Meny

Hollywood-balladen som ble homohymne:

– En påminnelse om hvorfor vi trenger Pride

I forbindelse med årets London Pride, ble det laget en ny versjon av klassikeren «Over the Rainbow».

«Over the Rainbow» ble i løpet av 1940-tallet adoptert av homofile som deres «nasjonalsang». – Teksten er så sterk at den fremdeles sitter som et skudd, også blant unge, mener forfatter.

Da London Pride skulle lage årets kampanjevideo, ønsket de å illustrere at selv om vi er kommet langt på vei, har vi fremdeles et stykke igjen å gå før homokampen er i mål. Med den klassiske balladen «Over the Rainbow» som vokalt bakteppe, ser vi blant annet en mann som er mishandlet, en tenåringsjente som blir avvist av moren og en transperson som sjikaneres på gaten.

Børge Skråmestø har tidligere skrevet flere faktabøker, blant annet «Håndbok i homsing» som kom i 2004. Foto: Privat
Børge Skråmestø har tidligere skrevet flere faktabøker, blant annet «Håndbok i homsing» som kom i 2004. Foto: Privat

Så, når det synges «Dreams really do come true», skifter tonen i filmen seg til å vise at det finnes håp selv når man står stilt overfor motgang.

Videoen er gått sin seiersgang i sosiale medier, og blant de mange som er blitt rørt av den, er tekstforfatter og rådgiver i Itera, Børge Skråmestø.

– Den går rett i fletta og er både sår og oppløftende. Midt i all den glade festingen, er den en fin påminnelse om hvorfor vi faktisk trenger arrangementer som Pride, og at alle mennesker er forskjellige og sårbare, sier han til ABC Nyheter.

– Også i Norge

Marna Eide er leder for internasjonal avdeling i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. I likhet med Skråmestø gir hun tommel opp for den britiske kampanjevideoen.

– London Pride har laget en rørende video som retter søkelys mot viktige tema verden over, også i Norge, sier hun til ABC Nyheter.

– Vi bærer vel alle i oss et håp om en bedre fremtid. Men det holder jo ikke å håpe, vi må gjøre noe med saken.

Selv har ikke Eide det store forholdet til den gamle Hollywood-svisken.

– For meg er sangen alt for passiv og drømmende. Hva homo-hymner angår, er jeg nok mer på «I Am What I Am».

Les også: – Jeg er den samme pappaen, sønnen og broren

Drømmen om noe bedre

Sammen med regnbuen er regnbueflagget det kanskje viktigste symbolet for homofile, lesbiske, bifile og transkjønnede. Flagget, laget av Gilbert Baker, ble første gang tatt i bruk under homoparaden i San Francisco 25. juni 1978. Og det skal ha vært sangen «Over the Rainbow» som inspirerte Baker til å lage et flagg med regnbuens farger.

VIDEO: Judy Garland, i hovedrollen som Dorothy Gale i den amerikanske musikalfilmen «Trollmannen fra Oz» fra 1939, fremfører sangen «Over the Rainbow»

«Over the Rainbow» (ofte omtalt som «Somewhere Over the Rainbow») ble første gang fremført av Judy Garland i filmmusikalen «Trollmannen fra Oz» fra 1939. Filmen handler i korte trekk om Dorothy (Garland) som blir løftet vekk fra sin kjedelige hverdag i svart-hvitt av en tornado og lander med et brak i det fantastiske og fargerike landet Oz.

Men før hun kommer så langt, synger Dorothy om at hun ønsker seg mer enn det hun har, mens hun spør om hvorfor hun ikke kan fly bortenfor regnbuen på samme måte som fuglene.

– Hva var det ved sangteksten som traff en så sterkt ladet nerve hos skeive?

– Fordi den blant annet sier dette: «And the dreams that you dare to dream, really do come true», forklarer Skråmestø.

Hemmelige koder og fraser

«Over the Rainbow» vant Oscar for beste filmlåt og er av det amerikanske filminstituttet kåret til største filmsang noensinne. Under andre verdenskrig ble den antatt av de amerikanske soldatene som et symbol på USA, og for Judy Garland selv skulle den bli hennes signatursang.

«Trollmannen fra Oz» er fremdeles kanskje USAs mest berømte barnefilm og et verk som ofte blir sitert i amerikansk populærkultur. Foto: MGM
«Trollmannen fra Oz» er fremdeles kanskje USAs mest berømte barnefilm og et verk som ofte blir sitert i amerikansk populærkultur. Foto: MGM

Men det som opprinnelig ble ansett for å være en sang om en ung jente som drømmer om et bedre liv, skulle ifølge Bent Brantley i New York Times bli en hymne for et helt samfunn som var på leting etter noe som kunne lede dem ut av skyggene.

– «Over the Rainbow» ble en smertefull sang for homofile som følte de tilhørte en minoritet som var foraktet av samfunnet, skrev Brantley i en kommentar i 1994.

I minst fem tiår utgjorde Oz en hjørnestein i homofil mytologi, og både karakterer og sitater fra filmen ble en sentral del av subkulturen. «Er du en venn av Dorothy?» var en kodet frase mange amerikanske homofile benyttet for å finne ut av om den de ville bli kjent med også var homofil.

– Homoseksuelle i det amerikanske militæret identifiserte seg selv som «Dorothys venner», akkurat som frasen «Jeg har følelsen av at vi ikke er i Kansas lenger» var en tradisjonell åpningslinje for nyinnflyttede i de amerikanske storbyene på søken etter homsebarer, forteller Brantley.

Les også: – Bare det å ha sagt det til én person, bidrar til å halvere angsten og frykten

Garlands såre stemme og skjebne

I «Trollmannen fra Oz» har Dorothy ingen problemer med å akseptere de som bryter med A4-formatet, noe vi tydelig ser gjennom hennes vennskap med fugleskremslet uten hjerne, den motløse løven og blikkmannen uten hjerte. Den samme aksepten for andre fant man hos Garland selv, og på 1950- og 1960-tallet var hun det ultimate homseikon.

Judy Garland ble offer for alkohol, narkotika, elektrosjokk, mislykkede ekteskap og utnyttelse. I 1969 døde hun av en overdose sovetabletter, bare 47 år gammel. Her er hun fotografert backstage på Palace Theater i New York juli 1967. Foto: AP
Judy Garland ble offer for alkohol, narkotika, elektrosjokk, mislykkede ekteskap og utnyttelse. I 1969 døde hun av en overdose sovetabletter, bare 47 år gammel. Her er hun fotografert backstage på Palace Theater i New York juli 1967. Foto: AP

Selv kan ikke Børge Skråmestø unngå å tenke på stjernen når han hører «Over the Rainbow».

– Jeg har et sterkt forhold til den sangen, kanskje først og fremst fordi den får meg til å tenke på den såre stemmen til Judy Garland, det livet hun levde som slett ikke alltid var så godt, og at hun døde så altfor tidlig og tragisk.

– I hvilken grad spiller homoikonet Judy Garland en rolle for sangens evigrønne status som homohymne?

– Jeg tror mange legger en dose biografi i den sangen, som om den virkelige Garland drømmer om sin egen framtid som hun ennå ikke har opplevd. Hun gjør det på en litt resignert måte, som om hun ikke helt kan tro at livet kan bli bra, også for en som henne.

Les også: Måtte velge mellom filmkarriere og drømmemannen

– Hva med respekt?

Reidar Engesbakk, redaktør og journalist for Blikk Nett, har et ironisk og «campy» forhold til låta, og til filmen i seg selv. I hans eget liv som skeiv har ikke «Over the Rainbow» hatt store betydningen. Samtidig sier han seg enig i at sangens budskap i seg selv er tidløst.

– En slags fordums «It Get’s Better», men relevant også i dag. For min del fant jeg mer trøst og håp i låter som for eksempel «Smalltown Boy» av Bronski Beat og «Lillegutt» av Alle Tiders Duster. De låtene var min tids «Over the Rainbow».

Engesbakk synes det er flott at London Pride-videoen treffer folk midt i hjertet. Samtidig sier han seg litt lei av sympati og aksept som han mener videoen vil føre til.

– Hva med respekt? En annen faktor, som garantert ikke passer inn i Pride-vinklingen, er: Finner alle skeive et miljø som er like imøtekommende og inkluderende som handlingen her viser? Nei. Det kan være beinhardt å komme seg inn i miljøet.

– Min oppfordring er i grunnen at vi snart begynner å sette søkelyset på eget miljø. Hvordan har vi det og hvordan er vi mot hverandre? Det hadde vært et spennende Pride-tema, mener Engesbakk.

Les også: Nova (26): – Skjegget mitt har vært en velsignelse

Andre helter, andre sanger

«Over the Rainbow» er opp gjennom tiårene blitt gjenstand for en lang rekke tolkninger. Blant artistene som har forsøkt å sette sitt preg på sangen, er Israel Kamakawiwo , Kylie Minogue , Danielle Hope , Eva Cassidy , Katharine McPhee og Patti LaBelle & The Bluebelles.

I Norge kom den første versjonen på norsk allerede i 1940 med tittelen «Over regnbuen», med Jens Book-Jenssen s smektende, dype vokal. Den er senere tolket av blant annet Wenche Myhre og Trekkspillkameratene.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Mange artister har tolket «Over the Rainbow» siden Judy Garland sang den for første gang i 1939. Mange mener Eva Cassidys versjon kommer nærmest originalen.

Skråmestø tviler på at så mange av dagens unge skeive har det samme forholdet til sangen som den eldre generasjon.

– De har andre helter og andre sanger som i sin tur vil bli kanoniserte. Men melodien og teksten er allikevel så sterk at den fremdeles sitter som et skudd, også blant unge. Man må ha et hjerte av stein for å ikke bli berørt av årets britiske Pride-video.
Les også: Krever unnskyldning etter at Pride-flagg ble heist i Tromsø 17. mai

– Kan forsvinne med et pennestrøk

– Har «Over the Rainbow» et budskap som fremdeles er relevant for skeive?

– Definitivt. Ingen ting er gitt i denne verden. Rettigheter som folk før meg har kjempet for, kan bli borte med et pennestrøk hvis mange nok av våre folkevalgte stiller seg bak. Av og til føler jeg at den toleransen mange av oss er så heldige å oppleve, er en tynn hinne som fort kan revne.

Skråmestø er selv meget bevisst på at han, som en hvit, middelaldrende, privilegert homse i hovedstaden i ett av verdens rikeste land, slett ikke er representativ for hvordan altfor mange har det.

– Er man ressurssterk, har man derfor et ekstra ansvar for å være solidarisk. «Over the Rainbow» er med på å knytte oss sammen i denne solidariteten og i viljen til et godt liv for alle.

Les også: Pavens homo-utsagn: radikalt brudd eller samme gamle?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars
Siste nytt
22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25PolitikkBer Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars
Populært