Silvia av Sverige: OL- vertinnen som ble dronning

Se video.

– Silvia har virkelig bidratt til å fornye og modernisere det svenske kongehuset, sier hoffekspert som mener Sonja fikk merke mer til Janteloven enn Silvia. Søndag fyller svenskenes dronning 75 år.

Historien om det svenske kongeparet starter i München i forbindelse med de olympiske sommerlekene i 1972. Sportsinteresserte Carl XVI Gustaf av Sverige var på plass, og den vakre OL-vertinnen Silvia Renate Sommerlath hadde fått oppdraget med å ta hånd om den svenske kronprinsen. En oppgave man trygt kan si hun lyktes særdeles godt med.

46 år senere nyter hun enorm popularitet som svenskenes dronning og har ingen planer om å trappe ned. Når TV2s kongehusekspert og kongeblogger Kjell Arne Totland skal beskrive den forestående 75-åringen, benytter han adjektiver som stillfaren, følsom og profesjonell.

– Hun har virkelig visst å bruke sin rolle og posisjon til å åpne dører og sette fokus på saker hun brenner for. Jeg tenker på den internasjonale organisasjonen Childhood Foundation og Mentor som hun har stiftet, og Silvia-hemmet for demente i Stockholm. Silvia vil heller ikke bare være gallionsfigur; hun vil gjerne ta et tak selv, sier han til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

Dronning Silvia sender kyss til fremmøtte barn i Monsaraz, sør i Portugal. Bildet er tatt i 2008. Foto: Reuters

Ikke som Harald og Sonja

Tidligere i år kunne vårt eget kongepar feire 50 år som et team på hjemmebane og offentlig. Vi er blitt godt kjent med historien om hvordan Harald måtte kjempe for retten til å kunne gifte seg med sin Sonja. Totland forteller at situasjonen var en helt annen for Silvia og Carl Gustaf.

– Sonja og Harald måtte vente i hele ni år før de endelig fikk hverandre - fordi kong Olav og mange politikere trodde et borgerlig ekteskap ville kunne bety slutten for monarkiet. Med Carl Gustaf og Silvia var det svært forskjellig. Harald og Sonja hadde jo allerede «gått opp løypen» og vært gift i fire år da Carl Gustaf møtte Silvia Sommerlath i 1972.

(Saken fortsetter under)

I 1976 giftet Silvia og Carl Gustaf seg i Storkyrkan i Stockholm. Foto: Svenskt Fotoreportages.
I 1976 giftet Silvia og Carl Gustaf seg i Storkyrkan i Stockholm. Foto: Svenskt Fotoreportages.

Året etter ble Carl Gustaf konge etter sin bestefar Gustav VI Adolf. Dermed kunne han selv bestemme hvem han ville gifte seg med.

– Carl Gustaf og Silvias problemer besto nok mest i å holde romansen og sine stevnemøter mest mulig skjult for pressen til de endelig var klar til å forlove seg og gifte seg i 1976, fortsetter kongehuseksperten.

Les også: Dronning Silvia: – Vi fortsetter så lenge jeg og kongen orker

Dronningene som reddet monarkiene

– Hvilke likheter ser du mellom Silvia og Sonja, og på hvilken måte er de eventuelt to vidt forskjellige dronninger?

– Sonja og Silvia er begge borgerlige kvinner som giftet seg kongelig og ble dronning - og som har gjort en fabelaktig jobb i sin nye rolle. Jeg drister meg til å si at de begge på mange måter har reddet monarkiet i sine respektive land.

(Saken fortsetter under)

Dronning Sonja og dronning Silvia ombord på kongeskipet Norge under et besøk i Harstad i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Dronning Sonja og dronning Silvia ombord på kongeskipet Norge under et besøk i Harstad i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Totland mener en stor forskjell mellom de to venninnene er det faktum at Silvia kom utenfra og måtte venne seg til et nytt land.

– Sonja jo var født og oppvokst i Norge. Men jeg tror kanskje vår dronning nettopp av den grunn kanskje har fått føle Janteloven på kroppen i langt større grad enn Silvia.

TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har dekket over tyve kongelige bryllup og er dermed ledende i Europa på sitt felt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har dekket over tyve kongelige bryllup og er dermed ledende i Europa på sitt felt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Når dronning Sonja slapper av og lader batteriene med kunst og friluftsliv, er det blomster og hagearbeid som står dronning Silvias hjerte nærmest. Ute på Drottningholm slott er det et fabelaktig parkanlegg, som hun ifølge Totland går opp i med liv og lyst.

– I de store, ærverdige salongene innendørs lager hun gjerne selv store blomsteroppsatser av årstidens blomster. Og nå i desember pynter hun sammen med slottets gartnere de vakre salene og trappene innendørs med et hav av ulike juleblomster - og åpner for publikum. En fantastisk opplevelse! Jeg har vært der selv flere ganger.

Les også: Hollywoodstjernen som fikk sitt eget land

Moderniserte kongehuset

I 1976 giftet Silvia seg med Carl Gustaf i Storkyrkan i Stockholm og ble dronning av Sverige. Et år seinere fikk de sitt første barn sammen, kronprinsesse Victoria (41). To år seinere fikk de sønnen prins Carl Philip (39), og i 1982 kom prinsesse Madeleine (36).

– Svenskene er veldig stolte av sin dronning, og mange forguder henne. De fleste legger ikke skjul på at hun har betydd enormt for kong Carl Gustaf og hans kongegjerning, forteller Totland.

(Saken fortsetter under)

Stockholm 1986-04-08 Kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia fotografert i 1986 sammen med dronningens nye hest. Foto: Leif R Jansson / Svenskt Pressfot0

Han mener dronningen har bidratt til å fornye og modernisere det svenske kongehuset.

– Silvia har gjort det nærere og mer menneskelig. Det svenske kongehuset har alltid i langt større grad vært borgerskapets og overklassens kongehus enn tilfellet er med det norske. Med sine familieverdier som kvinne og som mor har Silvia ført det nærmere folket og gjort det mer elsket og mer populært.

Gransket farens nazifortid

Ryktene om tette bånd mellom Silvias far Walther Sommerlath og nazistene hadde svirret i en årrekke allerede da TV4-programserien «Kalla fakta» i 2011 hevdet at han ble med i nazistpartiet NSDAPs utenlandsavdeling i 1934, da han jobbet i Brasil.

I programmet kom det også fram at Sommerlaths metallvarefabrikk laget viktig krigsmateriell for den tyske hæren under krigen. Fabrikken overtok Sommerlath etter den tyske jøden Efil Wechsler i 1939, og skyldtes ifølge programmet et ledd i «arifiseringen» av jødiske virksomheter.

(Saken fortsetter under)

Silvia sammen med foreldrene Walther Sommerlath og Alice Soares de Toledo, samt broren Jörg, på Arlanda flygplass i 1976, to dager før Silvia blir dronning. Foto: Ragnhild Haarstad / SVD / NTB Scanpix
Silvia sammen med foreldrene Walther Sommerlath og Alice Soares de Toledo, samt broren Jörg, på Arlanda flygplass i 1976, to dager før Silvia blir dronning. Foto: Ragnhild Haarstad / SVD / NTB Scanpix

Samme år startet Silvia og det svenske hoffet en bred faktainnsamling for selv finne ut om farens mulige nazi-fortid. Det ble senere publisert en utredning med sine funn som langt på vei bekreftet det som var blitt sagt.

– Dronning Silvia sa i et intervju nylig at hun har «forsont seg» med denne saken. Hun innrømmer at hun ble forferdet da hun på 1990-tallet selv fikk se svart på hvitt at pappa Walther virkelig hadde meldt seg inn i Hitlers parti så tidlig som i 1934, forteller Totland.

– Men hun fastholder at han under krigen ikke hadde slike holdninger som mange har villet tillegge ham.

«Piker, vin og sang»

I 2011 kom en mye omtalt skandalebok, «Den motvillige monarken - Carl XVI Gustaf». Her blir det hevdet at Carl Gustaf har vært utro mot dronning Silvia, besøkt tvilsomme nattklubber og festet med unge «profesjonelle selskapskvinner». Det ble snakket om full krise i ekteskapet mellom en konge med ødelagt image og en offentlig ydmyket dronning.

Men til tross for bråket, har Carl-Gustaf og Silvia holdt sammen.

(Saken fortsetter under)

Kongeparet under et besøk på Vasamuseet i 1991. Foto: NTB Scanpix
Kongeparet under et besøk på Vasamuseet i 1991. Foto: NTB Scanpix

Kongehusekspert Totland opplever at Sveriges kongepar har ett tett og nært forhold, og at de er veldig avhengige av hverandre.

– Carl Gustaf sa da også i et intervju for et par år siden at han nærmest «gikk på veggene» når Silvia ikke var hjemme med ham.

– Vi må imidlertid huske at Carl Gustaf helt siden tenårene har tilhørt en overklassegjeng i Stockholm, som har gjort endel dumme ting i årenes løp - både med «piker, vin og sang». De fleste av kameratene hans har giftet seg både to og tre ganger - med stadig yngre kvinner. Mens han altså har vært gift med sin Silvia siden 1976.

– Da er det kanskje ikke så rart at hun innimellom har følt seg fristet til å «fikse litt på fasaden» heller, avslutter Totland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet
Siste nytt
01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet
Populært