Reisemålene der du garantert får se dyr

VIDEO: På disse stedene ser du dyr i store flokker

Hva med å bli jaget av horder av sultne kaniner, bli omringet av hellige hjorter eller besøke en øy der det lever flere katter enn mennesker?

Utenfor den østlige kysten av den amerikanske Delmarva-halvøya, strekker Assateague Island nasjonalpark seg ut mot Atlanterhavet. Barriereøya er kjent for uberørte strender og bukter, Assateague-fyrtårnet og over 300 ville hester som bor på strendene.

Det er ingen som riktig vet hvordan hestene tok seg til Assateague Island i utgangspunktet. Teoriene som har fått mest gehør er at de enten svømte i land etter et skip forliste eller at nybyggerne hadde de med seg da de kom til øya. I dag har hestene tilpasset seg en ny og fredelig tilværelse.

(Saken fortsetter under)

Assateague Island er kjent for sine mer enn 300 ville hester. Foto: Lucie Lariage/Flickr
Assateague Island er kjent for sine mer enn 300 ville hester. Foto: Lucie Lariage/Flickr

Det finnes en rekke reisemål der du er garantert å se dyr, rett og slett på grunn av det enorme antallet. I de fleste tilfeller gjelder dette øyer og kontinenter der dyr har fått muligheten til å formere seg uten påvirkning fra mennesker eller rovdyr. Og mange av dem lar deg komme relativt tett innpå.

Tashirojima, Japan

Dyr: Katter

Tashirojima fortoner seg som det perfekte reisemål for katteelskere. Her er ikke overraskende hunder forbudt. Foto: Neko/Flickr
Tashirojima fortoner seg som det perfekte reisemål for katteelskere. Her er ikke overraskende hunder forbudt. Foto: Neko/Flickr

Den lille øya Tashirojima med rundt 100 fastboende i Stillehavet vest for Ajishima tiltrekker seg reisende fra hele Japan som ønsker å se de store flokkene med villkatter. I likhet med deres frender på katteøya Aoshima, ble de opprinnelig innført for å ta rotta på mus. I dag er det flere katter her enn det bor mennesker.

Her finnes det et eget Shinto-alter for kattene, og øya er også kjent for den lokale kunstneren Shotaro Ishimori som har designet katteformede hytter som tilreisende turister kan overnatte i mens de besøker Tashirojima. Det finnes ikke hunder her, og det er strengt forbudt å ta med seg hund når man kommer på besøk.

Les også: Alternativ ferie for katteelskere

Monkey Beach på Phi Phi-øyene, Thailand

Dyr: Makaker

En makak på Monkey Beach i Thailand. Foto: Theo Crazzolara/Flickr
En makak på Monkey Beach i Thailand. Foto: Theo Crazzolara/Flickr

Mellom klippene på den populære thailandske øya Phi Phi, ligger stranden som har fått navnet Monkey Beach, og det er ikke uten god grunn. Her lever det nemlig en stor koloni med makaker som ikke finnes det minste redd for mennesker og som mer enn gjerne lar deg komme tett innpå.

Men det anbefales å holde et godt øye med de slu dyrene og sørge for at alt av mat og fargerike ting er godt pakket vekk. Apene er nemlig svært raske i bevegelsene og tar ikke fem flate øre for å stjele det de kan få tak i med de lange armene sine.

Les også: Én røyk her og du kan bli sendt rett i thailandsk fengsel

Miyajima, Japan

Dyr: Sikahjort

På Miyajima finnes ikke hjortene redd for mennesker. Foto: Sean/Flickr
På Miyajima finnes ikke hjortene redd for mennesker. Foto: Sean/Flickr

Miyajima, også kjent under navnet Itsukushima, er en liten øy i den vestlige delen av Innlandshavet. Øya, som ligger ti minutter med båt fra Hiroshima, ble i tidligere tider betraktet som hellig og vanlige mennesker hadde derfor ikke lov til å sette sin fot der. Men i dag er den blitt et av Japans mest populære turistmål.

Øya kan by på flere uvurderlige helligdommer og naturen er beskrevet som unik: aper, vaskebjørner og sika-hjorter går fritt omkring. Hjortene betraktes som gudenes budbringere, de bor fredfullt side om side med mennesker, og lar seg både klappes og fôres.

Les også: Hevder Jesus ble begravet i Japan

Okunoshima, Japan

Dyr: Kaniner

Hvis du har med deg gulrøtter når du kommer til Okunoshima, så blir du raskt populær blant en stor andel av de lokale. Foto: chrominance/Flickr
Hvis du har med deg gulrøtter når du kommer til Okunoshima, så blir du raskt populær blant en stor andel av de lokale. Foto: chrominance/Flickr

Tidligere kunne du ta båten fra kaia i Oslo over til Gressholmen for å oppleve flokker med villkaniner. Men da valget sto mellom kaniner og sjelden vegetasjon, besluttet Oslo kommune å avlive samtlige. I dag er kaninene på Gressholmen kun et minne fra fortiden, men på den japanske øya Okunoshima er tilstanden en helt annen.

Ingen vet riktig hvordan de kom seg til øya. Noen mener de er etterkommere etter laboratoriekaniner som klarte å flykte fra øyas giftgassfabrikk under andre verdenskrig, andre hevder japanske skolebarn må ha sluppet løs kjæledyrene sine en gang på 1970-tallet.

I dag lever det hundrevis av kaniner her, men uten rovdyr er det ingen til å holde populasjonen nede og det meste av den naturlige vegetasjonen har kort levetid. Så snart du kommer i land vil du derfor bli omringet av kaniner som håper du har med deg noe å spise.

Les også: Her dyrkes det frem kunstverk i risåkrene

Seløya, Sør-Afrika

Dyr: Pelsseler

På Seløya utenfor Sør-Afrika blir det raskt trangt om plassen. Foto: Bernard DUPONT/Flickr
På Seløya utenfor Sør-Afrika blir det raskt trangt om plassen. Foto: Bernard DUPONT/Flickr

5,7 km utenfor de nordlige strendene i Falsebukta, i nærheten av Cape Town i Sør-Afrika, ligger det en liten øy som har fått navnet sitt etter det store antallet pelsseler som bor der.

Seløya, som ligger knappe seks meter over havflaten ved høyvann, er 800 meter lang og kun 50 meter bred. Det finnes ingen vegetasjon, og det eneste på øya med menneskelig preg er enkelte hytteruiner fra selfangst-tiden.

Det er enkelt å ta båt ut til øya for å se dyrene på nært hold, men det spør som du ikke bør droppe eventuelle dykkeplaner, for du er ikke den eneste som gjerne vil komme tett på selene. Seløya, med sine bråkete innbyggere, fungerer nemlig som fluepapir på hvithai. Har du kameralinsa i riktig retning til riktig tid, kan du kanskje fange «Haisommer»-liknende jaktscener.

Les også: – Oppførte seg som sjenert kattunge

Christmasøya, Australia

Dyr: Krabber

Av de 20 krabbeartene på Christimas Island, er 13 rene landkrabber. Den mest spektakulære er Christmasrødkrabba. Foto: Wikimedia Commons
Av de 20 krabbeartene på Christimas Island, er 13 rene landkrabber. Den mest spektakulære er Christmasrødkrabba. Foto: Wikimedia Commons

2.360 kilometer nordvest for Perth i Australia og 500 kilometer sør for Jakarta i Indonesia ligger Christmasøya i Det indiske hav. Mer enn to tredjedeler av den 135 kvadratkilometer store øya er nasjonalpark, og det bor rundt 1.400 mennesker her.

Navnet har den fått fordi den ble oppdaget 25. desember 1643, og ettersom øya var ubebodd frem til sent på attenhundretallet kan den by på fauna og flora som har fått utvikle seg uten påvirkning fra mennesker. Særlig er øya kjent for den landlevende christmasrødkrabben som ved gytetiden i november strømmer i millionklassen fra skogen ut til havet.

De siste årene har imidlertid en liten gul og «nyankommet» maur, kjent som crazy ant, tatt livet av millioner av krabber. En rekke tiltak er satt inn for å forsøke utrydde mauren før den gjør ubotelig skade på det særegne dyrelivet.

Les også: Tilbake fra de døde

New Zealand

Dyr: Sauer

Av og til er det greit å smøre seg med tålmodighet når man kjører bil på New Zealand. Foto: Bernard Spragg. NZ/Flickr
Av og til er det greit å smøre seg med tålmodighet når man kjører bil på New Zealand. Foto: Bernard Spragg. NZ/Flickr

På grunn av sin isolerte plassering sørvest i Stillehavet, kan New Zealand diske opp med et dyreliv som er helt unikt – deriblant en rekke flygeudyktige fuglearter. I dag lever det 116 hekkende fuglearter her, hvorav 72 finnes kun på New Zealand.

Dessverre er en rekke endemiske arter utryddet etter at maoriene og senere europeerne kom hit og innførte rovdyr som snart gjorde slutt på arter som ikke kunne forvare seg. I 2016 lanserte derfor regjeringen en plan om å utrydde introduserte rovdyr som rotte, røyskatt, fritte, possum og forvillede katter innen 2050.

Sin rike og unike flora til tross - det er et husdyr som utmerker seg for sitt enorme antall og som du er garantert å se hvis du forlater byene og drar ut på bygda. På New Zealand regner man nemlig med at øyriket rommer seks sauer for hver av de 4,6 millioner innbyggerne.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Serengeti nasjonalpark, Tanzania

Dyr: Gnu

Hvert år er Serengeti åsted for verdens største dyrevandring på landjorden. Foto: Marc Veraat/Flickr
Hvert år er Serengeti åsted for verdens største dyrevandring på landjorden. Foto: Marc Veraat/Flickr

Vest for Meru og Kilimanjaro, på grensen til Kenya, ligger Serengeti nasjonalpark i Tanzania. Reservatet er oppført på Verdensarvlista og er kjent for sine årlige gnuvandringer, der millioner av dyr tilbakelegger enorme avstander i jakten på vann og grønt gress.

Når gnuene vandrer inn i den 14.763 kvadratkilometer store nasjonalparken, får de selskap av 250.000 sebraer og 500.000 gaseller, i tillegg til bøfler, sjiraffer og løver – og dette er bare toppen av isfjellet.

Les også: Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Klart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt
Siste nytt
13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorKlart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt
Populært