Pingvinene på Røst

Pingviner på vei til Røst, fotografert i Trondheim i juni 1938. Foto: Alf Schrøder / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum / Digitalt Museum / Wikimedia Commons.
Pingviner på vei til Røst, fotografert i Trondheim i juni 1938. Foto: Alf Schrøder / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum / Digitalt Museum / Wikimedia Commons.

På 30-tallet ble det satt ut flere pingviner på Røst i Lofoten. Planen var å danne en permanent pingvinkoloni. Men det gikk ikke helt som planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RØST (ABC Nyheter): Til sammen 36 pingviner fra Sør-Georgia i Antarktis ble satt ut på Røst i Lofoten på 1930-tallet.

Pingvinene ble satt ut på øyer hvor de hadde enkel tilgang til havet og hvor det ikke fantes truende rovdyr. Hensikten var å etablere en egen pingvinkoloni i Nord-Norge, på helt motsatt side av kloden og pingvinenes naturlige habitat.

Ifølge beretningene fra Naturvernforbundet, som var med på prosjektet, led de flygeudyktige sjøfuglene en ublid skjebne. Pingvinene trivdes nemlig ikke på Rørst, og flyktet snart fra øyene de var satt på.

Les også: Her har fuglene overtatt

I tiden etterpå dukket det opp pingviner både ved Svolvær i Lofoten og på Andøya i Vesterålen. Disse ble sendt tilbake igjen, men trivdes dårlig.

På Moskenes ble en av pingvinene slått i hjel av lokalbefolkningen, fordi de mente den så ut til å lide. Trolig var pingvinen i fjærfellingen, som er en naturlig del av pingvinenes syklus.

En annen pingvin kom opp av fjæra i Sørvågen i Lofoten, og ble slått i hjel med en planke av en bondekone som trodde det var djevelen selv som steg opp fra havet.

Les også: Papegøyer i Belgia

Det ble meldt om observasjoner av pingviner i flere år etter at de siste rømte. Senest i 1954 ved Hamarøy.

Noen av fuglene overlevde en tid og kan ha formert seg, men forsøket var mislykket, og alle fuglene var borte etter noen år.

Personvernpolicy