Fedmespesialist: – Nei, folk med fedme kan ikke bare ta seg sammen

<p>UFLAKS: – De som har flest sultgener og minst metthetsgener har trukket et dårlig lodd og vil være disponert for fedme. Foto: Sykehuset i Vestfold</p>
UFLAKS: – De som har flest sultgener og minst metthetsgener har trukket et dårlig lodd og vil være disponert for fedme. Foto: Sykehuset i Vestfold

Det er snarere politikerne som bør skjerpe seg og iverksette tiltak som gjør det lettere å ta sunne valg, så folk kan unngå overvekt og fedme, mener professor Jøran Hjelmesæth.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk med sykelig overvekt opplever stigma, kjenner på skam og møter fordommer. Det er ikke uvanlig at folk tenker at de med overvekt og fedme er dumme, late og mangler viljestyrke.

Men kan de med sykelig overvekt egentlig skylde seg selv?

– Nei, jeg er helt uenig i det. Det er noen som har slike fordommer, men det er klart at de som sliter med overvekt vet utmerket godt hva de skal gjøre, sier Jøran Hjelmesæth.

Han er professor ved Universitetet i Oslo og leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

– Vi ser at enkeltpersoner står frem og hevder at det bare er å ta seg sammen, men mange års forskning og erfaring viser at dette ikke stemmer, fortsetter han.

Det er snarere slik at beslutningstakere og politikere bør skjerpe seg og iverksette tiltak som kan gjøre det lettere å ta sunne valg, mener Hjelmesæth.

– Nå må politikerne skjerpe seg. De må forstå at det må gjøres noe fra samfunnets side også.

– Hvorfor er det problematisk at slike holdninger til fete mennesker er utbredt i samfunnet?

– Det er spesielt problematisk hvis politikerne tar avgjørelser basert på at det bare er for den enkelte å ta seg sammen. Hvis sentrale aktører i departementene, regjeringen og stortinget forsto at dette ikke er et personlig problem, men et samfunnsproblem, så kunne man legge til rette i samfunnet for at det skulle bli lettere å holde vekten, så folk kunne unngå overvekt og fedme, svarer professoren.

Les også: Forsker mener samfunnet forakter overvektige mennesker

– Har trukket et dårlig lodd og er disponert for fedme

Overvekt og fedme er et økende problem, ikke bare i Norge, men i store deler av verden. Hva vet vi i dag om årsakene til denne epidemien? Og hvorfor er det slik at noen mennesker blir fete, mens andre ikke blir det?

– Forklaringen på hvorfor fedme oppstår er på en måte enkel: Hvis du spiser mer enn du forbrenner, går du opp i vekt. Men det er bare et faktum, ikke en årsak.

Så hva er årsaken til at man spiser mer enn trenger? Det er todelt, forklarer Hjelmesæth.

For det første er det noen som har gener og genvarianter som gjør at de er mer sultne, oftere sultne og mindre mette enn andre.

– De som har flest sultgener og minst metthetsgener har trukket et dårlig lodd og vil være disponert for fedme.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å behandle

– Stort tilbud av billig, energitett og god mat

Men fedmeepidemien som man snakker om, har først skjedd de siste 30-40 årene. Hvorfor ikke før?

Store studier viser at fra slutten av den industrielle revolusjon og frem til 1960-tallet var tilbudet på god mat lavt, og selv om man var i mindre fysisk aktivitet enn før holdt vekten seg stabil.

– Da var det ikke lukt av nystekte boller rundt hvert hjørne. Da kostet ikke mat lite penger og det var ikke så mye på tilbud. Det man spiste var stort sett det man trengte for å holde vekten, sier Hjelmesæth.

– Selv om folk hadde de uheldige genene hadde de ikke det som motiverte til å spise mer. Men etter 60-tallet økte tilbudet voldsomt av billig, energitett og god mat, da fikk flere råd til det og mange spiste mer enn de trengte. Da gikk de opp i vekt.

– Det er en hovedårsak til fedmeepidemien. Og en viktig årsak til at to av tre voksne nordmenn har overvekt eller fedme, sier professoren.

Les også: 12 kreftformer knyttes til overvekt

– Ekstremt vanskelig å holde den nye vekta

Og hadde det enda vært så enkelt at man bare kunne ta seg sammen. Men det er det altså ikke.

– De fleste som sliter med overvekt, sier at det å gå ned i vekt er mye enklere enn man skulle trodd. Nesten alle som prøver seg, lykkes. Det er ikke et problem. Problemet er å holde vekta som man går ned til. Det er ekstremt vanskelig.

Det er flere grunner til det:

Det ene er at man må spise mye mindre enn man tror for å holde den nye vekta. Det nytter nemlig ikke å spise som før, etter at man har gått ned i vekt. Da vil man legge på seg igjen.

Hvis man går ned 10 prosent i vekt er det lett å tro at man kan spise 10 prosent mindre kalorier for å holde vekta, men slik er det heller ikke.

– Du må spise enda mindre, kanskje 20 prosent mindre enn du gjorde før for å holde vekta, forklarer Hjelmesæth.

– Det skyldes at kroppen går inn i en slags sparebluss. Denne kunnskapen er det få som har, og hvis du ikke vet det er det lett å gå opp i vekt igjen, fortsetter han.

Les også: – Fettet du går ned forsvinner ut med pusten

– Du blir mer sulten og mindre mett

Vektreduksjon gjør at man blir veldig mye mer sulten og det tar lengre tid før man blir mett. Kroppen oppfatter vektnedgangen som et faresignal, en krise, og dermed saboterer den fordi den prøver å få deg til å gå opp i vekt igjen.

– Du blir mer sulten og mindre mett. Og maten smaker for mange enda bedre enn den gjorde før. Man kan da få større «belønning» av å spise energitett mat. Da kan du tenke deg hva slags krav det er som stilles til den enkelte for å klare å holde den nye vekten.

Det er også slik at gammel vane er vond å vende. Og det er ikke lett å fortsette med nye matvaner i sosial kontekst. I tillegg er det slik at samfunnet er like fedmedisponerende i alle sosiale lag.

– God mat og mye mat er ofte det man samles rundt. Da er det ikke lett å begrense seg uten å bli asosial.

– Oppsummert er det mange sabotører for den som har gått ned i vekt. Det å stabilisere seg på en lavere vekt er veldig, veldig vanskelig.

Les også: Stor studie: – Overvektige får hjertesykdom tidligere i livet

– Holdningene er dessverre veldig utbredt

– Tiltak som er kostnadseffektive og anbefalt av WHO

«For å motvirke fedmeepidemien, er det nødvendig med en politikk på overordnet nivå som motvirker de mekanismene i samfunnet som fremmer fedme. Dette krever nasjonal ledelse, regulering og investering i programmer, overvåkning og forskning», heter det i rapporten «Reduksjon i ikke-smittsomme sykdommer – nasjonal oppfølging av WHOs mål».

– Ekspertgruppen som jeg var en del av, anbefalte blant annet sunn skatteveksling. Det betyr avgiftsregulering som i litt ekstrem praksis kunne være å doble prisen på brus med sukker og halvere prisen på lettbrus. Det ville ført til dramatisk fall i forbruket av sukkerbrus. Det ville vært mye mer effektivt enn den sukkeravgiften som er innført, og det kunne ha flotte konsekvenser for barn og unge. Dette er et kostnadseffektivt tiltak ifølge WHO, sier Jøran Hjelmesæth.

Et annet forslag var å regulere markedsføring av usunn mat og drikke til barn og unge.

– Dette er veldig viktig, men både Jonas Gahr Støre, da han var helseminister, og helseminister Bent Høie har latt det ligge i skuffen.

Andre tiltak er blant annet å informere om kosthold og fysisk aktivitet massemedia, tilrettelegge for at flere skal la bilen stå og øke utbygging av gang- og sykkelveier, forklarer Hjelmesæth.

– Hvilke positive effekter ser du for deg at det kunne få dersom fedme ble avstigmatisert? Om man kunne avlive de viktigste mytene om fedme?

– Hvis folk og spesielt politikerne hadde forstått at det ikke er den enkelte med overvekt eller fedme som må skjerpe seg, men at det er samfunnet og de som har politisk makt som må skjerpe seg, kunne man fått på plass noen endringer som kunne bidratt til å snu trenden med stadig flere overvektige, svarer Hjelmesæth.

– Det er helt klart behov for forståelse for at dette ikke bare har med selvdisiplin å gjøre. Det er synd at disse holdningene er der, men de er dessverre veldig utbredt. Men det er altså ikke bare å skjerpe seg, fortsetter han.

I 2013 var Hjelmesæth en av ekspertene som sto bak en rapport om hvordan man bør gå frem for å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer. Rapporten inneholdt flere konkrete forslag (se faktaboks).

– Fedmeepidemien må stoppes med samfunnstiltak som gjør det lettere å ha en sunn livsstil med mer fysisk aktivitet og sunnere kosthold. Da bør man gjøre ting som er godt dokumentert internasjonalt at har en effekt og som Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler, sier professoren til ABC Nyheter.

Les også: – Må redusere porsjonsstørrelser på mat for å takle fedmeproblematikken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Politiet orienterer om dødsfallene i Tromsø12:57 Krise for jordbruksinntektene i 2018 viser nye Nibio-tall12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Frankrike rammet av storstreik09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog – bilføreren omkom07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én14:07 Over 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45 Telenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41 En person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17 Nye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette13:08 Christiansen klar for finale i svømme-EM12:34 Professorer: Regjeringen fikk klar beskjed om trygderegler i 201712:25 Russiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01 Dramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56 – Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25 Syklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24 Knutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 202110:36 Massiv tilskuerflukt fra Lerkendal10:30 Macron står ved Nato-kritikken10:28 Uendret tilstand for de to skadde jentene fra Tromsø10:24 Ropstads hodebry: Frp mener Stålsett-saken er en «rar kampsak»10:18 Nå får ofre for trygdeskandalen gratis rettshjelp
Siste nytt
13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgePolitiet orienterer om dødsfallene i Tromsø12:57NæringslivKrise for jordbruksinntektene i 2018 viser nye Nibio-tall12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFrankrike rammet av storstreik09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog – bilføreren omkom07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én14:07PengerOver 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45Helse og livsstilTelenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41VerdenEn person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17VerdenNye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette13:08SportChristiansen klar for finale i svømme-EM12:34PolitikkProfessorer: Regjeringen fikk klar beskjed om trygderegler i 201712:25VerdenRussiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01MotorDramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56Penger– Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25NorgeSyklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24VerdenKnutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 202110:36SportMassiv tilskuerflukt fra Lerkendal10:30VerdenMacron står ved Nato-kritikken10:28NorgeUendret tilstand for de to skadde jentene fra Tromsø10:24PolitikkRopstads hodebry: Frp mener Stålsett-saken er en «rar kampsak»10:18PengerNå får ofre for trygdeskandalen gratis rettshjelp
Populært