Nå kommer de første nye sedlene

Vikingskip og torsk pryder de to første sedlene i den nye serien. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Vikingskip og torsk pryder de to første sedlene i den nye serien. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge Bank er klar med første utrulling i det som skal være den sikreste seddelserien som er blitt laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetselementer i Norges nye sedler

Flytende ring

Nede til venstre på seddelen kan du se et rektangel med en ring. Når du beveger seddelen i ulike retninger, ser det ut som ringen flyter og du kan se et fargespill.

Ankerkjetting som løper

Til høyre på seddelen kan du se en ankerkjetting som er integrert i papiret. Når du vipper seddelen fram og tilbake, ser det ut som kjettingen beveger seg, eller løper ut.

Vannmerke

Vannmerket i papiret blir synlig når du holder seddelen opp mot lyset. Vannmerket viser hodet på en lundefugl og valørtallet. Lundefuglmotivet benyttes på samtlige valører.

Sikkerhetstråd

Når du holder seddelen opp mot lyset, ser du sikkerhetstråden som en gjennomgående, mørk strek som er integrert i papiret.

Fra og med tirsdag 30. mai får 100- og 200-lappen nytt utseende og er de første i Norges nye seddelserien til å gradvis innta norske minibanker, lommebøker og kasseapparater.

– Klokken 14.00, 30. mai blir de nye sedlene tilgjengelige i våre depoter, så da kan bankene hente de, og ta det videre til sine kunder, sier kommunikasjonssjef i Norges Bank, Andreas Andersen, til E24.

Nye 50- og 500-lapper kommer i 2018, mens 1.000-avrunder det hele i 2019.

Les også: Snipp, snapp, snute for svenske verdier

Havet er gjennomgående rød tråd i designet på den nye seddelserien som er blitt hyllet internasjonalt en av de vakreste seriene. Men samtidig som sikkerheten er økt med en rekke sikkerhetselementer (se faktaboks), tror flere eksperter vi er på vei mot et kontantløst samfunn.

– Jeg skal være varsom med å spå om hvilke betalingsformer vi vil anvende langt frem i tid. Men vi er ganske klare i vår tro på at kontanter vil være med oss lenge, fortalte sentralbanksjef Øystein Olsen til ABC Nyheter i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I forhold til kortbruken går bruken av kontanter ned, det er det ingen tvil om. Men av ulike gode grunner etterspør fremdeles publikum kontanter, og vi er veldig fornøyde med å kunne se frem til at den nye seddelrekken vil bli brukt i lang, lang tid.

De gamle portrettene av henholdsvis Kirsten Flagstad og Kristen Birkeland kan fremdeles fint brukes parallelt med de nye frem til 30. mai 2018. Men du trenger ikke stresse blodpumpa om du finner en skjult formue av 100- og 200-lapper i madrassen; Norges Bank er påkrevd å veksle inn gamle sedler inntil ti år etter de gikk ut av sirkulasjon.

Slik ser vår nye seddelserie ut, som debuterer 30. mai med ny 100- og 200-lapp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Slik ser vår nye seddelserie ut, som debuterer 30. mai med ny 100- og 200-lapp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Les også:

Kokainbrukere klager på ny fempundseddel

Dette er Norges nye pengesedler

– Ubrukte pengesedler kan bli verdifulle om noen år

Norges Bank vurderer nye e-penger