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47VerdenHøy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45SportTo VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24NorgePolitiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48NorgeWara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28SportUnited nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05PengerGjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04VerdenTusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50PolitikkAp-veteran Ragnar Christiansen er død19:54PolitikkTrond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55StemmerTrump står overfor en krise som han selv har skapt18:42VerdenEU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10VerdenPolitiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08NorgeStanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet18:07NorgeKlart for ny runde med stjernedryss over nordiske restaurant17:10NorgeMann funnet død i sjøen ved Egersund16:35VerdenMatros fra ikonisk fotografi er død15:40SportSaudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39VerdenSOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16KulturHeimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16NorgeNei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16ReiseNyfødt turisme i klassisk diktatur14:54PengerOlav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47PolitikkSVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31VerdenSvensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14PengerBlokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59NorgePostbud døde i ulykke under levering av post13:41SportKristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33PolitikkPrognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18SportMolde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14NorgeRullestolbrukere kan få sette opp farten13:04VerdenBorgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46PolitikkRegjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45NorgeSøker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30SportDa langrennsløperne smurte selv12:30SportGod glid koster minst ti millioner12:13VerdenPolen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47PengerNytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47SportGladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46PolitikkSju Labour-politikere forlater partiet11:08Norge26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51PolitikkAnthony Weiner løslatt fra fengsel10:50Penger– Det står om mye penger. Og denne gangen har vi streikerett10:31VerdenDet kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29PengerReagerer på hotellreklamer10:02PengerNorwegian raste fra start09:59NorgeEtt av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58SportØsterrike vraket Schlierenzauer09:53PengerStrømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19KulturOver elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03VerdenFire soldater drept i Kashmir09:03PengerFlere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59SportSkofteruds minnerenn er avlyst08:29KulturLindmo får kritikk for French-intervju08:24PolitikkBollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18Penger3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27SportIransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05SportSirkus Aunli for 34 år siden06:48VerdenAnkesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37SportLundby kan bli den store taperen06:23NorgeHelikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15VerdenSeks soldater drept i Pakistan05:51VerdenTrump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50NorgeDette skjer i dag