Meny

Farlige vogntog på nordnorske veier: Sp krever at samferdselsministeren tar grep

Å kjøre tungtransport på norske veier vinterstid er krevende. Det er ikke alle utenlandske kjøretøy som er riktig «skodd» for norske forhold. Senterpartiet tar nå til ordet for en egen kjøreforskrift for Nord-Norge, der kravene til riktige dekk vinterstid skjerpes. Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi kan ikke leve med at utenlandske vogntog blir en stadig større trussel for folks sikkerhet, sier stortingspolitiker Siv Mossleth (Sp).

Mandag ettermiddag var fremdeles situasjonen uavklart og kritisk for 22 år gamle Charlie Dan Lind, som var involvert i en trafikkulykke med et vogntog i Troms. I en uke har han kjempet for livet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge etter at et vogntog i motgående kjørefelt fikk sleng på tilhengeren og traff bilen Lind satt i.

Føreren av vogntoget, en mann i 50-årene fra Litauen, er varetekstfengslet i fire uker, siktet for uaktsom kjøring. Statens vegvesen har opplyst til iTromsø at føreren hadde fått kjøreforbud om vogntoget hadde blitt stoppet i kontroll. Grunnen er at han skulle ha kjørt med kjetting på dekkene på de glatte vinterveiene i Troms den mandagen.

Les intervju med Charlies mor:

Sp: Vil styrke kontrollen ved grensen

Trafikkulykken har satt i gang en stor debatt i Norges nordligste fylker om hvordan man kan sikre at utenlandske vogntog er trygge på nordnorske vinterveier. Blant annet har pårørende, inkludert Charlies mor, og lokale politikere engasjert seg.

Siv Mossleth er innvalgt på Stortinget for Senterpartiet i Nordland. Hun sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen. Foto: Stortinget

Nå har saken nådd Stortinget. Senterpartiet ønsker å ta initiativ til å innføre en egen kjøreforskrift for Nord-Norge.

– Dersom Samferdselsministeren ikke umiddelbart tar initiativ til at kontrollen ved grensene styrkes, og tar initiativ til forskriftendring som gjør at gode vinterdekk for nordnorsk vinterføre kreves, vil Senterpartiet ta slikt initiativ i Stortinget, sier Siv Mossleth (Sp) til ABC Nyheter.

Hun er valgt inn på Stortinget og sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen. Mossleth påpeker at tungtransporten på norske veier har økt kraftig.

– Vi kan ikke leve med at utenlandske vogntog blir en stadig større trussel for folks sikkerhet. Det går i dag en skriftlig henvendelse til minister Dale der det stilles krav vi forventer blir fulgt opp.

Les også: Vogntog-sjåføren «fulgte litt med på veien» mens han så film

SV: – Total utenlandsk dominans

Sosialistisk Venstreparti mener problemet er at myndighetene ikke har noen fullstendig oversikt over antall utenlandske vogntog på norske veier, hva de gjør eller hvor mange oppdrag de har. Partiet ønsker seg derfor et transportregister for å få oversikt, se omfanget og vurdere nødvendige tiltak.

Arne Nævra (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi må ha langt bedre kontroll med vogntogene som går på norske veier, spesielt de utenlandske og spesielt på vinterføre. Da er Nord-Norge viktig. Undersøkelser fra Transportøkonomisk institutt viser at Norge ligger 30 prosent over snittet i Europa hva gjelder alvorlige ulykker med tunge kjøretøy langs veien, sier Arne Nævra (SV) til ABC Nyheter.

Han sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og påpeker at den utenlandske dominansen nesten er total på transport av gods til og fra Norge, og de at baltiske selskapene dominerer.

– Du hører knapt det norske språket ved tollstasjonen på Svinesund lenger. Dette skaper enorme utfordringer for kontrolletatene. Når det i tillegg er dokumentert at kjøreopplæringen på mange av disse sjåførene er mangelfull – og noen ganger basert på et helgekurs – eller enda verre, da skjønner en hva slags trusler vi står overfor når disse vogntogene kommer susende på norske vinterveier.

Aktuelt: Forskere anbefaler lavere fartsgrenser - Dale vil ha dem opp

«Med rette er folk i nord fortvilet»

Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) har sendt inn et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Jon Georg Dale. I bakgrunnen for spørsmålet viser Borch til Charlie Dan Linds ulykke.

Senterpartiets Sandra Borch utfordrer samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) til å innføre særegne kjøreforskrifter for Nord-Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

«Dessverre er denne tungtransporten også involvert i alvorlige ulykker. Sist mandag gikk det galt igjen. Nå ligger en ung mann livstruende skadd på UNN etter sammenstøtet. Med rette er folk i nord fortvilet over situasjonen, og flere forteller at de frykter å møte på vogntog på veien», skriver Sandra Borch.

Videre spør hun samferdselsministeren om han har vurdert å innføre egne kjøreforskrifter for Nord-Norge.

Spørsmålet er under behandling. Samferdselsminister Jon Georg Dale har ikke hatt anledning til å kommentere saken mandag.

– Viktig at useriøse aktører blir tatt av veien

Høyre-politiker Helge Orten leder transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og sier til ABC Nyheter at Høyre vil avvente vurderinger fra samferdselsdepartementet før den tar stilling til om det er aktuelt med en egen forskrift for Nord-Norge.

Orten understreker imidlertid at regjeringen tar sikkerheten på nordnorske veier på største alvor.

Helge Orten (H) er valgt inn Stortinget for Møre og Romsdal Høyre. Han leder Transport- og kommunikasjonskomiteen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er viktig at useriøse aktører blir tatt av veien. Det er viktig for trafikksikkerheten og for at det skal være ryddige og skikkelige forhold i transportsektoren. De siste årene er det innført flere tiltak rettet spesielt mot tungtrafikken. Flere og forbedrede kontroller er en viktig del av dette arbeidet. Samtidig må vi fortløpende vurdere om nivået er tilstrekkelig og om det er aktuelt å utvide kontrollaktiviteten ytterligere, sier Orten til ABC Nyheter.

Stortingspolitikeren sier at kontroll av dekk, kjetting og bremser blir prioritert, og at kontroll av tunge kjøretøy skal rettes mot steder der det erfaringsvis oppstår problemer ved glatt føre.

– Vi vet samtidig at det ikke vil være mulig å kontrollere alle. Derfor er det viktig at Statens Vegvesen fortsetter arbeidet med å effektivisere og målrette kontrollene, fortsetter han.

Også Orten viser til at det er særlig en del utenlandske sjåfører som ikke har tilstrekkelig erfaring med norske vinterforhold. Han håper nye EU- og EØS-krav kan bedre situasjonen.

– Regjeringen har fått gjennomslag i EU for å styrke de felleseuropeiske kravene til yrkessjåførenes kompetanse til kjøring under ekstreme vær- og føreforhold.

Tall fra SSB viser at 152 personer ble skadd og 14 personer omkom i trafikkulykker der vogntog var involvert i 2018.

Les også:

Lokale innbyggere ba om rekkverk før dødsulykken i Eid

Fjelloverganger i Sør-Norge blir vinterstengt

Utsettelse av nye E18 skaper reaksjoner

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:00 Falla kan legge forbildet bak seg07:12 Bomber ryster Nigeria på valgdagen07:04 To til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia
Siste nytt
08:00SportFalla kan legge forbildet bak seg07:12VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen07:04NorgeTo til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia
Populært