Melkeveien til de italienske alper

BEHAGELIG: Selv midt på vinteren kan temperaturene være behagelige nok i området i Sauze d’Oulx til at du kan lunsje i friluft.
BEHAGELIG: Selv midt på vinteren kan temperaturene være behagelige nok i området i Sauze d’Oulx til at du kan lunsje i friluft.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiat-gründeren Giovanni Agnelli bygde skibyen Sestriere etter en tur til Norge. Siden har flere nordmenn gjort seg bemerket i de flotte skibakkene rundt OL-byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at…

…skikjøreren Piero Gros – født i Sestrieres nabobygd Sauze d’Doulx – er den yngste italiener som noen gang har vunnet et World Cup-renn (18 år)?

Visste du at…

…skisystemet ”Melkeveien” rundt Sestriere har nesten 150 ulike nedfarter?

Visste du at…

…Norge ble beste nasjon under alpin-VM i Sestriere i 1997, med tre gull (Skårdal, Stiansen og Aamodt)? Lasse Kjus tok tre sølv.

(ITALIA, ABC Nyheter): Vinteren 1928 var den styrtrike industrimagnaten Giovanni Agnelli i norske farvann. Mange av våre fremste naturopplevelser sto på programmet, men det som sannsynligvis gjorde mest inntrykk på den blaserte italieneren var et knippe skiløpere i stor fart ned bratte bakker.

For nordmenn flest var opptrinnet relativt dagligdags, etter at ski ble obligatorisk utstyr for norske militære på slutten av 1700-tallet, og Sondre Norheim mer enn 50 år før Agnellis besøk revolusjonerte skisporten med sine halsprekende stunts.

For Agnelli var det derimot en aha-opplevelse av de sjeldne, og noe som ga ham en vill idé: å bygge en komplett vintersportslandsby i de italienske alpene.

– Du vet, Agnelli-familien var for regenter å regne, stinne av penger, som Alberto Surico forsiktig antyder når vi nesten 90 år etter Agnellis norgesbesøk skuer ut over dalsøkket der Sestrieres karakteristiske «siloer» troner midt i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå ti år siden norske skiløpere tok en gjenvisitt og erobret «tronen» på Agnellis hjemmebane.

Saken fortsetter under bildet

SESTRIERE: Skiområdet vest for Torino kan huse opptil 30 000 besøkende.
SESTRIERE: Skiområdet vest for Torino kan huse opptil 30 000 besøkende.

Hotelldrømmen

Vialattea, der Sestriere danner et slags midtpunkt, er et ypperlig skiområde. «Melkeveien» som det kan oversettes til ligger knapt hundre kilometer vest for det tidligere kongesetet Torino, i et relativt lett tilgjengelig hjørne av de italienske alpene. Det var nettopp her kartagernes sagnomsuste general Hannibal fant veien inn i Romerriket, hvor de romerske legionene marsjerte motsatt vei da de inntok Gallia, og der de store saltkaravanene i Middelalderen kunne forsere nordover med sin dyrebare last.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Været kan være noe ustabilt, men jeg har aldri opplevd en vinter uten snø, sier Gerard Jayme, som viser vei inn i fjellheimen. Været denne midtvinterdagen er praktfullt, men det store snøfallet har uteblitt. Vi er derfor nødt til å holde oss i de preparerte løypene. De er imidlertid gode og ofte utfordrende, selv om flere av løypene øverst i systemet er stengt av mangel på snø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skilæreren med det gode humøret og det franske lynnet drev en gang hotell i Sestriere.

– Jeg solgte det rett før OL (i 2006). Timingen var riktig, mener han, og myser mot sola.

I dag er han fornøyd med den noe enklere tilværelsen som skilærer, men ønsket om å drive hotell ulmer fortsatt.

– Men – det må være i varmere strøk, kanskje Brasil? sier mannen forsiktig.

– Hotellet må være lite nok til at jeg kan stenge det på vinteren og komme hit og stå på ski i fire måneder.

Etter tre dager på ski er det flere enn Gerard som leker med den ideen.

Les også: Falske ferieminner utgjør risiko for sikkerhet og helse

Mauros mat

Sestriere var den første landsbyen i de mellom-europeiske alpene som ble bygget fra grunnen av som skisted. De karakteristiske tårnene i enden av bakkene fungerer fortsatt som hotell, men utenom sesongen er de stengt. I hele landsbyen bor det knapt 800 mennesker. Det er likevel mer enn 30 restauranter rundt torget, med flere som holder høyt nivå selv sammenlignet med langt større skisteder i alpene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Maten er jo halve opplevelsen for de fleste som kommer hit, understreker da også Mauro Arigoni på velrenommerte Il Cardo. Han tenker ikke minst på alle besøkende fra nærliggende Torino, som utgjør hovedtyngden av gjestene her.

Utvendig er ikke den lille matperlen mye å se til. Innendørs er det mer hjemmekoselig, og her tryller Mauros kokker frem de lekreste retter, ofte med råvarer innehaveren selv har felt i fjellene rundt Sestriere.

Med trofeene som bakgrunn på veggene vandrer den spedbygde Mauro rundt med et bredt smil til alle.

– Alle kjenner Mauro, hvisker Alberto meg i øret, og da mener han ikke bare i Sestriere. Restaurantlokalet fungerte blant annet som presserom for det italienske fotballandslaget da de brukte byen som treningssted før fotball-VM i 2010, og under vinter-OL – da Sestriere var hovedarena for de alpine øvelsene – var Mauro løypesjef.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så lenge jeg kan stå på ski – og fortsatt er i stand til å felle råvarene jeg serverer – vil du finne meg her, svarer Mauro på spørsmålet om det ikke kan bli noe ensomt her, ikke minst i sommermånedene.

Den evige jeger har aldri ferie.

Saken fortsetter under bildet

GOD PÅ MAT: Mauro Arigoni på Il Cardo serverer ofte retter med råvarer han selv har nedlagt.
GOD PÅ MAT: Mauro Arigoni på Il Cardo serverer ofte retter med råvarer han selv har nedlagt.

Les også: Jakten på mystiske monstre

Skifamilien

Om du blir lei av de noe sjarmløse bygningene i Sestriere – preget som de er av mellomkrigstidens noe stormannsgale, strenge arkitektur – er det bare å ta turen over fjellet til Sauze d’Doulx. «Alpebalkongen» som den kalles for sin beliggenhet på en hylle godt oppe i fjellheimen har alt det Sestriere mangler: smale smug, trivelige ølkneiper, og personligheter som får deg til å stadig vende tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som Vincent Hawkins, restauratøren som kom hit fra England på vinterferie for mer enn 30 år siden, og aldri dro hjem. Da vi tilfeldigvis treffer på ham i hovedgaten dagen etter middagen hos Mauro er det som å møte en gammel venn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rett før vinter-OL traff jeg på en herlig familie fra Stokke, forklarer han entusiastisk utenfor hans viden kjente restaurant Del Falco.

– På et besøk hos dem i Norge introduserte de meg for gravlaks med gammel Opland akevitt til. Nå lager jeg den selv, og gjestene mine får ikke nok.

Det går ikke mange minuttene etter dette intermessoet før jeg litt lengere opp i gata treffer på Edoardo Bessons. Den tidligere alpinisten – og bror av den mer kjente skikjøreren Giuliano (på det italienske OL-landslaget i 1972) – var en samtidig av vår egen Erik Håker, som Edoardo husker med glede.

– Han er litt som oss, står fortsatt på ski og har det gøy? spør Edoardo, som sammen med sin bror og andre familiemedlemmer styrer flere av sportsbutikkene og hotellene i Sauze d’Doulx – kanskje mest kjent som hjembyen til den tidligere World Cup-vinneren Piero Gross.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gross levde store deler av sin idrettskarriere i skyggen av Ingemar Stenmark, men vant nok renn til å bli en av Italias store skihelter.

– Når det ikke er så mye annet å drive med enn ski blir man god, sier Edoardo lett filosoferende mens han viser meg rundt i butikken sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et faktum en viss svenske fra Tärnaby, med 86 World Cup-seire under vesten, garantert kan skrive under på.

Les også: Turistrekord på Nordkapp


Turistinformasjon

www.turismotorino.org

Slik kommer du dit

Vi fløy med Lufthansa via Frankfurt og München til Torino. Derfra går det buss eller du kan leie bil. Du kan også fly med Norwegian til Milano, som er vel to timer i bil unna.

Det går tog direkte fra Torino til landsbyen Bardonecchia en gang i timen. Derifra er det en kort transportetappe til Sestriere og Sauze d’Oulx. I helgene går det busser direkte fra flyplassen i Torino til Sestriere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For øvrig arrangerer selskapet Slopetrotter turer til Vialattea. Det samme gjør Nortlander.

www.lufthansa.no , www.norwegian.no , www.trenitalia.com , www.slopetrotter.no , www.nortlander.no

Sov godt

Grand Hotel Sestriere ligger fint til midt i Sestriere. I Sauze d’Oulx er Grand Hotel La Torre et spennende valg

I Torino er det lett å anbefale elegante Grand Hotel Sitea.

Spis godt

Det lille spisestedet Osteria Barabba ved skitorvet i Sestriere serverer utmerket mat. Pizzeria Da Costa like utenfor bykjernen er et trivelig familiested. Få også med deg Chesal 1805 midt i bakken i nabobyen Bardonecchia. Der ligger også den hyggelige kafeen Waikiki. La Vineria del Colle, som hører til Grand Hotel Sestriere, er av det mer romantiske slaget. Chalet Mollino i bakkene overfor Sauze d’Oulx er veldig trivelig, og hos Mauro Arigoni på Il Cardo i Sestriere blir du tatt usedvanlig godt vare på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

www.visitsestriere.it , www.ristorantebarabba.com , www.chesal1805.com , www.bardonecchiaski.com , www.ristoranteilcardo.com

Mye å gjøre

Det er kort vei til Torino (ca. 1 time i bil), som har forandret seg mye de siste årene. Industribyen ved Po-elven er rustet opp og har etter hvert fått en rekke attraksjoner, som det nye filmmuseet i den gamle, storslåtte synagogen midt i sentrum. Få også med deg det egyptiske museet, Sabauda-galleriet (et av Italias fremste i sitt slag) og det kongelige Savoy-palasset.

For variasjonens skyld er skistedet Bardonecchia en kort kjøretur unna Sestriere et fint alternativ. Her ble også snowboard-konkurransene under vinter-OL i 2006 arrangert.

www.turismotorino.org , www.bardonecchiaski.com