Coronaviruset sprer seg – forsikringsbransjen på tå hev:

– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille

<p>13 europeiske land har pr. 26. februar bekreftet smittetilfeller av virussykdommen covid-19: Italia, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Spania, Russland, Østerrike, Kroatia, Sverige, Finland, Belgia, Sveits og Hellas</p>
13 europeiske land har pr. 26. februar bekreftet smittetilfeller av virussykdommen covid-19: Italia, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Spania, Russland, Østerrike, Kroatia, Sverige, Finland, Belgia, Sveits og Hellas Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Flere hundre tusen nordmenn reiser hver sommer utenlands for å feriere. Årets sommer kan by på spesielle utfordringer dersom coronaviruset fortsetter å spre seg til nye steder.

Angrer du deg, og ikke vil reise likevel, kan pengene være tapt.

– Når det gjelder avbestilling, er det kun Kina som foreløpig dekkes, ikke de andre landene der det er påvist smitte. Skulle man derimot bli akutt og uventet syk på reise, dekker vi selvfølgelig nødvendig behandling og eventuell hjemreise dersom det skulle bli nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, Andreas Bibow Handeland, til ABC Nyheter.

Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, har foreløpig kun oppført Kina på listen over land som er omfattet av forsikring i forhold til avbestilling av reiser til land hvor det er påvist, ifølge kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland.
Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, har foreløpig kun oppført Kina på listen over land som er omfattet av forsikring i forhold til avbestilling av reiser til land hvor det er påvist, ifølge kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland.

– Vil få dekket avbestilling i 14 dager etterpå

Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, dekker avbestillinger til hele Kina, inkludert Macau og Hong Kong, til og med 2. mars.

– Kan reisende som har bestilt tur til andre land hvor det er påvist smitte, ombestemme seg og få pengene tilbake?

– Nei, frykt og bekymring er ikke en godkjent grunn for avbestilling. Vi forholder oss hele tiden til UDs reiseråd. Så fort UD eventuelt fraråder å reise til det aktuelle landet og kommer med et reiseråd, vil folk kunne få dekket avbestilling i 14 dager etterpå. Vi følger dette selvsagt fortløpende, sier Bibow Handeland.

Aktuelt: Norsk student skal være smittet av coronaviruset i Italia

UD fraråder reiser

Utenriksdepartementet fraråder nå alle reiser til Hubei-provinsen og reiser «som ikke er strengt nødvendige» til det øvrige Kina, med unntak av Hongkong og Macau samt Taiwan.

Flere forsikringsselskaper varslet allerede i januar at de ville dekke avbestillinger til deler av Kina eller til hele landet, dersom reisende likevel ikke ønsket å reise.

Flere flyselskap har også tilbudt sine reisende å endre eller kansellere reiser til risikoområder.

13 land i Europa har fått smitten

Kina, Sør-Korea, Iran og Hong Kong er blant landene som nå er hardest rammet, men viruset har allerede spredt seg til flere kontinent og rykker stadig nærmere Norge.

13 europeiske land har pr. 26. februar bekreftet smittetilfeller av virussykdommen covid-19: Italia, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Spania, Russland, Østerrike, Kroatia, Sverige, Finland, Belgia, Sveits og Hellas.

Fakta om viruset covid-19:

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.

* 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert. Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko.

* Samme dag ba Folkehelseinstituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.

En norsk student skal være smittet av coronaviruset i Firenze i Italia, melder den italienske avisen La Nazione. Avisen skriver at mannen nå ligger på isolat på et lokalt sykehus i Firenze, etter å ha ankommet byen for noen få dager siden.

– Vi følger situasjonen ekstremt nøye

I Europeiske Reiseforsikring er de forberedt på at situasjonen for deres reisende og selve reisemålet kan endre seg, noe som kan få betydning for hva forsikringen dekker.

– Vi følger situasjonen ekstremt nøye og gjør vurderinger fortløpende. Situasjonen rundt coronaviruset er uavklart og uoversiktlig, så derfor endrer ting seg hele tiden. Får vi ny informasjon, gjør vi fortløpende vurderinger for hva vi gir av råd, og hvordan vi løser ting for kundene våre, understreker kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, Andreas Bibow Handeland.

Reisende som er ukomfortable med å reise til andre land fordi de er redde for å bli smittet eller bli berørt av strenge karantenetiltak, må reise eller tape pengene.

– Hva med andre land hvor smitte er bekreftet, som Italia, Kroatia, Østerrike?

– Er det kunder av oss som skal på reise til byer i Italia, som er stengt for både ut- og innreise, vil vi gjøre individuelle vurderinger i disse enkeltsakene. Derfor oppfordrer vi folk som er usikre til å ta kontakt med oss, sier Andreas Bibow Handeland.

Gjensidige Forsikring har fått samme spørsmål om forsikringer knyttet opp mot coronaviruset.

– Vi holder akkurat nå på med ulike vurderinger av situasjonen, samt å utarbeide nye budskap knyttet til dette, bekrefter kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

Norsk overlege: – Dette viruset kan ta livet av hvem som helst

Seks millioner feriereiser

I 2019 ble det foretatt nærmere seks millioner feriereiser fra Norge til utlandet i årets ni første måneder, ifølge tall fra SSB. Fly er det vanligste transportmiddelet på utenlandsreiser.

Syv nordmenn som bodde på samme hotell som virussmittede italienere på Tenerife, behandles nå som andre gjester som har vært i områder hvor viruset er påvist. Fire av nordmennene har allerede kommet hjem, mens de siste tre skal etter planen reise tilbake til Oslo onsdag, melder NRK.

– Vi gjør ikke noen vurdering fra statlig hold av alle nordmenn som kommer hjem fra utlandet. Det er noe som gjøres på hjemstedet etter de rådene vi har gitt, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til NTB.

NHO-topp: – Vi må holde hodet kaldt

I Italia er det innført strenge begrensninger på hvor innbyggerne kan gå og hva de kan gjøre. Flere offentlige bygg er stengt, og arrangementer er avlyst eller utsatt i

Lombardia og Veneto.

– Det skal veldig mye til før vi anbefaler slike tiltak i Norge. Da skal vi ha beviser for at det virkelig har noe for seg. Nå blir det spennende å følge situasjonen i Italia framover, sier Aavidtsland.

Sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon tror det bare er et spørsmål om tid før viruset rammer også i Norge.

– Hvordan smitte i Norge vil påvirke norsk økonomi, kommer an på de nasjonale tiltakene, om bedrifter sender folk hjem, og om vi holder hodet kaldt. Det er som sagt ikke sykdommen som rammer økonomien, det er tiltakene. Det treffer ikke Norge direkte, men indirekte gjennom lavere aktivitet globalt, sier Dørum.

Fakta om covid-19 i Europa

13 europeiske land har bekreftet smittetilfeller av virussykdommen covid-19. Oversikten omfatter også friskmeldte pasienter.

* Italia: Over 323 smittet, 11 dødsfall

* Tyskland: 17 smittet

* Frankrike: 17 smittet, 2 dødsfall

* Storbritannia: 13 smittet

* Spania: 10 smittet

* Russland: 2 smittet

* Østerrike: 2 smittet

* Kroatia: 2 smittet

* Sverige: 1 smittet

* Finland: 1 smittet

* Belgia: 1 smittet

* Sveits: 1 smittet

* Hellas: 1 smittet

Kilde: AP

WHO om viruset: – Menneskeheten har en felles fiende

Ber kunder ta kontakt om ombooking og refusjon

Kommunikasjonsrådgiver Margrethe Assev i Storebrand sier dette om kriteriene for å kunne få reisen avbestilt og refundert.

– Vi dekker avbestillinger av reiser til Kina og Hong Kong for de som har avreise ut mars måned. Vi dekker også avbestilling til de berørte områdene i Nord-Italia, for kunder som har avreisedato til og med 1. mars. For andre reisemål dekker vi avbestilling så lenge det foreligger et reiseråd fra UD på avreisedato. Det er viktig at kundene først tar kontakt med reisearrangør for ombooking eller refusjon av reisen.

– Kan reisende som har bestilt tur til land hvor det er påvist smitte, ombestemme seg og få pengene tilbake?

– Vi dekker avbestilling for andre reisemål så lenge det foreligger et reiseråd fra UD mindre enn 3 døgn før planlagt avreisedato.

– Er det nok at reisende er bekymret, eller må det være påvist smitte ved reisemålet?

– Forsikringen gjelder for avbestilling av reiser til steder der det inntreffer epidemi som ikke gjør det mulig å reise inn til området, og områder som omfattes av myndighetenes offisielle reiseråd.

– Hvordan vurderer dere situasjonen nå, hvilke ulike scenarier tar dere høyde for fremover?

- Vi følger situasjonen og UDs reiseråd tett, og vil holde kundene våre oppdatert på våre nettsider etter hvert som situasjonen utvikler seg, svarer Margrethe Assev.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Mye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona
Siste nytt
18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilMye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona
Populært