Meny

Reisemålene der du garantert får se dyr

VIDEO: På disse stedene ser du dyr i store flokker

Hva med å bli jaget av horder av sultne kaniner, bli omringet av hellige hjorter eller besøke en øy der det lever flere katter enn mennesker?

Utenfor den østlige kysten av den amerikanske Delmarva-halvøya, strekker Assateague Island nasjonalpark seg ut mot Atlanterhavet. Barriereøya er kjent for uberørte strender og bukter, Assateague-fyrtårnet og over 300 ville hester som bor på strendene.

Det er ingen som riktig vet hvordan hestene tok seg til Assateague Island i utgangspunktet. Teoriene som har fått mest gehør er at de enten svømte i land etter et skip forliste eller at nybyggerne hadde de med seg da de kom til øya. I dag har hestene tilpasset seg en ny og fredelig tilværelse.

(Saken fortsetter under)

Assateague Island er kjent for sine mer enn 300 ville hester. Foto: Lucie Lariage/Flickr

Det finnes en rekke reisemål der du er garantert å se dyr, rett og slett på grunn av det enorme antallet. I de fleste tilfeller gjelder dette øyer og kontinenter der dyr har fått muligheten til å formere seg uten påvirkning fra mennesker eller rovdyr. Og mange av dem lar deg komme relativt tett innpå.

Tashirojima, Japan

Dyr: Katter

Tashirojima fortoner seg som det perfekte reisemål for katteelskere. Her er ikke overraskende hunder forbudt. Foto: Neko/Flickr

Den lille øya Tashirojima med rundt 100 fastboende i Stillehavet vest for Ajishima tiltrekker seg reisende fra hele Japan som ønsker å se de store flokkene med villkatter. I likhet med deres frender på katteøya Aoshima, ble de opprinnelig innført for å ta rotta på mus. I dag er det flere katter her enn det bor mennesker.

Her finnes det et eget Shinto-alter for kattene, og øya er også kjent for den lokale kunstneren Shotaro Ishimori som har designet katteformede hytter som tilreisende turister kan overnatte i mens de besøker Tashirojima. Det finnes ikke hunder her, og det er strengt forbudt å ta med seg hund når man kommer på besøk.

Les også: Alternativ ferie for katteelskere

Monkey Beach på Phi Phi-øyene, Thailand

Dyr: Makaker

En makak på Monkey Beach i Thailand. Foto: Theo Crazzolara/Flickr

Mellom klippene på den populære thailandske øya Phi Phi, ligger stranden som har fått navnet Monkey Beach, og det er ikke uten god grunn. Her lever det nemlig en stor koloni med makaker som ikke finnes det minste redd for mennesker og som mer enn gjerne lar deg komme tett innpå.

Men det anbefales å holde et godt øye med de slu dyrene og sørge for at alt av mat og fargerike ting er godt pakket vekk. Apene er nemlig svært raske i bevegelsene og tar ikke fem flate øre for å stjele det de kan få tak i med de lange armene sine.

Les også: Én røyk her og du kan bli sendt rett i thailandsk fengsel

Miyajima, Japan

Dyr: Sikahjort

På Miyajima finnes ikke hjortene redd for mennesker. Foto: Sean/Flickr

Miyajima, også kjent under navnet Itsukushima, er en liten øy i den vestlige delen av Innlandshavet. Øya, som ligger ti minutter med båt fra Hiroshima, ble i tidligere tider betraktet som hellig og vanlige mennesker hadde derfor ikke lov til å sette sin fot der. Men i dag er den blitt et av Japans mest populære turistmål.

Øya kan by på flere uvurderlige helligdommer og naturen er beskrevet som unik: aper, vaskebjørner og sika-hjorter går fritt omkring. Hjortene betraktes som gudenes budbringere, de bor fredfullt side om side med mennesker, og lar seg både klappes og fôres.

Les også: Hevder Jesus ble begravet i Japan

Okunoshima, Japan

Dyr: Kaniner

Hvis du har med deg gulrøtter når du kommer til Okunoshima, så blir du raskt populær blant en stor andel av de lokale. Foto: chrominance/Flickr

Tidligere kunne du ta båten fra kaia i Oslo over til Gressholmen for å oppleve flokker med villkaniner. Men da valget sto mellom kaniner og sjelden vegetasjon, besluttet Oslo kommune å avlive samtlige. I dag er kaninene på Gressholmen kun et minne fra fortiden, men på den japanske øya Okunoshima er tilstanden en helt annen.

Ingen vet riktig hvordan de kom seg til øya. Noen mener de er etterkommere etter laboratoriekaniner som klarte å flykte fra øyas giftgassfabrikk under andre verdenskrig, andre hevder japanske skolebarn må ha sluppet løs kjæledyrene sine en gang på 1970-tallet.

I dag lever det hundrevis av kaniner her, men uten rovdyr er det ingen til å holde populasjonen nede og det meste av den naturlige vegetasjonen har kort levetid. Så snart du kommer i land vil du derfor bli omringet av kaniner som håper du har med deg noe å spise.

Les også: Her dyrkes det frem kunstverk i risåkrene

Seløya, Sør-Afrika

Dyr: Pelsseler

På Seløya utenfor Sør-Afrika blir det raskt trangt om plassen. Foto: Bernard DUPONT/Flickr

5,7 km utenfor de nordlige strendene i Falsebukta, i nærheten av Cape Town i Sør-Afrika, ligger det en liten øy som har fått navnet sitt etter det store antallet pelsseler som bor der.

Seløya, som ligger knappe seks meter over havflaten ved høyvann, er 800 meter lang og kun 50 meter bred. Det finnes ingen vegetasjon, og det eneste på øya med menneskelig preg er enkelte hytteruiner fra selfangst-tiden.

Det er enkelt å ta båt ut til øya for å se dyrene på nært hold, men det spør som du ikke bør droppe eventuelle dykkeplaner, for du er ikke den eneste som gjerne vil komme tett på selene. Seløya, med sine bråkete innbyggere, fungerer nemlig som fluepapir på hvithai. Har du kameralinsa i riktig retning til riktig tid, kan du kanskje fange «Haisommer»-liknende jaktscener.

Les også: – Oppførte seg som sjenert kattunge

Christmasøya, Australia

Dyr: Krabber

Av de 20 krabbeartene på Christimas Island, er 13 rene landkrabber. Den mest spektakulære er Christmasrødkrabba. Foto: Wikimedia Commons

2.360 kilometer nordvest for Perth i Australia og 500 kilometer sør for Jakarta i Indonesia ligger Christmasøya i Det indiske hav. Mer enn to tredjedeler av den 135 kvadratkilometer store øya er nasjonalpark, og det bor rundt 1.400 mennesker her.

Navnet har den fått fordi den ble oppdaget 25. desember 1643, og ettersom øya var ubebodd frem til sent på attenhundretallet kan den by på fauna og flora som har fått utvikle seg uten påvirkning fra mennesker. Særlig er øya kjent for den landlevende christmasrødkrabben som ved gytetiden i november strømmer i millionklassen fra skogen ut til havet.

De siste årene har imidlertid en liten gul og «nyankommet» maur, kjent som crazy ant, tatt livet av millioner av krabber. En rekke tiltak er satt inn for å forsøke utrydde mauren før den gjør ubotelig skade på det særegne dyrelivet.

Les også: Tilbake fra de døde

New Zealand

Dyr: Sauer

Av og til er det greit å smøre seg med tålmodighet når man kjører bil på New Zealand. Foto: Bernard Spragg. NZ/Flickr

På grunn av sin isolerte plassering sørvest i Stillehavet, kan New Zealand diske opp med et dyreliv som er helt unikt – deriblant en rekke flygeudyktige fuglearter. I dag lever det 116 hekkende fuglearter her, hvorav 72 finnes kun på New Zealand.

Dessverre er en rekke endemiske arter utryddet etter at maoriene og senere europeerne kom hit og innførte rovdyr som snart gjorde slutt på arter som ikke kunne forvare seg. I 2016 lanserte derfor regjeringen en plan om å utrydde introduserte rovdyr som rotte, røyskatt, fritte, possum og forvillede katter innen 2050.

Sin rike og unike flora til tross - det er et husdyr som utmerker seg for sitt enorme antall og som du er garantert å se hvis du forlater byene og drar ut på bygda. På New Zealand regner man nemlig med at øyriket rommer seks sauer for hver av de 4,6 millioner innbyggerne.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Serengeti nasjonalpark, Tanzania

Dyr: Gnu

Hvert år er Serengeti åsted for verdens største dyrevandring på landjorden. Foto: Marc Veraat/Flickr

Vest for Meru og Kilimanjaro, på grensen til Kenya, ligger Serengeti nasjonalpark i Tanzania. Reservatet er oppført på Verdensarvlista og er kjent for sine årlige gnuvandringer, der millioner av dyr tilbakelegger enorme avstander i jakten på vann og grønt gress.

Når gnuene vandrer inn i den 14.763 kvadratkilometer store nasjonalparken, får de selskap av 250.000 sebraer og 500.000 gaseller, i tillegg til bøfler, sjiraffer og løver – og dette er bare toppen av isfjellet.

Les også: Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 Afghanske og internasjonale styrker dreper flest sivile11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få ut fingeren16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa
Siste nytt
15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenAfghanske og internasjonale styrker dreper flest sivile11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få ut fingeren16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa
Populært