Meny

Blant fisk, vilt og countrystjerner i Smoky Mountains

For en naturfotograf er Great Smoky Mountains nasjonalpark det perfekte reisemål - parken er hjem for store mengder bjørn, villsvin, rådyr, elg, rype, vaktler, kalkun, rev og coyote. Foto: Scott Hotaling/Flickr
Dolly Parton legger ikke skjul på at hun kommer fra enkle kår. Det har fremmet en berømmelse hun har brukt på å selge billedvakre Smoky Mountains øst i delstaten Tennessee, som bugner av vilt og fisk - og underholdning på lokalet.

Å komme seg dit

Det går fly både til Nashville og Knoxville via New York eller via andre europeiske storbyer. Flyselskaper med gode forbindelser er Icelandair og SAS.

Leiebil er den mest praktiske reiseformen i Tennessee. Sjekk din lokale leiebilrepresentant i Norge, for eksempel Avis. De kan gi like gode priser som ved ankomst i USA. Priser fra 500 kroner dagen og oppover.

__________________________________________

Bo og opphold

Dollywood har flere ulike overnattingsalternativer og i ulike prisklasser, samt en rekke restauranter.

Det kan være en god investering å bruke en lokal guide. Rocky Top Outfitters i Pigeon Forge sørger for det meste, fra guiding, utstopping, jakting tilutstyrsutleie.

De vil også kunne gi råd om hvor du skal fiske hvis du velger å dra alene. Leie av guide koster rundt 1.800 kroner dagen. Regn ellers med fiskeavgift på cirka 200 kroner per dag.

SMOKY MOUNTAINS, USA (ABC NYHETER): Mange som har sett filmen «Picnic med døden» forbinder Appalachian-fjellkjeden med innavl og fremmedfiendtlighet. «Duelling banjos», der en tilsynelatende tilbakestående gutt kjører en frenetisk gitarduell med en besøkende, fremstår fremdeles som et musikalsk mesterstykke, samtidig som det illevarslende opptrinnet sender gysninger langt inn i beinmargen.

Bugner av vilt

Riktignok var denne delen av USA lenge isolert fra omverdenen, men i dag er Smoky Mountains øst i Tennesse lett tilgjengelig for besøkende.

Pigeon Forge ligger tre-fire timer med bil fra country-hovedstaden Nashville, og virker mest som et veikryss på veien inn i «The Smokies». Men skinnet bedrar, for her ligger konsertstedene i kø langslandeveien, med Dollywood, country-dronningens eget opplevelsessenter, som det største trekkplasteret.

Dollys referanser til sin oppvekst er over alt i det hun har gjort av filmer og i musikken, og mye av den grunn samlet juleshowet hennes «Smoky Mountains Christmas» millioner av mennesker rundt fjernsynsskjermen.

Og ikke så rent få besøkende til landsbyen hennes bygd som et monument over bakgårds-USA.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

(Saken fortsetter under)

Dollywood er oppkalt etter Dolly Parton som ble medeier av parken i 1986 og utviklet det til en stor attraksjon. Her er hun fotografert under parkens 20 årsjubileum i 2005. Foto: AP Photo/Curtis Hilbun

Dollywood er kanskje vulgær americana, overlesset med sukkersøte klisjeer, men Dolly Parton klarte likevel det kunststykket å plassere en fattigslig del av USA på kartet. Parallelt har myndighetene bygget opp landets største naturreservat i de vakre fjellområdene, som nå bugner av vilt.

– De prøvde sågar å reintrodusere ulv i fjellene, men det gikk ikke så bra, forklarer Ernest Eugene Rayfield - Gene blant venner, som har tatt meg med til Little River ved inngangen til «The Smokies». Gene lever av å ta med turister inn i fjellene på fisketur, jakt eller andre ekskursjoner.

– Uten verken kjerring eller barn kan jeg leve av det jeg aller helst ønsker å gjøre – nemlig dra inn i fjellene her, forklarer han.

Les også: Hit vil vi på norgesferie

Ødelagt av tømmer

Det er vakkert i «The Smokies». Little River sildrer dovent nedover dalen, og solen filtreres gjennom et løvverk i nydelig høstprakt. Vi er i begynnelsen av oktober, og ingen turister er i sikte.

Little River er ikke bare en elv, men en vesentlig del av Smoky Mountains. I størrelse utgjør det vernede området over to millioner mål, og har 1.300 kilometer elveføring med fisk.

– Vi satte ut fisk her i 1975, forklarer Gene.

– På 1800-tallet ble elva ødelagt av skogbruksindustrien. Vassdraget ble oppdemnet for å fløte tømmeret nedover til sagbrukene, og fisken forsvant.

Les også: 10 ting du ikke visste om dovendyret

(Saken fortsetter under)

Ernest Eugene Rayfield i gang med å lure ørreten i Little River, en elv ved inngangen til Smoky Mountains i Appalachian-fjellkjeden. Foto: Bjørn Moholdt

I dag fins det cirka 2.000 ørreter for hver elve-kilometer, og i det grunne vannet kryr det av småfisk når vi vasser uti. I motsetning til den tiden indianerne fanget fisk her med garn må vi ta til takke med kunstig åte og enkel krok. Levende åte er ikke tillatt.

– Vi ønsker ikke å introdusere nye arter i området, understreker Gene.

I skogene rundt oss kryr det ifølge «villmannen» av bjørn, villsvin, rådyr, elg, rype, vaktler, kalkun, rev og coyote.

– Det var bare ulven som ikke fant seg til rette her, hvisker Gene mens han forsøker å kaste fluen innpå en ørret som står inne ved elvebredden.

Så hogger det til. Stanga mi står i helspenn, men det er ikke store karen på kroken.

– Rekorden her er åtte kilo, poengterer Gene raskt mens han hjelper meg med å få fangsten på land. – Det er først sent på kvelden at storfisken biter.

Les også: Sjekk hva som tok pilken til May Liza

Troféjeger

Noen mil nordover ligger Norris-elven. Den hører ikke inn under Smoky Mountains, men ligger bare en kort kjøretur unna. Demningen som har gitt vassdraget navn ble bygd i mellomkrigstiden som en del av president Franklin D. Roosevelts «New Deal»-prosjekt.

Vannføringen er enorm når jeg klamrer meg bakpå Alan C. Colettes zodiac på vei oppover mot demningen. Norris-elven er kjent for sin fiskerikdom, og størrelsen på fangsten. Alan er berømt blant friluftsfolket for sine tv-show om jakt og fiske, og har flere delstatsrekorder fra fangst med pil og bue, og fiske, ikke minst på Norris-elven.

– Bestefaren min var med og bygde demningen, forklarer Alan, og slakker på farten.

– Vannstanden varierer enormt, derfor følger ikke fisken noe mønster, som gjør utfordringen med å fange den desto større.

Les også: 10 turistfeller verden rundt

(Saken fortsetter under)

Parkens elver og vann har lenge hatt et rykte på seg for å være et godt område for ørret. Foto: Matt Kormylo/Flickr

Alan viser hvordan man fisker – kjapp spoling med korte rykk. Det går ikke lang tid før det napper, og Alan hjelper til med å hale inn fangsten. Samtidig merker han at vannstanden synker. Raskt.

– Skitt, jeg fikk beskjed om at vi i hvert fall hadde et par timer på oss.

Det er ingen tid å miste. Alan farer nedover vassdraget og kommer seg til land rett før det er for sent.

– Håper likevel du har fått en forsmak på hva dette vassdraget er godt for, unnskylder han.

At Alan tyr til krefter han anser som større enn ham selv, har han som personlig kristen ingen problemer med å innrømme.

– En gang jeg ba vår herre om stor fisk tok jeg den største gjedda (11 kg) i delstatens historie, forklarer han.

Hjemme har Alan veggen full av troféer, sammen med et utvalg av skytevåpen.

– Bueskyting er favorittsporten. Det er jakt på gammelmåten, det, mener han.

Alan er ikke blant dem som står i kø foran utestedene i Pigeon Forge, men anbefaler dem gjerne. For går du trett av jaktingen står tilbudene i kø i «The Smokeys».

Les også:

På denne Paris-restauranten spiser du biff i blanke messingen

En menneskeskapt oase i ørkensanden

Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus