Et par kopper kaffe mot tidlig demens

Kaffe kan virke mot tidlige tegn på demens, hevder ny forskning
Kaffe kan virke mot tidlige tegn på demens, hevder ny forskning Foto: Illustrasjon: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nok en studie knytter moderat kaffedrikking til positive helseeffekter for eldre personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tidligere forskningsstudier har vist resultater som tyder på at et par kopper kaffe om dagen kan være positivt for helsa.

En ny italiensk studie bygger nå opp under andre, tidligere funn. Resultatene viser en sammenheng mellom inntak av en til to daglige kaffekopper, og lavere forekomst av tegn på forstadier til demens, skriver Newsmax om studien.

Nesten 1500 italienere mellom 65 og 84 år deltok i studien publisert i Journal of Alzheimer's Disease.

De som drakk i snitt en til to kopper kaffe daglig viste færre tegn til mild kognitiv svikt (MCI) enn de studiepersonene som sjelden eller aldri unnet seg en kopp. MCI er i seg selv ikke et tegn på tidlig demens, men en risikofaktor, opplyser Nasjonalforeningen for folkehelsen til ABC Nyheter.

Les også: – Kaffe kan redusere risikoen for blodpropp

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Måtehold

Forskerne er tydelige på å understreke at de kun har sett sammenfall av kaffekonsum og grad av MCI, og at resultatene ikke er en årsak-virkning-forklaring.

Derimot fant de resultater som tydet på at daglig inntak av mer enn et par kopper, hadde høyere forekomst av MCI.

Stordrikkerne hadde halvannen gang høyere grad av MCI, enn de moderate drikkerne.

Det italienske forsningsteamet sier det er behov for mer forskning på emnet før man kan konkludere, men at det i framtiden kanskje vil være mulig å bruke resultater av kaffe-forskningen i utforming av preventive kostholdsråd mot demens og Alzheimers.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

MS og selvmord

Nevrolog Ellen Mowry og hennes kolleger ved Johns Hopkins University School of Medicine University kom i en studie fra i vinter til at kaffedrikking også kan ha en beskyttende effekt mot MS, i tillegg til å redusere risikoen for Parkinsons og Alzheimers

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien tok utgangspunkt i svensk og amerikansk data, og sammenlignet MS-syke personer med friske, og hvor mye kaffe de hadde drukket i forkant av at symptomene dukket opp.

De fant at «sammenlignet med folk som drakk minst seks kopper kaffe per dag året før symptomene kom, hadde de som ikke drakk kaffe omtrent 1,5 ganger økt risiko for å utvikle MS».

I et forskningsprosjekt fra 2013 fant forskere at personer som drakk to til fire kopper kaffe om dagen, hadde så mye som 50 prosent redusert risiko for selvmord. Koffeinet har en stimulerende evne på sentralnervesystemet, i tillegg til å kunne virke mildt antideressivt.

Les også: – Kaffe skjerper hukommelsen