Stor studie: – Overvektige får hjertesykdom tidligere i livet

<p>ULEMPE: – Resultatene viser klart at det er ingen fordel å være overvektig, det er en ulempe, sier den norske fedmeeksperten Jøran Hjelmesæth om en ny stor studie som ikke gir støtte til det såkalte fedmeparadokset.</p>
ULEMPE: – Resultatene viser klart at det er ingen fordel å være overvektig, det er en ulempe, sier den norske fedmeeksperten Jøran Hjelmesæth om en ny stor studie som ikke gir støtte til det såkalte fedmeparadokset. Foto: Colourbox

– Studien taler fedmeparadokset, altså at overvekt skal beskytte mot sykdom, sterkt imot, sier professor Jøran Hjelmesæth om ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvekt og fedme

Verdens helseorganisasjon (WHO) har definert grenser for normal vekt og ulike grader av overvekt, som følger:

BMI 18,5 - 24,9 defineres som normalvekt

BMI 25,0 til 29,9 defineres som overvekt

BMI 30,0 til 24,9 defineres som fedme grad I

BMI 35,0 til 39,9 defineres som fedme grad II

BMI 40 eller mer defineres som fedme grad III

Overvektige har økt risiko for å få en lang rekke sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og en rekke kreftformer.

Overvekt øker også sannsynligheten for artroseforandringer i hofter, knær, ankler og rygg, og for urinsyregikt, gallesteinsykdom og fettlever. Overvekt kan også føre til søvnvansker og søvnapnè (pustestopp under søvn).

I tillegg kan psykiske vansker være en følge av overvekt.

Kilde: Nhi.no

De senere årene har det kommet en rekke studier som overraskende nok, har funnet at overvekt kan ha en positiv effekt for helsa. Det har sågar vært antydet at man kan leve lengre med noen kilo ekstra på kroppen.

Nå har amerikanske forskere analysert data fra ti store studier og deres resultater viser noe ganske annet.

– Våre data viser at du lever lenger og er friskere med en normal kroppsvekt, sier hjertespesialist Sadiya Khan, som er hovedforfatter av studien, i en pressemelding.

I studien som er publisert i tidsskriftet JAMA Cardiology, finner de at:

  • Overvekt er knyttet til høyere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom tidligere i livet sammenlignet med normal kroppsvekt.
  • Fedme er i tillegg knyttet til risiko for kortere liv.
  • Å holde en normal vekt kan redusere risiko for hjerte- og karsykdom og utsette når slik sykdom rammer, altså gi flere friske leveår.

– Ingen fordel å være overvektig

Jøran Hjelmesæth, professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, mener det er en god og viktig studie, som styrkes av at den inkluderer mange deltagere som er fulgt over lang tid.

– Resultatene viser klart at det er ingen fordel å være overvektig, det er en ulempe når det gjelder det vi kaller helsetap, sier han til ABC Nyheter.

– De overvektige må leve flere år med hjertesvikt, hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer som reduserer livskvalitet og helse.

– Så sånn sett taler denne studien fedmeparadokset, altså at overvekt skal beskytte mot sykdom, sterkt imot.

– Har tvilt i mange år

Hjelmesæth forklarer at mange i fagmiljøet, inkludert ham selv, har vært skeptiske til at overvekt skal være positivt for helsa i lang tid.

– Jeg har vært en av tvilerne i mange, mange år. Vi har til og med gjort en liten studie selv, hvor det kunne se ut som kvinner med overvekt kunne ha en fordel av overvekt. Men da mente vi at dette kunne forklares av faktorer som vi ikke kunne ha kontroll på.

Men flere studier har signalisert at litt ekstra vekt kan være positivt. Hvorfor det?

– Tidligere studier har ofte vært av dårligere kvalitet, svarer professoren og fortsetter:

– For eksempel kan det ha vært selvrapportering fra deltagerne av høyde og vekt, kanskje deltagerne har hatt ulike sykdommer. Og så er det slik at normalvektige som har hjerte- og karsykdom, sannsynligvis er sykere enn de som er overvektige.

Solid grunnlag

– I befolkningssammenheng har det aldri vært noe tvil om at økt overvekt gir økt risiko for sykdommer. Men her vises det på elegant vis, sier Hjelmesæth om den ferske studien.

Han sier den har kraft i at den er stor. Nesten 200.000 deltagere, som ikke hadde hjerte-karsykdom og var relativt friske ved starten av studien, er undersøkt for høyde og vekt. Så har man fulgt dem i minst ti år.

– Forskerne har gode data på mange ting, så de har et solid grunnlag.

– Fordi det er en observasjonsstudie, så kan man ikke vise til 100 prosent beviskraft, men studien er godt egnet til å svare på det de ønsker å finne svar på, nemlig: Stemmer det slik som noen har ment, at overvekt forebygger hjerte- og karsykdom?, sier Hjelmesæth.

Les også: – Må redusere porsjonsstørrelser på mat

Forvirrede forskere

Hovedforfatter av studien, forsker Sadiya Khan ved Northewestern University Feinberg School of Medicine og hjertespesialist ved Northwestern Medicine, mener fedmeparadokset kan ha hatt en skadelig effekt.

– Fedmeparadokset har forårsaket mye forvirring og potensiell skade fordi vi ved det er både risiko for hjerte- og karsykdom og annen helserisiko knyttet til fedme, sier Khan i pressemeldingen.

– Jeg har hatt mange pasienter som har spurt «Hvorfor trenger jeg å gå ned i vekt, når forskning sier at jeg kommer til å leve lenger med noen kilo ekstra?». Jeg forteller dem at å ha en normal kroppsvekt ikke bare reduserer risikoen for å utvikle hjertesykdom, men også risikoen for andre sykdommer, som kreft.

Tror du omtale av fedmeparadokset kan ha gjort folk forvirret, og kanskje gitt folk med overvekt en hvilepute, Hjelmesæth?

– Det kan hende, men det er kanskje mest fagfolk som har blitt forvirret, svarer professoren.

– Selv vi som forsker på dette har blitt forvirret, det har vært vanskelig for oss å forstå. Derfor mener vi at det er viktig at man i slike studier kan kontrollere for alt som kan forstyrre forståelsen.

Han forklarer at i flere studier har forskerne sett på dem som allerede har hatt hjerteinfarkt, og funnet at det er bedre med overvekt og fedme enn normal vekt.

– Dette kan forklares ved at normalvektige som har hjerte- og karsykdom er sykere. Det er andre faktorer enn overvekt som gjør at de har blitt syke, enten arvelige faktorer eller andre usunne levevaner. Og da er det ikke normalvekten som gjør at de er mer utsatt.

– Kanskje har de arvelig høyt kolesterol eller arvelig høyt blodtrykk eller en annen arvelig disposisjon som gjør at de har økt risiko for sykdom, sier professoren.

– Spise sunnere, bevege seg mer

Norske undersøkelser tyder på at de fleste voksne nordmenn har enten fedme eller overvekt.

Bare om lag 25 prosent av menn og 40 prosent av kvinner er normalvektig.

Ifølge Folkehelserapporten som ble publisert i januar i fjor, har om lag 25 prosent av norske menn og 20 prosent av norske kvinner i aldersgruppen 40-45 år fedme. I tillegg kommer de som har overvekt.

Til sammen har mellom 15 og 20 prosent av barn overvekt eller fedme, mens andelen av ungdommer med overvekt eller fedme er cirka 25 prosent.

Hva er det viktigste budskapet folk bør få med seg når det gjelder kroppsvekt og helse, Hjelmesæth?

– Det viktigste budskapet er at overvekt ikke beskytter mot hjerte- og karsykdom, det mener jeg denne studien klart sier.

Resultatene viser at blant middelaldrende har overvektige menn 21 prosent økt risiko for hjerte- og karsykdom, mens økningen er 32 prosent for kvinner, sammenlignet med normalvektige.

– Det er ikke en veldig økt risiko, men likevel en tydelig økning, sier Hjelmesæth.

Han mener overvektige bør forebygge ytterligere vektøkning ved å spise sunnere, følge norske kostråd og være mer i bevegelse, da vil de kunne forebygge hjerte- og karsykdom.

– Det er viktig å ta opp dette, men jeg vil ikke overdrive effekten. Mitt budskap er at de som har en BMI mellom 25-30 ikke må bekymre seg veldig for hjerte- og karsykdom, hvis de ellers er friske og ikke har andre risikofaktorer i familien. Da bør de heller forebygge fedme ved å spise litt sunnere og bevege seg mer. Det å slanke seg vil jeg fraråde, det har vi ingen dokumentasjon på at nytter.

– De som har fedme eller alvorlig fedme har mye høyere risiko for hjerte- og karsykdom og bør vurdere å gå ned i vekt. Men da må det planlegges nøye så det ikke blir jojo-slanking, fortsetter han.

Les også: Fastlege slår alarm: – Feige leger dreper pasienter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia01:01 Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over
Siste nytt
08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05NorgeLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26NorgeSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47NorgeUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia01:01VerdenVerste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over
Populært