Test av urøkt pinnekjøtt: Vinneren koster halvparten av den dyreste

EKSPERTENE: Sebastian Myhre (t.v.), Christopher Sjuve og Victor Ramos. FOTO: Erik Hannemann
EKSPERTENE: Sebastian Myhre (t.v.), Christopher Sjuve og Victor Ramos. FOTO: Erik Hannemann
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet 15 typer urøkt pinnekjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om testen

Utvalg og kriterier

Kjøttet i testen er alt vi fant av urøkt pinnekjøtt i vår butikkrunde i Oslo 30. november. Kjøttet er handlet inn på Meny, Rimi, Rema 1000, Coop Mega, Kiwi og Spar.

Testpanel

Victor Ramos, kjøkkensjef fra ISS. Styrer storkjøkkenet i Egmont-bygget i Nydalen.

Sebastian Myhre, kokk.

Christopher Sjuve, matredaktør Klikk.no. Kjent fra flere tv-programmer og aktuell med boka "Alt blir bedre med bacon".

Testmetode

Kjøttet er vannet ut den tiden som er angitt på pakkene. Det varierer fra 6 til 30 timer. Det er byttet vann underveis der dette er anbefalt. Kjøttet er dampet i 2,5-3 timer.

Kjøttet er anonymisert i testen - ingen vet hvilket kjøtt de har smakt på. Kjøttet er smakt uten tilbehør - vann og brød har vært tilgjengelig for å nøytralisere og slukke tørsten. Tre og tre typer kjøtt er smakt samtidig - smaksnotatene underveis er sammenfattet i testresultatet.

– Denne kan brukes som våpen!

Det gikk hardt utover enkelte kjøttstykker da vår eminente trio av pinnekjøttsmakere gyvet løs på årets utvalg av urøkt pinnekjøtt.

Trioen: Klikks egen matredaktør og rykende aktuell baconbokforfatter Christopher Sjuve, kjøkkensjef i ISS, Victor Ramos og gourmetkokk Sebastian Myhre, også kjent fra TV2-serien «Fingrene av fatet», i liket med Sjuve.

Les også: Krydret og smaksrikt juleøl

For salt!

Hele 15 typer har vært under lupen i denne testen. Vi trålet alle de store butikkene mandag morgen og tok med oss alt vi fant av urøkt pinnekjøtt.

– Det er en prøvelse å smake på så mye så salt mat uten verken øl eller rotmos.

Det kunne Sebastian Myhre konstatere et stykke ut i testen. Saltsmaken ble et gjennomgangstema.

Selv om vi vannet ut og tilberedte kjøttet helt etter instruksjonene på pakkene, var det overveiende inntrykket at for mye av kjøttet er for salt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug hyller pris­kri­gen på julemat

Ujevne stykker

Smakingen er utfordrende også fordi det er ujevne stykker i de fleste pakkene. Her er Smedstuen Gård et åpenbart unntak - stykkene i disse pakkene var jevnere, og større, enn i de andre pakkene.

– Det er ikke så lett å få både de kjøttfulle stykkene og de lange pinnene med lite kjøtt saftige samtidig, sier Sjuve.

Etter mye om og men falt juryuen ned på Henriettes Naturell Pinnekjøtt som det beste i testen. «Kjempegod smak», «lett å like».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spekeloftet, Coop urøkt og Smedstuen Gård får også gode karakterer.

Les også: Julekakene du spiser med god samvittighet

Små og store

– Det sitter mer fett og mer smak i de lange pinnene, enn de kjøttfulle endene på stykkene. Litt omvendt av vanlig tankegang. De store stykkene er ytrefileten, sier Sjuve.

Derfor kan det være smart å se etter pinnekjøtt med lange stykker, men som ikke er helt strippet for kjøtt. Testen viser i hvert fall at pris og emballasje ikke er noen god veileder for pinnekjøtt-innkjøpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Dette pinne­kjøt­tet smaker brann­skadd

Oppskrifter med pinnekjøtt

Vi har selvsagt den helt klassiske oppskriften på pinnekjøtt på Klikk.no - den finner du her.

Dersom du har lyst til å lage en rett med pinnekjøtt før jul som ikke minner for mye om julemiddagen kan du sjekke ut denne supre gryta med pinnekjøtt.

Å lage pinnekjøttet selv, fra bunnen, er faktisk ikke vrient. Det handler om å salte og tørke - du får detaljene her.

Prisene oppgitt under er kilopris.

Les også: Slik lager du perfekt ribbe

Test av urøkt pinnkjøtt

Se alle produkter i Vinneren koster halvparten av den dyreste:

Henriettes pinnekjøtt naturell

Veil. pris: 199,00

Les hele testen



Spekeloftet pinnekjøtt ekstra kjøttfult av lammesadel

Veil. pris: 239,00

Karakter: 6/6

Les hele testen



Coop pinnekjøtt,urøkt

Veil. pris: 159,00

Karakter: 5/6

Les hele testen



Smedstuen Gård pinnekjøtt, urøkt

Veil. pris: 389,00

Karakter: 5/6

Les hele testen



Lofotlam urøkt pinnekjøtt

Veil. pris: 249,00

Karakter: 4/6

Les hele testen



Rogalam pinnekjøtt

Veil. pris: 239,00

Karakter: 4/6

Les hele testen

Artikkelen fortsetter under annonsen



Gilde gourmetlam - Jostedalsbreen

Veil. pris: 319,00

Karakter: 4/6

Les hele testen



Nordfjord pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 149,00

Karakter: 4/6

Les hele testen



Jæren Smak pinnekjøtt av dielam fra Jæren

Veil. pris: 329,00

Karakter: 3/6

Les hele testen



Bjorlilam pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 289,00

Karakter: 3/6

Les hele testen



Xtra pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 129,00

Karakter: 3/6

Les hele testen



Vossakjøt urøykt pinnakjøtt

Veil. pris: 399,00

Karakter: 3/6

Les hele testen



Gilde pinnekjøtt av kjøttfyldige lam (urøkt)

Veil. pris: 199,00

Karakter: 2/6

Les hele testen



Tind pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 289,00

Karakter: 2/6

Les hele testen


First Price pinnekjøtt av lam

Veil. pris: 119,00

Karakter: 1/6

Les hele testen



Artikkelen ble først publisert av klikk.no.