Farlige vogntog på nordnorske veier: Sp krever at samferdselsministeren tar grep

Å kjøre tungtransport på norske veier vinterstid er krevende. Det er ikke alle utenlandske kjøretøy som er riktig «skodd» for norske forhold. Senterpartiet tar nå til ordet for en egen kjøreforskrift for Nord-Norge, der kravene til riktige dekk vinterstid skjerpes. Illustrasjonsfoto.
Å kjøre tungtransport på norske veier vinterstid er krevende. Det er ikke alle utenlandske kjøretøy som er riktig «skodd» for norske forhold. Senterpartiet tar nå til ordet for en egen kjøreforskrift for Nord-Norge, der kravene til riktige dekk vinterstid skjerpes. Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi kan ikke leve med at utenlandske vogntog blir en stadig større trussel for folks sikkerhet, sier stortingspolitiker Siv Mossleth (Sp).

Mandag ettermiddag var fremdeles situasjonen uavklart og kritisk for 22 år gamle Charlie Dan Lind, som var involvert i en trafikkulykke med et vogntog i Troms. I en uke har han kjempet for livet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge etter at et vogntog i motgående kjørefelt fikk sleng på tilhengeren og traff bilen Lind satt i.

Føreren av vogntoget, en mann i 50-årene fra Litauen, er varetekstfengslet i fire uker, siktet for uaktsom kjøring. Statens vegvesen har opplyst til iTromsø at føreren hadde fått kjøreforbud om vogntoget hadde blitt stoppet i kontroll. Grunnen er at han skulle ha kjørt med kjetting på dekkene på de glatte vinterveiene i Troms den mandagen.

Les intervju med Charlies mor:

Sp: Vil styrke kontrollen ved grensen

Trafikkulykken har satt i gang en stor debatt i Norges nordligste fylker om hvordan man kan sikre at utenlandske vogntog er trygge på nordnorske vinterveier. Blant annet har pårørende, inkludert Charlies mor, og lokale politikere engasjert seg.

Siv Mossleth er innvalgt på Stortinget for Senterpartiet i Nordland. Hun sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen. Foto: Stortinget
Siv Mossleth er innvalgt på Stortinget for Senterpartiet i Nordland. Hun sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen. Foto: Stortinget

Nå har saken nådd Stortinget. Senterpartiet ønsker å ta initiativ til å innføre en egen kjøreforskrift for Nord-Norge.

– Dersom Samferdselsministeren ikke umiddelbart tar initiativ til at kontrollen ved grensene styrkes, og tar initiativ til forskriftendring som gjør at gode vinterdekk for nordnorsk vinterføre kreves, vil Senterpartiet ta slikt initiativ i Stortinget, sier Siv Mossleth (Sp) til ABC Nyheter.

Hun er valgt inn på Stortinget og sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen. Mossleth påpeker at tungtransporten på norske veier har økt kraftig.

– Vi kan ikke leve med at utenlandske vogntog blir en stadig større trussel for folks sikkerhet. Det går i dag en skriftlig henvendelse til minister Dale der det stilles krav vi forventer blir fulgt opp.

Les også: Vogntog-sjåføren «fulgte litt med på veien» mens han så film

SV: – Total utenlandsk dominans

Sosialistisk Venstreparti mener problemet er at myndighetene ikke har noen fullstendig oversikt over antall utenlandske vogntog på norske veier, hva de gjør eller hvor mange oppdrag de har. Partiet ønsker seg derfor et transportregister for å få oversikt, se omfanget og vurdere nødvendige tiltak.

Arne Nævra (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Arne Nævra (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi må ha langt bedre kontroll med vogntogene som går på norske veier, spesielt de utenlandske og spesielt på vinterføre. Da er Nord-Norge viktig. Undersøkelser fra Transportøkonomisk institutt viser at Norge ligger 30 prosent over snittet i Europa hva gjelder alvorlige ulykker med tunge kjøretøy langs veien, sier Arne Nævra (SV) til ABC Nyheter.

Han sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og påpeker at den utenlandske dominansen nesten er total på transport av gods til og fra Norge, og de at baltiske selskapene dominerer.

– Du hører knapt det norske språket ved tollstasjonen på Svinesund lenger. Dette skaper enorme utfordringer for kontrolletatene. Når det i tillegg er dokumentert at kjøreopplæringen på mange av disse sjåførene er mangelfull – og noen ganger basert på et helgekurs – eller enda verre, da skjønner en hva slags trusler vi står overfor når disse vogntogene kommer susende på norske vinterveier.

Aktuelt: Forskere anbefaler lavere fartsgrenser - Dale vil ha dem opp

«Med rette er folk i nord fortvilet»

Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) har sendt inn et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Jon Georg Dale. I bakgrunnen for spørsmålet viser Borch til Charlie Dan Linds ulykke.

Senterpartiets Sandra Borch utfordrer samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) til å innføre særegne kjøreforskrifter for Nord-Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Senterpartiets Sandra Borch utfordrer samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) til å innføre særegne kjøreforskrifter for Nord-Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

«Dessverre er denne tungtransporten også involvert i alvorlige ulykker. Sist mandag gikk det galt igjen. Nå ligger en ung mann livstruende skadd på UNN etter sammenstøtet. Med rette er folk i nord fortvilet over situasjonen, og flere forteller at de frykter å møte på vogntog på veien», skriver Sandra Borch.

Videre spør hun samferdselsministeren om han har vurdert å innføre egne kjøreforskrifter for Nord-Norge.

Spørsmålet er under behandling. Samferdselsminister Jon Georg Dale har ikke hatt anledning til å kommentere saken mandag.

– Viktig at useriøse aktører blir tatt av veien

Høyre-politiker Helge Orten leder transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og sier til ABC Nyheter at Høyre vil avvente vurderinger fra samferdselsdepartementet før den tar stilling til om det er aktuelt med en egen forskrift for Nord-Norge.

Orten understreker imidlertid at regjeringen tar sikkerheten på nordnorske veier på største alvor.

Helge Orten (H) er valgt inn Stortinget for Møre og Romsdal Høyre. Han leder Transport- og kommunikasjonskomiteen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Helge Orten (H) er valgt inn Stortinget for Møre og Romsdal Høyre. Han leder Transport- og kommunikasjonskomiteen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er viktig at useriøse aktører blir tatt av veien. Det er viktig for trafikksikkerheten og for at det skal være ryddige og skikkelige forhold i transportsektoren. De siste årene er det innført flere tiltak rettet spesielt mot tungtrafikken. Flere og forbedrede kontroller er en viktig del av dette arbeidet. Samtidig må vi fortløpende vurdere om nivået er tilstrekkelig og om det er aktuelt å utvide kontrollaktiviteten ytterligere, sier Orten til ABC Nyheter.

Stortingspolitikeren sier at kontroll av dekk, kjetting og bremser blir prioritert, og at kontroll av tunge kjøretøy skal rettes mot steder der det erfaringsvis oppstår problemer ved glatt føre.

– Vi vet samtidig at det ikke vil være mulig å kontrollere alle. Derfor er det viktig at Statens Vegvesen fortsetter arbeidet med å effektivisere og målrette kontrollene, fortsetter han.

Også Orten viser til at det er særlig en del utenlandske sjåfører som ikke har tilstrekkelig erfaring med norske vinterforhold. Han håper nye EU- og EØS-krav kan bedre situasjonen.

– Regjeringen har fått gjennomslag i EU for å styrke de felleseuropeiske kravene til yrkessjåførenes kompetanse til kjøring under ekstreme vær- og føreforhold.

Tall fra SSB viser at 152 personer ble skadd og 14 personer omkom i trafikkulykker der vogntog var involvert i 2018.

Les også:

Lokale innbyggere ba om rekkverk før dødsulykken i Eid

Fjelloverganger i Sør-Norge blir vinterstengt

Utsettelse av nye E18 skaper reaksjoner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Du trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener regjeringen går feil vei12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 – Dette marerittet på de greske øyene må ta slutt09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder
Siste nytt
09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilDu trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener regjeringen går feil vei12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31Verden– Dette marerittet på de greske øyene må ta slutt09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder
Populært