Pavens homo-utsagn: radikalt brudd eller samme gamle?

Juan Carlos Cruz er den mest sentrale varsleren i overgrepskandalen i den katolske kirken i Chile. Mandag 21 mai fortalte han om pavens uttalelser i deres samtale om saken og homofili i Vatikanet, der paven skal ha sagt: «Hør her, Juan Carlos, paven elsker deg slik. Gud skapte deg [som homofil], og han elsker deg.» Utsagnene har gitt mange i LGBTQ-miljøet håp om at paven ønsker å gjøre kirken mer åpen. Scanpix/AP.
Juan Carlos Cruz er den mest sentrale varsleren i overgrepskandalen i den katolske kirken i Chile. Mandag 21 mai fortalte han om pavens uttalelser i deres samtale om saken og homofili i Vatikanet, der paven skal ha sagt: «Hør her, Juan Carlos, paven elsker deg slik. Gud skapte deg [som homofil], og han elsker deg.» Utsagnene har gitt mange i LGBTQ-miljøet håp om at paven ønsker å gjøre kirken mer åpen. Scanpix/AP.

Et overgrepsoffer i Chile forteller etter et privat møte med paven at den katolske kirkens leder sa at «Gud skapte deg slik. Gud elsker deg slik.» Justerer paven kirkens lære, eller er grunnholdningene de samme?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pave Frans avholdt i forrige uke krisemøte i Vatikanet med Chiles biskoper, etter overgrepskandalen som har rystet kirken.

I en 2.300 sider lang granskningsrapport fra Vatikanet anklages flere av biskopene for å ha ødelagt bevis for seksualforbrytelser, forsøk på å presse etterforskere til mildere siktelser, og «grov forsømmelse» i å beskytte barn fra pedofile prester.

I forkant av krisemøtet inviterte paven også ofrene til Vatikanet, for «å kunne be dem personlig om tilgivelse». En av dem som møtte paven, Juan Carlos Cruz, har uttalt til CNN at paven sa at Gud skapte ham som homofil, og at hans «seksualitet ikke spiller noen rolle».

Pave Frans under hans årlige besøk til Alessano sør i Italia, søndag 20. april. Scanpix/Reuters.
Pave Frans under hans årlige besøk til Alessano sør i Italia, søndag 20. april. Scanpix/Reuters.

Vatikanet pleier ikke å kommentere pavens private samtaler, men flere medier har omtalt pavens utsagn som en betydelig innrømmelse. Paven har også tidligere markert seg som mer tolerant enn sine forgjengere i spørsmål om homofili. New York Times omtaler samtalen med Cruz slik: «Et bemerkelsesverdig uttrykk for inkludering fra lederen av den katolske kirken.»

Cruz tilbrakte tre dager med paven i Vatikanet i april, der de samtalet om Cruz’ seksualitet og overgrepene en chilensk prest utsatte ham for. Cruz har vært en sentral varsler i overgrepsskandalen som ryster den katolske kirken i Chile.

Ifølge Cruz sa pave Frans: «Du vet, Juan Carlos, det er ikke viktig. Gud skapte deg slik. Gud elsker deg slik. Paven elsker deg slik, og du bør elske deg selv og ikke bekymre deg over hva andre sier.»

Les også: Paven: Dagens flyktninger er som Josef og Maria

«Strider mot naturloven»

En kommentarartikkel i The Independent advarer mot å tillegge utsagnet for stor vekt:

«Pavens uttalelser strider ikke mot kirkens lære på noe vis. Katekismen til den katolske kirke (en oppsummering av offisielle læresetninger), punkt 2358, anerkjenner at «Et ikke ubetydelig antall menn og kvinner viser grunnleggende homoseksuelle tendenser. Denne tilbøyelighet, som er objektivt feilrettet, utgjør en prøvelse for de fleste av dem. Disse må tas imot med respekt, medfølelse og fintfølelse. Alle utslag av urettferdig diskriminering mot dem skal unngås.»

Likevel heter det i punktet før:

«Med støtte i Den Hellige Skrift, som fremstiller dem som alvorlige utskeielser har Tradisjonen alltid hevdet at ‘homoseksuelle handlinger er i seg selv tøylesløse’. De strider mot naturloven. De utelukker den seksuelle handling fra å gi liv. De utgår ikke fra en sann følelsesmessig og seksuelt gjensidig utfyllelse. De kan ikke under noen omstendighet godkjennes.»

Paven leder den årlige italienske bispekonferansen i Vatikanet mandag 21. mai. Scanpix/Reuters.
Paven leder den årlige italienske bispekonferansen i Vatikanet mandag 21. mai. Scanpix/Reuters.

I juli 2013 svarte paven på spørsmål om en påstått «homofil lobby» i Vatikanet: «Hvem er jeg til å dømme», en bemerkning som førte til feiring blant liberale katolikker og bekymring blant konservative. Bemerkningene som skal ha falt i samtalene med Cruz har skapt ny debatt om pavens syn.

Vatikanets tjenestemenn har tidligere advart mot å tolke pavens utsagn som en endelig avgjørelse i spørsmålet, eller en endring av kirkens lære, skriver New York Times.

Les også: Paven ba om unnskyldning for seksuelle overgrep fra prestestanden i Chile

«Forbløffet og skamfull»

Paven kom under sterk kritikk tidligere i år, da han ved et besøk i Chile gjentatte ganger forsvarte en chilensk biskop mot påstandene om å ha skjult bevis for misbruk. Francis kalte påstandene til ofrene for «baktaling».

Dette vakte kraftige reaksjoner, og paven endte med å sende Vatikanets øverste etterforsker av overgrep i kirken til Chile. Han vendte tilbake med den omfattende granskingsrapporten, som tydet på at biskopene hadde villedet paven og ødelagt bevis. Francis uttalte at systemsvikten gjorde ham «forbløffet og skamfull».

Paven sammenkalte samtlige av landets biskoper til et krisemøte i Roma denne helgen, der alle 34 endte med å tilby sin avgang. Det er det første kjente tilfellet av at et helt nasjonalt korps av biskoper tilbyr å trekke seg samtidig, noe som illustrerer hvor ødeleggende overgrepskandalen i den katolske kirken har vært både for Chile og andre land.

Les også: Pave Frans hyller det koreanske toppmøtet

Personvernpolicy