Sveriges nest vakreste togreise ligger i Norge

Strekningen mellom Kiruna og Narvik har blitt kåret til Sveriges nest vakreste togstrekning av svenske togpassasjerer. Foto: Jochen Römling.
Strekningen mellom Kiruna og Narvik har blitt kåret til Sveriges nest vakreste togstrekning av svenske togpassasjerer. Foto: Jochen Römling.

«En fantastisk kombinasjon av vann, fjell og grønt der du får oppleve både Sverige og Norge på samme reise» heter det i vurderingen av Sveriges nest vakreste togreise.

Svenske togpassasjerer har talt. Sveriges nest vakreste togreise ligger delvis i Norge. Den mektige og naturskjønne reisen mellom Kiruna og Narvik havnet nemlig på andreplass i kåringen av de vakreste togreisene hos våre naboer i øst.

«En magisk togreise gjennom fjellverdenen ved Riksgrensen og langs bratte fjellvegger ved Ofotfjorden ved Narvik. En fantastisk kombinasjon av vann, fjell og grønt der du får oppleve både Sverige og Norge på samme reise» heter det i svenske SJ sin omtale av den 133 km lange jernbanestrekningen som på norsk side går under navnet Ofotbanen.

Les også: Flere reiste med tog i fjor

Sveriges 12 vakreste togreiser

1. Lidköping-Mariestad over Kinnekulle
2. Kiruna-Narvik
3. Järvsö-Ånge
4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna og Jönköping
5.
Halmstad-Göteborg
6.
Borlänge-Mora
7.
Malmö-Helsingborg
8.
Laxå-Karlstad
9.
Malmö-København
10.
Kalmar-Alvesta-Göteborg
11.
Ludvika-Örebro
12.
Södertälje-Eskilstuna-Arboga

Det var SJ (tilsvarende norske NSB) som sammen med svenske togpassasjerer nominerte tolv bidrag i konkurransen om å være den vakreste togreisen. Bidragene ble deretter stemt over blant de reisende, skriver SJ i en pressemelding.

Karin Starkman Ahlstedt, kommunikasjonsstrateg i SJ, synes det bare er positivt at den «norske» strekningen tok den nest gjeveste pallplasseringen i kåringen.

– For oss i SJ er strekningen mellom Kiruna og Narvik på sett og vis vår siste villmark, og er både eksotisk og vakker. Det er kanskje kjent for mange nordmenn, men svært mange svensker drømmer faktisk om at de en gang i livet skal kjøre denne strekningen.

Les også: – Ta Orientekspressen

Lidköping og Mariestad

Ifølge pressemeldingen var det en jevn kamp om topp-plasseringene, men til sist var det reisen mellom byene Lidköping og Mariestad som ble stemt fram som den aller vakreste i Sverige.

Lokomotivfører Sofia Lundborg som kjører strekningen hver dag, sier i en kommentar til SJ at det var en klok avgjørelse av det svenske folk.

– Det er flott å kjøre et tog med så vakkert landskap rett ved siden av banen. Hjortene på slettene, utsikt over Vänern, pittoreske stasjonshus og til og med havørn har jeg sett. Å ha slik utsikt utenfor førerhuset gjør det ekstra morsomt å jobbe, sier hun.

Tredjeplass

På tredjeplass finner vi reisen mellom Järvsö og Ånge, som anses for å være en av de vakreste delene av det som i Sverige omtales som «Norra stambanen». Turen går forbi de vakre innsjøene Letssjön, Storsjön og den store Hennan med fjellene i bakgrunnen. Området er preget av vann, bølgende åser og vakre Hälsingegårdar – en tradisjonell gårdstype man finner flere av i dette området.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden