Meny

11 norske skifavoritter

MYE PÅ SKI: – Norske skianlegg her noe for en hver smak, mener P4s reisereporter Kjetil Hugin, som gjennom vinterhalvåret tilbringer hver helg i fjellheimen. Her sammen med fartsspesialisten Kjetil Jansrud. (Foto: P4).
Hver helg hele vinteren er P4-reporter Kjetil Hugin på et eller annet skisted i Norge, for å lokke lytterne ut i snøen.

Det fins en skibakke for alle, mener Hugin, som har gledet seg siden det første løvet falt i høst til å spenne på seg 

Også denne vinteren vil Kjetil Hugin tilbringe nærmere hundre døgn på norske skianlegg. Fem ganger i uka rapporterer han om forholdene til P4s lyttere, et virke som er blitt en livsstil for reporteren, som har reist rundt med ski på bena og mikrofon i sekken de siste 25 sesongene.

– Er det ikke fantastisk å kunne leve av å være skiboms? spør Kjetil – som mest til seg selv.

Ofte er familien med, som har gitt nye perspektiver på skiopplevelsen.

– Da barna var små ble jeg klar over hvor godt tilrettelagt det er for de minste på norske skisteder. Nå er de så store at vi utfordrer og pusher hverandre til å kjøre fortere og hoppe høyere. Det er kvalitetstid med familien det, sier Hugin, som her presenterer 11 av sine norske favoritter – pluss en noe bortgjemt perle i Sveits.

1. Kvitfjell - For fart

– Skal du i hovedsak stå på ski, og er relativt erfaren, er Kvitfjell stedet. Her trives jeg godt, mest på grunn av de bratte bakkene. Kvitfjell har også ganske bra frikjøring på Vestsiden. Gudbrandsgard Hotell er fortsatt et av fjellheimens beste, og Tyrihans er det perfekte stedet for skilunsj.
www.kvitfjell.no

Best på afterski, og det nærmeste du kommer Alpene i Norge. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.

2. Hemsedal - Alpelandsbyen

– Dette er vel det nærmeste du kommer alpene i Norge. Bakkene er ypperlige, med stor variasjon. Husk å teste den nye løypa som går helt ned til sentrum. Afterskien er blant de beste i Europa, og berømt og lekre Skarsnuten Hotel har heiser som leder til bakkene.
www.hemsedal.com

Les også:  Barnas beste skiferie

3. Trysil - Fin gemütlichkeit

– Sammen med Hemsedal er dette stedet med høyest ”gemütlichkeit-faktor”. Det største og mest varierte anlegget i Norge, med solid snøgaranti. Her kan du også danse på bordene hvis du vil, men stedet er mer familievennlig og samlet. Trysil har for mange den beste totalpakken.
www.trysil.no

RØLDAL: Fenomenale frikjøringsmuligheter i dette ”snøhølet”. Foto: Kent Skibstad / Scanpix.

4. Røldal - Best på løssnø

– Røldal er et skikkelig snøhøl, med fantastiske frikjørings-muligheter. Her er det kjempestore områder, der snøen ligger lenge. Folk i Røldal har stått på ski hver eneste måned hele året. Å leie en guide (røldalsgudene) er et godt tips om du ikke har nødvendig kunnskap, eller vil være garantert å finne den beste snøen.

www.visitroldal.com

5. Geilo - Gode hoteller

– Dr. Holms er jo en klassiker, men Vestlia Resort med sitt spa-senter er en personlig favoritt. Her er du midt i skibakkene, som riktignok er relativt korte, men helt greie når du kan kombinere det med en god hotellopplevelse. På Vestlia har de også en badeland, noe som gjør dette til barnas favoritt.

www.skigeilo.no

6. Beitostølen - Gode på langrenn

– Dette er stedet danskene elsker, fordi bakkene er såpass slake at de uten problemer behersker dem. Ellers har Beitostølen et ypperlig bortoverski-terreng, samt et hotell – Radisson Blu Resort Hotel – du kan tilbringe tid på om været ikke skulle slå til. I Raudalen noen kilometer unna finner du brattere bakker, og ofte veldig god frikjøring.

www.beitostolen.com

Les også:  Hit bør du reise på skiferie

7. Hafjell - For hyttefolket

– OL-bakkene holder fremdeles god stand, og Gondolen er noe alle som driver skisenter burde besøke for å hente inspirasjon. Damenes utforløype fra OL i 1994 er fortsatt en av Norges aller beste slalåmbakker.

www.hafjell.no

8. Norefjell - Undervurdert

– Den store attraksjonen er utvilsomt nærheten til Oslo, noe som ser ut til å gå mange hus forbi. Bakkene er fine, bedre enn i Kongsberg (www.kongsberg-skisenter.no). Norefjell Ski & Spa er kanskje det beste skihotellet vi har i

Norge. Siden Norefjell ligger så nære Oslo, kan folk i hovedstaden få med seg mye god skikjøring søndagen før du trenger å tenke på hjemturen.

www.norefjellskiogspa.no

TRYVANN: Forbausende gode bakker, og kort vei til Norges beste uteliv. Foto: Halvard Alvik / Scanpix.

9. Tryvann - Byens beste

– Oslo har fått et anlegg den kan være bekjent av. Det er kort vei fra sentrum opp til bakkene (Wyller og Tryvannskleiva), som nå er bundet sammen med heis. Bor du i Oslo og føler for å stå på ski er anlegget også åpent til langt på kveld, med fint lys i begge bakkene.

www.tryvann.no

10. Lyngen Lodge - Topp topptur

Lyngen Lodge ligger helt nede ved fjorden, omgitt av de fantastiske Lyngsalpene. Her er det ingen heiser, men dyktige guider med supert toppturutstyr tilgjengelig. I Lyngen venter en dine aller beste skiturer. Maten, standarden og opplevelsene er i verdensklasse. Det bør dessverre lommeboka di også være. Jeg var i Lyngen i midten av mai og kjørte ski i strålende sol med 40 cm fjærlett pudder.

www.lyngenlodge.com

MYRKDALEN: Her finner du høyfjellsfølelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

11. Myrkdalen - For vestlandsfolket

– Bor du på Vestlandet er Myrkdalen et fantastisk alternativ. Bor du et annet sted i landet er det ofte verdt noen ekstra timer i bil. Her får du skikkelig høyfjellsfølelse og milevis med usporet puddersnø. Men som på Voss (www.vossresort.no) kan været slå seg virkelig på vranga, med regnvær i januar. Men med optimale forhold er begge stedene ypperlige.

www.myrkdalen.no

Les også:  Skiferie i Norge - på sporet av et fjell av muligheter

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus