Candiruen i Amazonas – verdens mest ondskapsfulle fisk

Video: «Elvedjevelen» skaper frykt i Amazonas – ABC Nyheter tok utfordringen.

I Amazonas' grumsete vann lever det som skal være verdens mest ondskapsfulle fisk. Om ryktene stemmer kan den koste oss penis.

AMAZONAS, BRASIL (ABC Nyheter): Først en advarsel. Denne reportasjen vil gi deg bilder som særlig mannlige lesere vil kunne finne frastøtende. Blant annet blir Hitler og urinrør nevnt i samme åndedrag. Hitler og urinrør i samme åndedrag er ikke for sarte sjeler. Du er herved advart.

Denne historien handler nemlig om candiru. En fiskeart i Amazonas som på folkemunne både refereres til som vampyrfisken og penisfisken. Den kunne kanskje også blitt kalt for «verdens mest ondskapsfulle fisk».

Eller hva sier du til en fisk som ifølge myten skal ha en spesiell forkjærlighet for duften av urin, og som gjerne følger urinstrømmen til folk som tisser i elvene i Amazonas, og da gjerne menn.

Det har i enkelte tilfeller ført den helt opp i penis, der den skyter ut sine sylskarpe finner og setter seg fast i urinrøret. Der blir den sittende for å suge blod, helt til noen kommer for å operere den bort. Om ikke den uheldige heller velger å kappe av penis, da, i ren smerte. For selv om candiruen bare blir noen centimeter lang, og det ikke er så stort for fisk å være, er det mer enn stort nok for et urinrør. Det er, som kjent, ikke alltid størrelsen det kommer an på.

Slik er i hvert fall den grafiske beretningen. Men er det bare en fiskeskrøne?

– Nei, forteller Ralf Lima (35).

– Vi har flere arter candiruer, og den verste er den vi kaller den lille djevelen, elvedjevelen. Den kan gå opp i penisen din om du tisser i vannet. Den kan lukte urin, sier han.

Ralf bør vite hva han snakker om. Han er født og oppvokst i regnskogen i Amazonas og kjenner området like godt som, unnskyld uttrykket, sin egen bukselomme.

Han forteller at selv om han riktignok ikke vet av noen som har blitt angrepet av candiruen selv, har han hørt mer enn nok beretninger opp igjennom oppveksten om nakne innfødtes ublide møter med fisken, til at han ikke akter å risikere liv og lem på urinering i elvene her.

– Det gjør jeg aldri, sier han.

Og her kunne historien ha sluttet. Det er her undertegnede kunne svart «ikke jeg heller,» og så hadde vi bare beveget oss til neste tema. Snakket litt om fotball, for eksempel, eller ristet på hodet over avskogingen i Amazonas.

Vi kunne satt punktum.

... Hadde det bare ikke vært for at vi lovet redaksjonen hjemme i Oslo å komme tilbake med en lengre reportasje om den svømmende urinrørslømmelen. En historie der vi bruker oss selv som forsøksobjekt.

Jeg skriver «vi». Men la oss være ærlige. Hvor var resten av redaksjonen da jeg tok de første stegene ut i elva for å sjekke om det er hold i myten? Nemlig. Det er ikke mye «vi» her. Sjelden har jeg følt meg så alene. Jeg fortsetter derfor som «jeg». Æres den som æres bør.

(ABC Nyheter ble invitert på pressetur til Amazonas av det brasilianske turistbyrået Embratur. Dette er en fri og uavhengig skildring fra turen.)

Saken fortsetter under bildet

Ikke mitt stolteste øyeblikk. Jeg innrømmer det. For ordens skyld - fargen på elva er fargen på elva. Foto: Privat.
Ikke mitt stolteste øyeblikk. Jeg innrømmer det. For ordens skyld - fargen på elva er fargen på elva. Foto: Privat.

Ikke mitt stolteste øyeblikk

Jeg ser småfisk kile rundt føttene mine i det elvevannet kryper oppover leggene. Men de piler fra meg, ikke mot meg. Det er forsåvidt gode nyheter for meg og mitt fornødne, men samtidig dårlig nytt for vitenskapen.

I det vannet når meg til midjen, er det av med shortsen. Så tar jeg saken i egne hender for å se hvor det bærer hen. Det er ikke mitt stolteste øyeblikk, det er det ikke. Men hva gjør man ikke.

Stemningen er avventende i det de første dråpene siver ut. Og de neste sekundene forløper omtrent som følger:

Klokken 12:07:23:
Jeg tar meg selv i å tenke at noe må ha gått fullstendig galt i barneoppdragelsen til candiruen. Dette er oppførsel godt under beltestedet.

Klokken 12:07:37:
På ett eller annet sted i oppveksten burde mor og far candiru tatt sine små yngler til side og bedt dem om å ikke oppføre seg som slyngler. Der har candiru i grunnen mye å lære av ordentlig fisk, fisk som torsk og hyse.

Klokken 12:07:45:
Hadde candiruen gått på norsk skole, ville den fått lite godt i oppførsel. Garantert.

Klokken 12:07:52:
Jeg har hørt at når man mister noe, blir det man har igjen større. Det ligger muligens en slags fattig trøst i det.

Klokken 12:07:59:
Nå er det jaggu lenge igjen til jul, du.

Klokken 12:08:12:
Jeg innser at det ikke er mer å hente, verken her eller der. Blæra er tom som et svømmebasseng i distriktsnorge. Mens jeg drar på meg shortsen, konkluderer jeg at candiruen uteble. Så mye synes klart. Jeg er like hel.

Trosset tyngdekraften i dokumentert tilfelle

Tilbake på land bestemmer jeg meg for at det er for tidlig å gi seg. Et raskt søk på internett gir ny vind i seilene for at candiruen ikke bare er en myte. Jeg finner et Youtube-klipp fra Animal Planet hvor en uheldig stakkar forteller om sitt vonde møte med vampyrfisken. Mannen hadde stått i vannet og tisset, da denne fiskenes Hitler svømte opp gjennom urinstrålen og inn der du vet til voldsom baluba.

Den uheldige ble deretter lagt inn på sykehus i byen Manaus i Brasil - sammen med fisken som satt fast i hans mannlige stolthet, som akkurat da neppe var så stolt. Her ble fisken fjernet av doktor og urolog Anoar Samad, i en to timer lang operasjon.

Hendelsen skal ha skjedd i 1997 og er det eneste kjente, dokumenterte tilfellet av fisk i en tissefant.

Historien betviles imidlertid av mange. Kanskje ikke så rart, fisken måtte både svømmet raskere enn en urinstråle - samt trosset tyngdekraften, for å få det til. Og når så du sist en fisk trosse tyngdekraften? Tenkte meg det.

I videoen tar programlederen med seg den uheldige mannen tilbake til sykehuset i Manaus for et gjensyn med den ondskapsfulle lille jævelen, som om det skulle vært en episode fra «Her er ditt liv» - fra Helvete.

Den omtalte fisken er preparert på glass, men fiskes opp av programlederen i det som må kunne sies å være en litt beklemt gjenforening, og ikke akkurat noe du vil ha bilde av på Tinder-profilen din.

De er begge skjønt enige i at fisken ser stor ut, uten at de kommer nærmere inn på størrelsen på lemmet vi snakker om. Vi kan bare spekulere.

Oppslagsverk forteller imidlertid at candiruen vanligvis er rundt fem centimeter lang og én centimeter bred. Det er akkurat lite nok til at fisken kommer seg innenfor gjellene til større fiskearter for å suge blod. Men, om man skal lene seg på vitenskap og sannsynlighet, høres det for stort ut for et urinrør og en urinstråle. Det er med på å sparke bena under sannhetsgehalten i historien.

Saken fortsetter under bildet

Vil candiruen komme om jeg tisser fra denne synkende bryggen? Bare en måte å finne det ut. På forhånd - unnskyld. Foto: Privat.
Vil candiruen komme om jeg tisser fra denne synkende bryggen? Bare en måte å finne det ut. På forhånd - unnskyld. Foto: Privat.

Nytt forsøk

Etter et imponerende antall glass med vann bestemmer jeg meg for å teste ut candiruens forhold til naturlovene, stående på land og med en gul bue mot elva. Kanskje er en velplassert stråle det som skal til for å lokke candiruen til meg?
Slik går det til at jeg nok en gang befinner meg ved bredden av en av Amazonas sideelver.

Det er Ralf som har vist meg plassen. Jeg vet ikke om han hjelper meg fordi han liker meg, eller om han hjelper meg fordi han ikke liker meg.

Jeg står ytterst ute på en bryggekant når jeg knepper opp buksa og lar strålen komme. Det neste som skjer er dette:

Ingenting. Det skjer ingenting.

Bryggen synker riktignok, slik at vannet flommer over skoene mine - og jeg fremstår som en tissende idiot som filmer meg selv mens jeg står med bena i vann og marinerer meg selv i min egen ydmykelse. Men bortsett fra det? Niks og nada. Ingen Voldemort med gjeller som kommer styrtende opp urinstrålen, lik en laks i en laksetrapp. Selvsagt ikke.

Candiruen har sviktet meg to ganger. Beklageligvis, og takk og pris for det.

Jeg forteller Ralf at eksperimentet mitt både gikk bra og ikke bra. Han virker både overrasket og ikke overrasket.

Video viser candiru i aksjon

Et par timer senere har han funnet fram en video på mobilen som han viser meg. Det er en video fra den gufne skuffen. En video som viser hvilke fiskekrefter vi har med å gjøre - og som bekrefter at candiruen faktisk angriper mennesker for å suge blod, som en liten Idi Amin i fiskedrakt.

I videoen har candiruen sugd seg fast på ryggen til en innfødt. Her sitter den bom fast med kjeften gravd inn i huden. En annen innfødt røsker fisken av i et kraftig grep, så blodet begynner å sildre.

Det er en video som gjør inntrykk. Ralf og jeg finner hverandre i et felles grøss over tanken på en slik en der du vet. En fisk har nemlig ikke noe i en penis å gjøre uansett hvor mye man snur og vender på det. Det kan ikke sies for ofte.

Jeg lar tvilen likevel komme candiruen til gode, og tenker at den omtalte penis-candiruen må ha vært en fisk på villspor som bare havnet borti noe rør.

I 2001 gjorde nemlig den amerikanske marinbiologen Stephen Spotte en rekke forsøk med candiru. Sammen med sitt forskerteam utsatte han djevelfisken for flere fristelser for å se hvordan den ville reagere.

Forsøkene lot ikke til å bekrefte at fisken hadde noen dragning mot urin. Det kan tyde på at den har bedre ting å gjøre enn å oppsøke tissefanter i tide og utide.

Er det derfor trygt å tisse i Amazonas?

Neppe. Du bør nok fortsatt være på vakt. Her finnes nemlig både pirayaer, krokodiller, hai og elektrisk ål. De er langt større enn candiru.

Men det får bli en annen historie.

Les også: Pingvinene på Røst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Mye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus
Siste nytt
18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilMye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus
Populært