Stigma, skam og fordommer:

– Til slutt var skammen min mye større enn kroppen min

<p>– SKIKKELIG VONDT: – Når kunnskapsløshet hos de som betrakter meg, blir omdefinert til kunnskapsløshet og nærmest umoralsk livsførsel hos meg, så gjør det skikkelig vondt, sier leder i Landsforeningen for overvektige Mari Mette Graff.</p>
– SKIKKELIG VONDT: – Når kunnskapsløshet hos de som betrakter meg, blir omdefinert til kunnskapsløshet og nærmest umoralsk livsførsel hos meg, så gjør det skikkelig vondt, sier leder i Landsforeningen for overvektige Mari Mette Graff. Foto: Privat

Mari-Mette Graff som led av sykelig overvekt og på det meste veide 150 kilo, har opplevd stigma, møtt fordommer og ikke minst skammet seg over egen kropp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mange år i en stor kropp opplevde Mari-Mette Graff (51) at skammen ble nesten uutholdelig stor, så stor at hun begynte å gjemme seg fra samfunnet.

– Til slutt var skammen min mye større enn kroppen min. Den var tyngre å bære enn de 150 kiloene som badevekta viste. Jeg følte skam fordi jeg tenkte at det var min skyld.

I denne perioden turte hun knapt å gå ut. Gikk bare i butikken når det var nødvendig. Ellers var Graff hjemme og skammet seg.

– Jeg ble ordentlig deprimert. Jeg tenkte at jeg ikke fikset livet. Jeg satte likhetstegn ved det vekta viste og hvordan jeg taklet livet, forteller hun og fortsetter:

– Jeg kan ikke si at det er andres skyld at jeg hadde det slik, men etter et massivt trykk over flere år, der tilbakemeldingen fra omgivelsene var at du ikke er verdifull, ikke duger, ikke ser ut som du skal se ut og ikke klarer å leve livet ditt, mistet jeg selv troen på min verdi.

– Det gjør skikkelig vondt

Graff, som siden 2015 har vært leder i Landsforeningen for overvektige, vil fordommer, stigma og skammen knyttet til fedme til livs.

– Sykelig overvekt er en ekstremt synlig sykdom. Du kan ikke gjemme den under klær eller sminke. Som med andre sykdommer, bærer du den med som integrert del av deg selv, men den er synlig for alle andre du møter, fortsetter hun.

Og som stor blir en rekke negative egenskaper og atferdstrekk gjerne tillagt deg, forklarer Graff.

– I andres øyne har man bare ikke skjønt hvor «lett» det er å gjøre noe med overvektsproblemet. Andre ser på deg som uopplyst, uansvarlig, lat og med manglende viljestyrke, sier hun og fortsetter:

– Når kunnskapsløshet hos de som betrakter meg, blir omdefinert til kunnskapsløshet og nærmest umoralsk livsførsel hos meg, så gjør det skikkelig vondt.

Hun understreker at fedme er en kronisk og progredierende sykdom.

– Det er en helt annen tilnærming enn at problemet sitter i viljen, sier Graff.

– Hvis jeg ikke gjør noe nå, blir jeg ikke 50 år

Det var ikke slik at Graff ikke prøvde å gå ned i vekt. Hun hadde slankeperioder der hun lyktes med å kvitte seg med noen kilo, men så gikk hun litt mer opp for hver gang.

– Det var en medvirkende grunn til at jeg til slutt tenkte at hvis jeg ikke klarer å gjøre noe nå, blir jeg ikke 50 år. Da var jeg 42 år. Jeg bestemte meg for å kjøpe en fedmeoperasjon.

Tre år senere, som 45-åring, ble hun operert.

– Det er og skal være en siste utvei. Men for mange er det virkelig livreddende behandling, sier Graff.

– Ingen ser deg, de ser bare fettet ditt

Selv om man som sykelig overvektig er veldig synlig, opplever man samtidig å være usynlig, forklarer hun.

– Med fedme er du så ekstremt synlig fordi du er så svær, men likevel er det ingen som ser deg, for de ser bare fettet ditt.

Dette endret seg da Graff etter operasjonen gikk fra 150 til cirka 80 kilo.

– Jeg ble gradvis mer usynlig, fordi jeg ble mindre, men samtidig mer synlig. Da lærte jeg mye om hvem jeg er, og at det er forskjell på kropp, verdier, holdninger og adferd.

– Det har etter hvert gått opp for meg at kroppen har jeg, men det er ikke den alene som definerer den jeg er.

– Vekta måler aldri noe annet enn hva kroppen veier, den sier ingen ting om din verdi.

Fordommer overalt

Som sykelig overvektig møter du fordommer overalt. I butikken, på bussen og på flyet, men også i helsevesenet når du har behov for hjelp med helseplagen din, forklarer Graff.

– Det har vært alt fra bagatellisering av mine problemer og ufine kommentarer, til at jeg hos fysioterapeut opplevde at hun syntes det var ekkelt å ta i meg og alt fettet mitt. Å snakke med henne på telefon var annerledes enn å møte henne ansikt til ansikt.

Når folk er uforberedt på at de skal møte en med fedme, så er det veldig få som klarer å skjule reaksjonen sin, ifølge Graff.

– Jeg har snakket med folk som har opplevd å bli innkalt til jobbintervju og at det har vært en god tone på telefonen i forkant. Men så har de kommet inn til intervjuet, sett forakten i ansiktet til intervjueren og skjønt umiddelbart at denne jobben vil de ikke få.

Les også: – Overvekt og levevaner kan være et betent tema

– Spiller utseende egentlig så stor rolle?

Graff har også opplevd at det er mange som har få grenser for hva de synes de kan si noe om når det kommer til folk med fedme. Det blir etter hvert mange ubehagelige og stygge kommentarer, som kan gjøre mye skade.

– Det kan skyldes at det er stort fokus på vekt og overvekt i samfunnet. Det er bra, fordi overvekt potensielt sett er helsefarlig. Men informasjonen må være kunnskapsbasert og ikke bidra til stigma og skam, men heller til økt forståelse og respekt. Der har helsepersonell og media en viktig rolle. Men vi har alle en viktig rolle med å tenke gjennom hva vi tillegger hverandre av karakteristikker, sier hun.

Graff mener hver og en bør tenke gjennom om utseende egentlig spiller så stor rolle.

– Eller er det kanskje hva vi gjennom møter mellom mennesker kan få til som er viktig? Burde vi ikke tenke på hvordan kan vi gjøre hverandre gode, i stedet for å snakke hverandre ned? spør hun.

Les også: – Svært overvektige bør trene for å unngå hjerteflimmer

– Utrolig god samfunnsøkonomi

– Hvilke positive effekter ser du for deg at det kunne få dersom fedme ble avstigmatisert?

– Jeg er helt sikker på at det ville bli lavere forekomst av psykiske helseplager i befolkningen, både blant barn, unge og voksne. Depresjon er faktisk den vanligste følgeplage ved overvekt, ikke hjerte- og karsykdom og diabetes, svarer Graff og fortsetter:

– Vi ville få et åpnere og rausere samfunn, noe som vil bidra til mer deltagelse i liv og arbeidsliv. Jeg tror flere ville komme ut fra isolasjonen de har pålagt seg selv i hjemmene sine. Flere ville fullføre videregående, færre ville være uføre. Det er utrolig god samfunnsøkonomi og for den enkelte ville det være mulig å ha et fritt liv der man kan tro på og elske seg selv.

En annen konsekvens av økt kunnskap og avstigmatisering vil være at man forebygger overvekt og sykelig overvekt, tror Graff.

– Sykelig overvekt starter jo med ett kilo overvekt. Det er ingen som våkner en dag og plutselig er sykelig overvektig. Og med økt kunnskap og bedre forståelse av fedmeproblemet, vil man få en bedre tilnærming til å bedre folkehelsa både psykisk og fysisk. Det ville vært kjempebra for Norge.

For å komme dit kreves holdningsendringer i alle ledd i samfunnet, mener Graff, som forteller at endringer allerede er i ferd med å skje på noen områder.

– Man kan se konturene av et paradigmeskifte i helsevesenet. Man er i begynnelsen av endring i riktig retning, særlig i spesialisthelsetjenesten er det en annen forståelse for fedmeproblematikken nå enn for 10-15 år siden.

– Men det er viktig at disse endringene også når fastlegene og helsestasjoner som møter barn og unge og familier. De må få den samme forståelsen for problemet, sier Mari-Mette Graff til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:25 Kvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:07 Sudans tidligere diktator dømt til to års husarrest11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35 Klimaforhandlingene er på overtid06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår
Siste nytt
12:25SportKvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:07VerdenSudans tidligere diktator dømt til to års husarrest11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35VerdenKlimaforhandlingene er på overtid06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår
Populært