Meny

Forskning: – Disse ni faktorene kan bidra til to av tre Alzheimer-tilfeller i verden

Alder er den viktigste risikofaktoren for Alzheimers sykdom og annen form for demens. Selv om man per i dag ikke vet sikkert hva som forårsaker Alzheimer, har en rekke andre risikofaktorer de senere årene blitt koblet til hjernesykdommene. I en ny analyse har forskere gått gjennom disse faktorene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Forskere har analysert 323 tidligere studier og identifisert hvilke faktorer som i størst grad kan knyttes til økt risiko for Alzheimers sykdom. – For tidlig å si om Alzheimer kan forebygges, mener norsk professor.

Mer om Alzheimers sykdom:

Man vet per i dag ikke sikkert hva som forårsaker Alzheimer, som er den vanligste demenssykdommen, men forskere regner med at både gener, miljø og livsstil spiller inn.

Den dominerende teorien om hva som forårsaker denne formen for demens, er at proteinplakk og nervecellefloker forstyrrer den ellers velordnede kommunikasjonen og samordningen mellom millioner av nerveceller. Nervecellene, eller nevroner som de gjerne kalles, bruker elektriske impulser til å lage minner, beslutninger og bevissthet. Synapser er kontaktpunkter mellom nevronene.

Det karakteristiske plakket består hovedsakelig av proteinet beta amyloid. Dette er et vanlig protein, men hos folk med Alzheimers sykdom har proteinet fått en litt feilaktig struktur og kan ikke fjernes fra hjernen på vanlig måte. I stedet blir det så mye av det at det hoper seg opp.

Det fører til en negativ dominoeffekt med bortfall av nevroner, brist i synapser og inflammasjon.

Les mer: Håper å få bekreftet gammel Alzheimer-teori

Det store gjennombruddet i demensforskningen har latt vente på seg. Det finnes per i dag ikke noen kur for Alzheimer eller andre former for demens.

Gjennom mange år med forskning er det imidlertid funnet en rekke ulike faktorer som ser ut til å ha en sammenheng med økt risiko for å utvikle Alzheimers sykdom, som er den vanligste formen for demens.

Kinesiske forskere står bak en ny analyse av tilgjengelig forskning som tar for seg de mulige risikofaktorene for Alzheimers sykdom, som det går an å forebygge.

Inkludert i analysen, som er publisert i tidsskriftet Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, er 323 tidligere studier som til sammen peker på 93 ulike faktorer og totalt inkluderer 5000 deltagere.

Forskerne graderte dataene om de mulige faktorene etter hvor sterk sammenhengen var, noen kunne knyttes til redusert risiko andre kunne knyttes til økt risiko.

Under nivå 1, altså det de mener er best dokumentert, plasserte de kolesterolsenkende medisiner (statiner), blodtrykksenkende medisiner, betennelsesdempende medisiner, hormonet østrogen, folat, C-vitamin, E-vitamin og kaffe, som alle var faktorer som kunne knyttes til redusert risiko.

Analysen antydet at depresjon var en faktor som kunne gi økt risiko for å utvikle Alzheimers sykdom. Det samme gjaldt høye nivåer av aminosyren homocystein, som også er en markør for økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Studien peker også på at sammenhengen mellom annen sykdom og risikoen for Alzheimer er komplisert. Mens forkalkning i halspulsåren, høyt og lavt blodtrykk, og diabetes type 2 (for asiater) knyttes til en økt risiko for Alzheimer, kunne andre sykdommer sees i sammenheng med redusert risiko.

Les også: Et par kopper kaffe mot tidlig demens

– Viktig oppsummering

Professor og instituttleder ved Klinisk institutt 1 på Universitetet i Bergen, Nils Erik Gilhus, mener studien gir en viktig oppsummering av det som finnes av forskning på sammenheng mellom Alzheimer og mulige risikofaktorer.

– Det de finner er interessant, men det flytter ikke merkesteiner, sier han til ABC Nyheter og fortsetter:

– Det som er velkjent, men som de viser tydeligere med denne analysen, er at forekomst av demens er knyttet opp til noen egenskaper eller markører hos pasienter.

Les også: – Positivt av befolkningen blir eldre

– Tror forebygging nytter

De kinesiske forskerne fant så frem til ni faktorer fra nivå 1, hvor det også fantes globale data om forekomst. Disse ni var fedme, røyking, forkalkning av halspulsåren, diabetes type 2, lavt utdanningsnivå, høye nivåer av homocystein, høyt blodtrykk og skrøpelighet.

Forskerne brukte så en matematisk formel til å anslå i hvor stor andel av tilfeller av Alzheimers sykdom disse ni faktorene medvirker.

Ifølge beregningen kan de ni mulige risikofaktorene bidra i to tredjedel av tilfeller av Alzheimers sykdom på verdensbasis.

Fordi dataene forskerne har analysert er fra såkalte observasjonsstudier, kan man bare peke på mulige sammenhenger og ikke trekke noen sikre konklusjoner om årsak og virkning.

Forskerne mener likevel resultatene antyder at forebyggende strategier, som blant annet tar for seg kosthold, bruk av legemidler, psykisk helse, annen sykdom og livsstil kan bidra til å redusere antall nye tilfeller av Alzheimers sykdom.

Professor Gilhus ved UiB understreker at man ikke må tro at hvis man tok vekk disse ni risikofaktorene, så ville to av tre som får Alzheimers sykdom ikke lenger få det.

– Det kan være riktig å si at disse risikofaktorene kan bidra hos to tredjedeler av dem som får sykdommen, men det kan være et veldig lite bidrag. Og mange faktorer kan spille inn, sier han og fortsetter:

– Det er mye som henger sammen med veldig mye. Det som virkelig er interessant, som denne studien ikke belyser, er om dette har betydning når det kommer til forebygging av demens. For å kunne si at de gjør det er det krav om at det skal være påvist en årsaksmessig sammenheng.

Viktig pekepinn for videre forskning

Professoren mener den ferske analysen kan peke på hvilke av de mulige faktorene man bør prioritere hvis man skal gjøre intervensjonsstudier, for å se om det å fjerne en mulig risikofaktor kan redusere forekomsten av Alzheimers sykdom.

Noen slike intervensjonsstudier er gjennomført allerede, uten at det har gitt positive resultater. Han viser til at for eksempel det å ta hormonet østrogen etter overgangsalderen var knyttet til redusert risiko for Alzheimer i den ferske analysen.

– Men intervensjonsstudier der dette ble testet, ga negativt resultat. Det var ingen forskjell i risiko mellom de som fikk østrogentilskudd og de som ikke fikk det.

– Det samme gjelder antioksidanter som de stadig finner assosiasjoner for. Det er gjort forsøkt med intervensjon som ikke kan bekrefte at antioksidanter reduserer risikoen. Man kan si at studiene har vært for dårlig, men det taler uansett mot at dette er sterke faktorer.

– Veldig mye er usikkert

ABC Nyheter har tidligere skrevet om flere eksperter som mener at livsstils- og kostholdsendringer, både kan forebygge Alzheimer og annen demens og bedre formen til dem som allerede har fått en slik diagnose.

Tre studier som nylig ble presentert nylig på en internasjonal konferanse, pekte på at fysisk aktivitet reduserer risikoen for å få Alzheimers eller andre former for demens, og i tillegg kan også være en effektiv måte å behandle sykdommene på.

– Vet man nok i dag til å si at ved å gjøre visse grep så kan man forebygge demens generelt eller Alzheimers spesielt?

– Jeg oppfatter at veldig mye av dette er usikkert. Jeg synes for det første må man påvise en sammenheng, for det andre må man kunne vise en biologisk plausibel forklaring på hvorfor det er en slik assosiasjon. For noen av disse faktorene er det vanskelig å finne en plausibel årsaksforklaring, svarer professor Gilhus.

Han mener det er grunn til å tro at det å behandle risikofaktorer for hjerte- og karsykdom også kan ha en positiv effekt med tanke på demensrisiko.

Gilhus sier videre at det er opplagt at en person med demens vil komme bedre ut hvis vedkommende spiser sunt, har det hyggelig rundt seg og generelt er i god form.

– Nesten uansett hva som feiler en, er det et godt råd å være mer fysisk aktiv og ha et sunt kosthold. Men for å kunne gå derfra til å si at den fysiske aktiviteten skal virke på hjernecellen på en måte at de ikke dør, da mangler det en biologisk plausibel forklaring, sier han og fortsetter:

– Det er ikke farlig å si tren litt mer og spis litt sunnere, det er allment gode råd, men det er et godt stykke å gå før man kan si at dette forebygger Alzheimer.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:51 Høyere oppmøte i EU-valget17:45 Østerriksk måling: De konservative går fram17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss08:20 Minst to døde da tornado rammet by i Oklahoma07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene
Siste nytt
17:51VerdenHøyere oppmøte i EU-valget17:45VerdenØsterriksk måling: De konservative går fram17:03VerdenOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss08:20VerdenMinst to døde da tornado rammet by i Oklahoma07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus