Kjente medisiner kan fungere mot coronaviruset

<p>Sykepleiere på Ullevål sykehus er klare dersom det skulle komme folk som er smittet av Covid-19-viruset. I mangel av noen spesifikk kur, mener forskere at man kan dra nytte av eksisterende medisiner rettet mot et bredt spekter av virus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</p>
Sykepleiere på Ullevål sykehus er klare dersom det skulle komme folk som er smittet av Covid-19-viruset. I mangel av noen spesifikk kur, mener forskere at man kan dra nytte av eksisterende medisiner rettet mot et bredt spekter av virus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I mangel av en egen kur, kan eksisterende medisiner bidra til å hjelpe folk som er smittet av det nye coronaviruset, mener forskere.

I en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet International Journal of Infectous Diseases viser en gruppe europeiske forskerne til medisiner som kan behandle et bredt spekter av virus, også det nye coronavirus. Forskerne har funnet fram til 31 slike medisiner som kanskje kan brukes til forebygging og behandling av covid-19-viruset.

Siste: Flere personer over hele Norge i karantene

For fem av de 31 såkalte bredspektrummedisinene er det satt i gang kliniske undersøkelser som igjen kan føre fram til en aktuell medisin mot covid-19.

Forsker: – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest

Venter på en kur

Tanken er å dra nytte av medisiner man vet kan hemme coronavirus, all den tid det ikke finnes noen spesifikk vaksine eller effektiv kur mot covid-19-viruset. Så langt har ikke legene stort andre muligheter enn å gi lindrende behandling, skriver forskningsnettstedet Gemini.

Førsteamanuensis Denis Kainov ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU i Trondheim er blant forskerne som har bidratt til artikkelen.

Forsikringsselskaper om viruset: – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille

Kjenner medisinene godt

Forskerne bak artikkelen peker på flere fordeler ved å bruke medisiner som allerede er godkjent. Man har for eksempel god kjennskap til detaljer rundt medisinene, både når det gjelder innhold, fremstilling og den kliniske testingen.

– Derfor kan ny bruk av klinisk godkjent, eller til og med mislykkede, medisiner mot virussykdommer gi oss nye muligheter, sier forskerne bak artikkelen, som også trekker også fram at vi kan spare tid og penger å bruke medisiner som allerede eksisterer.

Professor om det nye coronaviruset: – Ingen grunn til bekymring i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden