Test av urøkt pinnekjøtt: Vinneren koster halvparten av den dyreste
Vi har testet 15 typer urøkt pinnekjøtt.
Om testen
Utvalg og kriterier
Kjøttet i testen er alt vi fant av urøkt pinnekjøtt i vår butikkrunde i Oslo 30. november. Kjøttet er handlet inn på Meny, Rimi, Rema 1000, Coop Mega, Kiwi og Spar.
Testpanel
Victor Ramos, kjøkkensjef fra ISS. Styrer storkjøkkenet i Egmont-bygget i Nydalen.
Sebastian Myhre, kokk.
Christopher Sjuve, matredaktør Klikk.no. Kjent fra flere tv-programmer og aktuell med boka "Alt blir bedre med bacon".
Testmetode
Kjøttet er vannet ut den tiden som er angitt på pakkene. Det varierer fra 6 til 30 timer. Det er byttet vann underveis der dette er anbefalt. Kjøttet er dampet i 2,5-3 timer.
Kjøttet er anonymisert i testen - ingen vet hvilket kjøtt de har smakt på. Kjøttet er smakt uten tilbehør - vann og brød har vært tilgjengelig for å nøytralisere og slukke tørsten. Tre og tre typer kjøtt er smakt samtidig - smaksnotatene underveis er sammenfattet i testresultatet.
– Denne kan brukes som våpen!
Det gikk hardt utover enkelte kjøttstykker da vår eminente trio av pinnekjøttsmakere gyvet løs på årets utvalg av urøkt pinnekjøtt.
Trioen: Klikks egen matredaktør og rykende aktuell baconbokforfatter Christopher Sjuve, kjøkkensjef i ISS, Victor Ramos og gourmetkokk Sebastian Myhre, også kjent fra TV2-serien «Fingrene av fatet», i liket med Sjuve.
Les også: Krydret og smaksrikt juleøl
For salt!
Hele 15 typer har vært under lupen i denne testen. Vi trålet alle de store butikkene mandag morgen og tok med oss alt vi fant av urøkt pinnekjøtt.
– Det er en prøvelse å smake på så mye så salt mat uten verken øl eller rotmos.
Det kunne Sebastian Myhre konstatere et stykke ut i testen. Saltsmaken ble et gjennomgangstema.
Selv om vi vannet ut og tilberedte kjøttet helt etter instruksjonene på pakkene, var det overveiende inntrykket at for mye av kjøttet er for salt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Listhaug hyller priskrigen på julemat
Ujevne stykker
Smakingen er utfordrende også fordi det er ujevne stykker i de fleste pakkene. Her er Smedstuen Gård et åpenbart unntak - stykkene i disse pakkene var jevnere, og større, enn i de andre pakkene.
– Det er ikke så lett å få både de kjøttfulle stykkene og de lange pinnene med lite kjøtt saftige samtidig, sier Sjuve.
Etter mye om og men falt juryuen ned på Henriettes Naturell Pinnekjøtt som det beste i testen. «Kjempegod smak», «lett å like».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSpekeloftet, Coop urøkt og Smedstuen Gård får også gode karakterer.
Les også: Julekakene du spiser med god samvittighet
Små og store
– Det sitter mer fett og mer smak i de lange pinnene, enn de kjøttfulle endene på stykkene. Litt omvendt av vanlig tankegang. De store stykkene er ytrefileten, sier Sjuve.
Derfor kan det være smart å se etter pinnekjøtt med lange stykker, men som ikke er helt strippet for kjøtt. Testen viser i hvert fall at pris og emballasje ikke er noen god veileder for pinnekjøtt-innkjøpet.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Dette pinnekjøttet smaker brannskadd
Oppskrifter med pinnekjøtt
Vi har selvsagt den helt klassiske oppskriften på pinnekjøtt på Klikk.no - den finner du her.
Dersom du har lyst til å lage en rett med pinnekjøtt før jul som ikke minner for mye om julemiddagen kan du sjekke ut denne supre gryta med pinnekjøtt.
Å lage pinnekjøttet selv, fra bunnen, er faktisk ikke vrient. Det handler om å salte og tørke - du får detaljene her.
Prisene oppgitt under er kilopris.
Les også: Slik lager du perfekt ribbe
Test av urøkt pinnkjøtt
Se alle produkter i Vinneren koster halvparten av den dyreste:
Henriettes pinnekjøtt naturell
Spekeloftet pinnekjøtt ekstra kjøttfult av lammesadel
Veil. pris: 239,00
Karakter: 6/6
Coop pinnekjøtt,urøkt
Veil. pris: 159,00
Karakter: 5/6
Smedstuen Gård pinnekjøtt, urøkt
Veil. pris: 389,00
Karakter: 5/6
Lofotlam urøkt pinnekjøtt
Veil. pris: 249,00
Karakter: 4/6
Rogalam pinnekjøtt
Veil. pris: 239,00
Karakter: 4/6
Artikkelen fortsetter under annonsenGilde gourmetlam - Jostedalsbreen
Veil. pris: 319,00
Karakter: 4/6
Nordfjord pinnekjøtt av lam
Veil. pris: 149,00
Karakter: 4/6
Jæren Smak pinnekjøtt av dielam fra Jæren
Veil. pris: 329,00
Karakter: 3/6
Bjorlilam pinnekjøtt av lam
Veil. pris: 289,00
Karakter: 3/6
Xtra pinnekjøtt av lam
Veil. pris: 129,00
Karakter: 3/6
Vossakjøt urøykt pinnakjøtt
Veil. pris: 399,00
Karakter: 3/6
Gilde pinnekjøtt av kjøttfyldige lam (urøkt)
Veil. pris: 199,00
Karakter: 2/6
Tind pinnekjøtt av lam
Veil. pris: 289,00
Karakter: 2/6
First Price pinnekjøtt av lam
Veil. pris: 119,00
Karakter: 1/6
Artikkelen ble først publisert av klikk.no.