Bok: «Døden nær»

– Vil vise døden som den er

Foto: Martin Slottemo Lyngstad

«– Jeg tror på åpenhet rundt døden, vi snakker altfor lite om den. Men aller først måtte jeg forstå det selv, sier Anne Kari.

Det er lenge siden hun avsluttet cellegiftbehandlingen fordi kroppen ikke tålte mer.

– Denne gangen er det meg. Min død.»

Anne Kari Eid døde 23. april 2017, 67 år gammel. Boka «Døden nær» åpner med en lang reportasje om Eid, som har livmorhalskreft med spredning til lymfesystemet. Legene har fortalt henne at hun har kort tid igjen å leve.

Leserne får være med på viktige hendelser det siste året av hennes liv.

Hun er åpen om hvordan hun lenge slet med å ta innover seg at hun ikke kom til å bli frisk. At hun skulle dø.

Hun forteller om hvordan det er å leve med en dødelig sykdom. Om tunge perioder:

«– Jeg har følt meg så alene. Og jeg er jo det: I møte med døden, er mennesket helt alene, uansett hvordan vi snur og vender på det. Selv om Steen, katten og søsteren min er hos meg, er det jeg som skal dø. Og den sorgen er tung som en stein.»

– Anne Kari Eid fulgte vi ganske lenge. Hun og mannen Steen var så åpne. Vi fikk full tilgang. Og vi var helt avhengige av den tilliten, sier fotojournalist Martin Slottemo Lyngstad til ABC Nyheter.

– For dem ga det mening å være med på prosjektet. Hun var av typen som ikke sa nei, som grep sjanser og var med på ting. Hun levde livet på den måten. Og vi fikk følge henne over lang tid, frem til døden, fortsetter han.

Vi treffer Lyngstad som har tatt bildene til «Døden nær», og en av bokas to forfattere, June Westerveld, på kafe i Oslo sentrum en trykkende varm maidag. Sola skinner. Bladene på trærne på andre siden av gata, har en frisk grønnfarge. Døden føles langt unna.

I arbeidet med boka kom Lyngstad, Westerveld og Miriam Lund Knapstad tett på døden. Gjennom møtene med Anne Kari Eid og de andre døende som har fortalt sine historier, men også gjennom møter med ulike mennesker som har døden nær seg hver dag på sin arbeidsplass. Sykehuspresten, patologen, obduksjonsteknikeren, begravelsesagenten, kreftleger, sykepleiere og leger på hospice ...