Stigma, skam og fordommer:

– Til slutt var skammen min mye større enn kroppen min

<p>– SKIKKELIG VONDT: – Når kunnskapsløshet hos de som betrakter meg, blir omdefinert til kunnskapsløshet og nærmest umoralsk livsførsel hos meg, så gjør det skikkelig vondt, sier leder i Landsforeningen for overvektige Mari Mette Graff.</p>
– SKIKKELIG VONDT: – Når kunnskapsløshet hos de som betrakter meg, blir omdefinert til kunnskapsløshet og nærmest umoralsk livsførsel hos meg, så gjør det skikkelig vondt, sier leder i Landsforeningen for overvektige Mari Mette Graff. Foto: Privat

Mari-Mette Graff som led av sykelig overvekt og på det meste veide 150 kilo, har opplevd stigma, møtt fordommer og ikke minst skammet seg over egen kropp.

Etter mange år i en stor kropp opplevde Mari-Mette Graff (51) at skammen ble nesten uutholdelig stor, så stor at hun begynte å gjemme seg fra samfunnet.

– Til slutt var skammen min mye større enn kroppen min. Den var tyngre å bære enn de 150 kiloene som badevekta viste. Jeg følte skam fordi jeg tenkte at det var min skyld.

I denne perioden turte hun knapt å gå ut. Gikk bare i butikken når det var nødvendig. Ellers var Graff hjemme og skammet seg.

– Jeg ble ordentlig deprimert. Jeg tenkte at jeg ikke fikset livet. Jeg satte likhetstegn ved det vekta viste og hvordan jeg taklet livet, forteller hun og fortsetter:

– Jeg kan ikke si at det er andres skyld at jeg hadde det slik, men etter et massivt trykk over flere år, der tilbakemeldingen fra omgivelsene var at du ikke er verdifull, ikke duger, ikke ser ut som du skal se ut og ikke klarer å leve livet ditt, mistet jeg selv troen på min verdi.

– Det gjør skikkelig vondt

Graff, som siden 2015 har vært leder i Landsforeningen for overvektige, vil fordommer, stigma og skammen knyttet til fedme til livs.

– Sykelig overvekt er en ekstremt synlig sykdom. Du kan ikke gjemme den under klær eller sminke. Som med andre sykdommer, bærer du den med som integrert del av deg selv, men den er synlig for alle andre du møter, fortsetter hun.

Og som stor blir en rekke negative egenskaper og atferdstrekk gjerne tillagt deg, forklarer Graff.

– I andres øyne har man bare ikke skjønt hvor «lett» det er å gjøre noe med overvektsproblemet. Andre ser på deg som uopplyst, uansvarlig, lat og med manglende viljestyrke, sier hun og fortsetter:

– Når kunnskapsløshet hos de som betrakter meg, blir omdefinert til kunnskapsløshet og nærmest umoralsk livsførsel hos meg, så gjør det skikkelig vondt.

Hun understreker at fedme er en kronisk og progredierende sykdom.

– Det er en helt annen tilnærming enn at problemet sitter i viljen, sier Graff.

– Hvis jeg ikke gjør noe nå, blir jeg ikke 50 år

Det var ikke slik at Graff ikke prøvde å gå ned i vekt. Hun hadde slankeperioder der hun lyktes med å kvitte seg med noen kilo, men så gikk hun litt mer opp for hver gang.

– Det var en medvirkende grunn til at jeg til slutt tenkte at hvis jeg ikke klarer å gjøre noe nå, blir jeg ikke 50 år. Da var jeg 42 år. Jeg bestemte meg for å kjøpe en fedmeoperasjon.

Tre år senere, som 45-åring, ble hun operert.

– Det er og skal være en siste utvei. Men for mange er det virkelig livreddende behandling, sier Graff.

– Ingen ser deg, de ser bare fettet ditt

Selv om man som sykelig overvektig er veldig synlig, opplever man samtidig å være usynlig, forklarer hun.

– Med fedme er du så ekstremt synlig fordi du er så svær, men likevel er det ingen som ser deg, for de ser bare fettet ditt.

Dette endret seg da Graff etter operasjonen gikk fra 150 til cirka 80 kilo.

– Jeg ble gradvis mer usynlig, fordi jeg ble mindre, men samtidig mer synlig. Da lærte jeg mye om hvem jeg er, og at det er forskjell på kropp, verdier, holdninger og adferd.

– Det har etter hvert gått opp for meg at kroppen har jeg, men det er ikke den alene som definerer den jeg er.

– Vekta måler aldri noe annet enn hva kroppen veier, den sier ingen ting om din verdi.

Fordommer overalt

Som sykelig overvektig møter du fordommer overalt. I butikken, på bussen og på flyet, men også i helsevesenet når du har behov for hjelp med helseplagen din, forklarer Graff.

– Det har vært alt fra bagatellisering av mine problemer og ufine kommentarer, til at jeg hos fysioterapeut opplevde at hun syntes det var ekkelt å ta i meg og alt fettet mitt. Å snakke med henne på telefon var annerledes enn å møte henne ansikt til ansikt.

Når folk er uforberedt på at de skal møte en med fedme, så er det veldig få som klarer å skjule reaksjonen sin, ifølge Graff.

– Jeg har snakket med folk som har opplevd å bli innkalt til jobbintervju og at det har vært en god tone på telefonen i forkant. Men så har de kommet inn til intervjuet, sett forakten i ansiktet til intervjueren og skjønt umiddelbart at denne jobben vil de ikke få.

Les også: – Overvekt og levevaner kan være et betent tema

– Spiller utseende egentlig så stor rolle?

Graff har også opplevd at det er mange som har få grenser for hva de synes de kan si noe om når det kommer til folk med fedme. Det blir etter hvert mange ubehagelige og stygge kommentarer, som kan gjøre mye skade.

– Det kan skyldes at det er stort fokus på vekt og overvekt i samfunnet. Det er bra, fordi overvekt potensielt sett er helsefarlig. Men informasjonen må være kunnskapsbasert og ikke bidra til stigma og skam, men heller til økt forståelse og respekt. Der har helsepersonell og media en viktig rolle. Men vi har alle en viktig rolle med å tenke gjennom hva vi tillegger hverandre av karakteristikker, sier hun.

Graff mener hver og en bør tenke gjennom om utseende egentlig spiller så stor rolle.

– Eller er det kanskje hva vi gjennom møter mellom mennesker kan få til som er viktig? Burde vi ikke tenke på hvordan kan vi gjøre hverandre gode, i stedet for å snakke hverandre ned? spør hun.

Les også: – Svært overvektige bør trene for å unngå hjerteflimmer

– Utrolig god samfunnsøkonomi

– Hvilke positive effekter ser du for deg at det kunne få dersom fedme ble avstigmatisert?

– Jeg er helt sikker på at det ville bli lavere forekomst av psykiske helseplager i befolkningen, både blant barn, unge og voksne. Depresjon er faktisk den vanligste følgeplage ved overvekt, ikke hjerte- og karsykdom og diabetes, svarer Graff og fortsetter:

– Vi ville få et åpnere og rausere samfunn, noe som vil bidra til mer deltagelse i liv og arbeidsliv. Jeg tror flere ville komme ut fra isolasjonen de har pålagt seg selv i hjemmene sine. Flere ville fullføre videregående, færre ville være uføre. Det er utrolig god samfunnsøkonomi og for den enkelte ville det være mulig å ha et fritt liv der man kan tro på og elske seg selv.

En annen konsekvens av økt kunnskap og avstigmatisering vil være at man forebygger overvekt og sykelig overvekt, tror Graff.

– Sykelig overvekt starter jo med ett kilo overvekt. Det er ingen som våkner en dag og plutselig er sykelig overvektig. Og med økt kunnskap og bedre forståelse av fedmeproblemet, vil man få en bedre tilnærming til å bedre folkehelsa både psykisk og fysisk. Det ville vært kjempebra for Norge.

For å komme dit kreves holdningsendringer i alle ledd i samfunnet, mener Graff, som forteller at endringer allerede er i ferd med å skje på noen områder.

– Man kan se konturene av et paradigmeskifte i helsevesenet. Man er i begynnelsen av endring i riktig retning, særlig i spesialisthelsetjenesten er det en annen forståelse for fedmeproblematikken nå enn for 10-15 år siden.

– Men det er viktig at disse endringene også når fastlegene og helsestasjoner som møter barn og unge og familier. De må få den samme forståelsen for problemet, sier Mari-Mette Graff til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:26 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft
Siste nytt
03:26VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft
Populært