Tor Åge Bringsværd: – Det er noe dritt å bli gammel

<p>«Jeg har allerede levd lenger enn gjennomsnittet for norske menn og snart tre år lenger enn min far,» skriver forfatteren. Han tør ikke lenger planlegge mer enn ett år frem i tid.</p>
«Jeg har allerede levd lenger enn gjennomsnittet for norske menn og snart tre år lenger enn min far,» skriver forfatteren. Han tør ikke lenger planlegge mer enn ett år frem i tid. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Forfatteren Tor Åge Bringsværd (79) vil helst leve evig, selv om han misliker tilværelsen som gammel. – Jeg kommer aldri til å være «mett av dage,» mener han.

«Det var aldri lett å hoppe etter Wirkola, men det er enda vanskeligere å dø etter Per Fugelli.»

Sitatet er fra Tor Åge Bringsværds nye bok, «Mens jeg har dere her» - en personlig skildring om hvordan det er å bli gammel. Faktisk så personlig at det tidvis føles litt som du tar en smugtitt i noens dagbok.

Det fortelles om en tissebøtte ved senga som har blitt nødvendig nå som forfatteren går på vanndrivende medisiner, om ti tabletter og tre sprøyter daglig, om plager med skrumplever og det gjennomgående temaet - angsten for å dø.

I Bringsværds egne ord: «Det er noe dritt å bli gammel.»

Les også : – Folk tror ikke det er noen fortrinn ved å runde 50 år – men det er mange

Vil slippe å dø

– Jeg tenkte det kanskje kunne være greit for femtiåringer og sekstiåringer å få vite litt mer om hva som virkelig venter dem lengre fremme. Et slags korrektiv til alle de søte solnedgang-historiene. Selv har jeg savnet en slik bok, forteller forfatteren til ABC Nyheter.

Bringsværd har skrevet barnebøker for flere generasjoner - som Ruffen og Karsten og Petra. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix
Bringsværd har skrevet barnebøker for flere generasjoner - som Ruffen og Karsten og Petra. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

79-åringen har et variert og enormt forfatterskap å se tilbake på. Han har skrevet godt over hundre titler innenfor et bredt spekter av sjangre - barnebøker, noveller, science fiction, romaner og skuespill for å nevne noen.

Bringsværd har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid, blant annet Ibsenprisen, Alf Prøysens ærespris, Brages hederspris og norsk kulturråds ærespris.

Forfatteren forteller at han ikke liker tanken på å dø og vil helst slippe. Han kommer aldri til å være «mett av dage» - forøvrig det dummeste uttrykket han vet om.

– På en måte har jeg levd av å være nysgjerrig, finne ut av alt det jeg ikke vet noe om – og det er jo det meste her i verden. Det å skrive har alltid vært det mest spennende og morsomste jeg vet. Og når du dør, så er det ikke mulig å skrive en eneste bok mer.

Les også : Naturfilmens gudfar: – Skremmende å gi ham manus

«Men blir det noe hyggelig?»

Bringsværd dedikerer mye av «Mens jeg har dere her» til å romantisere barndommen og gamle dager. Forfatteren savner gammel fotballkultur, hvor spillere og publikum kjente hverandre og «alle» møtte opp på kamp.

Også gammel mote - som cordfløyel, ullvest med skotsk eller irsk jordfarget mønster og turkise poloskjorter uten mønster - står høyt på ønskelista hos 79-åringen.

– Hvorfor var ting bedre før?

– Jeg synes det var mer nærhet mellom mennesker før – og mer nærhet til det offentlige. I dag er det altfor langt mellom de som skal yte tjenestene og det publikum som har bruk for dem.

Bringsværd trekker frem politiet, skoler og sykehus som eksempel på offentlige tjenester som «har flyttet seg så langt vekk fra oss at vi snart ikke kan se dem». Han har en oppfordring til alle:

– Hver gang politikerne snakker om hvor lurt og effektivt og lønnsomt noe er, burde vi si: «Men blir det noe hyggelig?» Etter min mening er «hyggelig-argumentet» altfor lite brukt i vår tid.

Les også : Silvia av Sverige: OL- vertinnen som ble dronning

– Et savn og en feilprioritering

Tor Åge Bringsværd har vunnet mange priser for sitt forfatterskap, her med Alf Prøysens Ærespris for 2008. Juryen begrunnet prisen med overveldende produksjon og allestednærværende livsglede. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Tor Åge Bringsværd har vunnet mange priser for sitt forfatterskap, her med Alf Prøysens Ærespris for 2008. Juryen begrunnet prisen med overveldende produksjon og allestednærværende livsglede. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Bringsværd angrer ikke på stort - han er rimelig fornøyd med det meste. Han har tro på at tilfeldighetene i livet fører oss på riktig vei selv om vi alle har gjort noe dumt.

Han angrer heller på mindre ting - som at han sluttet med fotball eller ikke tilbrakte nok tid med dyr - mer spesifikt en type dyr, på en spesiell plass:

– Jeg fikk aldri oppleve å ha et esel på verandaen, og enten man tror det eller ei så er faktisk det noe jeg har opplevd som et savn og en feilprioritering. Og nå er det for sent, slik nesten alt annet også er, forteller forfatteren.

Les også : Elsa (91): – Menneskelig kontakt betyr alt. Hvis ikke visner du

Forkjærlighet til barndomsbyen

At han solgte barndomshjemmet i Skien da han arvet det for fjorten år siden, går også inn på listen over angrende hendelser fra livet. For huset har stor sentimental verdi for forfatteren. Å faktisk bo der var derimot aldri aktuelt.

I nesten 30 år har han nå bodd i det lille tettstedet Hølen i Akershus med sin forfatterkone, Else Færden.

Bringsværd som 31-åring i 1970. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix
Bringsværd som 31-åring i 1970. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

– Da vi endelig bestemte oss for å flytte ut av Oslo - en by jeg syntes jeg hadde bodd altfor lenge i - var Skien et av de stedene vi kunne tenkt å bosette oss i. Vi bød på et hus der også, faktisk. Men sånn gikk det ikke. Jeg har aldri angret på at vi havnet i landsbyen Hølen i stedet.

Nettopp Skien er en rød tråd i Bringsværds fortelling om hvordan det føles å bli gammel. Det snakkes varmt om grenlandsdialekten, gamle offentlige urinaler og tidligere Skiens Ballklubb.

– Vi mennesker er ikke bare den vi er nå, vi er også alle dem vi en gang har vært. Og jeg tror alle som har kontakt med «den minste» i seg, vil få et nostalgisk forhold til det sted hvor de vokste opp med tiden.

Les også : – Kvinner har ikke noen grunn til å frykte overgangsalderen

Dagen han ble gammel

Selv om Bringsværd gjerne kunne tenke seg at livet humpet og gikk i det uendelige, setter han ikke særlig pris på å bli gammel. At livets siste fase har kroppslige begrensninger fikk han lære på den harde måten - på vei opp et fjell i Iran. Kroppen sa stopp, og forfatteren var nødt til å adlyde.

Selv kaller han det for dagen han ble gammel.

«Av og til kommer nemlig virkeligheten trampende inn i livet vårt. Og da er det bare å sette seg rett ned og gråte, eller bite tennene sammen og gå på med krum hals – eller, og det er nok det beste, men slett ikke det enkleste: Føye seg mykt etter omstendighetene», skriver han om hendelsen i boka.

Han mener selv han aldri har fått råd i livet - og dersom han har det, har de blitt fortrengt eller glemt. Men han har et råd å gi til andre:

– Det er viktig å ha idealer. Du må velge hvem du vil være. Og du må velge hvem du ikke vil være. Om vi lykkes med valgene våre er en helt annen ting. Men egentlig betyr det ikke så mye hvor ofte vi faller, bare vi hver gang er i stand til å reise oss igjen.

Les også : Fra 200 kilo og alvorlig syk til folkehelsepromotør

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning
Siste nytt
20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning
Populært