Fedmespesialist: – Nei, folk med fedme kan ikke bare ta seg sammen

<p>UFLAKS: – De som har flest sultgener og minst metthetsgener har trukket et dårlig lodd og vil være disponert for fedme. Foto: Sykehuset i Vestfold</p>
UFLAKS: – De som har flest sultgener og minst metthetsgener har trukket et dårlig lodd og vil være disponert for fedme. Foto: Sykehuset i Vestfold

Det er snarere politikerne som bør skjerpe seg og iverksette tiltak som gjør det lettere å ta sunne valg, så folk kan unngå overvekt og fedme, mener professor Jøran Hjelmesæth.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk med sykelig overvekt opplever stigma, kjenner på skam og møter fordommer. Det er ikke uvanlig at folk tenker at de med overvekt og fedme er dumme, late og mangler viljestyrke.

Men kan de med sykelig overvekt egentlig skylde seg selv?

– Nei, jeg er helt uenig i det. Det er noen som har slike fordommer, men det er klart at de som sliter med overvekt vet utmerket godt hva de skal gjøre, sier Jøran Hjelmesæth.

Han er professor ved Universitetet i Oslo og leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

– Vi ser at enkeltpersoner står frem og hevder at det bare er å ta seg sammen, men mange års forskning og erfaring viser at dette ikke stemmer, fortsetter han.

Det er snarere slik at beslutningstakere og politikere bør skjerpe seg og iverksette tiltak som kan gjøre det lettere å ta sunne valg, mener Hjelmesæth.

– Nå må politikerne skjerpe seg. De må forstå at det må gjøres noe fra samfunnets side også.

– Hvorfor er det problematisk at slike holdninger til fete mennesker er utbredt i samfunnet?

– Det er spesielt problematisk hvis politikerne tar avgjørelser basert på at det bare er for den enkelte å ta seg sammen. Hvis sentrale aktører i departementene, regjeringen og stortinget forsto at dette ikke er et personlig problem, men et samfunnsproblem, så kunne man legge til rette i samfunnet for at det skulle bli lettere å holde vekten, så folk kunne unngå overvekt og fedme, svarer professoren.

Les også: Forsker mener samfunnet forakter overvektige mennesker

– Har trukket et dårlig lodd og er disponert for fedme

Overvekt og fedme er et økende problem, ikke bare i Norge, men i store deler av verden. Hva vet vi i dag om årsakene til denne epidemien? Og hvorfor er det slik at noen mennesker blir fete, mens andre ikke blir det?

– Forklaringen på hvorfor fedme oppstår er på en måte enkel: Hvis du spiser mer enn du forbrenner, går du opp i vekt. Men det er bare et faktum, ikke en årsak.

Så hva er årsaken til at man spiser mer enn trenger? Det er todelt, forklarer Hjelmesæth.

For det første er det noen som har gener og genvarianter som gjør at de er mer sultne, oftere sultne og mindre mette enn andre.

– De som har flest sultgener og minst metthetsgener har trukket et dårlig lodd og vil være disponert for fedme.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å behandle

– Stort tilbud av billig, energitett og god mat

Men fedmeepidemien som man snakker om, har først skjedd de siste 30-40 årene. Hvorfor ikke før?

Store studier viser at fra slutten av den industrielle revolusjon og frem til 1960-tallet var tilbudet på god mat lavt, og selv om man var i mindre fysisk aktivitet enn før holdt vekten seg stabil.

– Da var det ikke lukt av nystekte boller rundt hvert hjørne. Da kostet ikke mat lite penger og det var ikke så mye på tilbud. Det man spiste var stort sett det man trengte for å holde vekten, sier Hjelmesæth.

– Selv om folk hadde de uheldige genene hadde de ikke det som motiverte til å spise mer. Men etter 60-tallet økte tilbudet voldsomt av billig, energitett og god mat, da fikk flere råd til det og mange spiste mer enn de trengte. Da gikk de opp i vekt.

– Det er en hovedårsak til fedmeepidemien. Og en viktig årsak til at to av tre voksne nordmenn har overvekt eller fedme, sier professoren.

Les også: 12 kreftformer knyttes til overvekt

– Ekstremt vanskelig å holde den nye vekta

Og hadde det enda vært så enkelt at man bare kunne ta seg sammen. Men det er det altså ikke.

– De fleste som sliter med overvekt, sier at det å gå ned i vekt er mye enklere enn man skulle trodd. Nesten alle som prøver seg, lykkes. Det er ikke et problem. Problemet er å holde vekta som man går ned til. Det er ekstremt vanskelig.

Det er flere grunner til det:

Det ene er at man må spise mye mindre enn man tror for å holde den nye vekta. Det nytter nemlig ikke å spise som før, etter at man har gått ned i vekt. Da vil man legge på seg igjen.

Hvis man går ned 10 prosent i vekt er det lett å tro at man kan spise 10 prosent mindre kalorier for å holde vekta, men slik er det heller ikke.

– Du må spise enda mindre, kanskje 20 prosent mindre enn du gjorde før for å holde vekta, forklarer Hjelmesæth.

– Det skyldes at kroppen går inn i en slags sparebluss. Denne kunnskapen er det få som har, og hvis du ikke vet det er det lett å gå opp i vekt igjen, fortsetter han.

Les også: – Fettet du går ned forsvinner ut med pusten

– Du blir mer sulten og mindre mett

Vektreduksjon gjør at man blir veldig mye mer sulten og det tar lengre tid før man blir mett. Kroppen oppfatter vektnedgangen som et faresignal, en krise, og dermed saboterer den fordi den prøver å få deg til å gå opp i vekt igjen.

– Du blir mer sulten og mindre mett. Og maten smaker for mange enda bedre enn den gjorde før. Man kan da få større «belønning» av å spise energitett mat. Da kan du tenke deg hva slags krav det er som stilles til den enkelte for å klare å holde den nye vekten.

Det er også slik at gammel vane er vond å vende. Og det er ikke lett å fortsette med nye matvaner i sosial kontekst. I tillegg er det slik at samfunnet er like fedmedisponerende i alle sosiale lag.

– God mat og mye mat er ofte det man samles rundt. Da er det ikke lett å begrense seg uten å bli asosial.

– Oppsummert er det mange sabotører for den som har gått ned i vekt. Det å stabilisere seg på en lavere vekt er veldig, veldig vanskelig.

Les også: Stor studie: – Overvektige får hjertesykdom tidligere i livet

– Holdningene er dessverre veldig utbredt

– Tiltak som er kostnadseffektive og anbefalt av WHO

«For å motvirke fedmeepidemien, er det nødvendig med en politikk på overordnet nivå som motvirker de mekanismene i samfunnet som fremmer fedme. Dette krever nasjonal ledelse, regulering og investering i programmer, overvåkning og forskning», heter det i rapporten «Reduksjon i ikke-smittsomme sykdommer – nasjonal oppfølging av WHOs mål».

– Ekspertgruppen som jeg var en del av, anbefalte blant annet sunn skatteveksling. Det betyr avgiftsregulering som i litt ekstrem praksis kunne være å doble prisen på brus med sukker og halvere prisen på lettbrus. Det ville ført til dramatisk fall i forbruket av sukkerbrus. Det ville vært mye mer effektivt enn den sukkeravgiften som er innført, og det kunne ha flotte konsekvenser for barn og unge. Dette er et kostnadseffektivt tiltak ifølge WHO, sier Jøran Hjelmesæth.

Et annet forslag var å regulere markedsføring av usunn mat og drikke til barn og unge.

– Dette er veldig viktig, men både Jonas Gahr Støre, da han var helseminister, og helseminister Bent Høie har latt det ligge i skuffen.

Andre tiltak er blant annet å informere om kosthold og fysisk aktivitet massemedia, tilrettelegge for at flere skal la bilen stå og øke utbygging av gang- og sykkelveier, forklarer Hjelmesæth.

– Hvilke positive effekter ser du for deg at det kunne få dersom fedme ble avstigmatisert? Om man kunne avlive de viktigste mytene om fedme?

– Hvis folk og spesielt politikerne hadde forstått at det ikke er den enkelte med overvekt eller fedme som må skjerpe seg, men at det er samfunnet og de som har politisk makt som må skjerpe seg, kunne man fått på plass noen endringer som kunne bidratt til å snu trenden med stadig flere overvektige, svarer Hjelmesæth.

– Det er helt klart behov for forståelse for at dette ikke bare har med selvdisiplin å gjøre. Det er synd at disse holdningene er der, men de er dessverre veldig utbredt. Men det er altså ikke bare å skjerpe seg, fortsetter han.

I 2013 var Hjelmesæth en av ekspertene som sto bak en rapport om hvordan man bør gå frem for å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer. Rapporten inneholdt flere konkrete forslag (se faktaboks).

– Fedmeepidemien må stoppes med samfunnstiltak som gjør det lettere å ha en sunn livsstil med mer fysisk aktivitet og sunnere kosthold. Da bør man gjøre ting som er godt dokumentert internasjonalt at har en effekt og som Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler, sier professoren til ABC Nyheter.

Les også: – Må redusere porsjonsstørrelser på mat for å takle fedmeproblematikken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid
Siste nytt
05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid
Populært