Meny

Åre - Nordens svar på Alpene

I BAKKEN: Wenche Jacobsen, Rikke Jacobsen (14), Mari Woldseth og Peder Woldseth (9) fra Trondheim reiser til Åre både vinter og sommer.
Åre har fått nei til OL syv ganger, men er en stor favoritt blant nordmenn. Nordmenn har rundt 100.000 hotelldøgn her i året.

ÅRE, SVERIGE (ABC Nyheter): Både i 1984, 1988, 1992, 1994, 1998, 2002 og 2006 har Åre ønsket å være vertskap for de olympiske leker, i samarbeid med Gøteborg, Falun og Östersund. Alle ganger har de fått nei.

Men Åre er ikke bare et sted som egner seg for eliten, viser besøkstallene fra skimetropolen i 2014. Hvert år har Åre 750.000 gjestedøgn på hoteller. 25 prosent er utenlandske gjester og over halvparten av disse kommer fra Norge. I tillegg kommer alle som har egne hytter og leiligheter her.

14 år gamle Rikke Jacobsen fra Trondheim står gjerne opp grytidlig en søndag morgen for å dra på dagstur til Åre. Jacobsen og familien var på plass da heisene åpnet klokken 9 denne vintersøndagen i 2014. Et par timer senere er de inne på Fjällgården for å varme seg litt og drikke kakao.

Skibyen Åre ligger rundt to timers kjøring fra Trondheim. Veldig mange nordmenn drar over til Sverige for å både gå langrenn og stå alpint i bakkene her. Hit flyr også en rekke skiturister inn fra hele Norden, Russland og fra lenger sør i Europa. Det er bare halvannen time til Værnes.

Les også:  Vinterferie i Alpene: Unngå «Knokkelekspressen»

Se Street View fra skibakkene i Åre:

(Saken fortsetter under)

Inspirert av Alpene

Åre har lange tradisjoner i det å være vertskap for tilreisende skiturister. Allerede på begynnelsen av 1900-tallet startet det som i dag er blitt til et av Nord-Europas største og mest populære skisteder. Ingeniør C. O. Rahm hadde vært på reise i Alpene og ble inspirert. Han ønsket å skape noe lignende i Åre. I 1910 åpnet Bergbanan, tidligere kalt for Årebanen.

Det er en kabelbane som går fra midt i sentrum og opp til Fjällgården. Herfra går skiheisene videre opp til fjellet. Inne i Fjällgården er det høyt under taket og mange gode sofaer å synke ned i. Noen sitter foran en peis og varmer seg. På siden mot sentrum har du utsikt over Storsjön, Sveriges femte største innsjø, langt der nede.

Les også:  – Om norsk økonomi faller sammen, dør Åre

(Saken fortsetter under)

POPULÆRT: Skibakke i Åre ved kveldstid. Foto: Colourbox.com

­– Bedre enn Norge!

– Vi trives utrolig godt i Åre. Alt er så gjennomtenkt og det er så ordentlig her. Alle er servicevennlige og som besøkende føler du deg så velkommen. Det er mye bedre å være skiturist her enn hjemme i Norge, sier Mari Woldseth.

– De har kopiert mye hvordan ting gjøres i Alpene. Hele tiden investeres det i nye og bedre heiser. Nå har for eksempel heisene Fjellgärdsekspressen og Sadelliften nettopp kommet. Det er også veldig god kvalitet på maten og restaurantene. Her er det veldig rent overalt og til med restauranter i bakken med hvite duker, Wenche Jacobsen.

I skrivende stund har de to familiene har reist til Åre så ofte de kan siden 2004, da de enten eier eller disponerer leilighet her. De har erfart at skibakkene og løyper egner seg for personer i alle aldre og på alle nivå.

– Det utfordringer både for barn og voksne, og veldig stor variasjon, sier Woldseth. 

Om sommeren er det også mange muligheter de benytter seg av.

– Vi har blant annet leid kanoer, vært med på ridning og downhill sykling, sier Woldseth. 

Etter kakaopausen er det ut i bakken igjen. Minstemann Peder kjører alpint aktivt og er klar for flere bakker.

– Det beste med å være i Åre er å kjøre slalåm og være i badeland. Også er det fine kafeer her, slik at man kan gå inn og varme tærne, sier Peder Woldseth.

Les også:  Stor økning i hytteutleie på fjellet

130 år med hotell

Allerede i 1882 kom toget mellom Trondheim og Åre,  og det første hotellet sto ferdig allerede så tidlig som i 1885. Åre har dermed lange tradisjoner for å ta imot turister.

– Vi jobber nå for å legge mer til rette for at turister kan komme på besøk til hos også på sommeren, sier daglig leder Therese Sjølundh i Åre Destination.

Les også:  Sveriges nest vakreste togreise ligger i Norge

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus