Hollywood-balladen som ble homohymne:

– En påminnelse om hvorfor vi trenger Pride

I forbindelse med årets London Pride, ble det laget en ny versjon av klassikeren «Over the Rainbow».

«Over the Rainbow» ble i løpet av 1940-tallet adoptert av homofile som deres «nasjonalsang». – Teksten er så sterk at den fremdeles sitter som et skudd, også blant unge, mener forfatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da London Pride skulle lage årets kampanjevideo, ønsket de å illustrere at selv om vi er kommet langt på vei, har vi fremdeles et stykke igjen å gå før homokampen er i mål. Med den klassiske balladen «Over the Rainbow» som vokalt bakteppe, ser vi blant annet en mann som er mishandlet, en tenåringsjente som blir avvist av moren og en transperson som sjikaneres på gaten.

Børge Skråmestø har tidligere skrevet flere faktabøker, blant annet «Håndbok i homsing» som kom i 2004. Foto: Privat
Børge Skråmestø har tidligere skrevet flere faktabøker, blant annet «Håndbok i homsing» som kom i 2004. Foto: Privat

Så, når det synges «Dreams really do come true», skifter tonen i filmen seg til å vise at det finnes håp selv når man står stilt overfor motgang.

Videoen er gått sin seiersgang i sosiale medier, og blant de mange som er blitt rørt av den, er tekstforfatter og rådgiver i Itera, Børge Skråmestø.

– Den går rett i fletta og er både sår og oppløftende. Midt i all den glade festingen, er den en fin påminnelse om hvorfor vi faktisk trenger arrangementer som Pride, og at alle mennesker er forskjellige og sårbare, sier han til ABC Nyheter.

– Også i Norge

Marna Eide er leder for internasjonal avdeling i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. I likhet med Skråmestø gir hun tommel opp for den britiske kampanjevideoen.

– London Pride har laget en rørende video som retter søkelys mot viktige tema verden over, også i Norge, sier hun til ABC Nyheter.

– Vi bærer vel alle i oss et håp om en bedre fremtid. Men det holder jo ikke å håpe, vi må gjøre noe med saken.

Selv har ikke Eide det store forholdet til den gamle Hollywood-svisken.

– For meg er sangen alt for passiv og drømmende. Hva homo-hymner angår, er jeg nok mer på «I Am What I Am».

Les også: – Jeg er den samme pappaen, sønnen og broren

Drømmen om noe bedre

Sammen med regnbuen er regnbueflagget det kanskje viktigste symbolet for homofile, lesbiske, bifile og transkjønnede. Flagget, laget av Gilbert Baker, ble første gang tatt i bruk under homoparaden i San Francisco 25. juni 1978. Og det skal ha vært sangen «Over the Rainbow» som inspirerte Baker til å lage et flagg med regnbuens farger.

VIDEO: Judy Garland, i hovedrollen som Dorothy Gale i den amerikanske musikalfilmen «Trollmannen fra Oz» fra 1939, fremfører sangen «Over the Rainbow»

«Over the Rainbow» (ofte omtalt som «Somewhere Over the Rainbow») ble første gang fremført av Judy Garland i filmmusikalen «Trollmannen fra Oz» fra 1939. Filmen handler i korte trekk om Dorothy (Garland) som blir løftet vekk fra sin kjedelige hverdag i svart-hvitt av en tornado og lander med et brak i det fantastiske og fargerike landet Oz.

Men før hun kommer så langt, synger Dorothy om at hun ønsker seg mer enn det hun har, mens hun spør om hvorfor hun ikke kan fly bortenfor regnbuen på samme måte som fuglene.

– Hva var det ved sangteksten som traff en så sterkt ladet nerve hos skeive?

– Fordi den blant annet sier dette: «And the dreams that you dare to dream, really do come true», forklarer Skråmestø.

Hemmelige koder og fraser

«Over the Rainbow» vant Oscar for beste filmlåt og er av det amerikanske filminstituttet kåret til største filmsang noensinne. Under andre verdenskrig ble den antatt av de amerikanske soldatene som et symbol på USA, og for Judy Garland selv skulle den bli hennes signatursang.

«Trollmannen fra Oz» er fremdeles kanskje USAs mest berømte barnefilm og et verk som ofte blir sitert i amerikansk populærkultur. Foto: MGM
«Trollmannen fra Oz» er fremdeles kanskje USAs mest berømte barnefilm og et verk som ofte blir sitert i amerikansk populærkultur. Foto: MGM

Men det som opprinnelig ble ansett for å være en sang om en ung jente som drømmer om et bedre liv, skulle ifølge Bent Brantley i New York Times bli en hymne for et helt samfunn som var på leting etter noe som kunne lede dem ut av skyggene.

– «Over the Rainbow» ble en smertefull sang for homofile som følte de tilhørte en minoritet som var foraktet av samfunnet, skrev Brantley i en kommentar i 1994.

I minst fem tiår utgjorde Oz en hjørnestein i homofil mytologi, og både karakterer og sitater fra filmen ble en sentral del av subkulturen. «Er du en venn av Dorothy?» var en kodet frase mange amerikanske homofile benyttet for å finne ut av om den de ville bli kjent med også var homofil.

– Homoseksuelle i det amerikanske militæret identifiserte seg selv som «Dorothys venner», akkurat som frasen «Jeg har følelsen av at vi ikke er i Kansas lenger» var en tradisjonell åpningslinje for nyinnflyttede i de amerikanske storbyene på søken etter homsebarer, forteller Brantley.

Les også: – Bare det å ha sagt det til én person, bidrar til å halvere angsten og frykten

Garlands såre stemme og skjebne

I «Trollmannen fra Oz» har Dorothy ingen problemer med å akseptere de som bryter med A4-formatet, noe vi tydelig ser gjennom hennes vennskap med fugleskremslet uten hjerne, den motløse løven og blikkmannen uten hjerte. Den samme aksepten for andre fant man hos Garland selv, og på 1950- og 1960-tallet var hun det ultimate homseikon.

Judy Garland ble offer for alkohol, narkotika, elektrosjokk, mislykkede ekteskap og utnyttelse. I 1969 døde hun av en overdose sovetabletter, bare 47 år gammel. Her er hun fotografert backstage på Palace Theater i New York juli 1967. Foto: AP
Judy Garland ble offer for alkohol, narkotika, elektrosjokk, mislykkede ekteskap og utnyttelse. I 1969 døde hun av en overdose sovetabletter, bare 47 år gammel. Her er hun fotografert backstage på Palace Theater i New York juli 1967. Foto: AP

Selv kan ikke Børge Skråmestø unngå å tenke på stjernen når han hører «Over the Rainbow».

– Jeg har et sterkt forhold til den sangen, kanskje først og fremst fordi den får meg til å tenke på den såre stemmen til Judy Garland, det livet hun levde som slett ikke alltid var så godt, og at hun døde så altfor tidlig og tragisk.

– I hvilken grad spiller homoikonet Judy Garland en rolle for sangens evigrønne status som homohymne?

– Jeg tror mange legger en dose biografi i den sangen, som om den virkelige Garland drømmer om sin egen framtid som hun ennå ikke har opplevd. Hun gjør det på en litt resignert måte, som om hun ikke helt kan tro at livet kan bli bra, også for en som henne.

Les også: Måtte velge mellom filmkarriere og drømmemannen

– Hva med respekt?

Reidar Engesbakk, redaktør og journalist for Blikk Nett, har et ironisk og «campy» forhold til låta, og til filmen i seg selv. I hans eget liv som skeiv har ikke «Over the Rainbow» hatt store betydningen. Samtidig sier han seg enig i at sangens budskap i seg selv er tidløst.

– En slags fordums «It Get’s Better», men relevant også i dag. For min del fant jeg mer trøst og håp i låter som for eksempel «Smalltown Boy» av Bronski Beat og «Lillegutt» av Alle Tiders Duster. De låtene var min tids «Over the Rainbow».

Engesbakk synes det er flott at London Pride-videoen treffer folk midt i hjertet. Samtidig sier han seg litt lei av sympati og aksept som han mener videoen vil føre til.

– Hva med respekt? En annen faktor, som garantert ikke passer inn i Pride-vinklingen, er: Finner alle skeive et miljø som er like imøtekommende og inkluderende som handlingen her viser? Nei. Det kan være beinhardt å komme seg inn i miljøet.

– Min oppfordring er i grunnen at vi snart begynner å sette søkelyset på eget miljø. Hvordan har vi det og hvordan er vi mot hverandre? Det hadde vært et spennende Pride-tema, mener Engesbakk.

Les også: Nova (26): – Skjegget mitt har vært en velsignelse

Andre helter, andre sanger

«Over the Rainbow» er opp gjennom tiårene blitt gjenstand for en lang rekke tolkninger. Blant artistene som har forsøkt å sette sitt preg på sangen, er Israel Kamakawiwo , Kylie Minogue , Danielle Hope , Eva Cassidy , Katharine McPhee og Patti LaBelle & The Bluebelles.

I Norge kom den første versjonen på norsk allerede i 1940 med tittelen «Over regnbuen», med Jens Book-Jenssen s smektende, dype vokal. Den er senere tolket av blant annet Wenche Myhre og Trekkspillkameratene.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Mange artister har tolket «Over the Rainbow» siden Judy Garland sang den for første gang i 1939. Mange mener Eva Cassidys versjon kommer nærmest originalen.

Skråmestø tviler på at så mange av dagens unge skeive har det samme forholdet til sangen som den eldre generasjon.

– De har andre helter og andre sanger som i sin tur vil bli kanoniserte. Men melodien og teksten er allikevel så sterk at den fremdeles sitter som et skudd, også blant unge. Man må ha et hjerte av stein for å ikke bli berørt av årets britiske Pride-video.
Les også: Krever unnskyldning etter at Pride-flagg ble heist i Tromsø 17. mai

– Kan forsvinne med et pennestrøk

– Har «Over the Rainbow» et budskap som fremdeles er relevant for skeive?

– Definitivt. Ingen ting er gitt i denne verden. Rettigheter som folk før meg har kjempet for, kan bli borte med et pennestrøk hvis mange nok av våre folkevalgte stiller seg bak. Av og til føler jeg at den toleransen mange av oss er så heldige å oppleve, er en tynn hinne som fort kan revne.

Skråmestø er selv meget bevisst på at han, som en hvit, middelaldrende, privilegert homse i hovedstaden i ett av verdens rikeste land, slett ikke er representativ for hvordan altfor mange har det.

– Er man ressurssterk, har man derfor et ekstra ansvar for å være solidarisk. «Over the Rainbow» er med på å knytte oss sammen i denne solidariteten og i viljen til et godt liv for alle.

Les også: Pavens homo-utsagn: radikalt brudd eller samme gamle?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:26 Storavis: PSG-stjerne kan være på vei til Chelsea15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 Nesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina03:03 Toyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33 Etterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43 Viken kan ryke med Frp i opposisjon01:41 Flere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35 36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21 Mexico opplevde hele 35.588 drap i 2019, flere enn på over 20 år00:17 Flere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45 Flertall for å avsette Trump i USA23:44 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32 Det hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15 Putin sparker sportsministeren23:10 Frode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09 Johnson gikk på nederlag i Overhuset23:07 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45 Flertall for å avsette Trump i USA22:18 Libanon har fått ny regjering22:09 Sagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44 Latterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30 Frp kraftig fram på ny gallup21:16 Ap og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51 Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31 Ikke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24 Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13 Knallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58 Nytt coronavirus har spredd seg til USA19:25 Sundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23 Østerriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41 Bondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39 Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35 Tyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30 – Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14 22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12 Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din
Siste nytt
15:26SportStoravis: PSG-stjerne kan være på vei til Chelsea15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenNesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina03:03MotorToyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33NorgeEtterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43PolitikkViken kan ryke med Frp i opposisjon01:41VerdenFlere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35Verden36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21VerdenMexico opplevde hele 35.588 drap i 2019, flere enn på over 20 år00:17NorgeFlere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45VerdenFlertall for å avsette Trump i USA23:44SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32VerdenDet hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15VerdenPutin sparker sportsministeren23:10NorgeFrode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09VerdenJohnson gikk på nederlag i Overhuset23:07SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45PolitikkFlertall for å avsette Trump i USA22:18VerdenLibanon har fått ny regjering22:09SportSagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44VerdenLatterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30PolitikkFrp kraftig fram på ny gallup21:16PolitikkAp og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51VerdenStoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31NorgeIkke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24NorgeHøie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13SportKnallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58VerdenNytt coronavirus har spredd seg til USA19:25SportSundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23SportØsterriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41PolitikkBondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39PolitikkAnklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35MotorTyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30Norge– Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14Norge22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12PengerErstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din
Populært