Vinterferie i Alpene: Unngå «Knokkelekspressen»

<p>Ifølge Roy Vetaas i Tryg er det menn i alderen over 40 år som oftest skader seg på ski i utlandet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Ifølge Roy Vetaas i Tryg er det menn i alderen over 40 år som oftest skader seg på ski i utlandet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Å bli skadet i skibakken i utlandet, er ikke det samme som å bli skadet her hjemme. Særlig uten reiseforsikring på plass.

– I Alpene er det beinhard konkurranse om skituristene, og dette gjenspeiles også hvis en blir skadet i bakken, sier Roy Vetaas, reiseekspert hos Tryg Forsikring.

– Da konkurrerer ambulansetjenestene om å komme først til ulykkesstedet, deretter konkurrerer sykehusene om å ta hånd om den skadde. Har man da ikke en god reiseforsikring, kan det bli en svært dyr skiferie.

Velger de dyreste løsningene

Det kan være betryggende å vite at sykehusene i områdene rundt de største alpinstedene har egne spesialister på skiskader. Men Vetaas anbefaler å tenke seg om dersom det blir snakk om å gjennomføre kirurgiske inngrep.

Flere og flere nordmenn velger å ta vinterferien i utlandet, og helst skiferie i Alpene. Skulle det skje at man blir skadet i bakken, gjelder det å holde hodet kaldt. Foto: Colourbox.com
Flere og flere nordmenn velger å ta vinterferien i utlandet, og helst skiferie i Alpene. Skulle det skje at man blir skadet i bakken, gjelder det å holde hodet kaldt. Foto: Colourbox.com

– Vi ser at slike sykehus ofte ikke nøler med å velge de dyreste løsningene, som operasjoner hvor det settes inn kunstige ledd. Siden sykehusene gjør stor butikk av skadede skiturister, har de gjerne også egne knokkel-lagre med kunstige ledd og proteser. I Norge er sykehusene mer restriktive med å haste-operere.

Vetaas anbefaler på ta kontakt med ditt forsikringsselskap så raskt som mulig dersom du blir innlagt på sykehus under utenlandsoppholdet.

Les også: Derfor skal du feire påsken i Norge

Rutefly fremfor «Gipsflyet»

Mange vil helst behandles hjemme. Fly med et visst antall forhåndsbookede seter brukes til å frakte de mest alvorlig skadde hjem, kalles gjerne «Knokkelekspressen» eller «Gipsflyet».

– Den såkalte «Knokkelekspressen» går som regel fra Mellom-Europa til København, og domineres av skadde dansker. Nordmenn blir gjerne fløyet videre til Norge via København med slike tjenester.

Men ofte kan det være raskere og mer bekvemt å ta rutefly hvor setene blir tilrettelagt for den skadde, sier reiseeksperten.

Han legger til at det er menn i alderen over 40 år som oftest skader seg på ski
i utlandet.

– Det er gjerne de som overvurderer sine ferdigheter.

De hyppigste skadene er:

  • Kne (forstuet, avrevet leddbånd, menisk og/eller korsbånd)
  • Krageben (kragebensledd og nøkkelben)
  • Skinnebensbrudd
  • Overarm og/eller skulder
  • Hjernerystelse

De hyppigste skadelandene er:

1. Østerrike (44 %)

2. Frankrike (17 %)

3. Sveits (15 %)

Kilde: Tryg Forsikring

Les også: Dyrt eller billig på vinterferie

Personvernpolicy