Meny

Øystein Olsen: – Det vi trenger minst er negative overraskelser

Se intervju med Øystein Olsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både brexit og valgseier til Donald Trump tok sentralbanksjefen på senga i 2016.

Sentralbanksjefen spådommer om 2017:

Hvordan tror dere renteutviklingen blir i 2017?

– Analysene vi presenterte i forbindelse med rentemøtet før jul innebærer en styringsrente som holder seg nær 0,5 prosent de neste årene. Samtidig innebærer renteprognosen at det er litt større sannsynlighet for at styringsrenten settes ned enn opp det nærmeste året.

Hvilke faktorer kan føre til at vi ser et høyere rentenivå i 2017?

– Vår vurdering er som sagt at styringsrenten mest sannsynlig blir liggende på dagens nivå den nærmeste tiden. Usikkerheten går begge veier, og knytter seg til forhold både hjemme og ute.

Hva blir de største utfordringene for norsk økonomi i 2017?

– Viktige deler av norsk næringsliv er inne en krevende omstilling. Vi har sett arbeidsledigheten øke i de mest berørte delene av landet. Nylig ble anslaget for oljeinvesteringene i 2017 ytterligere nedjustert. I det siste har oljeprisen tatt seg noe opp, men vi må likevel være forberedt på at også 2017 blir krevende for disse bransjene. Videre vil nok boligpriser og gjeldsoppbygging i husholdningene være et viktig tema også neste år.

Hvordan skal dere møte disse utfordringene?

– Norges Banks oppgave er å føre en pengepolitikk som er rettet inn mot lav og stabil inflasjon, men der variasjon i produksjon og sysselsetting også blir tillagt vekt. Pengepolitikken har bidratt til å lette omstillingene i økonomien de siste par årene, blant annet ved å understøtte en svakere krone.

Hva bør nordmenn gjøre for å forberede seg på disse utfordringene? Kan du anbefale noen privatøkonomiske tiltak?

– Som sentralbanksjef vil jeg være svært varsom med å gi privatøkonomiske råd. Vår rolle er å holde blikket festet på økonomien som helhet.

NORGES BANK, OSLO (ABC Nyheter):
– Det har vært et nytt og spennende år. Det er jo slik at man kan si at man er urolig og bekymret, men et annet ord for det samme er at det er spennende. Det er en spennende jobb i en spennende tid sammen med mange dyktige medarbeidere i Norges Bank, sier sentralbanksjef Øystein Olsen da han møter ABC Nyheter for å oppsummere året som har gått.

Da vi skålte og ønsket 2016 velkommen, var det få av oss som drømte om hvilke store begivenheter som ville komme til å ryste verdenssamfunnet. Verken oddsmakerne eller media forutså at Storbritannia skulle forlate EU eller at Donald Trump skulle bli valgt til USAs neste president.

Det gjorde heller ikke Olsen. Faktisk var det disse to begivenhetene som tok både ham og Norges Bank mest på senga i 2016.

– Det var overraskende. Nå har ikke disse to begivenhetene preget det økonomiske bildet enn så lenge, men finansmarkeder reagerer på den type nyheter og slike viktige politiske begivenheter kan få betydning for det økonomiske bildet når vi ser lengre frem, sier Olsen til ABC Nyheter.

Les også: Øystein Olsen holder renten uendret

Store land «seg selv nok»

Olsen er spesielt bekymret på vegne av de tradisjonelle industrilandene. Han forklarer at de fremdeles har utfordringer som er større enn våre egne i kjølvannet av finanskrisen. Europa sliter med å få fart på den økonomiske veksten, og selv om arbeidsledigheten tikker nedover, er den fortsatt høy.

– Det vi trenger minst, er negative overraskelser som bremser veksten. Vi er bekymret for at store land skal bli mer «seg selv nok», og at de skal innføre handelshindringer eller andre former for proteksjonisme. I det lange løp er dette samlet sett en negativ nyhet for verdensøkonomien, sier Olsen.

Da Brexit og Trump var et faktum, spredte frykten for proteksjonisme seg i finansmarkedene.

– Disse begivenhetene kan tas som et tegn på at landene vil i noe større grad være «seg selv nok» og legge hindringer i veien for internasjonal handel. Det er en bekymring internasjonalt.

Les også: Eksperter forventer samme styringsrente om ett år

Omstilling i norsk økonomi

2016 var også et år preget av store utfordringer på hjemmebane, og det kraftige oljeprisfallet i 2014 merkes fremdeles godt, ifølge Olsen.

– Fallet i oljeprisen innebærer at norsk økonomi er inne i en fase der vi i noe grad må omstille oss, sier Olsen og fortsetter:

– Petroleumsnæringen vil forhåpentligvis være en viktig næring og bærebjelke for norsk økonomi fremover. Men norsk økonomi trenger flere ben å stå på. Det er den største utfordringen for norsk økonomi akkurat nå.

Olsen viser til at vi har andre næringer som turisme og fiskeeksport, og at disse næringene blir stimulert av en bedret konkurranseevne som i noe grad skyldes en svakere kronekurs.

– Konkurranseevnen styrkes også gjennom at lønnstagere bremser sine lønnstillegg. Dette har vi sett klare tegn til. Konkurranseevnen til tjenesteytende virksomhet er blitt styrket.

Øystein Olsen sier ofte at han er bekymret for utviklingen i norsk økonomi. – Et annet ord er jo at det er spennende, sier han. Foto: Marte Pritzlaff

Warren om brexit: Markedet fungerte som det skulle

Problemer når renten stiger

Styringsrenten er for tiden historisk lav og gjeldsgraden til norske husholdninger fortsetter å øke.

– Norske husholdninger øker stadig gjelden sin, og vi er nå på et historisk høyt nivå. Husholdningene i Norge har veldig høy gjeld i forhold til andre land, sier Olsen.

Han mener at dette kan forklares ved at det er få land som har hatt en like positiv inntektsutvikling og like langvarig vekstperiode som vi har hatt i Norge.

– Det forklarer noe av bildet – veksten er kommet opp på et veldig høyt nivå drevet at en sterk vekst blant annet i boligpriser. Dette er en bekymring på den måten at gjelden kan bli vanskelig å betjene for ganske store grupper når renten en gang kommer opp på et høyere nivå.

Boligprisene har steget i takt med gjeldsgraden til norske husholdninger. Boligprisene på landsbasis er nå 11,6 prosent høyere enn i november 2015. I hovedstaden er boligprisveksten 22 prosent.

Ifølge Olsen går det an å forklare hvorfor boligprisene stiger.

– Boligprisveksten kan forklares med forhold på tilbuds- og etterspørselssiden, og en lav rente er en del av det siste. Men når boligprisene vokser så kraftig, vil det kunne komme en reaksjon tilbake. På ett eller annet tidspunkt vil dette bremse og boligprisene vil kunne falle. Og hvis de faller kraftig, vil det kunne sette enkelte husholdninger som har strukket gjelden sin langt for å ha råd til sin bolig i en vanskelig situasjon, sier Olsen som også åpner for at det finnes andre forklaringer på boligprisveksten.

Les også: Hadde vi tålt en styringsrente på fem prosent i dag?

– En litt advarende pekefinger

Den siste tiden har flere medier satt søkelyset på problemene rundt dyre forbrukslån. Per i dag har norske husholdninger til sammen nesten 100 milliarder kroner i forbruksgjeld. Gjeldsregisteret kommer trolig på plass neste år, men flere mener det ikke er nok og etterlyser blant annet strengere regler for markedsføring av kreditt.

Hva tenker du om at såpass mange tar opp forbrukslån?

– Det skal jeg ikke uttale meg altfor mye om. Forbrukslån kan være begrunnet, altså kortsiktig kreditt ved enkelte typer varekjøp. Samtidig har vi i vår siste rapport om finansiell stabilitet reist en litt advarende pekefinger mot den sterke veksten i forbruksgjeld samlet sett, der den samlede rentesatsen er veldig høy, sier Olsen og legger til:

– Det er ingen tvil om at det er enkelte sårbare husholdninger og enkeltpersoner som tar seg vann over hodet i så måte. Dette er en del av et bilde som er litt bekymringsfullt.

(Saken fortsetter under bildet)

Øystein Olsen sier Norges Bank er ganske fremoverlente, som han selv er på dette bildet. Foto: marte pritzlaff

Tre forhold som gjør Norge sårbart

Sentralbanksjefen trekker fram tre forhold på spørsmål om hva som gjør det finansielle systemet i Norge sårbart:

  • Boligprisveksten
  • At norske banker har finansiert seg med kortsiktig gjeld i et ganske stort omfang. Det kan innebære sårbarhet i en situasjon hvor internasjonale finansmarkeder tørker opp
  • Det lave rentenivået skaper flere utfordringer, blant annet for pensjon og sparing

Når renten er lav, er også avkastningen på sparing lav.

– Pensjon i ulike former er en veldig viktig form for sparing. Om det lave rentenivået vedvarer over tid, vil det kunne innebære at de som sparer til pensjon, spesielt de som sparer i private pensjonsordninger som er avhengig av avkastning, vil kunne oppleve at denne avkastningen vil kunne bli ganske lav.

Lenge til kontantene forsvinner

Norges Bank presenterte nettopp de nye sedlene, men flere eksperter tror vi er på vei mot et kontantløst samfunn. Olsen tror imidlertid det er lenge til de nye sedlene ikke lenger er i bruk.

– Jeg skal være varsom med å spå om hvilke betalingsformer vi vil anvende langt frem i tid. Men vi er ganske klare i vår tro på at kontanter vil være med oss lenge, sier Olsen.

Norges Bank har observert at beholdningen av sedler og mynt er ganske konstant til tross for en sterk økning i kortbruken.

– I forhold til kortbruken går bruken av kontanter ned, det er det ingen tvil om. Men av ulike gode grunner etterspør fremdeles publikum kontanter, og vi er veldig fornøyde med å kunne se frem til at den nye seddelrekken vil bli brukt i lang, lang tid.

Hvis du skulle spå, tenker du et tiårsperspektiv eller et femtiårsperspektiv?

– Jeg skal være dristig og spå at jeg er temmelig sikker på at sedler og mynt vil bli brukt i noen tiår fremover. Men når du nevner tallet femti år og lengre, skal jeg være litt varsom med noen spådom.

Les også: Frykter innstrammingene vil hindre sunn konkurranse

Slapper av i julen

Øystein Olsen har tatt noen dager fri og feirer julen i det han omtaler som ganske tradisjonelle former med familie og venner. På juleaften ble det servert ribbe.

Selv om jobben tar mye av tiden til Olsen i hverdagen og på fritiden, har han noen andre interesser utenom jobb og samfunnsfag:

– Jeg er ganske idrettsinteressert, spesielt i fotball og Stabæk. Jeg liker å følge med på sjakk, og i likhet med mange andre er jeg glad i å gå i skog og mark. Om sommeren liker jeg å bruke sjøen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Enstemmig valgkomité vil ikke ha Giske i styret16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten
Siste nytt
16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkEnstemmig valgkomité vil ikke ha Giske i styret16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten
Populært