Meny

Reisemålene der du garantert får se dyr

VIDEO: På disse stedene ser du dyr i store flokker

Hva med å bli jaget av horder av sultne kaniner, bli omringet av hellige hjorter eller besøke en øy der det lever flere katter enn mennesker?

Utenfor den østlige kysten av den amerikanske Delmarva-halvøya, strekker Assateague Island nasjonalpark seg ut mot Atlanterhavet. Barriereøya er kjent for uberørte strender og bukter, Assateague-fyrtårnet og over 300 ville hester som bor på strendene.

Det er ingen som riktig vet hvordan hestene tok seg til Assateague Island i utgangspunktet. Teoriene som har fått mest gehør er at de enten svømte i land etter et skip forliste eller at nybyggerne hadde de med seg da de kom til øya. I dag har hestene tilpasset seg en ny og fredelig tilværelse.

(Saken fortsetter under)

Assateague Island er kjent for sine mer enn 300 ville hester. Foto: Lucie Lariage/Flickr

Det finnes en rekke reisemål der du er garantert å se dyr, rett og slett på grunn av det enorme antallet. I de fleste tilfeller gjelder dette øyer og kontinenter der dyr har fått muligheten til å formere seg uten påvirkning fra mennesker eller rovdyr. Og mange av dem lar deg komme relativt tett innpå.

Tashirojima, Japan

Dyr: Katter

Tashirojima fortoner seg som det perfekte reisemål for katteelskere. Her er ikke overraskende hunder forbudt. Foto: Neko/Flickr

Den lille øya Tashirojima med rundt 100 fastboende i Stillehavet vest for Ajishima tiltrekker seg reisende fra hele Japan som ønsker å se de store flokkene med villkatter. I likhet med deres frender på katteøya Aoshima, ble de opprinnelig innført for å ta rotta på mus. I dag er det flere katter her enn det bor mennesker.

Her finnes det et eget Shinto-alter for kattene, og øya er også kjent for den lokale kunstneren Shotaro Ishimori som har designet katteformede hytter som tilreisende turister kan overnatte i mens de besøker Tashirojima. Det finnes ikke hunder her, og det er strengt forbudt å ta med seg hund når man kommer på besøk.

Les også: Alternativ ferie for katteelskere

Monkey Beach på Phi Phi-øyene, Thailand

Dyr: Makaker

En makak på Monkey Beach i Thailand. Foto: Theo Crazzolara/Flickr

Mellom klippene på den populære thailandske øya Phi Phi, ligger stranden som har fått navnet Monkey Beach, og det er ikke uten god grunn. Her lever det nemlig en stor koloni med makaker som ikke finnes det minste redd for mennesker og som mer enn gjerne lar deg komme tett innpå.

Men det anbefales å holde et godt øye med de slu dyrene og sørge for at alt av mat og fargerike ting er godt pakket vekk. Apene er nemlig svært raske i bevegelsene og tar ikke fem flate øre for å stjele det de kan få tak i med de lange armene sine.

Les også: Én røyk her og du kan bli sendt rett i thailandsk fengsel

Miyajima, Japan

Dyr: Sikahjort

På Miyajima finnes ikke hjortene redd for mennesker. Foto: Sean/Flickr

Miyajima, også kjent under navnet Itsukushima, er en liten øy i den vestlige delen av Innlandshavet. Øya, som ligger ti minutter med båt fra Hiroshima, ble i tidligere tider betraktet som hellig og vanlige mennesker hadde derfor ikke lov til å sette sin fot der. Men i dag er den blitt et av Japans mest populære turistmål.

Øya kan by på flere uvurderlige helligdommer og naturen er beskrevet som unik: aper, vaskebjørner og sika-hjorter går fritt omkring. Hjortene betraktes som gudenes budbringere, de bor fredfullt side om side med mennesker, og lar seg både klappes og fôres.

Les også: Hevder Jesus ble begravet i Japan

Okunoshima, Japan

Dyr: Kaniner

Hvis du har med deg gulrøtter når du kommer til Okunoshima, så blir du raskt populær blant en stor andel av de lokale. Foto: chrominance/Flickr

Tidligere kunne du ta båten fra kaia i Oslo over til Gressholmen for å oppleve flokker med villkaniner. Men da valget sto mellom kaniner og sjelden vegetasjon, besluttet Oslo kommune å avlive samtlige. I dag er kaninene på Gressholmen kun et minne fra fortiden, men på den japanske øya Okunoshima er tilstanden en helt annen.

Ingen vet riktig hvordan de kom seg til øya. Noen mener de er etterkommere etter laboratoriekaniner som klarte å flykte fra øyas giftgassfabrikk under andre verdenskrig, andre hevder japanske skolebarn må ha sluppet løs kjæledyrene sine en gang på 1970-tallet.

I dag lever det hundrevis av kaniner her, men uten rovdyr er det ingen til å holde populasjonen nede og det meste av den naturlige vegetasjonen har kort levetid. Så snart du kommer i land vil du derfor bli omringet av kaniner som håper du har med deg noe å spise.

Les også: Her dyrkes det frem kunstverk i risåkrene

Seløya, Sør-Afrika

Dyr: Pelsseler

På Seløya utenfor Sør-Afrika blir det raskt trangt om plassen. Foto: Bernard DUPONT/Flickr

5,7 km utenfor de nordlige strendene i Falsebukta, i nærheten av Cape Town i Sør-Afrika, ligger det en liten øy som har fått navnet sitt etter det store antallet pelsseler som bor der.

Seløya, som ligger knappe seks meter over havflaten ved høyvann, er 800 meter lang og kun 50 meter bred. Det finnes ingen vegetasjon, og det eneste på øya med menneskelig preg er enkelte hytteruiner fra selfangst-tiden.

Det er enkelt å ta båt ut til øya for å se dyrene på nært hold, men det spør som du ikke bør droppe eventuelle dykkeplaner, for du er ikke den eneste som gjerne vil komme tett på selene. Seløya, med sine bråkete innbyggere, fungerer nemlig som fluepapir på hvithai. Har du kameralinsa i riktig retning til riktig tid, kan du kanskje fange «Haisommer»-liknende jaktscener.

Les også: – Oppførte seg som sjenert kattunge

Christmasøya, Australia

Dyr: Krabber

Av de 20 krabbeartene på Christimas Island, er 13 rene landkrabber. Den mest spektakulære er Christmasrødkrabba. Foto: Wikimedia Commons

2.360 kilometer nordvest for Perth i Australia og 500 kilometer sør for Jakarta i Indonesia ligger Christmasøya i Det indiske hav. Mer enn to tredjedeler av den 135 kvadratkilometer store øya er nasjonalpark, og det bor rundt 1.400 mennesker her.

Navnet har den fått fordi den ble oppdaget 25. desember 1643, og ettersom øya var ubebodd frem til sent på attenhundretallet kan den by på fauna og flora som har fått utvikle seg uten påvirkning fra mennesker. Særlig er øya kjent for den landlevende christmasrødkrabben som ved gytetiden i november strømmer i millionklassen fra skogen ut til havet.

De siste årene har imidlertid en liten gul og «nyankommet» maur, kjent som crazy ant, tatt livet av millioner av krabber. En rekke tiltak er satt inn for å forsøke utrydde mauren før den gjør ubotelig skade på det særegne dyrelivet.

Les også: Tilbake fra de døde

New Zealand

Dyr: Sauer

Av og til er det greit å smøre seg med tålmodighet når man kjører bil på New Zealand. Foto: Bernard Spragg. NZ/Flickr

På grunn av sin isolerte plassering sørvest i Stillehavet, kan New Zealand diske opp med et dyreliv som er helt unikt – deriblant en rekke flygeudyktige fuglearter. I dag lever det 116 hekkende fuglearter her, hvorav 72 finnes kun på New Zealand.

Dessverre er en rekke endemiske arter utryddet etter at maoriene og senere europeerne kom hit og innførte rovdyr som snart gjorde slutt på arter som ikke kunne forvare seg. I 2016 lanserte derfor regjeringen en plan om å utrydde introduserte rovdyr som rotte, røyskatt, fritte, possum og forvillede katter innen 2050.

Sin rike og unike flora til tross - det er et husdyr som utmerker seg for sitt enorme antall og som du er garantert å se hvis du forlater byene og drar ut på bygda. På New Zealand regner man nemlig med at øyriket rommer seks sauer for hver av de 4,6 millioner innbyggerne.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Serengeti nasjonalpark, Tanzania

Dyr: Gnu

Hvert år er Serengeti åsted for verdens største dyrevandring på landjorden. Foto: Marc Veraat/Flickr

Vest for Meru og Kilimanjaro, på grensen til Kenya, ligger Serengeti nasjonalpark i Tanzania. Reservatet er oppført på Verdensarvlista og er kjent for sine årlige gnuvandringer, der millioner av dyr tilbakelegger enorme avstander i jakten på vann og grønt gress.

Når gnuene vandrer inn i den 14.763 kvadratkilometer store nasjonalparken, får de selskap av 250.000 sebraer og 500.000 gaseller, i tillegg til bøfler, sjiraffer og løver – og dette er bare toppen av isfjellet.

Les også: Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:31 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt
Siste nytt
02:43NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13VerdenMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:31NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt
Populært