Meny

Krydret og smaksrikt juleøl

<p>Denne uken har disse ni juleølene fra Berentsens Brygghus, Austmann bryggeri og bryggeriet 7 Fjell blitt vurdert. Foto: Arne Lindbach</p>
Denne uken har disse ni juleølene fra Berentsens Brygghus, Austmann bryggeri og bryggeriet 7 Fjell blitt vurdert. Foto: Arne Lindbach

Juleøl fra Berentsens Brygghus, Austmann bryggeri og bryggeriet 7 Fjell gir mye smak for pengene.

Vi fortsetter vår vandring gjennom de beste variantene av juleøl som du finner på markedet i år. Denne gangen tar vi for oss øl fra Berentsens Brygghus, Austmann bryggeri og bryggeriet 7 Fjell. Her er det mye smak for pengene.

Les også: Nå er det tid for juleøl, som tar for seg øl fra Aass, Ægir og Færder

Juleølet fra Berentsens Brygghus

Berentsens Bryggeri har et bredt utvalg av juleøl som spenner fra det mer tradisjonelle juleølet, via svært krydderpreget øl til det ekstreme ølet Stelliger Divum på vannvittige 19 prosent. Denne gangen er det ølet du finner i Vinmonopolet vi tester.

Les også: Årets øl fra Ringnes


Berentsens Julefnugg

Julefnugg er bryggeriets mest tradisjonelle juleøl i år. Her er det lagt opp til å treffe smaksløkene til de som ønsker seg et godt og smaksrikt juleøl.

Dette ølet har dyp brun, grensende til rubinrød, farge. I glasset får man et vakkert tett skum med lyst brunt skjær.

Berentsens Julefnugg dufter av mye malt, honning, karamell, tørkede frukter og litt alkohol. Smaken er i samme retning og har et godt og kraftig preg av malt, litt lakris, karamell, plommer og kjeks.

Fremstår som veldig julete og er et godt valg til tradisjonell norsk julemat.

Berentsen Julefnugg – Alkohol 6,5 % - 0,33 l – kr. 45,40

Les også: Hva skal du drikke til fårikål?


Berentsens Stjerneskudd

Om bryggeriet har vurdert dette som et alternativ til den tradisjonelle gløggen er usikkert, men Berentsens brygghus har ikke spart på julekrydder i dette litt spesielle ølet. Her dufter massivt av ingefær, nellik, appelsin og allehånde. Smaken er i samme retningen med mengder av julekrydder.

Dette smaker nesten som pepperkaker. Det tydelige maltpreget gir ølet en viss balanse, men det er først og fremst krydder som definerer smaken på Stjerneskudd.

Dette er først og fremst et koseøl som bringer julestemning, men vil også kunne fungere til mat med julekrydder. Fargen er rødbrun og ølet har et fyldig lyst brunt skum. Hvis du liker smaken av jul så er dette definitivt noe som bør prøves.
Berentsens Julefnugg – Alkohol 6,5 % - 0,33 – kr. 45,50

Les også: Fire gode svensker på flaske


Berentsens Jule Avec

Med sine ni prosent er Jule Avec et skikkelig kraftig øl. Det merkes både på duft og smak.

Fargen er dypt rødbrun og skummet er lavt og noe brunt. Her velter det over av kaffe, fiken, mørk sjokolade og rosin.

Smaken er veldig kraftig og har mye mørke malttoner i seg. Rosin, plommer, kaffe, karamell, sjokolade og alkohol er noe av det man finner. Ølet er såpass kraftig og har et såpass stort smaksvelde at det trenger litt tid på å åpne seg. Etter en stund trer mer og mer av smakene og duftene tydelig frem.

Et kraftig juleøl som passer godt til både peiskos og til svineribbe. Berentsens Jule Avec er et øl som er velegnet for lagring.
Berentsens Jule Avec – Alkohol 9,0 % - 0,33 l – kr. 50,30

Les også: Øl med for høy alkoholstyrke får bli i butikkhyllene


Berentsen Stelliger Divum

Dette er et av de aller sterkeste øl du finner blant julens utvalg. Med sine vanvittige 19 prosent så fremstår det meste som lettøl i forhold. Smaksmessig er dette også en bombe. Dette må man nesten bare nippe til, for her er det mye smak som er konsentrert.

Fargen er rødbrun og ølet har lavt brunt skum. Duften er preget av alkohol, masse malt, rosin, eik, svisker, portvin. Smaken er ekstremt konsentrert og er et sted mellom rom/rosin og portvin.

På tross av at det er en liten flaske så er dette et øl som er skapt for å deles. Denne trenger tid i glasset og bør drikkes av et godt klokkeformet glass slik at smaksvelde kommer frem. Passer ikke til julemiddagen, men er et meget godt alternativ julens desserter. Denne kan du lagre lenge.
Berentsens Stelliger Divum – alkohol 19,0% - 0,33 l – kr. 110,80

Les også: Øl gir deg mange fordeler


Juleølet fra Austmann

Austmann har funnet sin egen tilnærming til juleølet. Butikkølet er relativt snilt og tradisjonelt, men Vintersolverv og Stille Natt er massive øl som er brygget på flere ulike batcher som siden er blitt blandet til et brygg. En uvanlig metode, men resultatet er svært smaksrikt.

Austmann Juleøl

Dette er butikkvarianten fra Austmann. Det er også den letteste smaksmessig.

Ølet har en dyp kobberfarge og fyldig skum som holder godt i glasset. Dufter lett av karamell, litt kaffe og noe appelsin. Ølet fremstår som relativt lett for et juleøl. Litt søtlig, noe karamell, litt nellik og sitrus.

Ølet er som nevnt ikke av de mest smaksrike, men er et greit matøl og forfriskende i stilen.

Et øl for deg som ikke ønsker for mye maltpreg i juleølet, men som setter pris på en krydret stil.
Austmann Juleøl – Alkohol 4,5 % - 0,33 l – Butikkøl

Les også: Øl i høstens farger


Austmann Vintersolverv

Om du setter pris på de litt lettere variantene så er ikke dette ølet for deg. Her er det komplekse malttoner og smaksveldet er stort.

Bryggeriet benytter en teknikk hvor de brygger flere batcher med forskjellige maltprofiler. Dette blandes til slutt sammen i et forhold som skal gi en helt spesiell smaksprofil. Vintersolverv er dermed også et øl som er krevende bryggeteknisk og tidsmessig.

Ølet er svært mørkerød og har et tykt brunt skum som holder seg godt. Her dufter det pepperkaker og mengder med mørk malt. Sjokolade, kaffe og kanel finner man også i store mengder.

Smaken er kraftig dominert av maltet, med peppernøtter og kaffe. I tillegg er det et tydelig preg av kanel og nellik. En fin mandarinpreget smak i avslutningen.

Dette er virkelig et øl som passer til den mørkeste natta i året. Komplekst og godt.
Austmann Vintersolverv – Alkohol 6,9 % - 0,33 l – kr. 52,90

Les også: Forsvunnet i 70 år – nå er den funnet igjen


Austmann Stille Natt

Det sterkeste ølet fra Austmann i år er ølet Stille Natt. Med sine mektige ni prosent er det et øl som varmer skikkelig.

På samme måte som med Vintersolverv så er dette ølet også satt sammen av ulike maltbatcher. Her er det to ulike som er blandet for å finne den rette maltprofilen. Dette ølet er mørkebrunt og har et lavt brunt skum.

Duften er preget av appelsin, mørk malt, litt lakris, sjokolade og alkohol. Smaken er fyldig med en god dose lakris, julekrydder, litt plomme og tørkede frukter.

Ølet har en godt krydret avslutning. Austmann Stille Natt er kraftig og mektig.
Austmann Stille Natt – Alkohol 9 % - 0,33 l – kr. 59,90

Les også: – Øl med gutta er bra for helsen


Juleølet fra 7 Fjell

7 Fjell ser litt utover landegrensene når de henter inspirasjon til sine juleøl. Her det inspirasjon fra sterke ales fra både England og USA, med en tydelig norsk jule-vri. Smaksrikt og godt. Særlig 7 Sorter imponerer og fremstår som et veldig godt juleøl.

7 Fjell St. Niklaus Christmas Ale

Dette er et øl som er brygget i stilen til et klassisk engelsk Winter Warmer, men med en styrke som er tilpasset norsk lovgivning. Ølet er mørkt rubinrød og har hvitt skum med middels hold.

Duften er preget av karamell, tørkede frukter, nybakt brød og nøtter. Munnfølelsen er myk og fin. Litt sjokolade, litt kaffe, rosin, karamell og med en kledelig krydret avslutning fra humlen. 7 Fjell St. Niklaus Christmas Ale er balansert og egner seg utmerket til juleribbe og pinnekjøtt.

Man sitter dog med en følelse av at dette ølet hadde kledd et par prosent til i styrke, men da hadde det jo ikke kunne selges i butikkene.
7 Fjell St. Niklaus Christmas Ale – Alkohol 4,7 % - 0,33 l – Butikkøl

Les også: Fire fabelaktige fristelser


7 Fjell 7 Sorter Christmas Ale

Tradisjonelt så skulle det jo bakes syv sorter til jul. Bryggeriet under de 7 fjell har kommet frem til en praktisk løsning ved å stappe alle syv sortene inn i en liten flaske. Da blir det jo null julestress! Ølet er dypt mørkerød/sort og har fyldig litt brunt skum.

Duften bringer tankene mot julebakst. Kjeks, karamell, honning, tørkede frukter, sjokolade er noe av det som siver ut av glasset.

Smaken er i samme gaten med tørkede frukter, nøtter, karamell, sjokolade.

Dette er et veldig godt balansert øl, med en meget fin og maltpreget smak. Om det erstatter alle de syv sorter kan diskuteres, men det er utvilsomt et øl som bringer julefølelse.
7 Fjell 7 Sorter Christmas Ale – Alkohol 6,5 % - 0,33 l – kr. 57,90

Les også: Fem knallgode øl


7 Fjell Vinter American Strong Ale

Dette er det sterkeste alternativet fra 7 Fjell i år. Det er også det kraftigste smaksmessig, men samtidig et øl som fungerer godt til julematen.

Fargen er mørkerød og skummet er tykt og litt brunlig. Her er det virkelig mange dufter med alt fra sitrus via karamell og brød til krydder og sjokolade.

Smaken er mektig og litt tung, men samtidig er dette såpass velkomponert at det fremstår som nokså forfriskende på samme tid. Karamell, krydder, litt lakris, sjokolade og et fint sitruspreg i avslutningen.

Et skikkelig juleøl som tåler alt fra julemat til peiskos.
7 Fjell Vinter American Strong Ale – Alkohol 7,3 % - 0,33 l – kr. 56,80


Les forrige ukes gjennomgang, med juleøl fra Aass, Ægir og Færder

Vi fortsetter vår gjennomgang av det beste juleølet neste fredag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:30 Euronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30 Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19 Brasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42 FNB størst i Bergen i ny måling03:08 Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer
Siste nytt
04:30NorgeEuronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30VerdenDonald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19SportBrasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42NorgeFNB størst i Bergen i ny måling03:08NorgeVirke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37NorgeFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54NorgeFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31NorgeSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus