Blant fisk, vilt og countrystjerner i Smoky Mountains

For en naturfotograf er Great Smoky Mountains nasjonalpark det perfekte reisemål - parken er hjem for store mengder bjørn, villsvin, rådyr, elg, rype, vaktler, kalkun, rev og coyote. Foto: Scott Hotaling/Flickr

Dolly Parton legger ikke skjul på at hun kommer fra enkle kår. Det har fremmet en berømmelse hun har brukt på å selge billedvakre Smoky Mountains øst i delstaten Tennessee, som bugner av vilt og fisk - og underholdning på lokalet.

Å komme seg dit

Det går fly både til Nashville og Knoxville via New York eller via andre europeiske storbyer. Flyselskaper med gode forbindelser er Icelandair og SAS.

Leiebil er den mest praktiske reiseformen i Tennessee. Sjekk din lokale leiebilrepresentant i Norge, for eksempel Avis. De kan gi like gode priser som ved ankomst i USA. Priser fra 500 kroner dagen og oppover.

__________________________________________

Bo og opphold

Dollywood har flere ulike overnattingsalternativer og i ulike prisklasser, samt en rekke restauranter.

Det kan være en god investering å bruke en lokal guide. Rocky Top Outfitters i Pigeon Forge sørger for det meste, fra guiding, utstopping, jakting tilutstyrsutleie.

De vil også kunne gi råd om hvor du skal fiske hvis du velger å dra alene. Leie av guide koster rundt 1.800 kroner dagen. Regn ellers med fiskeavgift på cirka 200 kroner per dag.

SMOKY MOUNTAINS, USA (ABC NYHETER): Mange som har sett filmen «Picnic med døden» forbinder Appalachian-fjellkjeden med innavl og fremmedfiendtlighet. «Duelling banjos», der en tilsynelatende tilbakestående gutt kjører en frenetisk gitarduell med en besøkende, fremstår fremdeles som et musikalsk mesterstykke, samtidig som det illevarslende opptrinnet sender gysninger langt inn i beinmargen.

Bugner av vilt

Riktignok var denne delen av USA lenge isolert fra omverdenen, men i dag er Smoky Mountains øst i Tennesse lett tilgjengelig for besøkende.

Pigeon Forge ligger tre-fire timer med bil fra country-hovedstaden Nashville, og virker mest som et veikryss på veien inn i «The Smokies». Men skinnet bedrar, for her ligger konsertstedene i kø langslandeveien, med Dollywood, country-dronningens eget opplevelsessenter, som det største trekkplasteret.

Dollys referanser til sin oppvekst er over alt i det hun har gjort av filmer og i musikken, og mye av den grunn samlet juleshowet hennes «Smoky Mountains Christmas» millioner av mennesker rundt fjernsynsskjermen.

Og ikke så rent få besøkende til landsbyen hennes bygd som et monument over bakgårds-USA.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

(Saken fortsetter under)

Dollywood er oppkalt etter Dolly Parton som ble medeier av parken i 1986 og utviklet det til en stor attraksjon. Her er hun fotografert under parkens 20 årsjubileum i 2005. Foto: AP Photo/Curtis Hilbun

Dollywood er kanskje vulgær americana, overlesset med sukkersøte klisjeer, men Dolly Parton klarte likevel det kunststykket å plassere en fattigslig del av USA på kartet. Parallelt har myndighetene bygget opp landets største naturreservat i de vakre fjellområdene, som nå bugner av vilt.

– De prøvde sågar å reintrodusere ulv i fjellene, men det gikk ikke så bra, forklarer Ernest Eugene Rayfield - Gene blant venner, som har tatt meg med til Little River ved inngangen til «The Smokies». Gene lever av å ta med turister inn i fjellene på fisketur, jakt eller andre ekskursjoner.

– Uten verken kjerring eller barn kan jeg leve av det jeg aller helst ønsker å gjøre – nemlig dra inn i fjellene her, forklarer han.

Les også: Hit vil vi på norgesferie

Ødelagt av tømmer

Det er vakkert i «The Smokies». Little River sildrer dovent nedover dalen, og solen filtreres gjennom et løvverk i nydelig høstprakt. Vi er i begynnelsen av oktober, og ingen turister er i sikte.

Little River er ikke bare en elv, men en vesentlig del av Smoky Mountains. I størrelse utgjør det vernede området over to millioner mål, og har 1.300 kilometer elveføring med fisk.

– Vi satte ut fisk her i 1975, forklarer Gene.

– På 1800-tallet ble elva ødelagt av skogbruksindustrien. Vassdraget ble oppdemnet for å fløte tømmeret nedover til sagbrukene, og fisken forsvant.

Les også: 10 ting du ikke visste om dovendyret

(Saken fortsetter under)

Ernest Eugene Rayfield i gang med å lure ørreten i Little River, en elv ved inngangen til Smoky Mountains i Appalachian-fjellkjeden. Foto: Bjørn Moholdt
Ernest Eugene Rayfield i gang med å lure ørreten i Little River, en elv ved inngangen til Smoky Mountains i Appalachian-fjellkjeden. Foto: Bjørn Moholdt

I dag fins det cirka 2.000 ørreter for hver elve-kilometer, og i det grunne vannet kryr det av småfisk når vi vasser uti. I motsetning til den tiden indianerne fanget fisk her med garn må vi ta til takke med kunstig åte og enkel krok. Levende åte er ikke tillatt.

– Vi ønsker ikke å introdusere nye arter i området, understreker Gene.

I skogene rundt oss kryr det ifølge «villmannen» av bjørn, villsvin, rådyr, elg, rype, vaktler, kalkun, rev og coyote.

– Det var bare ulven som ikke fant seg til rette her, hvisker Gene mens han forsøker å kaste fluen innpå en ørret som står inne ved elvebredden.

Så hogger det til. Stanga mi står i helspenn, men det er ikke store karen på kroken.

– Rekorden her er åtte kilo, poengterer Gene raskt mens han hjelper meg med å få fangsten på land. – Det er først sent på kvelden at storfisken biter.

Les også: Sjekk hva som tok pilken til May Liza

Troféjeger

Noen mil nordover ligger Norris-elven. Den hører ikke inn under Smoky Mountains, men ligger bare en kort kjøretur unna. Demningen som har gitt vassdraget navn ble bygd i mellomkrigstiden som en del av president Franklin D. Roosevelts «New Deal»-prosjekt.

Vannføringen er enorm når jeg klamrer meg bakpå Alan C. Colettes zodiac på vei oppover mot demningen. Norris-elven er kjent for sin fiskerikdom, og størrelsen på fangsten. Alan er berømt blant friluftsfolket for sine tv-show om jakt og fiske, og har flere delstatsrekorder fra fangst med pil og bue, og fiske, ikke minst på Norris-elven.

– Bestefaren min var med og bygde demningen, forklarer Alan, og slakker på farten.

– Vannstanden varierer enormt, derfor følger ikke fisken noe mønster, som gjør utfordringen med å fange den desto større.

Les også: 10 turistfeller verden rundt

(Saken fortsetter under)

Parkens elver og vann har lenge hatt et rykte på seg for å være et godt område for ørret. Foto: Matt Kormylo/Flickr
Parkens elver og vann har lenge hatt et rykte på seg for å være et godt område for ørret. Foto: Matt Kormylo/Flickr

Alan viser hvordan man fisker – kjapp spoling med korte rykk. Det går ikke lang tid før det napper, og Alan hjelper til med å hale inn fangsten. Samtidig merker han at vannstanden synker. Raskt.

– Skitt, jeg fikk beskjed om at vi i hvert fall hadde et par timer på oss.

Det er ingen tid å miste. Alan farer nedover vassdraget og kommer seg til land rett før det er for sent.

– Håper likevel du har fått en forsmak på hva dette vassdraget er godt for, unnskylder han.

At Alan tyr til krefter han anser som større enn ham selv, har han som personlig kristen ingen problemer med å innrømme.

– En gang jeg ba vår herre om stor fisk tok jeg den største gjedda (11 kg) i delstatens historie, forklarer han.

Hjemme har Alan veggen full av troféer, sammen med et utvalg av skytevåpen.

– Bueskyting er favorittsporten. Det er jakt på gammelmåten, det, mener han.

Alan er ikke blant dem som står i kø foran utestedene i Pigeon Forge, men anbefaler dem gjerne. For går du trett av jaktingen står tilbudene i kø i «The Smokeys».

Les også:

På denne Paris-restauranten spiser du biff i blanke messingen

En menneskeskapt oase i ørkensanden

Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!
Siste nytt
23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus