Bok: «Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg»

– Døden kan lære oss hva som er verdt å prioritere

<p>– HUSK DØDEN: «Døden kan ramme når som helst. Derfor er hvert øyeblikk en mulighet til oppvåkning. Hver dag er en sjanse til å se, til å åpne øyne og ører og lytte, til å stille spørsmål. Hva bruker vi tiden vår til? Hva betyr noe for oss? Hva vil vi skal stå igjen etter oss?», skriver Audun Myskja i «Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg». Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
– HUSK DØDEN: «Døden kan ramme når som helst. Derfor er hvert øyeblikk en mulighet til oppvåkning. Hver dag er en sjanse til å se, til å åpne øyne og ører og lytte, til å stille spørsmål. Hva bruker vi tiden vår til? Hva betyr noe for oss? Hva vil vi skal stå igjen etter oss?», skriver Audun Myskja i «Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg». Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– I et samfunn der vi dyrker det unge, friske og glatte, er det viktig å få frem at døden kan vise oss hva som er verdt å bruke tiden på, sier forfatter og lege Audun Myskja.

Om forfatteren:

Audun Myskja er spesialist i allmennmedisin.

Til daglig jobber han som fagleder ved Senter for livshjelp og forsker i demensbehandling ved sykehjem.

Han har doktorgrad i musikkterapi som støttebehandling i eldreomsorgen.

Myskja har skrevet mange fagbøker og artikler om lindrende behandling av eldre.

Han har arbeidet med livets avslutning i flere tiår, blant annet som overlege ved Hospice Lovisenberg, og har hatt mange samtaler med både eldre og yngre på slutten av livet.

Boka «Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg - 12 samtaler om kjærlighet, lengsel og anger ved livets slutt» ble utgitt i oktober.

«Møtet med døden har formet livet mitt og hvordan jeg møter dagene mine. Jeg tror vi alle kan lytte til dødens budskap, ikke som livsfiendtlig flukt, men tvert imot som en mulighet til å leve sant og direkte.»

Det skriver lege og forfatter Audun Myskja i sin bok «Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg». Gjennom 40 år som helsearbeider, har Myskja sittet ved flere hundre dødsleier. I boka gir han leseren utdrag fra dype samtaler han har hatt med mennesker som er i sin aller siste fase av livet.

– Jeg mener dette er sterke historier som er av allmenn interesse; de angår ikke bare dem som har opplevd det, sier Myskja til ABC Nyheter.

Han forteller at boka nesten skrev seg selv.

– Jeg har fulgt mange mennesker i møtet med døden. Jeg har snakket med folk som har hatt nær døden-opplevelser og mennesker som er på slutten av livet og oppsummerer hva livet har vært for dem. Dette perspektivet har jobbet i meg i mange år, så boka nærmest tvang seg frem.

Og responsen som har kommet, etter at boka ble lansert forrige måned, tyder på at Myskja har truffet en nerve.

– Responsen har vært overveldende. Jeg trodde jeg hadde skrevet min særeste bok, i stedet ser det ut til å være min mest allmenne bok. Det viser at døden er et tema som engasjerer mennesker.

– Mange mener, med rette, det er for lite fokus på døden i vår tid. Jeg var i radioen denne uka. Det som slo dem der var alle takketelefonene som kom. Folk er takknemlige for at temaet blir tatt opp, sier han.

Les også: – Samfunnet vil tjene mye på å lytte til de vise eldre

– Memento mori – husk døden

I boka oppfordrer Myskja til at vi skal huske på døden, som han kaller den store læremester.

– Jeg mener ikke at vi skal ha et fokus på eller en fascinasjon for døden per se, men det er viktig å forstå at livet er forgjengelig. Vi har fått en grusom påminnelse på det de siste dagene, sier han og fortsetter:

– Når jeg sier at døden er den store læremesteren, så mener jeg med det at døden ikke bare er en fiende, som vi skal bekjempe. Døden kan vise oss noe om hva som virkelig betyr noe i livet.

– Trådene mellom mennesker er sterkere enn vi aner. Jeg har opplevd at folk som har vært gjennom bitre skilsmisser, forsones med hverandre. Alle konflikter har blitt feid bort i dødens nærvær og de har husket på hvorfor de fant sammen i utgangspunktet, sier Audun Myskja. Foto: Caroline Roka / Cappelen Damm
– Trådene mellom mennesker er sterkere enn vi aner. Jeg har opplevd at folk som har vært gjennom bitre skilsmisser, forsones med hverandre. Alle konflikter har blitt feid bort i dødens nærvær og de har husket på hvorfor de fant sammen i utgangspunktet, sier Audun Myskja. Foto: Caroline Roka / Cappelen Damm

Legen og forfatteren mener det budskapet er viktigere enn noen gang i vår tid, i og med at døden skyves stadig mer ut av det livet folk lever i det daglige.

– I et samfunn der vi drukner i informasjon og valgmuligheter, kan døden vise oss hva som er verdt å prioritere. Møtet med døden kan vise oss våre verdier, sier Myskja.

Legen og forfatteren tror vi alle har godt av å huske på at døden kan ramme når som helst, fordi det vil la oss se ting i dødens perspektiv.

– Når vi henger oss opp i detaljer, når vi krangler om helt uvesentlige ting eller ergrer oss over ting som uansett er glemt neste dag, så mener jeg at vi vil se annerledes på det i dødens perspektiv. Da blir vi kanskje ikke sittende fast i trivielle konflikter, da blir det ikke så mye drittslenging om andre, men vi vil se mer hva det hele handler om til syvende og sist, forklarer Myskja.

Les også: Slik snakker døende om livet

– Trengte en kreftsykdom for å lære meg å leve

«Det er et paradoks. Jeg angrer ingen ting, men jeg angrer likevel. Jeg ser en meg som ikke er slik jeg var. Som ikke er bundet av skikk og bruk. Jeg tenker på hva den Trine ville ha valgt. Jeg ser henne kaste seg ut i livet med en stor latter. Hun får skrubbsår på skrubbsår, lærer, går videre. Det er den Trine jeg skulle ønske jeg hadde vært. Heldigvis er det den Trine jeg er nå.»

I boka kan man blant annet lese om Trine, som Myskja ble kjent med etter at hun fikk påvist eggstokkreft i siste stadium i 2008. Hun fikk dødsdommen; tre måneder igjen å leve. Hun fikk i stedet seks år til, før hun døde i 2014.

– Da var hun i 50-årene, men hun sa at hun ikke kunne si at livet hadde vært for kort. Hun hadde opplevd de seks årene etter dødsdommen som 60 år eller 600 år. Hun sa: «Jeg skjønner ikke hvor jeg har vært før, så rart at jeg trengte en kreftsykdom for å lære meg å leve».

– Møtet med døden forvandlet henne fra et stresset og konvensjonelt menneske, til en som ga et nærvær og en visdom til alle rundt seg, som forløste knuter og traumer hos seg selv og hos andre, sier Myskja.

Han mener dette illustrerer hvordan dødens nærvær kan gi helbredelse.

– Jeg er jo vant til fra medisin at vi skal redde mennesker fra døden, men jeg har sett gang på gang at dødens nærvær kan helbrede mennesker, særlig når det gjelder relasjoner og dype sår i livet.

Les også: – Vi to hører sammen, og kjærligheten skal seire over kreften

– Mer forsoning enn anger

For noen år siden fikk australske Bronnie Ware mye oppmerksomhet for sitt blogginnlegg og senere en bok der hun tar for seg hva døende mennesker angrer på ved livets slutt.

Ware hadde jobbet som privat hjemmehjelp med palliativ pleie, og mente hun fant noen temaer som gikk igjen, når døende mennesker snakket om livene sine. Blant annet ønsket de at de hadde levd et liv tro mot seg selv, at de ikke hadde jobbet så hardt, at de hadde hatt mot til å uttrykke følelsene sine, hadde holdt kontakt med venner og hadde latt seg selv være lykkeligere.

Selv om dette også er temaer som går igjen i Myskjas bok, fant han ikke så mye anger hos de døende han snakket med.

– Forlaget ønsket seg opprinnelig en bok om anger på dødsleiet. Jeg intervjuet en rekke mennesker som var døden nær, men jeg fant mindre anger enn det Bronnie Ware skriver om, sier Myskja.

Selv om Myskja spurte direkte om det var noe de angret på, opplevde han at pasientene og intervjuobjektene beskrev en forsoning med livet de hadde levd, mer enn at de angret.

«Martin» sier det slik:

«Jeg kjenner det, her jeg ligge; at jeg har levd mitt liv. Det var mitt liv. Ingen andre kunne ha levd det. Mange andre har sikkert levd bedre liv, hva nå det måtte innebære. Helgener, hærførere … Men bare jeg kunne levd mitt liv. Jeg kan ikke vurdere livet mitt som vellykket eller mislykket – jeg kan ikke gi meg selv terningkast for det. Det er noe så underlig vakkert ved at den jeg kaller «jeg», ble valgt til å leve nettopp dette livet – om det var noe valg inne i bildet.»

– Som kliniker har jeg et mye større materiale enn Ware, som ikke er helsearbeider. Jeg opplever at hun kanskje overbetoner anger i perspektivet på døden, sier Myskja og fortsetter:

– Hvis man likevel skal snakke om anger, må man snakke om forpliktelsen overfor det beste i seg selv. Folk kan angre på at de ikke våget å si hva de følte for mennesker de er glad i.

– Det er få som angrer på feilgrep; det har slått meg. Jeg har møtt mennesker som har satset alt og mistet alt, på et prosjekt som mislyktes, men ingen angrer på det på dødsleiet. Folk angrer heller på det de ikke har gjort, enn det de har gjort.

«Til slutt er det bare en ting jeg angrer: Jeg skulle ha takket enda mer. Jeg har sagt takk mange ganger. Men skulle jeg gjort det om igjen, ville jeg ha sagt takk enda mange flere ganger», sier Trine.

Les mer: – Dette angrer døende på ved livets slutt

– Størst av alt er kjærligheten

– De døende menneskene du har snakket med har levd vidt forskjellige liv. Opplever du at det er en rød tråd i det folk som er inne i sin aller siste fase av livet, tenker?

– Definitivt! Mennesker er opptatt av kjærlighet, svarer Myskja.

Han mener Wivi, som er en av dem han skriver om i boken, er et typisk eksempel. Hun fikk brystkreft, ble erklært frisk, men etter noen år fikk hun et nytt voldsomt kreftutbrudd.

– Hun hadde reist rundt i hele verden, hadde god utdannelse og gjorde mye spennende i jobben sin. Men da hun lå for døden sa hun at hvis hun hadde vært frisk igjen og hadde fått leve, så ville hun ha gått ut for å finne det beste i mennesker, for å inspirere dem til å bruke det beste i seg selv. Hun ville finne kjærlighet over alt, ikke bare til en, men til alle. Det er nokså representativt for intervjuene mine, de er opptatt av kjærligheten, sier Myskja.

Han forteller at folk sier ting som at de ikke kan dø før de vet at det går bra med barnebarnet eller har fått tatt farvel med datteren som kommer fra Amerika.

– Trådene mellom mennesker er sterkere enn vi aner. Jeg har opplevd at folk som har vært gjennom bitre skilsmisser, forsones med hverandre. Alle konflikter har blitt feid bort i dødens nærvær og de har husket på hvorfor de fant sammen i utgangspunktet.

– Mine erfaringer med hundrevis av døende mennesker, tilsier at det er holdepunkt for å si at størst av alt er kjærligheten, sier forfatter og lege Audun Myskja til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet starter drapsetterforskning - mann funnet død16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Spørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33 Luftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22 Demokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19 Letingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42 Forsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40 Norsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20 Ny kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13 Uværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58 Ny skade for City-forsvarer13:46 USA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28 Deschamps gjør som Lagerbäck12:50 Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49 Roxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48 Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48 Y-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31 Lånekassen øker fastrenten12:06 Slik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30 32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26 Politiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20 Britenes ensomme framtid11:05 Mistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04 Historisk høy gjeldsbelastning10:54 Forsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36 Tykk røyk innhyller hele Sydney by10:33 Aung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04 Åpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03 Nilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08 Vi krasjer for over 750 millioner i desember08:59 Det Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56 Seks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55 Regjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27 Sp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10 Mann siktet for drap i Kristiansand08:06 Nytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31 Uvær i vente i Sør-Norge07:03 Norge slår ned på mulig eksportjuks i WTO06:31 Starter etterforskning etter vulkanutbruddet på New Zealand06:25 Bjørn Dæhlie vil selge leiligheter for 600 millioner kroner i Åre06:08 Dette skjer i dag06:04 Demokratene skal legge fram anklager mot Trump05:51 Fly med 38 om bord på vei til Antarktis har styrtet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Britisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit05:12 Kritiserer rettshjelpsordning for Nav-brukere05:00 Stram regi på fredsprisvinnerens besøk i Norge04:45 Assad: OPCW forfalsket rapport etter ønske fra amerikanerne04:39 Hytteeiere i Oslo-området kjørte til hytta nesten én million ganger i fjor03:51 Ambulanseansatte jobber opp mot 30 timer overtid i snitt per måned02:58 Norsk kvinne løslatt fra fengsel i Japan02:56 Politiet undersøker funn av død kvinne i Hammerfest02:25 USA har innført sanksjoner mot Venezuela-topper som er anklaget for å selge pass01:58 Vurderer å leie inn fly fra Luftransport01:49 Greta Thunberg kritiserer Erna Solberg for norsk oljepolitikk01:36 Røe Isaksen er uaktuell som Høyre-nestleder01:33 Putin: Georgisk mann drept i Berlin var en «forbryter»01:00 Ukraina og Russland enige om våpenhvile00:46 Småbrukarlaget ber om ulve-DNA for å spore opprinnelse00:31 Rystad Energy: Norske muligheter i europeisk havvind00:17 Død mann funnet på strand ved Sola Lufthavn00:10 Regjeringen vil bedre distriktenes utdanningsmuligheter23:46 Gransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking23:28 Steinkasting mot svensk politi for andre kveld på rad23:26 Kilder: USA blokkerer FN-møte om brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea23:23 Babcock har seks fly tilgjengelig i Nord-Norge23:08 Washington Post: USA førte alle bak lyset i Afghanistan23:05 Ni magiske minutter endte Arsenals rekke uten seier22:24 Russland insisterer på norsk beklagelse etter spionsaken på Stortinget22:21 Saudi-Arabia legger opp til økt budsjettunderskudd21:58 Isbjørner beleirer russisk landsby: – De angrep21:33 Ferieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter20:38 Død person funnet på strand20:17 Klopp om Haaland før nøkkelkampen: – Han er en eksepsjonell spiller20:15 Gransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking19:38 Vurderer å leie inn fly fra Luftransport19:29 Nord-Korea fornærmer Trump19:13 Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59 Supervulkanene som kan ødelegge verden18:53 Luftambulanselege sier opp jobben18:35 Fredsprisvinneren i Norge: – Prisen er en oppmuntring til å gjøre mer17:57 Karlsson må stå over flere skirenn17:51 FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42 Bedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30 SV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58 Norsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53 Knallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46 Ny leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24 Kvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19 Paul Volcker er død15:54 Barthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52 Tildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18 Østberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04 Kjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01 Tragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52 Når ekstremvær rammer de mest sårbare
Siste nytt
16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet starter drapsetterforskning - mann funnet død16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenSpørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33NorgeLuftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22PolitikkDemokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19VerdenLetingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42VerdenForsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40SportNorsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20PolitikkNy kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13NorgeUværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58SportNy skade for City-forsvarer13:46VerdenUSA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28SportDeschamps gjør som Lagerbäck12:50KulturVanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48NorgeAbiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48KulturY-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31PengerLånekassen øker fastrenten12:06SportSlik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30Norge32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26NorgePolitiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20StemmerBritenes ensomme framtid11:05NorgeMistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04PengerHistorisk høy gjeldsbelastning10:54VerdenForsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36VerdenTykk røyk innhyller hele Sydney by10:33VerdenAung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04SportÅpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03SportNilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08MotorVi krasjer for over 750 millioner i desember08:59PengerDet Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56VerdenSeks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55MotorRegjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27PengerSp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10NorgeMann siktet for drap i Kristiansand08:06SportNytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31NorgeUvær i vente i Sør-Norge07:03PolitikkNorge slår ned på mulig eksportjuks i WTO06:31VerdenStarter etterforskning etter vulkanutbruddet på New Zealand06:25PengerBjørn Dæhlie vil selge leiligheter for 600 millioner kroner i Åre06:08NorgeDette skjer i dag06:04PolitikkDemokratene skal legge fram anklager mot Trump05:51VerdenFly med 38 om bord på vei til Antarktis har styrtet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkBritisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit05:12PolitikkKritiserer rettshjelpsordning for Nav-brukere05:00NorgeStram regi på fredsprisvinnerens besøk i Norge04:45VerdenAssad: OPCW forfalsket rapport etter ønske fra amerikanerne04:39MotorHytteeiere i Oslo-området kjørte til hytta nesten én million ganger i fjor03:51NorgeAmbulanseansatte jobber opp mot 30 timer overtid i snitt per måned02:58VerdenNorsk kvinne løslatt fra fengsel i Japan02:56NorgePolitiet undersøker funn av død kvinne i Hammerfest02:25VerdenUSA har innført sanksjoner mot Venezuela-topper som er anklaget for å selge pass01:58NorgeVurderer å leie inn fly fra Luftransport01:49NorgeGreta Thunberg kritiserer Erna Solberg for norsk oljepolitikk01:36PolitikkRøe Isaksen er uaktuell som Høyre-nestleder01:33VerdenPutin: Georgisk mann drept i Berlin var en «forbryter»01:00VerdenUkraina og Russland enige om våpenhvile00:46NorgeSmåbrukarlaget ber om ulve-DNA for å spore opprinnelse00:31PengerRystad Energy: Norske muligheter i europeisk havvind00:17NorgeDød mann funnet på strand ved Sola Lufthavn00:10NorgeRegjeringen vil bedre distriktenes utdanningsmuligheter23:46VerdenGransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking23:28VerdenSteinkasting mot svensk politi for andre kveld på rad23:26VerdenKilder: USA blokkerer FN-møte om brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea23:23NorgeBabcock har seks fly tilgjengelig i Nord-Norge23:08VerdenWashington Post: USA førte alle bak lyset i Afghanistan23:05SportNi magiske minutter endte Arsenals rekke uten seier22:24NorgeRussland insisterer på norsk beklagelse etter spionsaken på Stortinget22:21NorgeSaudi-Arabia legger opp til økt budsjettunderskudd21:58VerdenIsbjørner beleirer russisk landsby: – De angrep21:33PengerFerieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter20:38NorgeDød person funnet på strand20:17SportKlopp om Haaland før nøkkelkampen: – Han er en eksepsjonell spiller20:15NorgeGransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking19:38NorgeVurderer å leie inn fly fra Luftransport19:29VerdenNord-Korea fornærmer Trump19:13NorgeFarevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59VerdenSupervulkanene som kan ødelegge verden18:53NorgeLuftambulanselege sier opp jobben18:35NorgeFredsprisvinneren i Norge: – Prisen er en oppmuntring til å gjøre mer17:57SportKarlsson må stå over flere skirenn17:51NorgeFN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42NorgeBedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30PolitikkSV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58NorgeNorsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53PolitikkKnallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46NorgeNy leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24NorgeKvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19VerdenPaul Volcker er død15:54SportBarthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52SportTildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18SportØstberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04VerdenKjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01NorgeTragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52VerdenNår ekstremvær rammer de mest sårbare

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus