Reisemålene der du garantert får se dyr

VIDEO: På disse stedene ser du dyr i store flokker

Hva med å bli jaget av horder av sultne kaniner, bli omringet av hellige hjorter eller besøke en øy der det lever flere katter enn mennesker?

Utenfor den østlige kysten av den amerikanske Delmarva-halvøya, strekker Assateague Island nasjonalpark seg ut mot Atlanterhavet. Barriereøya er kjent for uberørte strender og bukter, Assateague-fyrtårnet og over 300 ville hester som bor på strendene.

Det er ingen som riktig vet hvordan hestene tok seg til Assateague Island i utgangspunktet. Teoriene som har fått mest gehør er at de enten svømte i land etter et skip forliste eller at nybyggerne hadde de med seg da de kom til øya. I dag har hestene tilpasset seg en ny og fredelig tilværelse.

(Saken fortsetter under)

Assateague Island er kjent for sine mer enn 300 ville hester. Foto: Lucie Lariage/Flickr
Assateague Island er kjent for sine mer enn 300 ville hester. Foto: Lucie Lariage/Flickr

Det finnes en rekke reisemål der du er garantert å se dyr, rett og slett på grunn av det enorme antallet. I de fleste tilfeller gjelder dette øyer og kontinenter der dyr har fått muligheten til å formere seg uten påvirkning fra mennesker eller rovdyr. Og mange av dem lar deg komme relativt tett innpå.

Tashirojima, Japan

Dyr: Katter

Tashirojima fortoner seg som det perfekte reisemål for katteelskere. Her er ikke overraskende hunder forbudt. Foto: Neko/Flickr
Tashirojima fortoner seg som det perfekte reisemål for katteelskere. Her er ikke overraskende hunder forbudt. Foto: Neko/Flickr

Den lille øya Tashirojima med rundt 100 fastboende i Stillehavet vest for Ajishima tiltrekker seg reisende fra hele Japan som ønsker å se de store flokkene med villkatter. I likhet med deres frender på katteøya Aoshima, ble de opprinnelig innført for å ta rotta på mus. I dag er det flere katter her enn det bor mennesker.

Her finnes det et eget Shinto-alter for kattene, og øya er også kjent for den lokale kunstneren Shotaro Ishimori som har designet katteformede hytter som tilreisende turister kan overnatte i mens de besøker Tashirojima. Det finnes ikke hunder her, og det er strengt forbudt å ta med seg hund når man kommer på besøk.

Les også: Alternativ ferie for katteelskere

Monkey Beach på Phi Phi-øyene, Thailand

Dyr: Makaker

En makak på Monkey Beach i Thailand. Foto: Theo Crazzolara/Flickr
En makak på Monkey Beach i Thailand. Foto: Theo Crazzolara/Flickr

Mellom klippene på den populære thailandske øya Phi Phi, ligger stranden som har fått navnet Monkey Beach, og det er ikke uten god grunn. Her lever det nemlig en stor koloni med makaker som ikke finnes det minste redd for mennesker og som mer enn gjerne lar deg komme tett innpå.

Men det anbefales å holde et godt øye med de slu dyrene og sørge for at alt av mat og fargerike ting er godt pakket vekk. Apene er nemlig svært raske i bevegelsene og tar ikke fem flate øre for å stjele det de kan få tak i med de lange armene sine.

Les også: Én røyk her og du kan bli sendt rett i thailandsk fengsel

Miyajima, Japan

Dyr: Sikahjort

På Miyajima finnes ikke hjortene redd for mennesker. Foto: Sean/Flickr
På Miyajima finnes ikke hjortene redd for mennesker. Foto: Sean/Flickr

Miyajima, også kjent under navnet Itsukushima, er en liten øy i den vestlige delen av Innlandshavet. Øya, som ligger ti minutter med båt fra Hiroshima, ble i tidligere tider betraktet som hellig og vanlige mennesker hadde derfor ikke lov til å sette sin fot der. Men i dag er den blitt et av Japans mest populære turistmål.

Øya kan by på flere uvurderlige helligdommer og naturen er beskrevet som unik: aper, vaskebjørner og sika-hjorter går fritt omkring. Hjortene betraktes som gudenes budbringere, de bor fredfullt side om side med mennesker, og lar seg både klappes og fôres.

Les også: Hevder Jesus ble begravet i Japan

Okunoshima, Japan

Dyr: Kaniner

Hvis du har med deg gulrøtter når du kommer til Okunoshima, så blir du raskt populær blant en stor andel av de lokale. Foto: chrominance/Flickr
Hvis du har med deg gulrøtter når du kommer til Okunoshima, så blir du raskt populær blant en stor andel av de lokale. Foto: chrominance/Flickr

Tidligere kunne du ta båten fra kaia i Oslo over til Gressholmen for å oppleve flokker med villkaniner. Men da valget sto mellom kaniner og sjelden vegetasjon, besluttet Oslo kommune å avlive samtlige. I dag er kaninene på Gressholmen kun et minne fra fortiden, men på den japanske øya Okunoshima er tilstanden en helt annen.

Ingen vet riktig hvordan de kom seg til øya. Noen mener de er etterkommere etter laboratoriekaniner som klarte å flykte fra øyas giftgassfabrikk under andre verdenskrig, andre hevder japanske skolebarn må ha sluppet løs kjæledyrene sine en gang på 1970-tallet.

I dag lever det hundrevis av kaniner her, men uten rovdyr er det ingen til å holde populasjonen nede og det meste av den naturlige vegetasjonen har kort levetid. Så snart du kommer i land vil du derfor bli omringet av kaniner som håper du har med deg noe å spise.

Les også: Her dyrkes det frem kunstverk i risåkrene

Seløya, Sør-Afrika

Dyr: Pelsseler

På Seløya utenfor Sør-Afrika blir det raskt trangt om plassen. Foto: Bernard DUPONT/Flickr
På Seløya utenfor Sør-Afrika blir det raskt trangt om plassen. Foto: Bernard DUPONT/Flickr

5,7 km utenfor de nordlige strendene i Falsebukta, i nærheten av Cape Town i Sør-Afrika, ligger det en liten øy som har fått navnet sitt etter det store antallet pelsseler som bor der.

Seløya, som ligger knappe seks meter over havflaten ved høyvann, er 800 meter lang og kun 50 meter bred. Det finnes ingen vegetasjon, og det eneste på øya med menneskelig preg er enkelte hytteruiner fra selfangst-tiden.

Det er enkelt å ta båt ut til øya for å se dyrene på nært hold, men det spør som du ikke bør droppe eventuelle dykkeplaner, for du er ikke den eneste som gjerne vil komme tett på selene. Seløya, med sine bråkete innbyggere, fungerer nemlig som fluepapir på hvithai. Har du kameralinsa i riktig retning til riktig tid, kan du kanskje fange «Haisommer»-liknende jaktscener.

Les også: – Oppførte seg som sjenert kattunge

Christmasøya, Australia

Dyr: Krabber

Av de 20 krabbeartene på Christimas Island, er 13 rene landkrabber. Den mest spektakulære er Christmasrødkrabba. Foto: Wikimedia Commons
Av de 20 krabbeartene på Christimas Island, er 13 rene landkrabber. Den mest spektakulære er Christmasrødkrabba. Foto: Wikimedia Commons

2.360 kilometer nordvest for Perth i Australia og 500 kilometer sør for Jakarta i Indonesia ligger Christmasøya i Det indiske hav. Mer enn to tredjedeler av den 135 kvadratkilometer store øya er nasjonalpark, og det bor rundt 1.400 mennesker her.

Navnet har den fått fordi den ble oppdaget 25. desember 1643, og ettersom øya var ubebodd frem til sent på attenhundretallet kan den by på fauna og flora som har fått utvikle seg uten påvirkning fra mennesker. Særlig er øya kjent for den landlevende christmasrødkrabben som ved gytetiden i november strømmer i millionklassen fra skogen ut til havet.

De siste årene har imidlertid en liten gul og «nyankommet» maur, kjent som crazy ant, tatt livet av millioner av krabber. En rekke tiltak er satt inn for å forsøke utrydde mauren før den gjør ubotelig skade på det særegne dyrelivet.

Les også: Tilbake fra de døde

New Zealand

Dyr: Sauer

Av og til er det greit å smøre seg med tålmodighet når man kjører bil på New Zealand. Foto: Bernard Spragg. NZ/Flickr
Av og til er det greit å smøre seg med tålmodighet når man kjører bil på New Zealand. Foto: Bernard Spragg. NZ/Flickr

På grunn av sin isolerte plassering sørvest i Stillehavet, kan New Zealand diske opp med et dyreliv som er helt unikt – deriblant en rekke flygeudyktige fuglearter. I dag lever det 116 hekkende fuglearter her, hvorav 72 finnes kun på New Zealand.

Dessverre er en rekke endemiske arter utryddet etter at maoriene og senere europeerne kom hit og innførte rovdyr som snart gjorde slutt på arter som ikke kunne forvare seg. I 2016 lanserte derfor regjeringen en plan om å utrydde introduserte rovdyr som rotte, røyskatt, fritte, possum og forvillede katter innen 2050.

Sin rike og unike flora til tross - det er et husdyr som utmerker seg for sitt enorme antall og som du er garantert å se hvis du forlater byene og drar ut på bygda. På New Zealand regner man nemlig med at øyriket rommer seks sauer for hver av de 4,6 millioner innbyggerne.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Serengeti nasjonalpark, Tanzania

Dyr: Gnu

Hvert år er Serengeti åsted for verdens største dyrevandring på landjorden. Foto: Marc Veraat/Flickr
Hvert år er Serengeti åsted for verdens største dyrevandring på landjorden. Foto: Marc Veraat/Flickr

Vest for Meru og Kilimanjaro, på grensen til Kenya, ligger Serengeti nasjonalpark i Tanzania. Reservatet er oppført på Verdensarvlista og er kjent for sine årlige gnuvandringer, der millioner av dyr tilbakelegger enorme avstander i jakten på vann og grønt gress.

Når gnuene vandrer inn i den 14.763 kvadratkilometer store nasjonalparken, får de selskap av 250.000 sebraer og 500.000 gaseller, i tillegg til bøfler, sjiraffer og løver – og dette er bare toppen av isfjellet.

Les også: Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad
Siste nytt
22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad
Populært