Palliasjon: Mer hospice eller ikke?

– Hospice vil forsterke helsetilbudet i livets siste fase – et tilbud som opplagt må bli bedre

<p>– Det må et tjenestetilbud til som har pleie i livets siste fase som et særskilt fokus, særlig i sen fase når man vet at døden nærmer seg og behovet for konkret hjelp og støtte øker, mener Astrid Rønsen leder i Hospiceforum Norge. Foto: Shutterstock / NTB scanpix</p>
– Det må et tjenestetilbud til som har pleie i livets siste fase som et særskilt fokus, særlig i sen fase når man vet at døden nærmer seg og behovet for konkret hjelp og støtte øker, mener Astrid Rønsen leder i Hospiceforum Norge. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Utvalget som sto bak utredningen om palliasjon til alvorlig syke og døende, var delt i synet på om man bør satse på særomsorg for døende og deres pårørende i form av hospice.

– Det må et tjenestetilbud til som har pleie i livets siste fase som et særskilt fokus, særlig i sen fase når man vet at døden nærmer seg og behovet for konkret hjelp og støtte øker. Det viser seg at det er vanskelig å yte et helhetlig godt nok tilbud innenfor den strukturen vi har i dag, sier Astrid Rønsen til ABC Nyheter.

I land som har satset på hospice, finnes god dokumentasjon på at det er et tilbud med god kvalitet for pasienter og pårørende, ifølge Astrid Rønsen. Foto: Marit Fonn
I land som har satset på hospice, finnes god dokumentasjon på at det er et tilbud med god kvalitet for pasienter og pårørende, ifølge Astrid Rønsen. Foto: Marit Fonn

Hun er leder i organisasjonen Hospiceforum Norge, leder en videreutdanning i palliativ omsorg ved NTNU i Gjøvik og har selv 35 års erfaring som hospicesykepleier.

Rønsen var med i utvalget som i 2017 leverte utredningen «På liv og død – Palliasjon til alvorlig syke og døende». Da den skulle legges frem, tok hun ut dissens i spørsmålet om hvorvidt man i Norge bør satse på hospice som et tilbud til døende mennesker og deres pårørende. Dissensen fikk støtte utvalgsmedlem Natasha Pedersen, som leder Foreningen for barnepalliasjon.

Les også: Palliasjon: – Handler om å bidra til å løse utfordringer du har som menneske, når du får en uhelbredelig sykdom

– Det som var det store diskusjonstemaet, var om man er for eller mot hospice som et supplement eller en forsterking av helsetilbudet i livets siste fase. Et tilbud som opplagt må bli bedre, sier Rønsen til ABC Nyheter.

Dette gikk Rønsen inn for i sin dissens:

Etablere hospice ulike steder i landet med forsterket hjemmetilbud, dag- og døgnfunksjon

250 døgnplasser innen 5–10 år

En del av spesialisthelsetjenesten (statlig finansiert), men lagt utenfor sykehusets organisering og lokalisering, avtale via helseregionene

Prøve ut ulike modeller som skal evalueres

Utvikle egnede finansieringsordninger

Hospice som «fyrtårnfunksjon» skal fungere som utviklings- og kompetansesenter, aktivt samarbeide med kommunale tjenester; hospiteringsfunksjon, utviklings- og forskningsprosjekter

– Pedersen og jeg har vår bestemte oppfatning av at vi må få et hospicetilbud som en forsterkning i Norge, på linje med andre land i Europa og i verden for øvrig, legger hun til.

I land som har satset på hospice, finnes god dokumentasjon på at det er et tilbud med god kvalitet for pasienter og pårørende, ifølge Rønsen.

– Går man til Storbritannia og andre europeiske land, eller USA, Canada og Australia, hvor hospice er vel anerkjent og har sin selvfølgelige plass, mangler det ikke på forskningsgrunnlag som viser dette. Samtidig er dette også kostnadsmessig en god vei å gå. Det dyreste av alt, uansett hvordan man snur og vender på det, er sykehusinnleggelser, sier hun.

Rønsen understreker at i tilfeller der sykehusinnleggelser er nødvendig, skal det være et selvfølgelig tilbud.

– Men hvis sykehusinnleggelser blir løsningen fordi vi ikke klarer å møte behovene utenfor sykehuset, blir dette ikke nødvendigvis en god løsning, men en nødløsning.

Les også: Undersøkelse: 1 av 4 mangler tillit til helsevesenet ved uhelbredelig sykdom

Om hospice

Det aller første hospicet ble opprettet i London i 1967 av Cicely Saunders, som betraktes som grunnleggeren av hospicebevegelsen.

Hospicefilosofien fokuserer på å gi et helhetlig godt og tverrfaglig tilbud til alvorlig syke og døende.

Hospice kan være egne fysiske steder med fagpersoner som følger opp den døende og har trening i å ta de vanskelige, men nødvendige samtalene.

Hospice kan også dreie seg om å gi palliativ omsorg der hvor det er behov, enten for å supplere sykehus og sykehjem med kompetanse, eller ved å tilby hjemmehospice for pasienter som ønsker å dø hjemme.

Kilde: Hospiceforum Norge

– Når du vet at du skal dø, er bindingen mellom mennesker viktigst

Der helsetjenesten er bygd opp rundt medisinskfaglig metodikk, er hospice-tankegangen bygd mye på relasjonslogikk, forklarer hun.

– Når du vet at du skal dø eller du vet at en av dem du er glad i skal dø, da er bindingen mellom mennesker viktigst. Det medisinske tilbudet utgjør bare en del av helheten. Resten går ut på at du har noen du kan lene deg på og stole på som er der gjennom den krevende tiden du skal gjennom, enten som pasient eller som pårørende.

– Om det blir et tilbud som er spesielt tilrettelagt eller om det er sammen med det man har fra før, om det er dagtilbud eller døgntilbud i særskilte enheter, så skal det uansett være et tilbud for pasienter og de utvidede familiene deres.

Rønsen mener at et slikt tilbud trengs mer enn noen sinne, og opplever at det er økende politisk aksept for at hospice har sin plass.

– Det som er det veldig spesielle er at det har vært vanskelig å få samme aksept fra deler av helsetjenesten. Men det er politikere som skal ta beslutningen om rammene for tjenestetilbudet vi skal ha. Da er det viktig å begynne å lytte til hovedpersonene; pasientene og familiene deres, sier hun.

– Resten av Europa spør hvorfor vi ikke har dette

Natasha Pedersen som er grunnlegger av og generalsekretær i Foreningen for barnepalliasjon, forklarer hvorfor hun jobber for å få på plass Norges første barnehospice.

– Barnehospicet skiller seg ut for voksnehospice og vil fungere som et avbrekk og være tilgjengelig for hele familien gjennom sykdomsforløp som kan vare fra dager til år, sier Pedersen til ABC Nyheter.

– Forskning viser at 38 land i Europa har dette som en tjeneste i tillegg til alt annet. Resten av Europa spør hvorfor vi ikke har dette. Et sykehus og en kommune vi aldri kunne tilby den fleksibiliteten og individualiteten for familiene og et barn med en uhelbredelig diagnose, som et barnehospice, fortsetter hun.

– Palliasjon og hospice dreier seg i prinsippet om det samme

Flertallet av utvalgsmedlemmene anbefalte i utredningen ikke en satsing på særomsorg for døende og deres pårørende i form av hospice.

Palliasjon kan utmerket godt integreres innen organisasjonsstrukturer vi har i dag, med store sykehus, lokalsykehus, sykehjem og primærhelsetjenesten, og da er det ikke behov for hospice som en særomsorg for døende, mener professor Stein Kaasa.Foto: Geir Mogen / NTNU
Palliasjon kan utmerket godt integreres innen organisasjonsstrukturer vi har i dag, med store sykehus, lokalsykehus, sykehjem og primærhelsetjenesten, og da er det ikke behov for hospice som en særomsorg for døende, mener professor Stein Kaasa.Foto: Geir Mogen / NTNU

Hovedgrunnen til det er at de ikke ser for seg at palliasjon bør være særomsorg, men heller tilbys innenfor allerede eksisterende strukturer, forklarer leder av utvalget, Stein Kaasa, som er professor i palliativ medisin ved NTNU, professor i onkologi ved Universitetet i Oslo og avdelingsleder ved Kreftklinikken, Oslo universitetssykehus (OUS).

– Palliasjon kan utmerket godt integreres innen organisasjonsstrukturer vi har i dag, med store sykehus, lokalsykehus, sykehjem og primærhelsetjenesten. Med de strukturene vi har i dag som er så godt utbygget, så ikke flertallet i utvalget for oss at man trenger en egen struktur som heter hospice, sier Kaasa til ABC Nyheter.

– Man kan godt allokere de store byene til å ha en egen enhet på sykehjem som enten kan kalles en palliativ enhet eller hospice. Men det å lage hospiceinstitusjoner i grisgrendte strøk i Norge, når vi samtidig sier at pasientene bør få være hjemme, det blir galt, fortsetter han.

Kaasa mener palliasjon og hospice i prinsippet dreier seg om det samme, men at der palliasjon har dreid seg mot å starte opp tidlig i forløpet i tillegg til å ivareta den døende og familien, er hospice mer fokusert kun på behandling av døende og deres pårørende.

– Både palliasjon og hospice handler om å tenke helhetlig, tverrfaglig og være pasientsentrert, altså ha fokus på det mennesket som har sykdommen, sier Kaasa.

Les også: – Døden kan lære oss hva som er verdt å prioritere i livet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:00 Stor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:22 Kraftig jordskjelv på Filippinene10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni
Siste nytt
11:14SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:00SportStor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeStort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:22VerdenKraftig jordskjelv på Filippinene10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni
Populært