Drikke til ribbe 2015:

Dette skal du drikke til ribbe

LITT AV HVERT: Du kan drikke både øl, hvitvin og rødvin til ribbe. Foto: Arnie Stalheim
LITT AV HVERT: Du kan drikke både øl, hvitvin og rødvin til ribbe. Foto: Arnie Stalheim

Du skal selvsagt få lov å drikke øl til ribba, men stadig flere vil heller ha vin.

Slik bedømmer vi viner:

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

  • 50-59: Dårlig vin med fremtredende feil
  • 60-69: Svak vin med mindre feil
  • 70-79: Grei vin uten feil
  • 80-89: God vin
  • 90-95: Meget god vin
  • 96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Selv om pinnekjøttet begynner å hale innpå, er det svineribbe som fortsatt er førstevalget her til lands på julaften, og da med tyngdepunkt på Østlandet.

Tradisjonell drikke til ribbe er juleøl og akevitt, og liker du det, skal du også fortsette med det. Vi har allerede testet årets juleøl, både i butikkstyrke og polstyrke, og der finnes det mange gode øl. De beste er imidlertid veldig mørke og sterke, og selv om disse er flotte, blir de litt vel drøye til mat. De passer egentlig best å drikke på egenhånd - uten mat.

Les også: Årets øl fra Ringnes

Lyst og sterkt fra Belgia

Hvis du fortsatt er lysten på øl, vil vi gjerne snu interessen din i retning Belgia. En sterk blond minner i mangt og meget om en tripel, men er litt renere i uttrykket, og ikke fullt så krydret og aromatisk.

Både ribbe, medisterkaker og -pølser er ganske milde på smak, men har høyt fettinnhold, så du trenger høy alkohol for å rense opp. En sterk blond av typen Duvel er også så smaksrik og sødmefull at den ikke har noe som helst problem med å takle epler, svisker og surkål.

Les også: Hva skal du drikke til fårikål?

Syrefriske hvitviner

Blant vinentusiaster er det riesling som ofte er førstevalget til ribbe, da den friske syren i disse vinene renser opp i fettet. Vi har derfor tatt med en tysk riesling blant våre anbefalinger.

Chenin blanc er også en drue som gir viner med frisk syre. Vanligvis forbinder vi denne druen med Loire i Frankrike, men i Sør-Afrika produseres det faktisk dobbelt så mye vin på denne druen. Mye av dette er relativt uinteressant, men de senere årene er det kommet flere kvalitetsprodusenter på banen med flotte viner, og vi har derfor også tatt med en sør-afrikansk chenin blanc blant våre anbefalinger.

Skal du drikke hvitvin til ribbe, er både epler og svisker godt tilbehør, men vær forsiktig med rødkål/surkål, da eddiken i disse lett kan få vinen til å fremstå som ubalansert. Et annet tips for å gjøre ribbemiddagen mer hvitvinsvennlig, er å erstatte den vanlige, brune sausen med en sjy du lager ved å koke ut pannen med hvitvin.

Les også: Kreative juleøl fra norske mikrobryggere

Rødvin er også godt

Blant rødviner til ribbe nevnes ofte barbera og pinot noir, da de både er ganske friske og har relativt moderate garvestoffer (tanniner). Men vi synes en ribbemiddag er så rik at den godt tåler litt snerping fra garvestoffer. Vi anbefaler derfor en langhe rosso, hvor barberaen har fått følge av både dolcetto og nebbiolo, samt en veldig flott chianti. Felles for begge disse rødvinene, er at de har god friskhet, samtidig som de har litt snerp.

Skal du tilpasse ribbemiddagen til rødvin, er svisker OK, men du bør styre unna eplene. Surkål/rødkål er også problematisk med rødvin, så vær forsiktig. Når det gjelder saus, kan du med god samvittighet servere den tradisjonelle brune.

Nærmere omtaler av anbefalte øl, hvitviner og rødviner finner du nedenfor.

Les også: Fire gode svensker på flaske

Spreke oppskrifter

Er du redd for at ikke svoren skal bli perfekt? Har du lyst å prøve noen andre varianter enn den tradisjonelle ribbemiddagen? Her er noen gode oppskrifter:

Ribbe fra Engebret

Den originale ribbeoppskriften

Ribbe med honning og soya

Hellstrøms perfekte ribbe

Hellstrøms tilbehør til ribbe

Se alle produkter i Dette skal du drikke til ribbe:


Duvel

Veil. pris: 51,90

Les hele testen

90 / 100


Mosbacher Riesling Trocken 2014

Veil. pris: 124,90

Les hele testen

86 / 100


Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2014

Veil. pris: 154,00

Les hele testen

86 / 100


Produttori dei Colli Langhe Rosso 2012

Veil. pris: 129,90

Les hele testen

86 / 100


Fontodi Chianti Classico 2012

Veil. pris: 199,90

Les hele testen

90 / 100


Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus