Forsker:

– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest

Ikke alle har lik mulighet til å holde seg hjemme og isolere seg om det kommer en pandemi. Noen må på jobb og blir derfor lettere eksponert for smitte enn de som har mulighet for hjemmekontor.
Ikke alle har lik mulighet til å holde seg hjemme og isolere seg om det kommer en pandemi. Noen må på jobb og blir derfor lettere eksponert for smitte enn de som har mulighet for hjemmekontor. Foto: Koshkin stock/Shutterstock/NTB scanpix

– Det er ingen tvil om at om coronaviruset vil ramme de fattigste hardest. Det vil trolig også gjelde i Norge, sier forsker.

Folkehelseinstituttet (FHI) ber nå den norske helsetjenesten om å forberede seg på at det kan komme et alvorlig virusutbrudd i Norge og at det spres seg verden over og blir en pandemi.

Siste: Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus

FHI vet med sikkerhet at noen grupper i samfunnet har mye høyere risiko enn andre for å bli hardt rammet av en influensaepidemi. Det gjelder for eksempel gravide, de med kronisk sykdom, alvorlig fedme, diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft og høyt blodtrykk.

Flere av de samme gruppene er også særlig utsatt for alvorlig sykdom om de blir smittet av det kinesiske coronaviruset COVID-19.

– Men det finnes også andre risikogrupper. Grupper som verken helsevesenet i Norge eller internasjonalt er så opptatt av, sier Svenn-Erik Mamelund, seniorforsker ved OsloMet.

Aktuelt: Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere

Kan ramme skjevt også i Norge

Mamelund har i 25 år forsket på pandemier. I denne forskningen har han også sett på andre risikofaktorer for alvorlig sykdom og dødelighet, utover de rent medisinske.

– Jeg har vært opptatt av sosiale forhold. Jeg mener at ulikhet i inntekt og utdanning også betyr noe for hvem som kan komme til å bli rammet.

I arbeidet med doktorgraden sin så Mamelund hvordan spanskesyken i 1918 og 1919 rammet sosialt skjevt.

Spanskesyken var en verdensomspennende influensaepidemi, en pandemi, som smittet minst en tredjedel av verdens befolkning i perioden. Mellom 50 og 100 millioner mennesker døde, flere enn antall døde under 1. og 2. verdenskrig til sammen. I Norge tok spanskesyken omkring 15 000 liv.

Forskeren mener at en eventuell ny pandemi også vil ramme befolkningen forskjellig, avhengig av hvilken utdanning og inntekt vi har. Selv her i Norge, et land med små sosiale forskjeller sammenliknet med de fleste andre land, vil kunne få se et slikt mønster.

Dette har forskeren ved OsloMet fått foreløpig bekreftet i et nytt prosjekt som er under arbeid.

SE VIDEO: Professor om viruset: – Ingen grunn til bekymring i Norge:

Finner store sosiale forskjeller

At det er systematiske forskjeller i folks helse som kan knyttes til utdanning, inntekt og yrke, er velkjent blant helseforskere. Medisinprofessor Steinar Krokstad advarte i en artikkel på forskning.no i fjor om at forskjellene øker i Norge.

Samtidig virker det litt underlig at dette også gjelder influensa.

Svenn-Erik Mamelund har forsket på pandemier i 25 år. Foto: OsloMet
Svenn-Erik Mamelund har forsket på pandemier i 25 år. Foto: OsloMet

Sykdommen blir jo stort sett spredt i luften når noen hoster eller nyser. Noe vi alle kan bli utsatt for.

– Likevel rammer ikke sykdommen helt tilfeldig, sier Mamelund.

Det viser prosjektet PANRISK som Mamelund nå arbeider med. Der kartlegger forskerne hvordan inntekt og utdanning slår inn ved influensa.

Prosjektet er under arbeid, men foreløpige analyser viser helt tydelige resultater.

– Det er store sosiale skjevheter i hvem som rammes og får alvorlig sykdom og dør under influensapandemier. Både Spanskesyken i 1918 og Svineinfluensaen i 2009 er eksempler på dette , selv etter at vi har kontrollert for eventuelle sykdommer folk måtte ha fra før.

Dette har ikke forskere i Norge og internasjonalt sett tidligere.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Coronaviruset påvist i Norge – se opptak fra pressekonferansen:

Noen mulige forklaringer

Forskerne i PANRISK ser flere mulige forklaringer på hvorfor de med høy utdanning og inntekt ikke rammes like hardt av influensa, som de som tjener mindre og har færre år på skolebenken.

Det første forklaringen handler om eksponering.

Under et utbrudd av influensa vil folk som bor trangt være mer eksponert enn de som bor i store hus. Det er ganske enkelt lettere å holde avstand til den som er smittet i et stort enn i et lite hus. I store hus kan man også innføre «trygge

soner».

En annen forklaring handler om mulighet til jobbfravær.

Noen kan enklere være borte fra jobb enn andre. Det er for eksempel enklere for en forsker eller en journalist å jobbe hjemmefra, enn for flere andre yrkesgrupper. Man kan isolere seg, uten å la være å jobbe. Har du for eksempel jobb på en kafé, så har du ikke samme mulighet.

– En enslig alenemor i USA, som ikke har sykeforsikring og som kan miste jobben om hun er borte fra jobb, kan for eksempel ikke være hjemme med barna sine under en skolestenging. At hun allikevel må møte på jobb kan øke hennes risiko for å bli smittet og potensielt øke sosial ulikhet, sier Mamelund.

Effektivt å hindre kontakt med andre

I Kina har myndighetene stengt skoler og arbeidsplasser for å begrense spredningen av coronaviruset.

– Du stopper mye av spredningen når folk ikke har kontakt med andre, sa Rebecca Cox, professor og leder av Influensasenteret ved Universitetet i Bergen til forskning.no nylig.

Andre viktige tiltak er å sørge for å ha god håndhygiene, passe på å koke og steke kjøtt ordentlig og unngå kontakt med syke, forteller hun.

Dette er de mest sårbare

Det er også forskjeller i hvor sårbare vi er, mener Mamelund.

– Studier fra USA viser at om du eksponerer folk med ulik utdanning og inntekt for et influensavirus eller forkjølelsesvirus, vil de med lavest sosial status i større grad utvikle sykdom.

Dette må bety at de med lavest status har dårligere immunforsvar.

– Vi vet at god helse henger sammen med utdanning og inntekt. Har du dårligere helse, har du økt sårbarhet.

Han mener at sårbarhet også handler om livssituasjon.

– De med høy sosial status har mindre stress på jobben og ellers i livet. Kanskje har de også bedre mekanismer for å takle stress. De spiser sunnere og de er mer fysisk aktive.

Les også: Døds- og smittetall i Iran øker kraftig

Ikke alle har like mye kunnskap

Også i Norge er det ulikheter i hvor mye kunnskap folk har om helse. Det er i realiteten også ulikhet i hvilken tilgang vi har til helsetjenester og forbruk av helsetjenester.

– Det kan jo tenkes at du får bedre helseråd fordi du selv har utdanning eller fordi du kjenner en lege.

SE VIDEO: Bent Høie om coronasmitten i Norge:

Norge er godt forberedt

Om COVID19-viruset kommer til Norge, vil vi likevel være godt forberedt, sammenlignet med mange andre land, mener Mamelund.

– Vi har generelt god helse og et godt helsevesen.

– I Norge har vi nå beredskapsplaner for hva vi skal gjøre ved en pandemi. Vi er mye bedre forberedt enn da spanskesyken rammet landet for hundre år siden.

Men akkurat som den gangen, har vi heller ikke i dag vaksiner eller medisiner som virker mot viruset.

Det finnes også noen andre faktorer som gjør oss litt verre stilt enn i 1918 og

1919.

– Vi er flere som bor i byer og som reiser mye mer. Slik kan viruset lettere spre seg, minner forskeren om.

– Befolkningen er også blitt mye eldre enn den var for hundre år siden. Eldre med nedsatt immunforsvar og som har flere kroniske sykdommer er dessverre mest utsatt for influensa eller forkjølelsessykdommen COVID-19. Flere i samfunnet lider av sykdommer som diabetes og fedme som også viser seg å være risikofaktorer.

Saken ble først publisert på Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:45 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14704:08 Countrylegenden John Prine er død04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes
Siste nytt
04:45Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14704:08VerdenCountrylegenden John Prine er død04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes
Populært