Meny

Forskning: – Disse ni faktorene kan bidra til to av tre Alzheimer-tilfeller i verden

Alder er den viktigste risikofaktoren for Alzheimers sykdom og annen form for demens. Selv om man per i dag ikke vet sikkert hva som forårsaker Alzheimer, har en rekke andre risikofaktorer de senere årene blitt koblet til hjernesykdommene. I en ny analyse har forskere gått gjennom disse faktorene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Alder er den viktigste risikofaktoren for Alzheimers sykdom og annen form for demens. Selv om man per i dag ikke vet sikkert hva som forårsaker Alzheimer, har en rekke andre risikofaktorer de senere årene blitt koblet til hjernesykdommene. I en ny analyse har forskere gått gjennom disse faktorene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Forskere har analysert 323 tidligere studier og identifisert hvilke faktorer som i størst grad kan knyttes til økt risiko for Alzheimers sykdom. – For tidlig å si om Alzheimer kan forebygges, mener norsk professor.

Mer om Alzheimers sykdom:

Man vet per i dag ikke sikkert hva som forårsaker Alzheimer, som er den vanligste demenssykdommen, men forskere regner med at både gener, miljø og livsstil spiller inn.

Den dominerende teorien om hva som forårsaker denne formen for demens, er at proteinplakk og nervecellefloker forstyrrer den ellers velordnede kommunikasjonen og samordningen mellom millioner av nerveceller. Nervecellene, eller nevroner som de gjerne kalles, bruker elektriske impulser til å lage minner, beslutninger og bevissthet. Synapser er kontaktpunkter mellom nevronene.

Det karakteristiske plakket består hovedsakelig av proteinet beta amyloid. Dette er et vanlig protein, men hos folk med Alzheimers sykdom har proteinet fått en litt feilaktig struktur og kan ikke fjernes fra hjernen på vanlig måte. I stedet blir det så mye av det at det hoper seg opp.

Det fører til en negativ dominoeffekt med bortfall av nevroner, brist i synapser og inflammasjon.

Les mer: Håper å få bekreftet gammel Alzheimer-teori

Det store gjennombruddet i demensforskningen har latt vente på seg. Det finnes per i dag ikke noen kur for Alzheimer eller andre former for demens.

Gjennom mange år med forskning er det imidlertid funnet en rekke ulike faktorer som ser ut til å ha en sammenheng med økt risiko for å utvikle Alzheimers sykdom, som er den vanligste formen for demens.

Kinesiske forskere står bak en ny analyse av tilgjengelig forskning som tar for seg de mulige risikofaktorene for Alzheimers sykdom, som det går an å forebygge.

Inkludert i analysen, som er publisert i tidsskriftet Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry , er 323 tidligere studier som til sammen peker på 93 ulike faktorer og totalt inkluderer 5000 deltagere.

Forskerne graderte dataene om de mulige faktorene etter hvor sterk sammenhengen var, noen kunne knyttes til redusert risiko andre kunne knyttes til økt risiko.

Under nivå 1, altså det de mener er best dokumentert, plasserte de kolesterolsenkende medisiner (statiner), blodtrykksenkende medisiner, betennelsesdempende medisiner, hormonet østrogen, folat, C-vitamin, E-vitamin og kaffe, som alle var faktorer som kunne knyttes til redusert risiko.

Analysen antydet at depresjon var en faktor som kunne gi økt risiko for å utvikle Alzheimers sykdom. Det samme gjaldt høye nivåer av aminosyren homocystein, som også er en markør for økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Studien peker også på at sammenhengen mellom annen sykdom og risikoen for Alzheimer er komplisert. Mens forkalkning i halspulsåren, høyt og lavt blodtrykk, og diabetes type 2 (for asiater) knyttes til en økt risiko for Alzheimer, kunne andre sykdommer sees i sammenheng med redusert risiko.

Les også: Et par kopper kaffe mot tidlig demens

– Viktig oppsummering

Professor og instituttleder ved Klinisk institutt 1 på Universitetet i Bergen, Nils Erik Gilhus, mener studien gir en viktig oppsummering av det som finnes av forskning på sammenheng mellom Alzheimer og mulige risikofaktorer.

– Det de finner er interessant, men det flytter ikke merkesteiner, sier han til ABC Nyheter og fortsetter:

– Det som er velkjent, men som de viser tydeligere med denne analysen, er at forekomst av demens er knyttet opp til noen egenskaper eller markører hos pasienter.

Les også: – Positivt av befolkningen blir eldre

– Tror forebygging nytter

De kinesiske forskerne fant så frem til ni faktorer fra nivå 1, hvor det også fantes globale data om forekomst. Disse ni var fedme, røyking, forkalkning av halspulsåren, diabetes type 2, lavt utdanningsnivå, høye nivåer av homocystein, høyt blodtrykk og skrøpelighet.

Forskerne brukte så en matematisk formel til å anslå i hvor stor andel av tilfeller av Alzheimers sykdom disse ni faktorene medvirker.

Ifølge beregningen kan de ni mulige risikofaktorene bidra i to tredjedel av tilfeller av Alzheimers sykdom på verdensbasis.

Fordi dataene forskerne har analysert er fra såkalte observasjonsstudier, kan man bare peke på mulige sammenhenger og ikke trekke noen sikre konklusjoner om årsak og virkning.

Forskerne mener likevel resultatene antyder at forebyggende strategier, som blant annet tar for seg kosthold, bruk av legemidler, psykisk helse, annen sykdom og livsstil kan bidra til å redusere antall nye tilfeller av Alzheimers sykdom.

Professor Gilhus ved UiB understreker at man ikke må tro at hvis man tok vekk disse ni risikofaktorene, så ville to av tre som får Alzheimers sykdom ikke lenger få det.

– Det kan være riktig å si at disse risikofaktorene kan bidra hos to tredjedeler av dem som får sykdommen, men det kan være et veldig lite bidrag. Og mange faktorer kan spille inn, sier han og fortsetter:

– Det er mye som henger sammen med veldig mye. Det som virkelig er interessant, som denne studien ikke belyser, er om dette har betydning når det kommer til forebygging av demens. For å kunne si at de gjør det er det krav om at det skal være påvist en årsaksmessig sammenheng.

Viktig pekepinn for videre forskning

Professoren mener den ferske analysen kan peke på hvilke av de mulige faktorene man bør prioritere hvis man skal gjøre intervensjonsstudier, for å se om det å fjerne en mulig risikofaktor kan redusere forekomsten av Alzheimers sykdom.

Noen slike intervensjonsstudier er gjennomført allerede, uten at det har gitt positive resultater. Han viser til at for eksempel det å ta hormonet østrogen etter overgangsalderen var knyttet til redusert risiko for Alzheimer i den ferske analysen.

– Men intervensjonsstudier der dette ble testet, ga negativt resultat. Det var ingen forskjell i risiko mellom de som fikk østrogentilskudd og de som ikke fikk det.

– Det samme gjelder antioksidanter som de stadig finner assosiasjoner for. Det er gjort forsøkt med intervensjon som ikke kan bekrefte at antioksidanter reduserer risikoen. Man kan si at studiene har vært for dårlig, men det taler uansett mot at dette er sterke faktorer.

– Veldig mye er usikkert

ABC Nyheter har tidligere skrevet om flere eksperter som mener at livsstils- og kostholdsendringer, både kan forebygge Alzheimer og annen demens og bedre formen til dem som allerede har fått en slik diagnose.

Tre studier som nylig ble presentert nylig på en internasjonal konferanse, pekte på at fysisk aktivitet reduserer risikoen for å få Alzheimers eller andre former for demens, og i tillegg kan også være en effektiv måte å behandle sykdommene på.

– Vet man nok i dag til å si at ved å gjøre visse grep så kan man forebygge demens generelt eller Alzheimers spesielt?

– Jeg oppfatter at veldig mye av dette er usikkert. Jeg synes for det første må man påvise en sammenheng, for det andre må man kunne vise en biologisk plausibel forklaring på hvorfor det er en slik assosiasjon. For noen av disse faktorene er det vanskelig å finne en plausibel årsaksforklaring, svarer professor Gilhus.

Han mener det er grunn til å tro at det å behandle risikofaktorer for hjerte- og karsykdom også kan ha en positiv effekt med tanke på demensrisiko.

Gilhus sier videre at det er opplagt at en person med demens vil komme bedre ut hvis vedkommende spiser sunt, har det hyggelig rundt seg og generelt er i god form.

– Nesten uansett hva som feiler en, er det et godt råd å være mer fysisk aktiv og ha et sunt kosthold. Men for å kunne gå derfra til å si at den fysiske aktiviteten skal virke på hjernecellen på en måte at de ikke dør, da mangler det en biologisk plausibel forklaring, sier han og fortsetter:

– Det er ikke farlig å si tren litt mer og spis litt sunnere, det er allment gode råd, men det er et godt stykke å gå før man kan si at dette forebygger Alzheimer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart
Siste nytt
10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus