Meny

Krydret og smaksrikt juleøl

Denne uken har disse ni juleølene fra Berentsens Brygghus, Austmann bryggeri og bryggeriet 7 Fjell blitt vurdert. Foto: Arne Lindbach

Juleøl fra Berentsens Brygghus, Austmann bryggeri og bryggeriet 7 Fjell gir mye smak for pengene.

Vi fortsetter vår vandring gjennom de beste variantene av juleøl som du finner på markedet i år. Denne gangen tar vi for oss øl fra Berentsens Brygghus, Austmann bryggeri og bryggeriet 7 Fjell. Her er det mye smak for pengene.

Les også: Nå er det tid for juleøl, som tar for seg øl fra Aass, Ægir og Færder

Juleølet fra Berentsens Brygghus

Berentsens Bryggeri har et bredt utvalg av juleøl som spenner fra det mer tradisjonelle juleølet, via svært krydderpreget øl til det ekstreme ølet Stelliger Divum på vannvittige 19 prosent. Denne gangen er det ølet du finner i Vinmonopolet vi tester.

Les også: Årets øl fra Ringnes


Berentsens Julefnugg

Julefnugg er bryggeriets mest tradisjonelle juleøl i år. Her er det lagt opp til å treffe smaksløkene til de som ønsker seg et godt og smaksrikt juleøl.

Dette ølet har dyp brun, grensende til rubinrød, farge. I glasset får man et vakkert tett skum med lyst brunt skjær.

Berentsens Julefnugg dufter av mye malt, honning, karamell, tørkede frukter og litt alkohol. Smaken er i samme retning og har et godt og kraftig preg av malt, litt lakris, karamell, plommer og kjeks.

Fremstår som veldig julete og er et godt valg til tradisjonell norsk julemat.

Berentsen Julefnugg – Alkohol 6,5 % - 0,33 l – kr. 45,40

Les også: Hva skal du drikke til fårikål?


Berentsens Stjerneskudd

Om bryggeriet har vurdert dette som et alternativ til den tradisjonelle gløggen er usikkert, men Berentsens brygghus har ikke spart på julekrydder i dette litt spesielle ølet. Her dufter massivt av ingefær, nellik, appelsin og allehånde. Smaken er i samme retningen med mengder av julekrydder.

Dette smaker nesten som pepperkaker. Det tydelige maltpreget gir ølet en viss balanse, men det er først og fremst krydder som definerer smaken på Stjerneskudd.

Dette er først og fremst et koseøl som bringer julestemning, men vil også kunne fungere til mat med julekrydder. Fargen er rødbrun og ølet har et fyldig lyst brunt skum. Hvis du liker smaken av jul så er dette definitivt noe som bør prøves.
Berentsens Julefnugg – Alkohol 6,5 % - 0,33 – kr. 45,50

Les også: Fire gode svensker på flaske


Berentsens Jule Avec

Med sine ni prosent er Jule Avec et skikkelig kraftig øl. Det merkes både på duft og smak.

Fargen er dypt rødbrun og skummet er lavt og noe brunt. Her velter det over av kaffe, fiken, mørk sjokolade og rosin.

Smaken er veldig kraftig og har mye mørke malttoner i seg. Rosin, plommer, kaffe, karamell, sjokolade og alkohol er noe av det man finner. Ølet er såpass kraftig og har et såpass stort smaksvelde at det trenger litt tid på å åpne seg. Etter en stund trer mer og mer av smakene og duftene tydelig frem.

Et kraftig juleøl som passer godt til både peiskos og til svineribbe. Berentsens Jule Avec er et øl som er velegnet for lagring.
Berentsens Jule Avec – Alkohol 9,0 % - 0,33 l – kr. 50,30

Les også: Øl med for høy alkoholstyrke får bli i butikkhyllene


Berentsen Stelliger Divum

Dette er et av de aller sterkeste øl du finner blant julens utvalg. Med sine vanvittige 19 prosent så fremstår det meste som lettøl i forhold. Smaksmessig er dette også en bombe. Dette må man nesten bare nippe til, for her er det mye smak som er konsentrert.

Fargen er rødbrun og ølet har lavt brunt skum. Duften er preget av alkohol, masse malt, rosin, eik, svisker, portvin. Smaken er ekstremt konsentrert og er et sted mellom rom/rosin og portvin.

På tross av at det er en liten flaske så er dette et øl som er skapt for å deles. Denne trenger tid i glasset og bør drikkes av et godt klokkeformet glass slik at smaksvelde kommer frem. Passer ikke til julemiddagen, men er et meget godt alternativ julens desserter. Denne kan du lagre lenge.
Berentsens Stelliger Divum – alkohol 19,0% - 0,33 l – kr. 110,80

Les også: Øl gir deg mange fordeler


Juleølet fra Austmann

Austmann har funnet sin egen tilnærming til juleølet. Butikkølet er relativt snilt og tradisjonelt, men Vintersolverv og Stille Natt er massive øl som er brygget på flere ulike batcher som siden er blitt blandet til et brygg. En uvanlig metode, men resultatet er svært smaksrikt.

Austmann Juleøl

Dette er butikkvarianten fra Austmann. Det er også den letteste smaksmessig.

Ølet har en dyp kobberfarge og fyldig skum som holder godt i glasset. Dufter lett av karamell, litt kaffe og noe appelsin. Ølet fremstår som relativt lett for et juleøl. Litt søtlig, noe karamell, litt nellik og sitrus.

Ølet er som nevnt ikke av de mest smaksrike, men er et greit matøl og forfriskende i stilen.

Et øl for deg som ikke ønsker for mye maltpreg i juleølet, men som setter pris på en krydret stil.
Austmann Juleøl – Alkohol 4,5 % - 0,33 l – Butikkøl

Les også: Øl i høstens farger


Austmann Vintersolverv

Om du setter pris på de litt lettere variantene så er ikke dette ølet for deg. Her er det komplekse malttoner og smaksveldet er stort.

Bryggeriet benytter en teknikk hvor de brygger flere batcher med forskjellige maltprofiler. Dette blandes til slutt sammen i et forhold som skal gi en helt spesiell smaksprofil. Vintersolverv er dermed også et øl som er krevende bryggeteknisk og tidsmessig.

Ølet er svært mørkerød og har et tykt brunt skum som holder seg godt. Her dufter det pepperkaker og mengder med mørk malt. Sjokolade, kaffe og kanel finner man også i store mengder.

Smaken er kraftig dominert av maltet, med peppernøtter og kaffe. I tillegg er det et tydelig preg av kanel og nellik. En fin mandarinpreget smak i avslutningen.

Dette er virkelig et øl som passer til den mørkeste natta i året. Komplekst og godt.
Austmann Vintersolverv – Alkohol 6,9 % - 0,33 l – kr. 52,90

Les også: Forsvunnet i 70 år – nå er den funnet igjen


Austmann Stille Natt

Det sterkeste ølet fra Austmann i år er ølet Stille Natt. Med sine mektige ni prosent er det et øl som varmer skikkelig.

På samme måte som med Vintersolverv så er dette ølet også satt sammen av ulike maltbatcher. Her er det to ulike som er blandet for å finne den rette maltprofilen. Dette ølet er mørkebrunt og har et lavt brunt skum.

Duften er preget av appelsin, mørk malt, litt lakris, sjokolade og alkohol. Smaken er fyldig med en god dose lakris, julekrydder, litt plomme og tørkede frukter.

Ølet har en godt krydret avslutning. Austmann Stille Natt er kraftig og mektig.
Austmann Stille Natt – Alkohol 9 % - 0,33 l – kr. 59,90

Les også: – Øl med gutta er bra for helsen


Juleølet fra 7 Fjell

7 Fjell ser litt utover landegrensene når de henter inspirasjon til sine juleøl. Her det inspirasjon fra sterke ales fra både England og USA, med en tydelig norsk jule-vri. Smaksrikt og godt. Særlig 7 Sorter imponerer og fremstår som et veldig godt juleøl.

7 Fjell St. Niklaus Christmas Ale

Dette er et øl som er brygget i stilen til et klassisk engelsk Winter Warmer, men med en styrke som er tilpasset norsk lovgivning. Ølet er mørkt rubinrød og har hvitt skum med middels hold.

Duften er preget av karamell, tørkede frukter, nybakt brød og nøtter. Munnfølelsen er myk og fin. Litt sjokolade, litt kaffe, rosin, karamell og med en kledelig krydret avslutning fra humlen. 7 Fjell St. Niklaus Christmas Ale er balansert og egner seg utmerket til juleribbe og pinnekjøtt.

Man sitter dog med en følelse av at dette ølet hadde kledd et par prosent til i styrke, men da hadde det jo ikke kunne selges i butikkene.
7 Fjell St. Niklaus Christmas Ale – Alkohol 4,7 % - 0,33 l – Butikkøl

Les også: Fire fabelaktige fristelser


7 Fjell 7 Sorter Christmas Ale

Tradisjonelt så skulle det jo bakes syv sorter til jul. Bryggeriet under de 7 fjell har kommet frem til en praktisk løsning ved å stappe alle syv sortene inn i en liten flaske. Da blir det jo null julestress! Ølet er dypt mørkerød/sort og har fyldig litt brunt skum.

Duften bringer tankene mot julebakst. Kjeks, karamell, honning, tørkede frukter, sjokolade er noe av det som siver ut av glasset.

Smaken er i samme gaten med tørkede frukter, nøtter, karamell, sjokolade.

Dette er et veldig godt balansert øl, med en meget fin og maltpreget smak. Om det erstatter alle de syv sorter kan diskuteres, men det er utvilsomt et øl som bringer julefølelse.
7 Fjell 7 Sorter Christmas Ale – Alkohol 6,5 % - 0,33 l – kr. 57,90

Les også: Fem knallgode øl


7 Fjell Vinter American Strong Ale

Dette er det sterkeste alternativet fra 7 Fjell i år. Det er også det kraftigste smaksmessig, men samtidig et øl som fungerer godt til julematen.

Fargen er mørkerød og skummet er tykt og litt brunlig. Her er det virkelig mange dufter med alt fra sitrus via karamell og brød til krydder og sjokolade.

Smaken er mektig og litt tung, men samtidig er dette såpass velkomponert at det fremstår som nokså forfriskende på samme tid. Karamell, krydder, litt lakris, sjokolade og et fint sitruspreg i avslutningen.

Et skikkelig juleøl som tåler alt fra julemat til peiskos.
7 Fjell Vinter American Strong Ale – Alkohol 7,3 % - 0,33 l – kr. 56,80


Les forrige ukes gjennomgang, med juleøl fra Aass, Ægir og Færder

Vi fortsetter vår gjennomgang av det beste juleølet neste fredag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus