Snaps, akevitt og Cognac til jul

Vi har funnet frem til noen riktig gode sorter akevitt, snaps og Cognac. Her burde det være noe for de aller fleste.
Vi har funnet frem til noen riktig gode sorter akevitt, snaps og Cognac. Her burde det være noe for de aller fleste.

Det er mye godt som skal serveres til jul. Med overdådige oppdekninger og godt selskap følger det ofte med en god dram både under og etter måltidet med ribbe, pinnekjøtt eller lignenede.

Vi har funnet frem til noen riktig gode sorter akevitt, snaps og Cognac. Her burde det være noe for de aller fleste.

Les også: Dette skal du drikke til ribbe

Amundsen Expedition Aquavit

Amundsen Expedition Aquavit .
Amundsen Expedition Aquavit .

Dette er en akevitt som er inspirert av gamle mat- og akevittradisjoner.

Med sin litt mykere og lettere akevitt satser Amundsen på å treffe smaksbildet til de fleste anledninger, fra vinterens tyngre måltider til sommerens skalldyrretter. Dette er en nokså lys akevitt med litt gyllen farge. Duften er preget av sitrus, anis, vanilje og litt blomster. Smaken er i samme stil, med en fin friskhet og middels fylde. Amundsen Expedition Aquevit er en allrounder som går godt til det meste.

Skulle du ha noen rester etter julen så fungerer den like godt når sommeren kommer. Prisen er ikke avskrekkende heller.
Amundsen Expedition Aquavit – Alkohol 38 % - 0,7 l – kr. 309,90

Les også: Flere gode øl til julefeiringen

Arvesølvet Juleakevitt

Arvesølvet Juleakevitt
Arvesølvet Juleakevitt

Dette er en relativt ny akevitt på markedet, men har allerede fått en betydelig mengde entusiastiske venner. Flasken er majestetisk, og med den flotte esken den kommer i så er den som skapt for å gi i julegave.

Årets utgave er fatlagret i opptil 4 år, først på sherryfat og deretter på portvinsfat. Dette for å gi akevitten en ekstra fyldig og kompleks smak. Fargen er lys gyllen og duften er preget av appelsin, karve, anis og mandarin. Smaken er i samme retning med et behagelig preg av sherry og honning.

Arvesølvet Juleakevitt er myk og behagelig – denne vil treffe smaksløkene til de aller fleste som ønsker seg en akevitt til maten eller som avec. Prisen er litt høy, men kvaliteten står i samsvar med prisen.
Arvesølvet Juleakevitt – Alkohol 40 % - 0,7 l – kr. 494,90

Les også: Krydret og smaksrikt juleøl

O.P. Anderson Aquavit

O.P. Anderson Aquavit
O.P. Anderson Aquavit

Dette er en gammel klassiker. Faktisk må vi helt tilbake til 1891 for å finne den første akevitten til Carl August Anderson som han kalte opp etter sin far Skipsreder Olof Peter Anderson.

Akevitten er destillert av svensk korn og krydret med blant annet anis, fennikel og karve. Akevitten har så blitt lagret på fat i åtte måneder før den er flasketappet. Fargen er veldig lys gyllen. Duften er veldig klassisk i stilen med anis, karve og fennikel. Smaken er lett og delikat med anis, sitrus og karve.

Denne går til sildebordet, skalldyr, røyket laks og til det meste på koldtbordet.
O.P. Anderson Aquavit – Alkohol 40 % - 0,7 l – kr. 354,90

Les også: Test av urøkt pinne­kjøtt: Vinneren koster halv­par­ten av den dyreste

O.P. Anderson Extra Aquavit

O.P. Anderson Extra Aquavit
O.P. Anderson Extra Aquavit

Denne varianten har same base som den vanlige akevitten fra O.P. Anderson. Men for å gi litt ekstra piff har produsenten valgt å tilsette noe Oloroso-sherry og maltwhiskey. Deretter har akevitten blitt fatlagret i to måneder.

Fargen er lys gyllen. Duften har tydelig karakter av sherry, i tillegg til karve, anis og røyk. Smaken er fyldig med litt røyk, anis, sitrus og sherry. Denne passer veldig godt for seg selv, men går også meget godt til litt røff spekemat og ost.

En litt dyrere variant, men ønsker du litt mer smak og noe mer fatpreg så er dette et godt valg.
O.P. Anderson Extra Aquavit – Alkohol 40 % - 0,7 l – kr. 400,-

Les også: Dette skal du drikke til lutefisk

Hellstrøm Juleaquavit

Hellstrøm Juleaquavit
Hellstrøm Juleaquavit

Kjendiskokken Hellstrøm sender også i år ut en egen juleakevitt, som også i år er produsert på klassisk norsk potetsprit – slik en norsk akevitt skal være.

Her er det benyttet en mengde krydder for å finne den rette smaken: Karve, anis, sitrus, appelsin, fennikel, koriander, einerbær og paradiskorn er noe av det Hellstrøm har tilsatt. I tillegg har juledrikken blitt fatlagret på både oloroso-sherryfat og madeirafat. Totalt er det 3 års lagring bak dette produktet. Fargen er lys gyllen og det dufter godt av anis, karve, sherry, appelsin, karve og vanilje. Smaken er veldig fyldig og myk, med vanilje, sitrus og moderat karvepreg.

Denne er laget for å matche julens mat, men er særlig velegnet til pinnekjøtt. Noe dyr, men er laget i et begrenset parti hvor hver flaske er nummerert, noe som gjør det til et samlerobjekt.
Hellstrøm Juleaquavit – Alkohol 40 % - 0,5 l- kr 439,90

Prima Julsnaps

Prima Julsnaps.
Prima Julsnaps.

Dette er en snaps som er nokså akevittaktig i stilen, med litt cognac og et fint og friskt sitruspreg så blir dette en meget vellykket snaps. Duften er preget av spisskummen, vanilje, dadler og litt lakris. God og fyldig smak med karamell, sitrus, vanilje og cognac. Svært myk i munnen.

Dette er en snaps som passer til alt fra julemat til sjokolade og desserter. Fungerer også veldig godt som avec. Prisen er heller ikke skremmende høy.
Prima Julsnaps – Alkohol 38 % - 0,5 l – kr. 231,90


Berentsens Julesnaps

Berentsens Julesnaps
Berentsens Julesnaps

Dette er en snill og behagelig snaps som Berentsens brygghus lager til jul. Den er lys og inneholder mindre alkohol en de fleste andre, noe som gjør den litt mer omgjengelig og lettdrikkelig.

Med sine 32 % er det likevel såpass kraft at den takler litt røff mat. Passer til koldtbordet eller som følge til en god juleøl. Lys i fargen og med duft av julekrydder, appelsin, nellik og karve. Smaken er veldig myk og lett med fint preg av julekrydder og appelsinskall.

Synes du at akevitt blir litt for røft i smaken, men ønsker deg en snaps som kan følge maten så er dette et naturlig valg. Prisen er også snill.
Berentsens Julesnaps – Alkohol 32 % - 0,5 l – kr. 294,20

Cognac med julepreg

En liten Cognac skaper stemning etter et bedre måltid. Det er nærmest en dessert i seg selv. Med litt sjokoladekake eller en multekrem og litt god kaffe ved siden så skulle til og med de sureste av oss komme i god julestemning. I tillegg er det jo en ypperlig gave som bokstavlig talt varmer. Vi har tatt med to julecognacer denne gangen – hvor begge er behagelig og myke – og hvor prisen ikke ødelegger julebudsjettet.
De Luze Cognac de Noël

De Luze Cognac de Noël
De Luze Cognac de Noël

Noël er jul på fransk, og dermed er dette en ekte julecognac. De Luze er et kjent og kjært merke for nordmenn, og det er et av merkene som selger mest på Vinmonopolet.

Med nytt eierskap så har også De Luze gjennomgått en vesentlig endring og XO- og VSOP-cognacene er nå oppgradert til Fine Champagne Cognac hvor over halvparten av innholdet kommer fra Grand Champagne. Dette er selve hjertet og kvalitetssentret i den franske cognacregionen. De Luze Caognac de Noël er en anelse mørkere enn Bache-Gabrielsen sin julecognac.

Smaken er preget av karamell, vanilje, blomster og et fint preg av lagring på fat. Noe søtlig, my og varmende.
De Luze Cognac de Noël – Alkohol 40 % - 0,5 l – kr. 419,90

Bache-Gabrielsen Christmas Cognac

Bache-Gabrielsen Christmas Cognac
Bache-Gabrielsen Christmas Cognac

Eventyret om Bache-Gabrielsen startet i 1903 da en ung Thomas Bache-Gabrielsen reiser fra Holmestrand til Cognac og overtar cognachuset Dupuy.

Herifra og til dags dato er det familien Bache-Gabrielsen som driver cognachuset. I dag er det tredje generasjon som driver med cognac og sender det til Norge under navnet Bache-Gabrielsen. Julecognacen er blandet av destillater fra Fins Bois, Grande Champagne, Petite Champagne og Borderiers – med en gjennomsnittsalder på 20 år.

Smak av appelsin, tørkede frukter og litt krydder. Litt lysere og mildere i smaken enn De Luze, men mer krydrete og noe mer karamell.
Bache-Gabrielsen Christmas Cognac – Alkohol 40 % - 0,5 l – kr.399,-

For mer informasjon om julekonkurransen trykk her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus