Meny

Som et luftig sug i magen

En ballongferd over Vilnius er en spektakulær opplevelse. Men vær forberedt på blodtørstig velkomstkomité ved reisens slutt.

Ballongferd over Vilnius

  • Det er Ballooning Centre som arrangerer turene.
  • Bookingen foregår ved å ringe +370 652 00510 minst en dag i forveien for å være sikret plass på listene. Du kan også ta turen innom et av byens turistkontorer og be de pent om å ringe for deg.
  • Etter gjennomført bestilling, mottar du i løpet av dagen en telefon eller sms med informasjon om eksakt klokkeslett og sted for avreise.
  • Normalpris for en times flygetur er 109 euro. Dersom du har skaffet deg et Vilnius City Card, settes prisen ned til 99 euro. Pengene betales kontant til pilot etter endt tur.

VILNIUS, LITAUEN (ABC Nyheter): Når du er i Vilnius, kan du velge mellom flere alternativer dersom du vil sikre deg utsikt over den vakre hovedstaden. Du kan for eksempel ta turen opp til det sekskantede Gediminas-tårnet og få prima utsikt over både den gamle og den mer moderne delen av Vilnius.

Tar du turen opp til toppen av det 326,5 meter høye TV-tårnet, kan du kombinere panoramautsikt med et bedre måltid med øl i restauranten som er plassert i toppen i 19. etasje. Det roterende observasjonsdekket gir strålende utsyn over byen og omgivelsene, og om sommeren arrangeres det strikkhopp fra toppen.

Men for å få den mest spektakulære utsikten, er det ingen ting som slår en tur opp i en varmluftballong.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

På værgudenes nåde

Vilnius er en av få europeiske hovedsteder som tillater varmluftballonger å sveve høyt hevet over gater og bygninger, folk og biler. God geografisk beliggenhet, moderat flytrafikk og ikke minst en vennlig innstilt flysikringstjeneste ved Vilnius Airport, gjør det mulig å fly over Vilnius så ofte som været tillater det.

Sikkerhet kommer alltid først. Selv om du står på passasjerlistene, er du ikke garantert å få komme opp. Men om værgudene er i godt lune og det gis grønt lys, tar det ikke mange sekundene før pilotene og deres medhjelpere vrimler som maur mens ballonghylstre i ulike farger brettes ut og varmes opp.

Kveldens åsted for take-off er en liten gresslette nær Barkakanas-åsen, kun kort gangavstand fra sentrum av gamlebyen. Tidspunktet får du tilsendt via sms, vanligvis er det rundt halv åtte-tiden på kvelden

Les også: I «Englenes republikk» er grunnloven oversatt til norsk

(Saken fortsetter under)

Det gjelder å følge med når Vytautas Kerdokas forteller hvordan det hele skal foregå og hvordan vi skal oppføre oss når vi snart klatrer ombord før avreise. Foto: Roger Grosvold

Adrenalin i ballongkurv

Vår pilot heter Vytautas Kerdokas. Det første han gjør, er å vise oss hvordan vi skal klatre oppi og sette oss ned på bunnen av kurven. Vi må være klare til å reagere hvert øyeblikk som helst. Gruppen vår teller totalt seks personer, deriblant kjæresteparet John og Miriam som har tatt turen fra Skottland.

– Da vi kom over disse ballongferdene, var vi ikke i tvil om at vi måtte booke oss plass. Men akkurat nå kjenner jeg at jeg er litt nervøs for hva jeg har gitt meg ut på, forteller Miriam med et nervøst smil til ABC Nyheter mens hun lurer på om hun er for tynt kledd.

Foran oss retter ballongen seg nå opp, kurven holdes igjen av en vaier og Kerdokas roper at vi må komme oppi med en gang. Spenningen stiger i kroppen mens vi klatrer over kanten og setter oss på huk ned på gulvet en etter en.

Plutselig kjennes det et kraftig rykk idet vaieren slipper taket og før du rekker å stave b-a-l-l-o-n-g, suser vi opp mot himmelen mens hele kurven rister. Så blir alt stille.

Les også: Dette må du få med deg på din første reise til Myanmar

Redusert til minimodeller

Når vi retter oss opp fra bunnen av ballongkurven og tar det første blikket over kanten, er det nærmest umulig å ta inn over seg hvor høyt oppe i luften vi allerede befinner oss. Et kort øyeblikk kjennes et sug i mageregionen mens vi ser ned på bakken langt der nede, der bygninger, biler og mennesker er redusert til mini-modeller.

Men så begynner man å ta inn over seg den fantastiske utsikten over Litauens vakre hovedstad, der først og fremst gamlebyen trer frem i all sin prakt. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor den ble inkludert som nr. 541 på UNESCOs verdensarvliste i 1994.

Gamlebyen er en av største bevarte middelalderske gamle byer i Nord-Europa og omfatter 74 kvartaler med 70 gater og smug med 1.487 nummererte bygninger. Samlet gulvareal ligger på imponerende 1.497.000 kvadratmeter og fra luften ser du tydelig hvordan arkitektoniske stiler som gotisk, renessanse, barokk og nyklassisk trer frem.

Les også: Ny undersøkelse: Derfor liker nordmenn Sverige

(Saken fortsetter under)

Det historiske midtpunktet i Vilnius, gamlebyen, er en av de største i Øst-Europa. De mest verdifulle historiske og kulturelle bygningene er konsentrert her. Foto: Roger Grosvold

Når 650 meter virker altfor lite

Flyturen tar rundt en time og på det høyeste tar Vytautas Kerdokas oss opp til 650 meter. Skjønt der og da virker tallet altfor lite, sammenliknet med synet av bakken som befinner seg langt der nede under oss.

Det er ingen av passasjerene som ser ut til å kjenne noen synlig form for redsel eller høydeskrekk. Piloten er så lun og rolig som en litauisk minibamse kan bli, kurven kjennes særdeles solid, det er lite med vind og overraskende lite kjølig her oppe.

Men det er fort gjort å bli varm i toppen hver gang Kerdokas skrur på flammen for å regulere høyden. Hvis du er over 1.90 høy, er det en fordel å bøye deg godt ned med mindre du vil kjenne lukten av svidd hårmanke.

Les også: Se vår flotte stavkirke

Blodtørstig velkomst

Vi glir ut av bykjernen og svever nå over industri og motorvei, boligblokker og store skogsområder før vi når frem til et stort boligfelt. Dersom du ønsker deg prima utsikt til hva som skjer i andre folks hager og bakgårder, er luftballong et alternativ.

Kveldsroen har senket seg over nabolagene, det eneste vi stort sett hører er lyden av hunder som bjeffer mot oss. Folk hilser opp fra hagene sine og en mann legger seg til og med ned i stjerneformasjon og flakser med både armer og bein mens vi glir lydløst over ham.

Vi nærmer oss slutten for ferden og Vytautas Kerdokas senker oss ned mot et jorde der vi lander med et bump før vi velter fremover. Etter å ha børstet bort gress og sand, starter brått kampen mott mygg som virker å ha ventet på oss med stor appetitt på ferskt blod fra oven.

Mens vi sprayer oss inn med sårt tiltrengt myggspray, tar Kerdokas frem en flaske champagne og seks glass. Etter en kort symbolsk seremoni, mottar vi bevis på at vi har gjennomført vår første jomfrutur.

Den første av forhåpentligvis mange flere.

Verden blir på underligvis svært stille og rolig når den oppleves fra ballongkurven. Foto: Roger Grosvold

Les også:

Spania utenfor turistløypa

Ferien skal være nær og spektakulær

Derfor bør du prøve bobilferie

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 May og Juncker enige om å fortsette samtalene20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11 To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47 Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike
Siste nytt
21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenMay og Juncker enige om å fortsette samtalene20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenLavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42PolitikkHadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11PengerTo fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47VerdenTusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus