Meny

Blant fisk, vilt og countrystjerner i Smoky Mountains

For en naturfotograf er Great Smoky Mountains nasjonalpark det perfekte reisemål - parken er hjem for store mengder bjørn, villsvin, rådyr, elg, rype, vaktler, kalkun, rev og coyote. Foto: Scott Hotaling/Flickr

Dolly Parton legger ikke skjul på at hun kommer fra enkle kår. Det har fremmet en berømmelse hun har brukt på å selge billedvakre Smoky Mountains øst i delstaten Tennessee, som bugner av vilt og fisk - og underholdning på lokalet.

Å komme seg dit

Det går fly både til Nashville og Knoxville via New York eller via andre europeiske storbyer. Flyselskaper med gode forbindelser er Icelandair og SAS.

Leiebil er den mest praktiske reiseformen i Tennessee. Sjekk din lokale leiebilrepresentant i Norge, for eksempel Avis. De kan gi like gode priser som ved ankomst i USA. Priser fra 500 kroner dagen og oppover.

__________________________________________

Bo og opphold

Dollywood har flere ulike overnattingsalternativer og i ulike prisklasser, samt en rekke restauranter.

Det kan være en god investering å bruke en lokal guide. Rocky Top Outfitters i Pigeon Forge sørger for det meste, fra guiding, utstopping, jakting tilutstyrsutleie.

De vil også kunne gi råd om hvor du skal fiske hvis du velger å dra alene. Leie av guide koster rundt 1.800 kroner dagen. Regn ellers med fiskeavgift på cirka 200 kroner per dag.

SMOKY MOUNTAINS, USA (ABC NYHETER): Mange som har sett filmen «Picnic med døden» forbinder Appalachian-fjellkjeden med innavl og fremmedfiendtlighet. «Duelling banjos», der en tilsynelatende tilbakestående gutt kjører en frenetisk gitarduell med en besøkende, fremstår fremdeles som et musikalsk mesterstykke, samtidig som det illevarslende opptrinnet sender gysninger langt inn i beinmargen.

Bugner av vilt

Riktignok var denne delen av USA lenge isolert fra omverdenen, men i dag er Smoky Mountains øst i Tennesse lett tilgjengelig for besøkende.

Pigeon Forge ligger tre-fire timer med bil fra country-hovedstaden Nashville, og virker mest som et veikryss på veien inn i «The Smokies». Men skinnet bedrar, for her ligger konsertstedene i kø langslandeveien, med Dollywood, country-dronningens eget opplevelsessenter, som det største trekkplasteret.

Dollys referanser til sin oppvekst er over alt i det hun har gjort av filmer og i musikken, og mye av den grunn samlet juleshowet hennes «Smoky Mountains Christmas» millioner av mennesker rundt fjernsynsskjermen.

Og ikke så rent få besøkende til landsbyen hennes bygd som et monument over bakgårds-USA.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

(Saken fortsetter under)

Dollywood er oppkalt etter Dolly Parton som ble medeier av parken i 1986 og utviklet det til en stor attraksjon. Her er hun fotografert under parkens 20 årsjubileum i 2005. Foto: AP Photo/Curtis Hilbun

Dollywood er kanskje vulgær americana, overlesset med sukkersøte klisjeer, men Dolly Parton klarte likevel det kunststykket å plassere en fattigslig del av USA på kartet. Parallelt har myndighetene bygget opp landets største naturreservat i de vakre fjellområdene, som nå bugner av vilt.

– De prøvde sågar å reintrodusere ulv i fjellene, men det gikk ikke så bra, forklarer Ernest Eugene Rayfield - Gene blant venner, som har tatt meg med til Little River ved inngangen til «The Smokies». Gene lever av å ta med turister inn i fjellene på fisketur, jakt eller andre ekskursjoner.

– Uten verken kjerring eller barn kan jeg leve av det jeg aller helst ønsker å gjøre – nemlig dra inn i fjellene her, forklarer han.

Les også: Hit vil vi på norgesferie

Ødelagt av tømmer

Det er vakkert i «The Smokies». Little River sildrer dovent nedover dalen, og solen filtreres gjennom et løvverk i nydelig høstprakt. Vi er i begynnelsen av oktober, og ingen turister er i sikte.

Little River er ikke bare en elv, men en vesentlig del av Smoky Mountains. I størrelse utgjør det vernede området over to millioner mål, og har 1.300 kilometer elveføring med fisk.

– Vi satte ut fisk her i 1975, forklarer Gene.

– På 1800-tallet ble elva ødelagt av skogbruksindustrien. Vassdraget ble oppdemnet for å fløte tømmeret nedover til sagbrukene, og fisken forsvant.

Les også: 10 ting du ikke visste om dovendyret

(Saken fortsetter under)

Ernest Eugene Rayfield i gang med å lure ørreten i Little River, en elv ved inngangen til Smoky Mountains i Appalachian-fjellkjeden. Foto: Bjørn Moholdt

I dag fins det cirka 2.000 ørreter for hver elve-kilometer, og i det grunne vannet kryr det av småfisk når vi vasser uti. I motsetning til den tiden indianerne fanget fisk her med garn må vi ta til takke med kunstig åte og enkel krok. Levende åte er ikke tillatt.

– Vi ønsker ikke å introdusere nye arter i området, understreker Gene.

I skogene rundt oss kryr det ifølge «villmannen» av bjørn, villsvin, rådyr, elg, rype, vaktler, kalkun, rev og coyote.

– Det var bare ulven som ikke fant seg til rette her, hvisker Gene mens han forsøker å kaste fluen innpå en ørret som står inne ved elvebredden.

Så hogger det til. Stanga mi står i helspenn, men det er ikke store karen på kroken.

– Rekorden her er åtte kilo, poengterer Gene raskt mens han hjelper meg med å få fangsten på land. – Det er først sent på kvelden at storfisken biter.

Les også: Sjekk hva som tok pilken til May Liza

Troféjeger

Noen mil nordover ligger Norris-elven. Den hører ikke inn under Smoky Mountains, men ligger bare en kort kjøretur unna. Demningen som har gitt vassdraget navn ble bygd i mellomkrigstiden som en del av president Franklin D. Roosevelts «New Deal»-prosjekt.

Vannføringen er enorm når jeg klamrer meg bakpå Alan C. Colettes zodiac på vei oppover mot demningen. Norris-elven er kjent for sin fiskerikdom, og størrelsen på fangsten. Alan er berømt blant friluftsfolket for sine tv-show om jakt og fiske, og har flere delstatsrekorder fra fangst med pil og bue, og fiske, ikke minst på Norris-elven.

– Bestefaren min var med og bygde demningen, forklarer Alan, og slakker på farten.

– Vannstanden varierer enormt, derfor følger ikke fisken noe mønster, som gjør utfordringen med å fange den desto større.

Les også: 10 turistfeller verden rundt

(Saken fortsetter under)

Parkens elver og vann har lenge hatt et rykte på seg for å være et godt område for ørret. Foto: Matt Kormylo/Flickr

Alan viser hvordan man fisker – kjapp spoling med korte rykk. Det går ikke lang tid før det napper, og Alan hjelper til med å hale inn fangsten. Samtidig merker han at vannstanden synker. Raskt.

– Skitt, jeg fikk beskjed om at vi i hvert fall hadde et par timer på oss.

Det er ingen tid å miste. Alan farer nedover vassdraget og kommer seg til land rett før det er for sent.

– Håper likevel du har fått en forsmak på hva dette vassdraget er godt for, unnskylder han.

At Alan tyr til krefter han anser som større enn ham selv, har han som personlig kristen ingen problemer med å innrømme.

– En gang jeg ba vår herre om stor fisk tok jeg den største gjedda (11 kg) i delstatens historie, forklarer han.

Hjemme har Alan veggen full av troféer, sammen med et utvalg av skytevåpen.

– Bueskyting er favorittsporten. Det er jakt på gammelmåten, det, mener han.

Alan er ikke blant dem som står i kø foran utestedene i Pigeon Forge, men anbefaler dem gjerne. For går du trett av jaktingen står tilbudene i kø i «The Smokeys».

Les også:

På denne Paris-restauranten spiser du biff i blanke messingen

En menneskeskapt oase i ørkensanden

Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:17 Mediemøte med landslaget for kvinner og menn om skiathlon07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning fra VG07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Svensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Norges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet
Siste nytt
08:17SportMediemøte med landslaget for kvinner og menn om skiathlon07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49NorgeGiske krever unnskyldning fra VG07:46SportNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29VerdenAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19VerdenSvensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00NorgeMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41NorgeKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07NorgeNorges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus