Verbier er vinterlekeplass for fiffen

En mann nyter utsikten og solskinnet på åpningsdagen for skisesongen i Verbier. Foto: Leo Duperrex / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drømmer du om å suse ned de samme alpinbakkene som de rike, berømte og kongelige svinger seg i, er sveitsiske Verbier midt i blinken for deg. Er du ute etter en billig skiferie, reis et annet sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer om Verbier

Verbier er en av de mest populære destinasjonene i den sveitsiske kantonen Valais, som er et av landets viktigste turistområder.

Genève flyplass er nærmest Verbier. (Swiss Airlines, Norwegian og SAS har direkterute fra Oslo visse dager.)

Du kan også ta tog hele veien fra flyplassen til La Chable, som ligger i dalen nedenfor Verbier. Du må imidlertid bytte tog i Martigny, og toget den siste strekningen til La Chable går ikke sent på kvelden. Togbilletter kan bookes på forhånd på nettsiden www.sbb.ch eller via deres app SBB Mobile.

Ellers går det busser som frakter deg fra Genève flyplass helt frem til skilandsbyen Verbier. Flere busselskaper tilbyr dette, blant andre http://www.alpinexpress.com og http://alpybus.com

Leier du bil er kjøretiden cirka to timer. NB! Det er vanskelig og dyrt å parkere i Verbier, men lettere om man bor i områdene rundt.

Seksdagers heiskort koster i overkant av 3000 kroner.

Prisnivået på å spise og drikke ute er litt høyere enn i Norge, men de fleste restauranter serverer en rimeligere dagens rett til lunsj, som koster rundt 170-200 kroner.

I tillegg til hoteller i Verbier, som stort sett har en rompris på 1500 kroner og oppover per natt, er det muligheter for å leie hytter, leiligheter eller ta inn på et pensjonat. Om man velger å bo litt utenfor selve Verbier, for eksempel i nedenforliggende La Chable, kan man finne noen rimeligere alternativer.

Utenom skisesongen er området populært både blant sykkelentusiaster og blant dem som liker å bevege seg i alpelandskapet til fots.

VERBIER, SVEITS (ABC Nyheter): 1531 meter over havet i den sveitsiske kantonen Valais, ligger alpelandsbyen Verbier. Hit strømmer rike og berømte til i vintersesongen for å få seg en luksuriøs skiferie. Den danske kronprinsfamilien, britenes prinser Harry og Andrew, samt David og Victoria Beckham, Leonardo DiCaprio, Jude Law og Jamie Oliver har alle feriert her.

Verbier ligger midt i og er det mest populære skiresortet i De fire daler, som er et av de største skiområdene i Europa. Verbiers skiområde strekker fra landsbyen og opp til 3330 meter over havet. Her er et omfattende løypenettverk, med et godt utvalg av løyper i alle vanskelighetsgrader. Men Verbier er også kjent for å være et av verdens beste områder for «off pist»-kjøring.

En gondolheis tar deg med opp fjellsiden til et stort utvalg løyper, mens gratis busser frakter deg til resten av løypene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ABC Nyheter besøker Verbier midt i skisesongen, er de karakteristiske sveitsiske trebygningene som utgjør sentrum, dekket av lett nysnø.

Sola skinner og viser frem skilandsbyen fra sin beste side. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor folk forelsker seg i stedet og vender tilbake gang på gang.

Vi ankommer med gondolheis fra landsbyen Le Chable som ligger i dalen nedenfor. Reiser man med tog fra flyplassen i Geneve, er det hit man kommer. Og om man vil stå på ski i Verbier, men ønsker litt rimeligere overnatting, kan det være lurt å finne det i Le Chable.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For det er ikke til å stikke under stol at prisnivået i Verbier er høyt. Hotellene har, ifølge reisenettstedet TripAdvisor, i skrivende stund en pris per natt på mellom cirka 1600 kroner og cirka 5600 kroner, kun ett tilbyr overnatting for cirka 1100 kroner natten. I Verbier er også kafekaffen, afterski-drinkene og restaurantmåltidene hakket dyrere enn det man gjerne er vant med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke noe problem for rikingene selvsagt, men prisnivået er nok et hinder for mange andre. Av den grunn har Verbier den siste tiden forsøkt å endre litt på sitt luksusimage, ved å tilby rimeligere alternativer både hva gjelder overnatting, mat og drikke, ifølge Daily Mail. Deres journalist satte prisnivået på prøve og konkluderte med at man ikke var kommet helt i mål: Verbier er fremdeles ikke skistedet man bør velge om man har forholdsvis stramt budsjett. Den konklusjonen kan vi være enige i.

Les også: Verdens lengste togtunnel åpnes for publikum i Sveits

Verdens beste skihotell

Verbier sentrum er ikke stort. Det tar omtrent ti minutter å spasere fra den ene enden til den andre.

I en av landsbyens mange like trebygninger finner vi hotellet W Verbier, som nylig fikk den gjeve tittelen Verdens beste skihotell 2016, under World Ski Awards. Hotellet ble stemt frem både av folk som jobber i bransjen og av skiturister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter tre år med knallhard jobbing siden vi åpnet i desember 2013, er det en veldig hyggelig anerkjennelse, sier W Verbiers markedsansvarlig Stephanie Oliver til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke tilfeldig at hotellet glir inn rett inn i omgivelsene, lokale myndigheter ville ikke tillatt noe annet, forteller Oliver som møter oss i hotellets resepsjon. Allerede her blir det klart at W interiør er langt fra like tradisjonelt som dets ytre. Her er det moderne, minimalisme som gjelder.

– Jeg liker så godt kontrastene: at man finner dette veldig moderne hotellet, som representerer det siste innen design, musikk og mote, her på den sveitsiske landsbygda, sier hun til ABC Nyheter.

Rett bak resepsjonen ligger det de kaller «Living Room», altså stua, som er en cocktailbar der man kan få både drinker og en matbit. Sofaer, stoler og bord er plassert foran digre vinduer med nydelig fjellutsikt. På kveldstid og ut i morgentimene kan gjestene svinge seg til rytmene fra en DJ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er stedet å se og bli sett i Verbier, hevder Oliver.

Les også: Landsbyen som satser på tre generasjoner

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

W Verbier, som nylig ble kåret til verdens beste skihotell 2016, har en tradisjonell sveitsisk fasade, som avslører lite av hva man kan forvente å finne på innsiden. Foto: W Verbier

Peis og walk-in closet

Hotellet har 123 rom totalt, inkludert suitene. Den største suiten er på 180 m2. Standardrommene er 36m2, alle har eget ildsted, Bose-anlegg og balkong.

Oliver tar oss med til et av rommene. Det er mye interiør av tre og fargen rød går igjen, på grunn av rødfargen i det sveitsiske flagget, forklarer hun.

– Romprisen varierer etter hvor god utsikt man har fra balkongen, den beste utsikten må man betale mest for, sier Oliver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun åpner en liten dør og viser stolt frem et walk-in closet. Også dette er standard for alle hotellets rom. I vintersesongen må man belage seg på å betale rundt 6000 kroner natten for et av standardrommene. Om sommeren er romprisen halvert, forteller Oliver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hotellet har tre restauranter: Verbiers eneste sushirestaurant, en tapasrestaurant ledet av en spansk stjernekokk og W Kitchen som bruker lokale, tradisjonelle råvarer i sine moderne retter. I tillegg kan man spise lunsj og drikke kaffe i hotellets kafé.

Stephanie Oliver guider oss gjennom hotellets korridorer til Ws spaavdeling på 800 m2. Ved behandlinger her brukes naturligvis det sveitsiske luksusmerket La Prairie, forteller hun.

Foruten behandlingsrom for enkeltpersoner eller par, finnes et varmtvannsbasseng der man kan velge om man vil bade innendørs eller utendørs, samt badstue, steam-rom og boblebad. Hotellet har også 24-timers treningsrom, yoga- og pilatestimer og en egen liten frisørsalong.

Les også: Null-stjerners hotell i den sveitsiske fjellheimen

Varmt bad i frisk luft

Spaområdet på W er utvilsomt innbydende, men ønsker man en mer autentisk sveitsisk spaopplevelse, anbefales det å sette seg i bilen og kjøre en drøy halvtime til spahotellet Bains de Saillon. Her kan man bade i varmt vann fra naturlige kilder, både innendørs og utendørs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Omgitt av fjell kan man på Bains de Saillon drive rundt på strømmen i den kunstige elven, som er fylt med naturlig, varmt kildevann. Det firestjernes spahotellet ligger i Valais' vindistrikt. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Omgitt av fjell kan man på Bains de Saillon drive rundt på strømmen i den kunstige elven, som er fylt med naturlig, varmt kildevann. Det firestjernes spahotellet ligger i Valais' vindistrikt. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Mens bassenget innendørs minner mest om en vanlig svømmehall, bortsett fra temperaturen og kildevannet, er anlegget utendørs veldig flott. Omgitt av et vakkert fjellandskap kan man blant annet kaste seg ut i en «elv» av varmt kildevann og flyte rundt på strømmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dukker man opp av det varme vannet og løper noen få skritt gjennom den kalde luften og snøen, kommer man inn i et område med badstuer og tyrkisk bad. Store vinduer gjør at man kan nyte utsikten mens man svetter.

Hotellet har også flere restauranter der du kan velge mellom blant annet retter fra det lokale kjøkken, det franske kjøkken, italiensk pizza og pasta, hjemmelagde burgere. Avspent, god og mett kan du sette deg i bilen og kjøre mot Verbier.

Apropos bil er det ikke anbefalt å kjøre bil til Verbier sentrum. Her er det vanskelig og svært dyrt å parkere. Det finnes områder hvor man kan stoppe noen minutter for å slippe av eller hente folk, men gondolheisene og gratisbussene er mye bedre om du skal være i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå er det priskrig på reiser

Skiopplæring på svensk

Tilbake i Verbier hører er det ikke sjelden vi hører og ser svensker i gatene, i bakkene og på restaurantene. Skistedet er nemlig svært populært blant våre naboer. Akkurat det kan være en fordel om du reiser til Verbier med små barn, eller om du selv ikke er så stødig i engelsk eller fransk. En av skiskolene har nemlig sett potensialet og kan tilby svenske skiinstruktører til dem som ønsker det.

Engelskmannen Julian Griffiths driver European Snowsport i Verbier, som kan love svenske instruktører til dem som ikke vil undervises på engelsk eller fransk. Foto: ES
Engelskmannen Julian Griffiths driver European Snowsport i Verbier, som kan love svenske instruktører til dem som ikke vil undervises på engelsk eller fransk. Foto: ES

– Kanskje vi burde ansette noen norske også, sier Julian Griffiths som eier European Snowsport til ABC Nyheter.

Vi møter ham på Brasserie Le Bec, like ved Place Blanch hvor morgenens elever har blitt teamet opp med sine instruktører. Griffiths hevder Le Bec serverer Verbiers beste kaffe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Briten startet skiskolen, som tilbyr opplæring både i slalåm og snowboard, i 2003 etter at han hadde jobbet mange år som instruktør blant annet i USA og Australia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om 80 prosent av Griffiths kunder kjøper privattimer, har de også tilbud om gruppetimer til en litt mindre stiv pris.

– Det er små grupper, så du får tett oppfølging, men det er et mer sosialt tilbud enn privatundervisning for dem som ønsker det, sier han.

For barn under seks år er det maks fem i gruppa, for alle andre er det maks seks per gruppe.

– Og ber du om en svensk instruktør får du det, lover Griffiths.

Engelskmannen som har gjort Verbier til sitt hjemsted, skryter av at de har mange kjendiser innom, men siden han må være diskret kan han ikke røpe hvem.

– Vi har blant annet undervist noen veldig viktige unge nordmenn. Mer kan jeg ikke si, da vil de slutte å komme til oss, sier han med et lurt smil.

– Vi er også den eneste skiskolen her som har elektronisk tracking på dem som deltar fra seks år og oppover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trackingen gjør at man på slutten av dagen kan gå inn på internett og se hvor i det omfattende løypenettet i Verbier beveget seg.

– Det er også en fin sikkerhet dersom noen skulle rote seg bort, sier Griffiths før han understreker at det er noe som nesten aldri skjer.

Les også:

Melkeveien til de italienske alper

11 norske skifavoritter

Sprø alternativer til ski