Hva skiller det nye coronaviruset fra vanlig influensa?

Coronaviruset skiller seg fra influensavirus på flere måter.
Coronaviruset skiller seg fra influensavirus på flere måter. Foto: Wikimedia commons
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette viruset er mer smittsomt enn et influensavirus, og det har en betydelig større dødelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både influensa og covid-19 er smittsomme luftveissykdommer. Selv om symptomene er nokså like, er de to sykdommene forårsaket av ulike virus.

Covid-19 er forårsaket av det nye coronaviruset SARS-CoV-2, mens influensa kan forårsakes av flere ulike typer og stammer av influensavirus.

– Coronavirus er ikke det samme som influensavirus. De to virusfamiliene binder seg til menneskeceller på forskjellige måter, og har forskjellig arvemateriale, har forsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet til Oslo forklart til ABC Nyheter.

– Når man vurderer hvor farlig virus er, er potensialet for spredning en av faktorene, sammen med hvor alvorlig sykdom det gir hos de som blir smittet, forklarte hun videre.

Og det er disse to faktorene som forklarer hvorfor myndighetene i Norge og ellers i verden har iverksatt strenge tiltak for å begrense spredning av smitten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor smittsomt er coronaviruset?

Slik smitter covid-19

Coronavirus smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.

Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.

Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.

Hentet fra Helsenorge.no 19. mars, klikk her for oppdatert informasjon

Et helt nytt virus som SARS-CoV-2 er, vil være mer smittsomt fordi folk ikke har bygget opp immunitet mot det. Det finnes heller ingen vaksine mot det nye coronaviruset, slik det gjør mot sesonginfluensa.

Beregninger gjort i Kina anslår at en person smittet med coronavirus i gjennomsnitt smitter 2–3 andre. Til sammenlikning vil en person med influensa smitte 1-2 personer.

«Beregningene for coronavirus smitte er på nåværende tidspunkt veldig usikre, og sannsynligvis vil tallet være lavere i Norge fordi vi har en lavere befolkningstetthet og har iverksatt tiltak for å minske smitte», heter det på Helsenorge.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny forskning fra Kina antyder at det for hvert kjente tilfelle av sykdommen covid-19, kan det være mellom fem og ti udokumenterte tilfeller. Dette kan ifølge forskerne bak studien som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Science Magazine mandag, være forklaringen på den raske geografiske spredningen av det nye coronaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Ny studie: 86 prosent av kinesiske coronavirus-tilfeller ble ikke oppdaget

Smittemåten er hovedsakelig dråpe- og kontaktsmitte som for andre coronavirus og influensavirus, men man har også påvist viruset i avføring.

Mens barn er viktige smittespredere av influensa, tyder data fra Kina på at det er lite smitte fra barn til voksne, og at smitten primært skjer i familiene fra foreldre til barn. I sine spesielle råd til risikogruppene anbefaler Folkehelseinstituttet imidlertid å unngå pass av mindre barn, da disse ofte har ingen eller milde symptomer på covid-19 og kan smitte dem som er i risikogruppene.

SE VIDEO: ABC forklarer: Hva er et virus – og hvordan skiller det nye coronaviruset seg ut?

Høyere dødelighet av covid-19

Selv om det store flertallet, rundt 80 prosent av dem som smittes, får mild sykdom som vil gå over av seg selv, er det noen som blir alvorlig syke og noen som dør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikogrupper covid-19

  • Eldre personer (>65 år)
  • Voksne personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte- og karsykdom (kardiovaskulær sykdom), diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon)
  • Personer som røyker har muligens også en høyere risiko for alvorlig forløp av coronavirus-sykdommen

Det er særlig eldre personer med risikofaktorer som kan få alvorlig forløp av covid-19.

Basert på kunnskapen vi har nå, antar vi at risikoen ikke er lik for alle i gruppene nevnt over. Dette gjelder særlig for diabetes, hvor en velregulert diabetes uten senkomplikasjoner, trolig ikke gir økt risiko for alvorlig forløp av sykdom. Det samme kan gjelde for andre kroniske sykdommer som er godt behandlet.

Vi har per i dag lite kjennskap til andre risikogrupper. Det er mulig at personer med alvorlig nyresykdom, leversykdom og personer som har nedsatt immunforsvar (også der det skyldes behandling med medisiner) har økt risiko for alvorlig sykdomsforløp.

Barn ser ut til å få mild sykdom, og det er så langt heller ikke vist at barn med kronisk sykdom får alvorlig forløp av covid-19.

Hentet fra Helsenorge.no 19. mars. Klikk her for oppdatert informasjon

Hvert år dør folk i Norge av influensa også, men dødeligheten blant dem som blir syke med covid-19 har så langt vært betydelig høyere enn dødeligheten ved sesonginfluensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beregninger viser at i gjennomsnitt 900 mennesker dør i Norge som følge av influensa årlig, men antallet varierer betydelig fra år til år, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Vanligvis blir 5-10 prosent av befolkningen rammet. Altså er dødeligheten svært lav.

Nøyaktig hvor stor andel som dør av covid-19, er vanskelig å si på nåværende tidspunkt. Tallene spriker fra land til land, avhengig av blant annet hvordan landet tester for covid-19 i befolkningen.

Dødeligheten blant dem som er diagnostisert med covid-19 vil ikke være representativ for den totale dødeligheten blant smittede i befolkningen, fordi de som er testet og diagnostisert som regel er blant de sykeste. Det er store mørketall av folk som er smittet, som får milde symptomer. Det gjelder også for Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette viruset er mer smittsomt enn et influensavirus, og det har en betydelig større dødelighet. Ut fra de tallene vi har nå, tyder det på at coronaviruset er omtrent ti ganger så dødelig som et vanlig influensavirus , sa fagdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet (FHI), Frode Forland, til NRK onsdag.

Forland sa videre at de ikke kan estimere på nåværende tidspunkt hvor mange som kommer til å dø av covid-19 i Norge, fordi det kommer helt an på hvor mange som blir smittet.

– Coronavirus arter seg ulik fra en influensasesong og en influensaepidemi, så det går ikke å sammenligne dødelighetstall mellom influensa og korona, sa han til NRK.

– Dette er ikke tiden for «jeg». Dette er tiden for «vi»

Avdelingsdirektør Forland kaller det usolidarisk ikke å følge myndighetenes råd. Fordi det er så viktig å få stoppe den bratte spredningen i Norge, må alle ta sitt tak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette var også budskapet fra statsminister Erna Solberg onsdag:

– Vi må alle for en periode endre hvordan vi lever våre liv, for at de av oss som tåler viruset dårlig, ikke skal miste sitt, sa Solberg i talen.

– Husk at dette er ikke tiden for «jeg». Dette er tiden for «vi», slo hun fast.

Video: Solberg om corona-lov: – En ekstraordinær situasjon: