Meny

Charlie (22) kjemper for livet: – Det skjer ulykker med vogntog her hver dag

Det er en stor økning i utenlandske vogntog på norske veier. Mandag forrige uke var ett av dem involvert i en alvorlig ulykke som sendte sønnen til Ramona Lind (bildet) i koma, hvor han svever mellom liv og død. Illustrasjonsfoto. Foto: Privat/NTB Scanpix

Ramona Lind gjennomlever nå enhver foreldres verste mareritt. Likevel har hun tatt opp kampen med systemet for at andre foreldre skal slippe å oppleve det hun gjør.

Mandag ettermiddag ligger en ung mann i koma og kjemper for livet på Universitetssykehuset i Nord-Norge. Charlie Dan Lind (22) fra Sortland var involvert i en alvorlig trafikkulykke på vei til Tromsø for en uke siden. Et vogntog i motsatt kjørebane fikk sleng på hengeren i 88 km/t, og traff bilen Charlie kjørte.

– Situasjonen for Charlie har de siste dagene vært stabil. Han ligger i koma. Vi vet ikke om han noensinne våkner opp, eller hva han våkner til hvis han våkner. Men vi har tro. Vi har håp. Charlie er en usedvanlig sterk, ung mann. Jeg vet at legene kan gjøre helt utrolige ting. De ivaretar ham så godt, sier Ramona Lind, mor til Charlie, til ABC Nyheter.

Etter den forferdelige ulykken har Lind gjort alt hun kan for å skape oppmerksomhet rundt sønnens ulykke. Den skyldtes trolig et svært utbredt problem i Nord-Norge:

Utenlandske vogntog som ikke er skodd for norske forhold.

Fortvilet mor: – Hva må til for å hindre uegnede kjøretøy å kjøre over grensen?

– Folk er takknemlige for at Charlie har gitt saken et ansikt

Ramona Lind opplever alle foreldres verste mareritt. Sønnen hennes Charlie (22) ligger livstruende skadd i koma etter en trafikkulykke som involverte et vogntog som var for dårlig skodd for føret. Foto: Privat

Føreren av vogntoget var en mann i 50-årene fra Litauen. Han er varetektsfengslet i fire uker og siktet for uaktsom kjøring. Politiet tror årsaken til ulykken var for høy fart. Vogntoget holdt en fart på 88 km/t da fartsgrensen var 80 km/t. I tillegg har Statens vegvesen sagt til avisen iTromsø at føreren hadde fått kjøreforbud om vogntoget hadde blitt stoppet i kontroll. Grunnen er at han skulle ha kjørt med kjetting på dekkene på de glatte vinterveiene i Troms den mandagen.

Ramona Lind bor på Sortland og kommer fra Nord-Norge. Hun forteller at hun har sett på «galskapen» utenlandske vogntog forårsaker på norske veier i mange år. Derfor var hun ikke i tvil om at hun skulle snakke om ulykken og de omstendighetene som forårsaket den.

– Jeg kan ikke tro at andre skal gjøre det. Jeg har sett denne galskapen i så mange år. Jeg føler ikke at jeg har noe annet valg enn å si fra. Det kan hende Charlie er uenig med meg. Men den krangelen gleder jeg meg til å ta med ham om jeg får muligheten, sier Lind.

Hun har stilt opp i flere medier og fortalt sin historie. Hun har krevd endringer og forbedringer som kan hindre ulykker lik den sønnen hennes var involvert i, både i pressen og på Facebook.

(Artikkelen fortsetter under)

– Jeg har fått meldinger fra veldig mange mennesker som er takknemlige for at Charlie dessverre har gitt den situasjonen vi har i Nord-Norge et ansikt og et navn. Det skjer ulykker med vogntog her hver eneste dag. Senest i stad så jeg en trailer som sto fast og ikke klarte å kjøre over ei bru. Det skal ikke være sånn. Hverdagen skal ikke være sånn.

Les også: Vogntog-sjåføren «fulgte litt med på veien» mens han så film

Forventer strakstiltak fra statsråd

Charlie Dan Lind (22) har blitt et navn og et ansikt knyttet til de menneskelige konsekvensene av vogntog-ulykker. Foto: Privat

Nå har saken nådd Stortinget. Senterparti-polikter Sandra Borch har stilt et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Jon Georg Dale på bakgrunn av ulykken Charlie Lind var involvert i.

«Politiet har tatt til ordet for at de ønsker egen kjøreforskrifter for Nord-Norge. Har Statsråden vurdert å innføre en slik forskrift?», spør Borch.

Ramona Lind er glad for at folk lytter og at politikere tar saken videre.

Les også: Farlige vogntog på nordnorske veier: Sp krever at samferdselsministeren tar grep

– Jeg er overveldet over responsen for saken og for Charlie. Jeg har en klar forventning om at samferdselsministeren tar dette på alvor og iverksetter strakstiltak. Denne vinteren er såvidt i gang, og denne ulykken er bare begynnelsen, sier hun.

Aktuelt: Boikotter utenlandske vogntog

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært