Meny

Dubai som reisemål:

En menneskeskapt oase i ørkensanden

STRANDLIV: Dubai tilbyr sol og sommer året rundt, og med byggingen av to kunstige palmeformede øyer fikk det lille emiratet plutselig utvidet strandlinjen med 520 kilometer. Foto: Colourbox.com

Fra toppen av verdens høyeste bygning ser jeg Dubai reise seg igjen etter den økonomiske nedturen. En menneskeskapt oase i ørkensanden, som bruker markedskreftene for å overvinne naturkreftene – igjen, og igjen.

DUBAI, DE FORENTE ARABISKE EMIRATER (ABC NYHETER): Det er snart 20 år siden mitt første besøk i Dubai. Sheik Rashid bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, «The Ruler of Dubai», hadde allerede dengang store planer for sitt lille emirat ved Gulfen. Han hadde bygget verdens største menneskeskapte kommersielle havn, som mot alle odds var blitt en kjempesuksess.

Men Dubais hersker stoppet ikke ved havnen. For i motsetning til hva mange tror, er ikke Dubais økonomi styrt av olje. Den er styrt av internasjonal finans og turisme. Finansfolket hadde allerede fått sin havn, og sine skyskrapere til å huse hovedkontorene i Midt-Østen. Nå manglet bare turistene.

Les også: Bygger gigantisk undervannshotell i Dubai

En oase trenger en palme

Sheikens problem var at Dubai hadde en alt for kort kystlinje til å huse det enorme turistvolumet han ønsket seg til emiratet sitt. Dette løste han med å bygge kunstige øyer – to av dem i form av palmer, den siste i form av et verdenskart: The World. De to palmeformede øyene alene utvidet kystlinjen med 520 kilometer, og vips! hadde Dubai sandstrender nok for alle.

Kjøpesentre, luksushoteller, ferieboliger i superklassen, forlystelsessentre og restauranter skjøt opp som paddehatter. Alt skapt av ingenting, rett opp av ørkensanden.

– En glitrende oase!, jublet optimistene.

– Bygget på sand!, fnøs skeptikerne.

Og skeptikerne fikk rett, om enn på en litt annen måte enn den bokstavelige. For alt var bygget for lånte penger, og da finanskrisen kom i 2008 raste hele fundamentet sammen som et korthus. Dubai var ikke i stand til å betjene sin gjeld. Investorene som hadde vært ute etter raske penger i boom-perioden flyktet hals over hode, og etterlot gjerne både Porscher og Ferrarier på flyplassen; de var ikke mulige å selge i et marked under full kollaps.

Alt stoppet opp. Dubai var i praksis bankerott.

Les også: – Få, om noen har gjort meg så godt som Yasuragi

Saken fortsetter under bildeserien

Dubai er en moderne by. Foto: Colourbox.com

Dubai i fugleperspektiv

20 år etter mitt første besøk er jeg tilbake i Dubai. Jeg har tatt heisen opp fra det gigantiske kjøpesenteret Dubai Mall til utkikksplattformen høyt oppe i Burj Khalifa, verdens høyeste bygning. Utsikten er svimlende, på mer enn én måte. For vel er jeg avskrekkende høyt oppe, men vel så påfallende som høyden er den hektiske byggeaktiviteten jeg ser i alle retninger. Optimismen er tilbake, og med den tusenvis av nye utviklingsprosjekter. Så hva har skjedd siden krakket i 2008?

For det første ble Dubai reddet økonomisk av storebror Abu Dhabi – naboemiratet som i motsetning til lillebror virkelig har olje. Og med konkurstrusselen ute av det umiddelbare bildet tok man igjen fatt på arbeidet med å gjøre Dubai til en menneskeskapt ferieoase uten sidestykke i denne delen av verden. Litt etter litt vendte de tilbake – først turistene, deretter investorene. I dag blomstrer emiratet tilsynelatende som aldri før, med fremtidsplaner som ville slått pusten ut av enhver fornuftig blandingsøkonom fra nord.

Les også: Da det snødde i Sahara

Fra beduintelt til metropolis

Du skal lete lenge før du finner en flik av opprinnelighet i Dubai. Joda, du kan finne fargerike spor av den i «souken» – markedplassen som selger alt fra gull og krydder til plastsandaler. Og kanskje snev av opprinnelighet på en ørkensafari, selv om disse er aldri så turistifisert. I «Old Dubai» får du også et visst, om enn begrenset inntrykk av hvordan alt så ut før den ville veksten startet. I Dubai Museum er dette gjenskapt i livaktige scenarier.

Har du ikke gjort det før, bør du legge inn et besøk i ørkenen. Ikke alle synes det er like stas å være passasjer i en jeep som kjører berg-og-dalbane i ørkensanden, og etterfølgende magedans i «beduin-campen» etter solnedgang er åpenbart iscenesatt for turister. Men selve ørkenen er betagende vakker og fascinerende, og gir deg om ikke annet et inntrykk av landskapet Dubai har vokst frem i.

Men ærlig talt: Du reiser ikke til Dubai for å besøke kulturminner. Hit reiser du for å nyte det gode liv på en beach club, bo på et hotell i luksusklassen, spise godt, shoppe i noen av verdens mest imponerende shoppingsentre og generelt sett skjemme deg bort i en glitrende, menneskeskapt eventyrverden for en stakket stund. Og om dette er reisens formål, har du virkelig kommet til rett sted: Dubai er virkelig et forlystelsens metropolis.

Les også: Topptur i skyggen av «Dødens fjell»

Stort, større – størst

Årlig lar da også 100 millioner mennesker seg forlyste bare i Dubai Mall, verdens største shopping- og forlystelsessenter. Her finner du de fleste av moteverdens mest kjente designere i mildt sagt eksklusiv innpakning, i tillegg til en rekke større og mindre butikker i alle kategorier.

Her finner du også Dubai Aquarium, et enormt innendørs akvarium der den nyeste attraksjonen er en av verdens største krokodiller. Her kan du fly i flysimulator i regi av flyselskapet Emirates, gå på skøyter, ta heisen til himmels i Burj Khalifa, se en film på en av de mange kinoene eller spise mat fra alle verdenshjørner fra utallige små og store spisesteder. Og midt i det hele: En gigantisk «Amphicoelias Brontodiplodocus»; en dinosaur av et kjøpesenter krever selvsagt sitt eget eksemplar av arten.

I Dubai skal alt helst være størst eller best. Man kan mene hva man vil om ambisjonene, men det er ingen tvil om at gjennomføringsevnen står i stil med planene – så lenge pengene holder.

Les også: Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Skapte et eventyr av ingenting

Sheik Rashid bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum har skapt sitt eventyrrike ut av tilnærmet ingenting i den golde ørkensanden, og den voldsomme utbyggingen bare fortsetter.

Dubai arrangerer verdensutstillingen, World Expo, i 2020. Her forventer man 75 millioner besøkende, hvorav 70 prosent fra andre kontinenter. Turismen er i kraftig vekst - også fra Norge. Først ute med direkterute fra Oslo var Norwegian med sin nye Dreamliner, og på tampen av fjoråret etablerte også Dubais eget flyselskap Emirates seg i Norge. Med dem kom også den første flighten ut av Gardermoen med første klasse ombord. Det skal altså ikke stå på tilbringerkapasiteten eller -kvaliteten, og med en vesentlig kortere flytid blir Dubai plutselig også et reisemål for langhelger. Sol og bad i kombinasjon med storby året rundt lokker nok mange av oss til Gulfen i årene som kommer.

Les også: Thailandsk ferieparadis stenges for turister

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater
Siste nytt
22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus