Lunsjguide med Long & ShortBastard Burgers: Har åpnet 40 burgerrestauranter på fem år

I KASSEN: Hos Bastard Burgers må du selv bestille og hente maten din i kassen.
I KASSEN: Hos Bastard Burgers må du selv bestille og hente maten din i kassen. Foto: Ivàn Kverme / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske burgerkjeden Bastard Burgers har åpnet sin første filial i Norge, og lover «streetfood fra Sverige inspirert av New York».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Premium.

Forretningslunsj er kanskje ikke det første en tenker når en restaurant beskriver seg selv som et sted for de som «liker musikk, graffiti, streetwear, skikkelig bra streetfood og klistremerker på bordene».

Men lunsjduoen tropper likevel opp. For Bastard Burger er litt mer enn bare det. På kun fem år har den svenske kjeden etablert 40 filialer. Den første i Norge åpnet denne sommeren, nummer to kommer i februar.

Lunsjduoen entrer burgerstedet i Frognerveien for å teste konseptet.

Dette er de gamle lokalene til den britiske kjeden Leon. Sunn fast food slo visst ikke helt an, men kanskje skikkelige burgere gjør susen, sier Long.

VENNEGJENGER: Majoriteten av de besøkende da Long og Short tok turen til Bastard Burgers var unge vennegjenger. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
VENNEGJENGER: Majoriteten av de besøkende da Long og Short tok turen til Bastard Burgers var unge vennegjenger. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Fyldig vegetarmeny

Lokalene er fulle av graffiti på veggene og det spilles musikk fra høyttalerne i taket. Alle overflater er dekorert med klistremerker, og på den ene veggen henger det merch i form av capser, hettegensere og t-skjorter med «Bastard Burger» trykket på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som de lovet på sine nettsider, smiler Short.

Maten bestilles over disken innerst i lokalet. Store neonskilt viser hvor du skal bestille, og hvor du skal hente maten når den er klar.

– Her kommer vel litt av den uttalte inspirasjonen fra New York inn, melder Short.

– Å dra paralleller mellom Amerika og burgerbule er nok ikke noe som utløser tilskudd fra Innovasjon Norge, men det ser ut til å slå an, sier Long.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
VEGETAR: Kjederestauranten har en fyldig og god meny, som inkluderer mange vegetariske alternativer. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
VEGETAR: Kjederestauranten har en fyldig og god meny, som inkluderer mange vegetariske alternativer. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

De to legger merke til en fyldig vegetarmeny. De lar seg dog friste mer av den venstre plaketten på veggen, hvor det listes opp blant annet «smashed burger» med løk og fire skiver ost til dobbel cheeseburger med tørrsaltet bacon.

Long går for en variant ved navnet Los Angeles, og Short på sin side valgte Luleå, som servitøren bak kassen forteller er oppkalt etter kjedens fødested i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
SAFTIG KJØTT: Både Long og Short ble positivt overrasket over burgerne, som hadde saftig kjøtt og gode sauser. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
SAFTIG KJØTT: Både Long og Short ble positivt overrasket over burgerne, som hadde saftig kjøtt og gode sauser. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Imponerende gateburger innendørs

Målgruppen er tilsynelatende – etter klientellet å bedømme – tenåringer eller unge, hippe, folk, kanskje i kreative yrker. Flere store guttegjenger kommer inn gjennom dørene. I kontrast sitter to karer med Patagonia-vest, skjorte og hund på nabobordet, i tillegg til en tidligere NRK-profil. Selv slår Long og Short seg ned i lokalets dype skinnsofa, akkompagnert av fjorårets it-bord og DIY-prosjekt: et flislagt bord.

Omtrent seks minutter senere dukker lunsjduoens ordrenummer opp på en storskjerm som «ferdig» i kjent fast food-stil.

Og godt er det. De to inntar flittig både fries og burger. Long lar seg imponere over sin Los Angeles, med karamellisert løk, jalapenos, tørrsaltet bacon, dobbel ost, bifftomat, salat og sweet & hot jalapenodressing.

– Grønnsakene er crispy og ferske, kjøttet er fullt av smak og det er nydelig smeltet ost på toppen. En meget god burger, sier Long.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min burger er hakket mer tung, med trippel ost, rødløk og denne Luleå-dressingen. Den er virkelig god. Brødet er mykt og saftig. Og min enkle fries er både sprø, myk på innsiden og riktig saltet. Godt gjennomført på kort tid, skryter Short.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mine pommes frites med trøffel og syltet rødløk er gode i konsistensen og på smak, men smaker dessverre ikke så mye trøffel, legger Long til.

Short har også fått en milkshake med Oreo.

– Jeg er ikke noe utpreget Oreo-fanboy, men jeg ville gjerne prøve en milkshake og alternativet var jordbærsmak. Likevel, denne var ikke for tung, men har riktig konsistens. Ikke noe kunstig smak. Det er bra.

SVENSK KJEDE: Den svenske kjeden Bastard Burgers har åpnet 40 burgerrestauranter på fem år. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
SVENSK KJEDE: Den svenske kjeden Bastard Burgers har åpnet 40 burgerrestauranter på fem år. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Bra burger

Fra lunsjduoens sofa kan de se den jevne strømmen av Foodora- og Wolt-operatører som løper innom for leveranser.

– En overraskende god burger som jeg gjerne bestiller igjen, men lokalene er dog ikke så sjarmerende i mine øyne, sier Long.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enig der. Men burgeren er fryktelig bra ja. Dette står som en meget sterk firer på terningen.

UNGDOMMELIGE LOKALER: Spisestedet har klistremerker på alle overflater, grafitti på veggene og trendy bord med hvite fliser. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
UNGDOMMELIGE LOKALER: Spisestedet har klistremerker på alle overflater, grafitti på veggene og trendy bord med hvite fliser. Foto: Iván Kverme / Finansavisen

Bastard Burgers - Terningkast: 4.

Kjapp burgerrestaurant ved Solli Plass. Serverer bra burgerere (og gode fries) i hippe og ungdommelige lokaler.

Sted: Frognerveien 1A, 0257 Oslo.

Tid før maten kom: 6 minutter.

Pris lunsjretter: Kun burger, mellom 119 og 199 kroner. Meny med drikke og vanlig fries, mellom 199 og 279 (dagens 159 kr).

Besøkt: 14. oktober 2021.